TEST DRIVE<>
022019<><>

Lenovo Yoga C930 (C930-13IKB)

Demonstracija izvrsnosti

Pre tačno šest godina (SK 2/2013) prvi put smo predstavili Yoga model računara kompanije Lenovo, što je u međuvremenu postala čitava serija koja je praktično uvela u masovnu upotrebu pridev „konvertibilni” u opisu prenosnih računara koji mogu da menjaju oblik i da se koriste na više načina. Naime, kod Yoga računara šarka između ekrana i tastature (ispod koje je ostatak hardvera) omogućava okretanje za svih 360 stepeni, pa tako ovi modeli mogu da se upotrebljavaju i kao laptopi i kao tableti, uz još dva položaja koje proizvođač zove „tent” i „stand”. Dve i tri godine kasnije predstavili smo modele Yoga 3 Pro (SK 1/2015) i Yoga 900 (SK 3/2016), koji su doneli još pouzdaniju „klavirsku” šarku pune širine, a kod modela Yoga 720, koji smo testirali pre tačno godinu dana (SK 2/2018). Lenovo se sa Yogama opet vratio na dve šarke kao kod većine laptopa (ali i dalje dvostruke, tj. „dvozglobne”, za okretanje 360 stepeni).

Kod modela Yoga C930, koji ovog puta predstavljamo, šarke su ponovo dve celine. Međutim, desna šarka je veoma široka (oko 75 odsto širine kućišta) i u sebi sadrži i zvučnike. Ovo je omogućilo da zvučnici u svim oblicima upotrebe budu okrenuti prema korisniku, a moramo da naglasimo da zvuk ovog računara nosi Dolby Atmos sertifikat i zaista daje iznenađujuće dobar zvuk, pogotovo s obzirom na male dimenzije te „štangle” unutar šarki, ali ipak postoji „pomoć” u vidu dva malo veća zvučnika na donjoj strani kućišta.

Što se tiče ostalih fizičkih razlika u odnosu na starije modele, primetne su veoma tanke ivice oko ekrana. To je još više doprinelo eleganciji i kompaktnosti, što su odlike svih Yoga modela. Ekran je pomalo neuobičajene dijagonale od 13,9 inča, proizvod kompanije LG Display. Može biti FHD ili UHD (4K) rezolucije, veoma je kvalitetan, IPS (IGZO) tipa, sa dobrim kontrastom, osvetljenjem i rasponom boja. Proizvođač ističe i Dolby Vision „etiketu”, ali nismo sigurni da li ovaj panel (mada, bez sumnje, jeste dobar) nju i zaslužuje.

Standardno, na sredini gornje ivice ekrana nalazi se web kamera, ne preterano velike rezolucije, ali sa, zanimljivo, fizičkim klizačem koji pokriva sočivo kamere (umesto nalepnice, Cukerberže).

Ekran je osetljiv na dodir, ali ima sjajni (glossy) gornji sloj, što jeste atraktivnije na prvi pogled, ali odbijanje spoljnih izvora svetla od površine ekrana može da zasmeta u određenim uslovima.

Unutar kućišta, uz desnu ivicu, a dostupna otpozadi, nalazi se Active Pen olovka koja se utiskivanjem od nekoliko milimetara (teže ako imate debele prste) oslobađa iz žleba u kojem se čuva, ali u kojem se i puni njena baterija. Na olovci su dva tastera. Korišćenje računara pomoću olovke je veoma zgodno i za svakodnevne primene, ali naročito za grafičke, s obzirom na to da je vrh olovke osetljiv i na pritisak.

Tastatura je, naravno, sa tasterima kratkog hoda, ali kvalitetna, sa podesivim pozadinskim osvetljenjem (jače, slabije, isključeno). Broj i raspored tastera trpi uobičajene kompromise, uključujući i „prepolovljene” vertikalne strelice. Ispod donje desne ivice tastature nalazi se čitač otiska prsta. Tačped je velik, kvalitetan, dobro postavljen, sa fizičkim tasterima skrivenim ispod levog i desnog dela donje ivice površine tačpeda.

Svi priključci su na levom boku ove Yogae i nema ih mnogo. Tu su tri USB-a, od čega su dva USB-C tipa sa Thunderbolt 3 podrškom. Ako želite žičnu Ethernet vezu, odgovarajući adapter će zauzeti jedan USB, a isto važi za USB-C na HDMI adapter, koji se dobija uz ovaj računar, ako vam je potreban spoljni monitor, TV ili projektor.

Od lokalne Lenovo kancelarije ovaj računar smo dobili u najjačoj verziji čije detalje možete da vidite u specifikaciji. S obzirom i na procesor, i na memoriju, i na munjeviti i prostrani SSD, to je konfiguracija sa kojom niko neće biti nezadovoljan. Da bi Yoga C930 bila potpuna „zver”, nedostaje možda samo diskretni GPU čip, ali ovo nije računar koji bi bio namenjen igranju ili 3D modelovanju i animiranju, CAD/CAM vizuelizacijama i sličnom.

Kada smo već kod projektovanja, možda je to jedan od poslova za koji bismo mogli da kažemo da ima koristi od UHD rezolucije. Drugo što nam pada na pamet jeste neko ko radi sa zaista silnim podacima koje treba da sagleda istovremeno, na primer u tabelarnom kalkulatoru (Excel), pa mu zaista treba što više informacija na ekranu. Ali, sve to je na ekranu dijagonale 13,9 inča zaista presitno. UHD rezolucija je overkill na ovoj dijagonali, a to smo svojevremeno rekli čak i za ekrane od 15,6 inča. Dodatno, vrsta ugrađenog ekrana utiče i na potrošnju baterije, pa je tako deklarisana autonomija ove Yogae oko devet sati za UHD, ali čak 14,5 sati za FHD model. (Realna autonomija je nešto manja, ali ipak pokriva čitav dan rada.)

Cena? Najjači model u beogradskim prodavnicama može da se nađe i za manje od 2700 evra. Da, toliko! Ipak, ako napravite kompromis u svim bitnim segmentima (FHD umesto UHD, i5 umesto i7, dvostruko manje RAM-a, četvorostruko manji SSD), dobijate sasvim dobar i svestran računar, a cena mu je skoro dvostruko manja. To i dalje nije malo novca, ali ovaj model je u svakom slučaju pokazna vežba šta sve može da se kupi i šta sve možete sebi da kupite.

Tihomir STANČEVIĆ

Maxon Cinebench R15 64bit
OpenGL [fps]57,6
CPU [pts]622
MaxxMem2 [MB/s]
Copy24476
Read22082
Write27829
CrystalDiskMark 6 [MB/s]
SSD, seq. r/w3297,2 / 2362,6
 
MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio
PowerColor Red Devil Radeon RX 590 8GB
Inter-Tech S3901 Impulse, S3906 Renegade i M-908
Gembird USB HDD/SSD fioke
Lenovo Yoga C930 (C930-13IKB)
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus RoG Strix Scar II (GL504GS)
LG 34WK95U 5K Nano IPS
Redline Expat Z100 – 1650
Trevi XT 104 BT i XT 108 BT
YI Ultra Dash Camera i Smart Dash Camera
Wi-Tek WI-PS308G switch
Tenda P3 Powerline
TP-Link Omada (OC200, EAP225, EAP225-Outdoor)

Procesor:
Intel Core i7-8550H, 1,8 (3,6) GHz, 4 jezgra, 8 niti, 8 MB keš, 14 nm, TDP 15 W
Memorija:
16 GB, DDR4, 2400 MHz, SK Hynix
Ekran:
13,9 inča, UHD 3840 × 2160 px, LG Display, IPS (IGZO TFT), WLED, 8 bita, 350 cd/m2, kontrast ~800:1, vreme odziva (?), uglovi vidljivosti 178°/178°, multi-touch, glossy, 99% sRGB / 74% NTSC, 60 Hz
Grafika:
Intel HD Graphics 620
Skladište:
SSD Samsung, NVMe, 1 TB
Mreže:
Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth
Priključci (položaj):
1 × USB 3.1, 2 × USB-C (Thunderbolt 3), audio kombo (levo)
Audio/video:
HD kamera, mikrofoni, stereo zvučnici (Dolby Atmos)
Ostalo:
osvetljena tastatura, čitač otiska prsta, Active Pen olovka
Baterija:
60050 mWh, 7820 mAh
Dimenzije i masa:
322 × 227 × 14,5 mm, 1,4 kg
Proizvođač:
Lenovo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera