VREMENSKA MAŠINA<>
022019<><>

VLB magistrala i Civilizacija za Windows

Broj 113, februar 1994.

Dvanaestog februara, iz galerije u Oslu biva ukradena čuvena slika Edvarda Munka – „Krik”, ali joj policija već u maju ulazi u trag. Istog dana počinju zimske olimpijske igre u Lilehameru. Dvadeset petog februara, jevrejski ekstremista Baruh Goldštajn ubija 29 muslimana u džamiji u Hebronu. Tri dana kasnije, četiri američka lovačka aviona F-16 obaraju četiri krajiška Jastreba J-21s zbog narušavanja nametnute „no fly” zone.

 
Sećate li se VLB (VESA Local Bus) magistrale? U rubrici „Test drive” testiramo ATI Ultra Pro VLB u tekstu naslovljenom sa „Vrlo dobra i vrlo skupa grafička kartica”, što je realno sve što je trebalo da znate o njoj. Rubriku „Test run” otvaramo prikazom friškog MS-DOS 6.2, navodeći da nema nikakve revolucije – era dominacije Windowsa već se uveliko osećala u vazduhu. Pišemo i o DOS Navigatoru, alternativi Norton Commanderu koju su skockali programeri iz Moldavije.

Zemunci wise men discover the secret of the wheel! „Svet igara” započinjemo mega vodičem za Civilization for Windows, igru koja je tokom više godina uspešno rešavala probleme godišnjeg odmora članova redakcije. Pišemo i o legendama kao što su Cannon Fodder i Mortal Kombat, odlično ih ocenjujući i proročki im predviđajući uspeh na tržištu.

Broj 185, februar 2000.

 
Trinaestog februara, jedan dan nakon smrti autora Čarlsa Šulca, u novinama širom sveta izlazi poslednji originalni strip „Peanuts” (Snupi). Dan kasnije, sonda NEAR Shoemaker ulazi u orbitu oko asteroida 433 Eros, čime postaje prva svemirska sonda koja je uspostavila orbitu oko nekog asteroida. Dan zaljubljenih, Eros, kakva slučajnost! Da im je neko rekao da će Eros par stotina godina kasnije postati test-poligon za ispitivanje uticaja Proto-molekula na ljude, izabrali bi Ceres... Osamnaestog februara, Stjepan Mesić postaje jubilarni drugi predsednik Hrvatske.

„Ručni satovi, mobilni telefoni, MP3 plejeri i PDA uređaji polako se stapaju u jedan aparat”, kaže Dragan Kosovac u uvodu teksta o modernim gedžetima. U „test driveu” prikazujemo tonu hardvera, između ostalog, i četiri CD-ROM drajva koji su po ko zna koji put poneli naslov koji je varijacija na pesmu „Četir’ konja debela”, koji ćemo valjda ponavljati do smrti Sunca.

 
U „Svetu igara” imamo pravu feštu fantastičnih naslova koji ljudima ne silaze sa usana ni danas, dve decenije nakon premijere. Planescape: Torment je, naravno, igra meseca, a tu su i Urban Chaos, SWAT 3, Earthworm Jim 3D, Crusaders of Might and Magic, Ultima IX: Ascension, Close Combat 4, Quake III Arena. Sveopšta slasnost!

Broj 269, februar 2007.

Trećeg februara, eksplozija na pijaci u Bagdadu rezultira sa 135 mrtvih i 339 povređenih civila. Trinaestog februara, Severna Koreja sporazumno gasi nuklearno postrojenje u Yongbyonu, a u zamenu dobija pomoć u energentima ekvivalentnu 50.000 tona industrijskog goriva.

 
Sa naslovne strane šepuri se Apple iPhone, a u broju imamo i preview sa puno entuzijazma. U rubrici „Tržište” bavimo se procesorima sa više jezgara, zaključujući da dominantni trend razvojnih timova više nije jurnjava za frekvencijom, već implementacija većeg broja funkcionalnih jezgara. Dotičemo se i teme malih kućnih robota, a naravno, ne izostaje ni naramak hardvera koji imamo na testu.

Ovomesečni „Svet igara” otvaramo previewom igre Genesis Rising, domaće svemirske real-time strategije koja je trebalo da kapitalizuje na popularnosti Homeworlda, ali nije uzburkala mnogo duhova. Igra meseca je Rayman: Raving Rabbids, a tu su i opisi Evidence: The Last Ritual, Bionicle Heroes, Lost Planet: Extreme Condition i World of Warcraft: The Burning Crusade. U naše krajeve konačno je stigao i Sony PlayStation 3 Premium, koga takođe ekstenzivno testiramo.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
CES 2019

 TRŽIŠTE
Budućnost za Apple i iPhone

 NA LICU MESTA
Evropska premijera novih Asus RoG laptopa
Vip Mobile projekat 4G učionica
Osmi app konkurs mts-a

 KOMPJUTERI I FILM
Alita: Battle Angel
The LEGO Movie 2
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
VLB magistrala i Civilizacija za Windows
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Može im se
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera