PHONE ZONE<>
022019<><>

Honor View 20

Izlazak iz senke Huaweija

Za kompaniju Honor mnogi kažu da predstavlja Huaweijev odgovor na „cenovne izazove” koje postavlja Xiaomi: umesto da se trkaju s njima i pesniče oko zarade u promilima, kreirali su podbrend koji je bolje opremljen za ratove cena u srednjem i nižem segmentu. Na taj način, Huawei može da ostane „iznad situacije” i da izbegne loše kompromise koji bi doveli do devalvacije robne marke. Svaki direktor kompanije Huawei s kojim sam razgovarao poslednjih godina držao se mantre da im je primarni cilj skidanje Applea s trona, kako u pogledu čistog kvantiteta isporučenih i prodatih uređaja tako i u smislu percepcije potrošača. Bez Honora, Huawei bi morao da obuče pešadijsku uniformu i uđe u blatnjavi rov, trošeći resurse na natezanje u nižim i srednjim segmentima umesto na dogfajt u stratosferi. Naprosto, Huawei je došao u situaciju da ne sme da nudi mnogo cenovno povoljne telefone, jer bi na taj način izgubio oreol volšebne fantazmagoričnosti i teško dostignuti glitz. Zato je tu Honor da gađa na kategorije „best bang for the buck” i slične. Nudeći uređaje koji forsiraju jake čipsete, premijum izgled i praveći kompromise u fensi nijansama, Honor cilja na publiku koja hoće i jare i pare.

Čast da predstavi prvi flegšip telefon u 2019. godini pripala je Honoru koji je 22. januara globalnom tržištu ponudio Honor View 20, uređaj koji se od Huaweijevog Matea 20 Pro razlikuje u detaljima koji nisu bitni velikom procentu naprednih ljubitelja niže više ili više srednje klase, zavisno od vaše percepcije klasa. Ključna „istovetnost” između Huaweijevog i Honorovog flegšipa koji je došao nakon nekoliko meseci jeste čipset – oba uređaja pokreće snažni Kirin 980, kineska home-made zvijer čija je najpribližnija američka alternativa Qualcomm Snapdragon 845. Razlikuju se i po tipu ekrana (AMOLED kod Matea 20 Pro i IPS LCD kod Honora View 20), po sistemu kamera i po još nekim sitnicama, ali ključna razlika ipak leži u ceni, koja je u slučaju Honorovog uređaja niža od 30 do 40%, zavisno od tržišta. Na naše obale telefon dolazi početkom februara i verovatno će se naći u ponudi svih mobilnih operatera.

U analiziranju Honora View 20 valjalo bi početi od elemenata koji su jedinstveni i nisu uporedivi ni sa Mateom 20 Pro, ali ni sa konkurentskim flegšip uređajima. Prvi i osnovni tiče se jedinstvenog rešenja za pozicioniranje selfi kamere. Umesto ureza (notch), slajdera, periskopa ili nekog osmog rešenja, Honor je selfi-kameru ugradio u rupicu prečnika 4,5 mm u levom gornjem uglu ekrana! Ovo rešenje je, po opštem mišljenju svakog ko je došao u dodir s ovim telefonom, daleko superiornije od bilo čega drugog na tržištu iz prostog razloga što je najmanje nametljivo. Nakon nekoliko minuta korišćenja zaboravićete da uopšte postoji, za razliku od notcha koji je vidljiv kao gnojni nokat i uvek narušava estetiku ekrana. Inače, ugrađena selfi-kamera ima senzor od 25 MP i pravi zaista solidne fotografije.

Odsustvo noča dizajnerima je omogućilo da se razmašu i da implementiraju pravi full view ekran od ivice do ivice. Iako se radi od IPS LCD panelu HD+ rezolucije, a ne o Amoledu kakav je krasio Mate 20 Pro, ekran je više nego solidnog kvaliteta, ima odličan kontrast i još bolju osvetljenost. Uopšte, spoljni izgled telefona i kvalitet izrade su vanserijski, a kombinacija aluminijumskog okvira i staklenih leđa izgleda zaista impresivno zbog specijalnih fazona u teksturisanju zadnje površine. Korišćenu tehniku u Honoru nazivaju „Aurora nanoteksturisanje”, a rezultat toga je vrlo intrigantno prelamanje svetla pri pomeranju i rotaciji zadnje strane telefona. Mnoge druge kompanije pokušale su da staklena leđa svojih uređaja učine atraktivnim na sličan način, ali sve je nekako rezultiralo uređajima koji kao da su ispali s Pinka. Ne i Honor View 20, koji izgleda vrlo futuristički, sa volšebno presijavajućim vizuelnim artefaktima koji podsećaju na desetarske činove iz JNA. Senzor otiska prsta je smešten na zadnjoj strani uređaja, ispod sistema kamera, što je rešenje koje je brže, funkcionalnije i logičnije od senzora ispod ekrana (sporiji i nepouzdaniji). Ekranski senzor nije korišćen zbog IPS LCD ekrana koji navodno još uvek ne podržava tu tehnologiju.

Sledeći impresivan element ovog telefona jeste kamera od 48 MP koja koristi Sonyjev IMX586 senzor. Sistem kamera je urađen u dvostrukoj konfiguraciji, pri čemu druga nije klasična kamera, već TOF (Time Of Flight) senzor koji služi za proračun distanci objekata koje snimate. U praksi se odsustvo nekih senzora ne oseća: na primer, bez obzira na to što uređaj nema bokeh kameru, TOF + AI (telefon pokreće Kirin 980 koji ima Dual NPU) omogućavaju pravljenje odličnih portreta sa zamućenom pozadinom. Optički zum ionako nema smisla koristiti na telefonu, tako da ni manjak telefoto objektiva nije neki gubitak. Jedino što mi smeta usled navike stečene korišćenjem Matea 20 Pro jeste odsustvo kamere sa širokouganim objektivom, koju koristim kao seljak – i kad treba i kad ne treba.

Kvalitet fotografija koje pravi Honor View 20 je impresivan, ali ipak za dlaku manje impresivan nego kod Huawei Matea 20 Pro. U realnom testiranju, čak i kad se koristi AI Ultra Clarity mod, koji podrazumeva višestruku ekspoziciju od nekoliko sekundi i automatsko slaganje fragmenata slike (uz AI asistenciju), kvalitet slika u rezoluciji 48 MP ipak je slabiji od 40 MP, koliki je maksimum koji pruža Mate 20 Pro. Intenzitet peglanja slike u maksimalnoj rezoluciji jednostavno je prevelik, čak i uz AI asistenciju koja objektivno radi dobar posao. No, možda grešim što ga na ovom polju ovoliko poredim sa Huawei flegšipom, koji je ipak globalni lider sa svojih 109 poena na DxOMark portalu. Honor View 20 još uvek nije dobio službenu ocenu kod njih, ali predviđam da će se naći u samom vrhu. Selfi-kamera od 25 MP, kao što sam ranije pomenuo, takođe radi odličan posao. Jedina stvar koja mi nije jasna jeste odsustvo mogućnosti za snimanje 4K videa u 60 fps, za šta postoje svi uslovi (brza interna memorija + jak čipset). Huawei je obećao da će ga softverskim pečom implementirati na Mate 20 Pro, a kada/ako se to desi, pretpostavljam da će tu mogućnost dobiti i Honor View 20.

Baterija od 4000 mAh bez problema će izdržati ceo dan „njakanja” telefona, što uključuje i igranje i multimediju. Ako ste skromni juzer koji ne koristi često zahtevne aplikacije, moći ćete da izgurate i dva dana. Telefon je opremljen i IR blasterom i starim dobrim 3,5 mm audio-konektorom koji je u poslednje vreme postao prava retkost. Znam ljude koji se užasavaju bežičnih slušalica i dongle nastavaka USB-C na 3,5 mm i kojima činjenica da telefon ima 3,5 mm konektor može biti jedan od presudnih faktora pri odabiru novog telefona.

Nakon kros-promocije koju je imao s mobilnim PUBG-om i modelom Honor Play iz prošle godine, Honor je ovoga puta najavio i partnerstvo sa Epic Gamesom. Između ostalog, svi vlasnici Honora View 20 trebalo bi da dobiju Honor Guard skin za Fortnite. Bitnija od skina jeste garancija da će mobilni Fortnite biti dodatno optimizovan za Kirin 980 čipset i da će svaki igrač na Honoru View 20 imati garantovanih 60 FPS. Optimizacija za Fortnite realno podrazumeva optimizaciju za Unreal Engine 4, što može da ima dalekosežne pozitivne posledice za mobilno igranje na Honoru View 20 i drugim telefonima sa najjačim Kirin čipsetima.

Jedan od kompromisa koje ovaj telefon donosi jeste odsustvo otpornosti na vodu i prašinu u skladu sa definisanim industrijskim standardima. U Honoru kažu da je uređaj „splash proof” i da će komotno izdržati telefoniranje na kiši ili prosipanje kisele vode po njemu, ali da nikako nije podesan za fotografisanje u bazenu i druge akvatorijalne eskapade.

Honor View 20 je najbolji telefon koji je kompanija Honor napravila do sada. Njegova cena, koja će na našem tržištu (u legalnim prodavnicama) iznositi 79.990 dinara za model sa 6 GB RAM i 128 GB interne memorije, nije nimalo naivna, ali je objektivno povoljnija od cena konkurentskih modela slične snage. Njegova cena u drugim evropskim zemljama niža je za 100 evra, što već zvuči mnogo bolje. Uvoznici imaju običaj da kukaju zbog šverca robe iz Mađarske i damping cena u oglasima na internetu, ali dok sami ne ukapiraju da cena tehničke robe u Srbiji MORA da bude ista kao u Austriji (ne zanimaju me razlozi iz kojih ne može – MORA i tačka), crno tržište neće biti iskorenjeno.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Honor View 20
Šta mislite o ovom tekstu?
Noa Element N7 i N1
Xiaomi Mi Mix 3
SAFE
Yummly
PlayJ
PEAR: Personal Fitness Coach
Family Link
Draw.ai
DoodleSpell

Nije mi Žao konkurencije

Na naša pitanja odgovarao je gospodin Džordž Žao (George Zhao), predsednik kompanije Honor.
SK: Huaweiju je prošle godine uspelo da postane broj 1 na mobilnom tržištu, kad je pretekao Apple po broju prodatih uređaja. Kakvi su vaši planovi po pitanju jurnjave za konkurencijom? Hoćete li da se takmičite sa Huaweijem, trudeći se da s trona skinete svoju matičnu kompaniju ili imate neke druge planove?
Džordž Žao: Ha-ha-ha. Trenutno smo peti na globalnom tržištu, ništa nije isključeno. Naš plan je da u narednih pet godina uđemo u top 3!
SK: Honor 20 View donosi Magic UI umesto EMUI-a, iako razlike nisu ni kozmetičke? Da li ste ime promenili samo radi fazona ili je po sredi nešto ozbiljnije?
Džordž Žao: U pitanju je nešto ozbiljnije! Za budućnost planiramo dalju diversifikaciju u odnosu na Huaweijev EMUI. Prvi korak po tom pitanju jeste naš novi inteligentni asistent Yoyo koji je deo Magic UI-a.
SK: Sviđa nam se rupa za selfi-kameru Honora View 20. Kakve eksperimente s ekranom planirate za buduće modele?
Džordž Žao: Svojevrsni „sveti gral” svih eksperimenata jeste implementacija selfi-kamere u ekran (zapravo, ispod ekrana), čime bi se izbegli urezi, periskopi, slajderi, pa i rupice u uglu. Mi već dugo eksperimentišemo s time i imamo funkcionalne prototipove, ali performanse takve kamere još uvek nisu zadovoljavajuće. Što se tiče bušenja ekrana za montiranje selfi-kamere, želeo bih da istaknem da je to trenutno najskuplji segment proizvodnje Honora View 20, jer je failure rate prilično veliki. Ali nema revolucije bez napora i troškova!
SK: Kakve su vaše procene u pogledu implementacije 5G tehnologija? Da li planirate da izbacite 5G telefon?
Džordž Žao: Mislim da će to ozbiljnije da krene u drugoj polovini tekuće godine. Honor telefon koji podržava 5G pojaviće se u ovoj godini, to je za sada sve što mogu da vam kažem po tom pitanju.

3D motion-controlled gaming

Zahvaljujući ugrađenoj TOF 3D stereo-kameri, Honor View 20 može da posluži i kao mobilna „varijacija na temu” Kinect senzora. Publici na premijeri u Parizu demonstrirana je jednostavna skijaška igra koja je mogla da se kontroliše pokretima tela: zamahivanjem rukama napred-nazad dobijali ste ubrzanje ubadanjem virtuelnih ski-štapova u sneg, skakanjem u mestu preskakali kamenje, trupce i druge prepreke, a vrtenjem kukova u stranu skretali levo ili desno. Sve što je potrebno jeste HDMI kabl za povezivanje sa TV-om i kompatibilna igra – dock modul u kom je telefon stajao potpuno je opcionog karaktera. Za sada postoje samo dve igre koje podržavaju kontrolu pokretima – Fancy Skiing i Fancy Darts, ali kao „proof of concept” to je dovoljno ubedljivo da ima potencijal za kreiranje interesa kod Android developera.
Na adresi https://youtu.be/lLjPYUaIOcs nalazi se video koji demonstrira igranje pokretima.

Operativni sistem:
Android 9.0
Dimenzije:
156,9 × 75,4 × 8,1 mm/180 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 980 čipset (octa-core, 2 × 2,6 GHz Cortex-A76 CPU + 2 × 1,92 GHz Cortex-A76 CPU + 4 × 1,8 GHz Cortex-A55 CPU + Mali-G76 MP10 GPU), 6,4” IPS LCD (1080 × 2310, 19,25:9 odnos stranica, 398 ppi), 6/8 GB RAM, 128/256 GB interne memorije, Bluetooth 5.0, A2DP, aptX HD, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot, dual nano SIM, GSM/HSPA/LTE, dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, USB-C 3.1, dvostruka primarna kamera: 48 MP + TOF 3D stereo camera (f/1,8, 1/2”, 0,8 µm, PDAF, Panorama, HDR, LED blic, 2160p@30 fps, 1080p@30 fps, 720p@960 fps, gyro-EIS), 25 MP selfi-kamera (f/2,0, 27 mm, HDR, 1080p@30 fps), NFC, IR blaster, 3,5 mm audio-konektor, čitač otiska prsta sa zadnje strane telefona, brzo punjenje baterije (5 V/4,5 A 22,5 W (55% kapaciteta za 30 min), Li-Po baterija 4000 mAh
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 279836; Geekbench 4: 3297 (single-core), 9730 (multi-core)
Proizvođač:
Honor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera