AKTUELNOSTI<>
022019<><>

CES 2019

Vatromet novotarija

Kao svake godine, početak januara obeležio je najveći svetski sajam elektronike i njegovo izobilje inovacija. Neki od predstavljenih uređaja će moći da se kupe već ove godine, dok ćemo većinu ipak pričekati nekoliko sezona.

Las Vegas, 8–11. januar

Po šezdeset deveti put Consumer Electronics Show otvorio je vrata posetiocima u Las Vegasu kako bi hiljade izlagača prikazalo svoje inovacije moru zainteresovanih posetilaca. Kao svake godine, vesti o interesantnim uređajima počele su nekoliko dana pre samog sajma, a sve je kulminiralo prezentacijama najvećih IT kompanija neposredno uoči otvaranja sajma. „Zvanične” prezentacije u okviru organizacije samog CES-a održale su kompanije LG, IBM, Verizon, AMD i AT&T, dok su paralelno sa njima, van okvira sajma svoje događaje organizovali Samsung, Nvidia, Intel, Panasonic, Sony, Bosch, Hisense, Qualcomm, Hyundai, Toyota i mnogi drugi giganti industrije visoke tehnologije. Svaka kompanija gurala je u prvi plan svoje adute. Novi čipovi, proizvodne tehnologije, displeji, vozila, grafičke kartice, dronovi i roboti bili su zvezde pojedinih prezentacija, dok su na drugima centralne teme bili kompletni ekosistemi umreženih futurističkih proizvoda koji će pomoći da nam budući svakodnevni život bude udobniji, lakši i prijatniji.

Video i audio

Evolucija televizora i displeja se nastavila i na ovogodišnjem CES-u. Proizvođači i dalje pomeraju granice inovacija, ali u prvom planu je svakako rezolucija od 8K. Kritičari ovog trenda su isticali da se ni 4K još uvek nije odomaćio na tržištu (što je tačno), ali industrija je okrenuta ka budućnosti, a to znači više piksela i moćnije procesore za obradu slike. Naime, pošto 8K sadržaja gotovo da nema, kvalitetan upscaling nižih rezolucija postaje najbitnija stavka svakog modela. Većina proizvođača nije propustila priliku da istakne kako se iza njihovih algoritama za podizanje rezolucije slike kriju napredna veštačka inteligencija i mašinsko učenje. Sem toga, kada već imaju toliko moćne čipove koji su u stanju da obrađuju 8K video u realnom vremenu, novi televizori na pametan način obrađuju i audio-signal, koristeći ponovo AI za određivanje bitnih komponenata zvučne slike i njihovo naglašavanje (na primer, pojačavanje glasa trenera tokom live prenosa bučne utakmice). Sem toga, najbolji televizori sada standardno podržavaju Amazon Alexu, Google Assistant i Appleove servise (AirPlay 2 i HomeKit), a sveprisutniji su i vlastiti sistemi pojedinih proizvođača kao što je Samsungov Bixby. Najbolji novi televizori sada efektivno moraju da budu kompatibilni sa standardom HDMI 2.1, što znači protok od 48 Gbit/s koji je neophodan za prikazivanje 8K sadržaja u 60 fps ili 4K snimaka u 120 fps.

Samsung se i dalje najviše oslanja na svoju QLED tehnologiju (LED panel sa Quantum Dot pozadinskim osvetljenjem). Predstavljeni su 8K modeli Q900A u dijagonalama od 65, 75, 82 i 85 inča, koji će se tokom godine naći u prodaji po cenama od 5000 do 15.000 dolara (zapravo, Samsung je bio među retkim proizvođačima koji nisu tajili cene modela za 2019. godinu). Kruna prezentacije bio je 8K model od 98 inča koji se ove godine neće naći u slobodnoj prodaji, ali Samsung već prima narudžbe zainteresovanih bogataša. Ipak, dok je Samsung najviše pažnje posvećivao svojim QLED televizorima, sa tehnološke strane je mnogo interesantnija evolucija njihove MicroLED tehnologije. U pitanju je evolucija sistema koji su omogućili pravljenje prošlogodišnjeg koncepta The Wall, modularnog ekrana čije je jedino ograničenje veličina zida na koji se postavlja. Samsung je, tako, zahvaljujući panelu zasnovanom na minijaturizovanim diodama stvorio 4K televizor dijagonale od 75 inča, koji još uvek nije komercijalan, ali je osnova za novog favorita mnogih videofila. Naime, tehnologija MicroLED obećava glavne pogodnosti OLED displeja (odlični uglovi gledanja, savršena crna boja) bez problema sa osvetljenjem, burn inom, ili relativno ograničenim životnim vekom. Sem toga, MicroLED je i dalje modularna tehnologija, što znači da sklapanjem segmenata može da se napravi ogroman ekran od čak 219 inča (5,56 metara). Jedini segment u kom MicroLED još uvek zaostaje za OLED-om je debljina ekrana od 30 milimetara, ali do pojave komercijalnih modela i ta vrednost će se smanjiti.

 
Kada smo kod komercijalizacije modela koji su do nedavno bili demonstracija tehnologije, tu je LG Signature OLED TV R – televizor sa savitljivim displejem od 65 inča, koji po potrebi može da se potpuno namota u bazu, poput roletne. Pored režima za gledanje punog ekrana, ovaj uređaj podržava i nekoliko manjih formata kada ekran ne izlazi iz baze u potpunosti, ali dovoljno za praćenje specifičnog sadržaja kao što su filmovi u formatu 21:9 ili vesti kao što su vremenska prognoza ili sportski rezultati. Takođe, uređaj može da se koristi kao Atmos zvučni sistem kada je ekran potpuno uvučen u bazu. Iz LG-a obećavaju da će se Signature OLED TV R naći u prodaji tokom ove godine. Cena uređaja još uvek nije poznata, ali će sigurno biti iznad 10.000 dolara. Ništa jeftiniji neće biti ni novi vrhunski modeli kompanije LG kao što je Z9, 8K OLED televizor od 88 inča. Svi novi OLED modeli iz LG-a koristiće novi A9 Gen 2 procesor sa AI komponentom za bolju obradu slike i zvuka. 8K LCD TV od 75 inča sa oznakom 75SM99 je na čelu promene zvaničnog naziva LCD tehnologije kompanije LG u NanoCell.

Sony je još jedna kompanija čiji 8K modeli će biti urađeni u LCD tehnologiji, ali će zato biti među najvećima na tržištu. Serija Z9G Master ima samo dva člana, verziju od 85 i onu od 98 inča. Kao ostali proizvođači, i Sony je svestan značaja obrade slike i upscalinga, pa je njihov novi procesor X1 Ultimate zvezda iza svih naprednih ovogodišnjih modela. Acoustic Surface+ je unapređena verzija tehnologije koja vibracijom segmenata displeja pretvara celi ekran u zvučnik i biće deo najskuplje linije Sony 4K OLED televizora (A9G).

Hisense je predstavio interesantno rešenje u modelu ULED XD. U pitanju je 4K televizor sa dva LCD panela. Naime, između prednjeg 4K LCD panela koji stvara sliku i pozadinskog LED osvetljenja nalazi se 1080p LCD panel čija je funkcija da umanji probijanje pozadinskog osvetljenja u tamnije delove slike. Kompanije Vizio i TCL predstavile su povoljne 4K i 8K modele, a najavljen je i savez sa kompanijom Roku koja će im obezbediti striming 8K sadržaja. Za tehnofile koji žele futurističke lebdeće displeje (ili potrebe efektnih prezentacija) Hypervsn je predstavio novu generaciju uređaja HYPERVSN Solo, sa prečnikom od 75 cm kao i sistema HYPERVSN Wall koji kombinuje od 6 do preko 30 individualnih rotirajućih LED traka. Veliki broj proizvođača predstavio je i ovogodišnje modele 4K laserskih projektora koji udaljeni samo sedam inča od zida prave sliku veličine do 120 inča.

Panasonic se nije uhvatio u 8K kolo već je predstavio model GZ2000. U pitanju je 4K OLED televizor, prvi na svetu koji istovremeno podržava oba dinamička HDR formata, i HDR10+ i Dolby Vision. Kao prošle godine, kada je Panasonic obeležio vek postojanja na krajnje futuristički način, i na ovogodišnjem CES-u su u centru pažnje bile vizije budućnosti, od pametnih kuća (sa AI ogledalima koja prepoznaju korisnike i daljinski prate njihove vitalne funkcije) i poslovnih okruženja do inovativnih transportnih rešenja. Tako je kod Panasonica mogao da se vidi prototip električnog motora Harley Davidson LiveWire u koji je integrisana Panasonic TeleMatic tehnologija. Takođe, predstavljeno je nekoliko verzija konceptualne transportne platforme SPACe, od modularnog SPACe_C koji može da bude sve od autobusa do pokretne prodavnice do SPACe_L koji je luksuzna autonomna putnička kabina. Predstavljen je i Mark 7 model slavnog gramofona Technics SL-1200, kao i Lumix serija S (modeli S1R od 47 megapiksela i S1 od 24 megapiksela) – full frame mirrorless foto-aparati koji podržavaju snimanje 4K videa u 60 fps, sa Dual IS stabilizacijom i dve memorijske kartice. Ovi aparati će takođe imati High Resolution Mode u kom se prilikom snimanja fotografije senzor pomera osam puta, pa se tako dobijene informacije spajaju u raw fajl visoke rezolucije.

 
Pored Lumixa, Canon i Nikon su se više bavili novim objektivima nego samim foto-aparatima, a iznenađenje na fotografskom planu priredio je Sharp sa prototipom 8K aparata koji bi tokom godine trebalo da evoluira u komercijalni prosumer model sa cenom ispod 5000 dolara. Sve veće rezolucije zahtevaju i memorijske kartice sve većih kapaciteta. Tako je na ovogodišnjem CES-u Lexar predstavio prvu komercijalnu SD karticu od 1 TB (SDXC UHS-1) po ceni od 500 dolara. Kompanija Insta360 predstavila je model Titan, kameru koja snima 360 stepeni u rezoluciji od 11K ili pravi 3D VR snimke rezolucije 10K. Osbot je akciona kamera sa gimbalom iz firme Remo Technology koja zahvaljujući AI rutinama automatski prati subjekat čak i pri velikim brzinama i naglim promenama pravca kretanja. Kanadski NexOptic predstavio je čudnu kombinaciju foto-aparata i naučnofantastičnog dvogleda u vidu uređaja DoubleTake koji ima dva stepena optičkog zuma (2,5x i 10x), senzor od 12 megapiksela i četvorojezgarni procesor za obradu slike. Umesto okulara klasičnog dvogleda, DoubleTake ima LCD ekran od pet inča na kom pratite objekte u daljini, a u bilo kom trenutku gledanje možete da pretvorite u snimanje fotografija ili 4K video-snimka. Specijalnu HD kameru nudi i Motorola za 250 dolara. Model Halo je namenjen praćenju beba u kolevci, bez obzira da li je dan ili noć, zahvaljujući infracrvenom osvetljenju dometa deset metara.

Na audio-planu, povoljno uvek privlači pažnju. Tako kompanija Blue, čiji profesionalni XLR mikrofoni koštaju preko 1000 dolara, izlazi u susret podcasterima i YouTuberima XLR modelom Ember, čija cena je okruglo sto zelembaća. Ukoliko ste sportista koji uživa u plivanju, ali prosto ne možete bez svoje omiljene muzike, kompanija AfterShokz po ceni od 150 dolara nudi slušalice Xtrainerz koje zvuk provode kroz kost iza ušne školjke. Slušalice su vodootporne do dva metra dubine, i imaju integrisani MP3 plejer sa 4 GB memorije. Kompanija Jabra oštro napada konkurenciju slušalicama Elite 85h koje za 300 dolara nude tehnologiju za poništavanje okolne buke, osam integrisanih mikrofona i podršku za kontrolu glasom putem Google Assistanta i Amazon Alexe.

Kompanija Sphero je postala poznata po malim loptastim robotima, a ove godine na CES su došli sa uređajem Specdrums. U pitanju je Bluetooth prsten koji se povezuje sa aplikacijom na smartfonu i pretvara boje u zvukove. Na ovaj način korisnici mogu da prave muziku prislanjajući prsten po raznobojnim objektima koji se nalaze oko njih.

Nuheara IQbuds Max su specijalne „inteligentne bubice”. Ove bežične male slušalice su mnogo skuplje od Appleovih AirPodsa (500 dolara), ali to je zbog specifičnog sistema za aktivno suzbijanje zvukova iz okoline koji može da se kalibriše na takav način da osobe sa blagim ili umerenim oštećenjem sluha mogu da čuju normalno.

 
Sennheiserov Ambeo 3D Soundbar ostavljao je posetioce bez daha. Kada se podesi kako treba (što je jednostavnije nego kod ranijih modela) ovaj uređaj sa 13 drajvera imitira 3D audio koji se dobija iz 5.1.4 sistema. Sa zabavnije strane, Sonyjev zvučnik GTK-PG10 je namenjen žurkama na otvorenom i sa gornje strane ima „poslužavnik” sa držačima za čaše.

Vozila

Svake godine CES je mesto gde se najviše radi na brisanju granica između automobila i vozila iz naučne fantastike. Ovogodišnji sajam nije bio izuzetak od tog pravila sa obiljem inovacija koje će se uskoro naći u aktuelnim modelima brojnih proizvođača, ali i sa nekoliko specifičnih koncept-vozila koja golicaju maštu tehnofila.

 
Od silnih vozila sa ovogodišnjeg CES-a nijedno nije izgledalo više futuristički od Bell Nexusa, eVTOL letelice za transport ljudi koja po mnogo čemu liči na velikog brata sličnog vozila, Ehang 184, koje je predstavljeno na istom ovom sajmu pre tri godine. Nexus ima šest elisa sa promenjivim nagibom (slično mnogo slavnijem Bellovom modelu, V-22 Osprey), pokreće ga hibridni motor (električni plus unutrašnje sagorevanje) i može da ponese pet osoba (pilot i četvoro putnika). Kompanija Bell je razvila Nexus u saradnji sa brojnim kompanijama kao što su Safran, Garmin, Moog, EPS i Thales. Letelica je teška tri tone, može da sleti na platformu 12x12 metara i ima dolet od 240 kilometara (sat vremena leta). Bell planira da započne sa proizvodnjom ovih letelica 2023. godine, a predstavljen je i model APT (Autonomous Pod Transport), manji transportni dron koji može da ponese terete do 50 kilograma.

Sledeće vozilo koje je došlo iz budućnosti je Hyundai Elevate, dizajnerska studija prisutna na sajmu samo u obliku makete i kompjuterske simulacije, ali su tehnička rešenja objedinjena iza ovog inovativnog spasilačkog terenca više nego impresivna. Elevate kombinuje pogodnosti električnih automobila i dostignuća na polju robotike da dosegne lokacije koje su za sada nedostupne za bilo koje tipično kopneno vozilo. Naime, svaki nosač točka je zapravo robotizovana noga koja može da se izdigne iznad većine konvencionalnih prepreka. Sem toga, svaki točak može da se „zaključa” i postane stopalo četvoronožnog robota. Oblik samog vozila takođe je podređen funkciji, a to znači dovoljno prostora za nosila za povređenu osobu kao i velika vrata za lak pristup spasilačkom osoblju. Elevate je osmišljen za upotrebu u slučaju zemljotresa i cunamija, kada velika količina rastresitog otpada stvara neprolazan teren za klasična vozila hitne pomoći. Pored mogućnosti da se popne na uzvisine od 1,5 metra, Elevate u spuštenom, „automobilskom” režimu može da vozi brzinom od 120 km/h.

 
Mercedes je predstavio svoju modularnu viziju vozila budućnosti konceptom Urbanetic. U pitanju je autonomno vozilo sa izmenjivom kabinom. Tačnije, na donji deo automobila sa točkovima, motorom i baterijama postavljaju se kapsule u skladu sa trenutnom potrebom, bilo kabina za do 12 osoba ili teretni kontejner zapremine deset kubnih metara. Sa realnije strane, predstavljena je druga generacija modela CLA (zvanično model za 2020. godinu) koja objedinjuje karakteristike svog prethodnika i treće generacije CLS linije. Novi CLA imaće MBUX infotainment sistem sa touchscreenom od 10,25 inča i AI softverom koji uči navike korisnika.

KIA je predstavila inovativni sistem za zabavu putnika u automobilu u saradnji sa istraživanjima sa MIT-a. Komplet senzora u saradnji sa veštačkom inteligencijom prepoznaje da li su osobe u automobilu vesele, tuže, umorne ili nervozne i u skladu sa tim menja temperaturu, osvetljenje i muziku u automobilu.

Qualcomm je predstavio čipset 9150 koji omogućuje proizvođačima automobila da koriste tehnologiju C-V2X (cellular vehicle to everything) – mogućnost automobila da se povežu sa bilo kojim uređajem ili vozilom iz svoje okoline putem 5G veze. Ford, Audi i Ducati su već usvojili ovu tehnologiju, s tim da se Ford obavezao da će od 2022. godine svaki automobil i kamion koji prodaju podržavati C-V2X.

Nissan Leaf je trenutno najprodavaniji električni automobil na planeti, a na ovogodišnjem CES-u predstavljena je druga generacija, Leaf e+, sa litijum-jonskom baterijom od 62 kilovatsata, koja mu povećava autonomiju sa 240 na 363 kilometra uz povećanje snage motora. Predstavljen je i specijalni trkaći model Leaf Nismo RC, sa motorom od 320 konjskih snaga.

Toyota je predstavila razvojni automobil TRI-P4, zapravo Lexus LS sedan sa posebnim dodacima. U pitanju je platforma na kojoj Toyota razvija Level 4 sistem za autonomnu vožnju (potpuno samostalno AI upravljanje vozilom) koji će se naći u serijskim automobilima do kraja 2020. godine.

Kineski startap Byton predstavio je unapređenu verziju svog električnog terenca M-Byte sa kontrolnom tablom koja je jedinstveni, zakrivljeni touchscreen od 48 inča. Ovaj automobil će početi da se prodaje u Kini do kraja godine za 45.000 dolara u osnovnoj verziji sa autnomijom od 400 km.

BMW je predstavio Vision iNEXT, crossover model čijeg vozača podržava BMW Intelligent Personal Assistant, kombinacija sistema za autonomnu vožnju i umrežene veštačke inteligencije za određivanje idealnog puta između željenih tačaka. Ipak, kada se pojavi u prodaji za dve godine, Vison iNEXT još uvek neće biti potpuno autonomno vozilo. BMW je prikazao i razvojni projekat Motorrad, modifikovani R1250 GS koji vozi i stabilizuje se potpuno sam. Među zanimljivim konceptima koji neće skoro u proizvodnju našli su se i Nissan IMx Kuro, Mitsubishi Emirai 4, Waymo One i Audi Aicon.

Nvidia je prikazala test platformu Drive AutoPilot. U pitanju je kompletno rešenje za takozvano Level 2 autonomno vozilo. To podrazumeva samostalno upravljanje, automatizovano kočenje i ubrzavanje i promenu traka. Sistem koristi Drive AXG Xavier SoC, koji obavlja 30 biliona računskih operacija u sekundi i pritom troši samo 30 vati energije.

Među vozilima našao se i veoma zabavan dodatak koji Segway-Ninebot Mini Pro pretvara u funkcionalni električni karting maksimalne brzine 24 km/h. Potencijalni problem može da predstavlja činjenica da je autonomija ovog vozila samo 15 kilometara, kao i da za 1300 dolara dobijate vozilo koje ne sme na ulicu.

Dron-topija

Otkako su se omasovili pre nekoliko godina, dronovi su neizostavni segment svakog CES-a, bez obzira da li se radi o revolucionarnim proizvodima ili, više, o evoluciji postojećih sistema i dodacima za njih, kao što je bio slučaj ove godine. Tako su mnogo pažnje privlačili unapređeni kontroleri za dronove, kao što je prilično skupi DJI Smart Controller ili pristupačniji Fluidity FT Aviator Joystick. Klasični dronovi za pravljenje selfija su i dalje popularni, a kompanija AirSelfie, specijalizovana za ovakvu vrstu uređaja predstavila je tri modela za ovu godinu, AIR 100, AIR Zen i AIR Duo. Prvi model košta samo 100 dolara, leti samo šest minuta i snima kamerom od 12 megapiksela. Zen ima cenu od 140 dolara, ima širokougaonu kameru (120 stepeni) kojom snima 4K video. Zen ima i režim autonomnog letenja, a kućište mu je pojačano ugljeničnim vlaknima. AIR Duo je u aluminijumskom kućištu i nosi dve kamere kako bi kvalitet slike bio bolji. Očekivano, taj model ima i najveću cenu – 230 dolara.

Startap Sunflower Labs je pretočio svoj koncept Bee and Sunflower u funkcionalnu stvarnost. U pitanju je napredni sistem za nadziranje objekata koji objedinjuje pametne senzore zvane „suncokreti”, koji prate kretanje u obezbeđenom prostoru. Kada se kretanje detektuje, iz takozvane „košnice” se lansira „pčela” – dron koji snima ono što su senzori otkrili. Snimak se prosleđuje vlasniku kuće, koji onda, ako se zaista radi o provalniku, može da ga prosledi policiji.

Kompanija UVify okrenula se ljubiteljima dronova koje više zanimaju vazdušne akrobacije i utrkivanje, nego fotografisanje. Tako je predstavljen „monstrum” UVify Draco-4x4. Ova evolucija klasičnog quadcoptera Draco produžuje svaki krak na kom je propeler i na njega dodaje još po tri rotora, tako da finalna konfiguracija ima šesnaest propelera. Iako UVify nije objavio zvanične specifikacije ovog drona, sama letelica je toliko brza da je oko modela Draco-4x4 oformljena U-Class serija lige DR1 Racing za 2019. godinu.

Tokom godina, leteći dronovi su postali sinonim za ovu vrstu uređaja. Situacija je počela da se menja kada je pre nekoliko sezona kompanija PowerVision predstavila model PowerRay, a zatim i njegovog naslednika PowerDolphina. Ove godine dronovi kao da su krenuli na more, pa je CES prosto vrveo od uređaja koji plove i rone (i većina je iz kompanija iz jugoistočne Azije).

Na sajmu su mogla da se vide dva drona iz kompanije Sublue, WhiteShark Max i WhiteShark Mix. Max je veći model sa impresivnijim karakteristikama: težak 15 kg i dugačak skoro 60 cm, sa šest rotora, HD 3D kamerom na dvoosovinskom gimbalu i može da radi na dubinama do 100 metara. WhiteShark Mix je manji, ali interesantniji jer se radi o uređaju kom je primarna namena da se koristi kao ručni motor za ronioce. Mix je težak svega 3,5 kg, ima dve elise i može da razvije maksimalnu brzinu od 1,5 m/s. Baterija mu traje 30 minuta, vodootporan je na dubinama do 40 metara, a u nosu je ležište za akcionu kameru koja spada u dodatnu opremu. Prikazan je i model Seabow, koji je novija varijanta Mixa i čija proizvodnja bi trebalo uskoro da započne.

Na sajmu je moglo da se vidi nekoliko „podvodnih skutera” sličnih WhiteShark Mixu, kao što su SeaFlyer iz firme RoboSea ili Trident iz Geneinnoa. Ipak, u ponudi je bilo i mnogo specijalizovanih podvodnih uređaja, od onih namenjenih razonodi ili ribolovu do edukativnih i istraživačkih modela. Geneinno je predstavio još i modele Poseidon i Titan, a RoboSea simpatičnog drona BIKI i široku paletu dronova serije Robo, iz koje izdvajamo modele RoboLab-Edu i Robo-Shark.

Koga zanima kvalitetna podvodna fotografija interesovaće ga i dron Mito iz Navaticsa. U pitanju je uređaj koji može da snima 4K video ili da strimuje HD signal u realnom vremenu. Brzo izmenjiva baterija daje mu autonomiju od 4 sata, a kontroliše se daljinski sa udaljenosti do 500 metara od bove sa antenom sa kojom je povezan kablom. Mito ima automatizovanu funkciju za korekciju boje u skladu sa vrstom vode u kojoj se snima, a dve LED lampe od 1000 lumena omogućavaju i snimanje noću ili u podvodnim pećinama. Interesantno, solidan broj dronova nekoliko različitih proizvođača ima veoma slične performanse Mitou. Među njima se po dizajnu izdvajaju Gladius Mini iz Chasing Inovationa i Fifish P3 iz kompanije Qzsea.

Interesantno plovilo koje nije niti dron niti podvodni robot, jeste Flyer iz kompanije Waydoo. Radi se o uređaju koji je nešto poput ličnog hidro-glisera. Tačnije, radi se o dasci sa hidro-krilom na električni pogon. Zahvaljujući motoru od šest kilovata, Flyer razvija brzinu do 35 km/h, a litijum-jonska baterija mu omogućava autonomiju od 40 minuta. Daska se kontroliše vodootpornim Bluetooth daljinskim upravljačem i ima ležište za lako montiranje GoPro kamere.

Među interesantnim letećim dronovima su modeli kao što je SwellPro Spry, uređaj koji je skoro na pola puta između pomorskih dronova i klasičnih letećih varijanti. U pitanju je quadcopter namenjen snimanju akcije (4k u 30 fps) tokom sportova kao što su vodeno skijanje, surfovanje ili jedrenje. Kao takav, ceo dron i njegov upravljač su potpuno vodootporni, a svi delovi koji su u kontaktu sa morskim vazduhom presvučeni su materijalima otpornim na koroziju i so. Sem toga, uređaj pluta na vodi tako da može da sleće i uzleće sa vode.

Kampanija Yuneec je postala poznata po velikim, „ozbiljnim” dronovima, ali sada su krenuli ka „ležernoj” strani spektra. Njihova vizija kompaktnog midrange drona je Mantis Q. Za 500 dolara dobija se uređaj koji snima 4K video u 60 fps, sa aktivnom stabilizacijom slike i leti 33 minuta sa jednim punjenjem baterije. Najbitnije, konstrukcija drona je sklopiva na samo 168x 96x58 milimetara, tako da može lako da se spakuje u ranac i ponese bilo gde. Najzabavnije, mogu da mu se izdaju komande pokretima i glasom.

Roboti

Svake godine CES je odskočna daska za veliki broj robota iako, nažalost, većina njih ne preživi naporan put od koncepta do komercijalne verzije. Ipak, to ne sprečava nove timove da prikažu publici svoje zanimljive ideje.

Dok većina nas zamišlja robote kao nešto sa „licem” i humanoidnim telom, veliki broj korisnih robota više liči na kućni ili kancelarijski aparat. Takav uređaj je i Foldimate – robot koji izgleda kao štampač, ali u njega se ne ubacuju papiri nego odevni predmeti koje mašina uredno savija za spremanje u fioku ili ormar. Foldimate „obrađuje” pantalone, majice i košulje odraslih osoba, dok nije „kompatibilan” sa dečjim odevnim predmetima ili velikim komadima veša kao što su peškiri ili posteljina.

Sa druge strane, Lovot Groove × veoma liči na stereotipne robote i to one simpatične iz crtanih filmova. U pitanju je robot za najmlađe čija spoljašnjost je kao kod plišane igračke pa može da se zagrli, a sam naziv Lovot je skraćenica od love robot (robot koji voli). Na „glavi” ovog stvorenja, koje nalikuje na čudnog teletabisa, nalazi se termalna kamera koja prati kretanje i govor tela kako bi bolje reagovao na korisnika. Sem toga, Lovot može da nauči do hiljadu lica i drugačije se „ponaša” u prisustvu poznatih i nepoznatih osoba. Umesto nogu, Lovot se kreće na točkićima i u stanju je da izbegava prepreke. Interesantno, nije moguće kupiti jednog Lovota, već se kupuju u parovima (za oko 5000 dolara i to samo u Japanu) i, kada niste u kontaktu sa njima, dva Lovota međusobno „komuniciraju”. Putem aplikacije za smartfon moguće je podešavanje boje očiju, glasa ili da proverite šta vidi njegova kamera.

 
Samsung je na ovogodišnjem CES-u predstavio četiri uređaja linije Bot. Samsung Bot Air je simpatični cilindrični robot čija funkcija je prečišćavanje vazduha. Prepušten sam sebi, Bot Air će se kretati iz sobe u sobu, testirati kvalitet vazduha i uključivati i isključivati svoj interni sistem za prečišćavanje. Samsung GEMS-H je egzoskeletni sistem za rasterećivanje kukova. Osnova za razvijanje ovog sistema bila je ideja da se pomogne osobama sa poteškoćama u kretanju. GEMS-H istovremeno meri kvalitet hoda, olakšava ga i stvara specifičan otpor koji usmerava korisnika ka ispravnijem koračanju. Samsung Bot Care je takođe namenjen poboljšanju kvaliteta zdravlja korisnika. Care prati ukućane, meri njihovo disanje kamerom i puls kada korisnik dodirne touchscreen na „glavi” robota. Robot takođe prati da li redovno uzimate lekove i podseća vas ako zaboravite, na ekranu može da prikazuje korisne vežbe ili preko zvučnika da pušta muziku za opuštanje. Najveći od Samsungovih novih robota je Bot Retail koji je namenjen restoranima ili prodavnicama gde će biti u stanju da kupcima pruži informacije ili da im na licu mesta proda neki od artikala koje nosi sa sobom.

Robot Codi iz kompanije Pillar Learning kombinuje zabavu i edukativni sadržaj. Oblikovan kao šarena igračka, Codi ima jednostavne komande na stomaku preko kojih dete može da aktivira audio-fajlove kao što su priče ili pesmice. Codi je preko Wi-Fi veze u kontaktu sa računarom ili smartfonom kako bi mu biblioteka priča i pesama neprestano rasla. Među robotima za najmlađe nalaze se i Zoetic Kiki, kao i nova generacija Yukaijevog modela Bocco Emo.

 
Ubtechov Walker je predstavljen na prošlom CES-u i, kao što je tada najavljeno, nova verzija ima funkcionalne humanoidne ruke pomoću kojih može da hvata i manipuliše širokim spektrom objekata različitog stepena osetljivosti kao što su, na primer, čaše ili različito voće. Softbank Pepper je još jedan robot čije mogućnosti rastu iz godine u godinu i trenutno je u stanju da potpuno zameni ljudskog prodavca odevnih predmeta.

Idejno jednostavan, ali ekstremno zabavan, jeste robotizovani šah Grand Kingdom iz firme SquareOff. AI kompjuterskog šahiste protiv kog igrate može da se podešava u dvadeset stepeni težine, a možete da se povežete preko sa drugim igračem i igrate protiv njega. Ipak, ono čime ovaj šah pleni je sistem za automatizovano pomeranje realnih figura po tabli (ispod table je robotizovana ruka sa magnetom koja obavlja samo pomeranje).

BotBoxer objedinjuje sport i visoku tehnologiju. Sistem objedinjuje robotizovanu vreću za udaranje i seriju senzora koji prate vežbača. Vreća se pomera na osnovu registrovanog kretanja (i stava tela i načina udaranja) kako bi naterala čoveka da pravilno boksuje.

Za kraj, robot koji funkcioniše, ali nema preterano mnogo smisla je Breadbot – automatizovana pekara koja mesi, peče i prodaje hleb bez ljudske kontrole. Uređaj je zamišljen kao automat za prodaju pića ili grickalica na kom bi korisnici mogli da kupe svež hleb. Problem je u tome što Breadbotu treba oko 90 minuta da napravi veknu od nule i pravi ih brzinom od deset na sat... i dalje je mnogo jednostavnije kupiti toplu veknu u pekari.

Telefoni i računari

Dok brojni proizvođači smartfona prave sopstvene događaje na kojima predstavljaju nove modele ili to rade na velikim specijalizovanim događajima kao što je MWC u Barseloni, CES je i dalje mesto gde brojni novi telefoni dožive svoju premijeru. Glasine da će Samsung na CES-u prikazati Galaxy 10 i da će LG na sajmu otkriti svoj savitljivi smartfon se, nažalost, nisu ispunile. Sa druge strane, Honor View 20, zvanično pušten u prodaju 22. januara, bio je jedna od mobilnih zvezda na CES-u.

Alcatel je prikazao dva nova povoljna aparata – Alcatel 1C i 1R, koji će se naći u prodavnicama po cenama od 70 i 120 evra. Novo lice u svetu smartfona je Rokit, proizvođač koji nudi povoljne feature telefone kao monoblok Rokit One od 35 dolara i preklopni Rokit F-One od 40 dolara, na kojima je specijalna verzija Androida i određene aplikacije (kao WhatsApp i Facebook), ali ne i Play Store. Tu su i tri klasična Android modela čije cene u rasponu od 90 do 275 dolara odgovaraju njihovim specifikacijama.

Hisense je predstavio U30, smartfon od 6,3 inča sa 20 MP selfi kamerom i glavnim senzorom od 48 megapiksela. Ispod haube su Snapdragon 675, 6 ili 8 GB RAM, 128 GB memorije i baterija od 4500 mAh. Nubia je na CES došla sa nekoliko zanimljivih modela. Nubia × ima dva displeja, glavni FHD+ LCD panel i na poleđini 720p AMOLED displej. Nubia Red Magic Mars je gejming telefon sa Snapdragonom 845 i tri memorijske konfiguracije (6, 8 ili 10 GB RAM). Interesantno, na obodu telefona nalaze se kapacitivni tasteri čija funkcija u različitim igrama može da se programira.

Kompanija Royole je sa modelom FlexPai uspela da napravi prvi komercijalni smartfon koji se savija. Samo savijanje ne uliva mnogo poverenja da će izdržati korišćenje na duge staze, ali ovo je prvi proizvod u liniji čija evolucija tek počinje. Ista kompanija prikazala je i fleksibilnu tastaturu koja se kao roletna namotava u malo kućište.

Na polju tableta situacija je takođe bila relativno oskudna. Lenovo je prikazao modele Smart Tab M10 i P10, čija baza za punjenje funkcioniše kao pametni zvučnik koji koristi Amazon Alexu. Huawei je predstavio MediaPad M5 Lite, model od 10,1 inča sa procesorom Kirin 659, 3 GB RAM i baterijom od 7500 mAh.

Likovne umetnike uvek interesuju inovacije iz Wacoma, a to je na ovom CES-u model Wacom Cintiq 16, grafička tabla od 15,6 inča koja podržava Wacomov stajlus Pro Pen 2 i nalazi se u prodaji po ceni od 650 dolara.

 
Asus je predstavio prvi tablet sa ChromeOS-om – CT100. Uređaj ima QXGA ekran od 9,7 inča, šestojezgarni procesor OP1, 4GB RAM i 32 gigabajta memorije. Sem toga, CT100 je otporan na padove sa jednog metra visine. Sa druge strane spektra tableta je Asusov model koji probija sve standardne tabličnih računara – ROG Mothership je pre all-in-one PC ili „Microsoft Surface Pro na steroidima”. Ovaj „tablet” radi pod Windowsom 10 i ima FHD displej od 17,3 inča, kao i bežičnu tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem koja može i da se poveže sa samim Mothershipom. Unutar uređaja su Core i9-8950HK, do tri PCIe SSDa od 512 GB u Raid 0 konfiguraciji, do 64 GB RAM i grafička kartica Geforce 2080. Težina Mothershipa je 4,7 kilograma.

Među robusnim igračkim konfiguracijama je i laptop Acer Predator Triton 9000 sa rotirajućim 4K displejem od 17 inča. Alienwareov najjači model je Area-51m, sa najbržim komponentama koje mogu da se uguraju u laptop među kojima su Core i9-9900HK i grafička kartica Geforce 2080. Minimalno slabiji i povoljniji je Alienware m17, sa ekranom od 17 inča. Pandan ovim računarima iz HP-a je Omen 15, a iz kompanije MSI je GS75 Stealth, iako je 17-inčni FHD displej sa osvežavanjem od 144 Hz daleko od tajnovitog. Kada smo kod ogromnih igračkih stvari, HP Omen × Emperium je igrački monitor od 65 inča i sa cenom od 5000 dolara

Brojni laptopi mogu da se pohvale impresivnim hardverom bez „napadno agresivne” spoljašnjosti. U ovoj kategoriji našli su se modeli kao što su Samsung Notebook Odyssey 2, Lenovo ThinkPad X1 Carbon, Lenovo Legion Y740 i Y540, Dell G5 i G7, Dell Inspirion 7000 2-in-1 Black Edition, Razer Blade 15 Advanced, Origin PC Evo16-S i Asus Studiobook S W700.

U kategoriji tankih laptopa koji žrtvuju performanse i hardver da bi bili što tanji i lakši, imamo verzije za 2019. godinu koje mahom nose iste oznake kao prošlogodišnji modeli, pa treba obratiti pažnju pri kupovini. Među njima su HP Spectre x360 15, HP Chromebook 14, Acer Chromebook 315, Acer Swift 7, Asus Zenbook S13, Asus Zenbook 14, Samsung Notebook Flash, Samsung Notebook 9 Pro i 9 Pen, Dell XPS 13, Lenovo Yoga S940 i LG Gram 17.

Pristrasni tehnofili svake godine vole da diskutuju o tome da li je na CES-u bolje prošao AMD ili Intel. Ove godine obe kompanije su predstavile sledeće generacije procesora. AMD je prikazao Ryzen 3000 i serverski EPYC (druga generacija), a Intel Ice Lake. Pošto će AMD-ovi čipovi biti 7nm, a Intelovi 10nm, svi očekuju veliku trku na procesorskom tržištu sredinom godine. Sa grafičke strane, AMD je pretočio Vega arhitekturu u komercijalnu grafičku karticu sa 7nm čipom – Radeon VII. Kartica će biti 25 odsto brža od prethodne generacije sa istom potrošnjom i na sebi će nositi 16 gigabajta RAM. Intel, sa druge strane, nije prikazao sopstvenu grafičku karticu na kojoj se radi već neko vreme. Trenutni planovi su da premijera tog proizvoda bude tokom 2020. godine. Priča o grafici ne bi bila kompletna bez Nvidie, koja je na CES došla sa karticom RTX 2060. Po ceni od 350 dolara RTX 2060 je zamišljena kao „kartica za mase”. Sem toga, RTX 2080 i RTX 2060 dobijaju mobilne verzije u Max-Q izvođenju i tokom sledećih nekoliko meseci će se naći u 40 novih modela laptopa. Nvidia je najavila i G-Sync podršku za monitore koji zvanično nisu kompatibilni, mada je istaknuto da veoma mali broj tih monitora (12 od 400 testiranih) zadovoljava njihove standarde.

Trista čuda

Pre nekoliko godina VR je bio glavna stvar na CES-u. Sada su sastavni deo mnogih prezentacija, ali sama tehnologija se razvija veoma polako. HTC je predstavio Vive Pro Eye, novi sistem za navigaciju u VR okruženju pokretima očiju, kao i Vive Cosmos, novu generaciju VR headseta sa boljim displejem i pomičnim vizirom za komfornije i brže ulaženje i izlaženje iz virtuelne stvarnosti. Oculus je predstavio model Quest koji je efektivno evolucija uređaja Oculus Go. Nova samostalna VR kaciga je opremljena boljim hardverom pa je iskustvo bliže jačim modelima koji su povezani sa računarom ili konzolom. Među interesantnim VR dodacima našli su se 3DRudder za Playstation VR – upravljač za kretanje u VR okruženju, koji se koristi stopalima. Sa druge strane, Cybershoes su „nazuvci” sa točkićima koji stvaraju utisak hodanja u virtuelnoj stvarnosti.

IBM je predstavio GRAF (Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System). U pitanju je napredni sistem za lokalizovano predviđanje vremenskih prilika koji uzima u obzir celu planetu. GRAF uzima sve slobodno dostupne vremenske podatke (meteo-stanice i putnički avioni) iz celog sveta i neprestano doteruje simulirani model vremenskih prilika na celoj planeti koja se računa na IBM superračunarima. Zatim, kada je potrebna prognoza za neki mali region, iz modela se, veoma precizno, ekstrapoliraju vremenski uslovi u zadatom vremenskom periodu. IBM je na ovogodišnjem CES-u prikazao i Q System One – prvi komercijalni integrisani sistem zasnovan na kvantnom računaru.

Proizvođač sportske opreme SportArt prikazao je najnovijeg člana linije Eco-Powr – traku za trčanje Verde. Pored uobičajenih modernih funkcija za praćenje vežbača, Verde koristi specijalni sistem za pružanje otpora na traci za stvaranje električne energije, pa nije isključeno da će teretane budućnosti biti integrisane u električne mreže kao mini-elektrane.

Razne kompanije planiraju da zamene bravu, zvono i špijunku na našim ulaznim vratima – kamerama. Elecpro US:E je brava koja otključava vrata na osnovu prepoznavanja lica, dok je Ring Door View Cam, iz Amazonove kompanije Ring, pametno zvono sa noćnom HD kamerom, senzorom kretanja, mikrofonom i zvučnikom.

Veliku pažnju privukao je Matrix PowerWatch 2, pametni ručni sat čije baterije se pune kombinacijom solarne energije i telesne toplote korisnika. Garminov Vivoactive 3 dodaje LTE funkcije kao download muzike ili obaveštavanje hitne pomoći u slučaju povrede prilikom sportskih aktivnosti. Soundbrenner Core postaće najbolji prijatelj brojnih gitarista jer ima funkciju metronoma (vibrira u ritmu), a može da se koristi i za štimovanje (meri vibracije žica). Omron HeartGuide je pametni sat čija narukvica je manžeta za merenje pritiska. Najsimpatičniji sat na sajmu svakako je Coolpad Dyno, namenjen najmlađima kojim mogu da se pozivaju ili šalju poruke na brojeve koje roditelji odobre.

Čudan uređaj sa nazivom Y-Brush više liči na štitnik za zube nego na četkicu, ali može da opere vaše zube za samo deset sekundi (po pet za gornju i donju vilicu). Cena ovog čuda tehnike je 125 dolara. Za roditelje čije dete se ne buni kada napuni pelene, Monit Smart Sensor detektuje kada je pelena spremna za menjanje (i čime je puna, da se psihički pripremite). P&G Ventures Opte je veoma čudan uređaj namenjen osobama sa neravnomernim tenom. Ovaj ručni skener prepoznaje diskoloracije na koži, a zatim preko njih, kao ink-jet printer, precizno „štampa” šminku i losion za negu kože.

GoSun Solar Cooker je, apsurdno, sunčani roštilj kome ne treba Sunce. Naime, hrana se stavlja u vakuumsku cev (što snižava tačku vrenja) pa parabolični reflektori koji fokusiraju sunčevo zračenje dovoljno greju hranu čak i kad je oblačno. LG je u svojoj paleti proizvoda za pametni dom budućnosti predstavio i HomeBrew, automatizovani aparat koji pravi pivo, mada i dalje treba sačekati dve nedelje pre nego što ćete moći da ga popijete.

Kompanija Impossible Foods bavi se specifičnom vrstom tehnologije – obradom hrane. Njihov najnoviji proizvod nazvan je Impossible Burger 2.0 i radi se o vegetarijanskom hamburgeru na bazi soje koji ima ukus i teksturu kao da se u njemu nalazi goveđa pljeskavica. Odgovorni ne kriju da je njihov tajni sastojak sintetisani hem, deo hemoglobina, molekula odgovornog za transport kiseonika u krvi.

Za kraj smo ostavili uređaj koji je istovremeno apsurdan i fantastičan. Firma BodyFriend je napravila ultraluksuznu masažer-stolicu za čiji dizajn je odgovorna kompanija Lamborghini. LBF-750 masira korisnika serijom strateški raspoređenih motora i vazdušnih jastuka, dok vam pušta smirujuću muziku i menja nagib kako bi masaža bila prijatnija i imala veći efekat. Najapsurdnija stvar kod ovog uređaja je, pretpostavljate, cena od 30.000 dolara.

• • •

Svaki put kada se upustimo u pravljenje pregleda dešavanja na CES-u pažnja odleti u deset različitih smerova pa opet brojne velike stvari promaknu ispod radara. Srećom, sve što smo propustili u ovom čanku pokrićemo u raznim rubrikama budućih brojeva „Sveta kompjutera” ili na našem sajtu.

Dragan KOSOVAC

 
 AKTUELNOSTI
CES 2019
Šta mislite o ovom tekstu?

 TRŽIŠTE
Budućnost za Apple i iPhone

 NA LICU MESTA
Evropska premijera novih Asus RoG laptopa
Vip Mobile projekat 4G učionica
Osmi app konkurs mts-a

 KOMPJUTERI I FILM
Alita: Battle Angel
The LEGO Movie 2
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
VLB magistrala i Civilizacija za Windows

 PRST NA ČELO
Može im se
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera