PHONE ZONE<>
012019<><>

Alcatel 5v

Neodoljivi zov ekranskog ureza

Onomad sam pohvalio Alcatel naglasivši da se radi o jednoj od retkih kompanija na mobilnom tržištu koja je odolela mesmerizujućem zovu notcha (ekranskog ureza na vrhu), kad ono, evo noča i kod njih! Pola godine nakon premijere modela 5, pojavila se njegova apdejtovana verzija koja pored ureza donosi još nekoliko novina, zapravo, kolekciju malih izmena nabolje i nagore, uz spuštanje cene za čitavih 50 evra (u proseku, zavisno od tržišta).

Umesto „visokog čela”, to jest bejzela od gotovo centimetra koji se kod osnovne petice uguzio od kraja ekrana do ivice telefona, sada je tu notch. Alcatel 5 imao je specifičan retro izgled koji je baš upadao u oči, ali 5v sa dizajnerske strane predstavlja povratak u redove generičkih mid-range telefona koji vizuelno liče jedan na drugi kao Kronenbergovi ukleti blizanci. Sa metar ili metar i po razdaljine, ovaj telefon je ekstremno lako pomešati sa Honor Play ili nekim sličnim modelom iz protekle godine. Dakle, Alcatel 5v izgleda moderno i gotovo isto kao većina kineske cenovne konkurencije, uz gubitak simpatične retro distinkcije sa snažnim faktorom atrakcije hipstera-tradicionalista.

S obzirom na cenovnu klasu, ne čudi što je telefon plastične konstrukcije. Zakrivljena pozadina prekrivena je slojem glossy plastike koja klizi u rukama i privlači otiske prstiju kao Jupiter komete u prolazu, zbog čega se nabavka silikonskih „gaća” naprosto podrazumeva. Telefon i sa zadnje strane izuzetno podseća na Honor Play zbog pozicije objektiva primarne kamere i čitača otiska prsta u gornjoj polovini uređaja.

Umesto IPS LCD ekrana od 5,7 inča sa modela 5, sada je tu ekran istog tipa nešto veće dijagonale (6,2) i drugačijeg odnosa stranica usled „nočizacije” (19:9 vs 18:9). Kao i prethodnik, i ovaj je zaštićen Asahi Dragontrail 2,5D zaštitnim staklom koje obezbeđuje otpornost na padove sa razumnih visina. Rezolucija je i dalje niskih 720p, što se još uvek može smatrati standardom za cenovnu klasu ispod 200 evra. Neki telefoni, doduše, za iste ili vrlo slične pare nude rezoluciju 1080 × 2160, kao, na primer, fantastični Motorola Moto G6, koji je verovatno najbolja kupovina u cenovnom rangu od 180 evra, ili pak Alcatel 3v, model iz niže klase istog proizvođača koji je jeftiniji 20 evra od 5v (testiran je u prošlom broju). Ekran ovog Alcatela sasvim je solidan, sa jakim kontrastom, ali nešto manje idealnim uglovima gledanja.

Alcatel 5v ima brži čipset od prethodnog modela, što ga čini nešto pogodnijim za igranje. Umesto Mali-T860MP2 grafike, sada je tu PowerVR GE8320 koji predstavlja kvalitetnije rešenje u svakom smislu. Čipset je i dalje Mediatek sorte, što se možda neće svideti svakome – ako se sećate PC tržišta od pre petnaestak godina, Mediatek po svemu može da se uporedi sa VIA čipsetima za jeftine AMD konfiguracije. Mušičav je, performanse mu variraju i nije idealan za multitasking, bez obzira na ugrađenih 3 GB RAM-a.

Značajna razlika u odnosu na prethodni model tiče se odsustva podrške za 4G mreže – Alcatel 5v nema LTE modem, koji je izbačen radi spuštanja cene. Ruku na srce, ovaj telefon i nije namenjen multimedijalnim frikovima koji će strimovati UHD sadržaj sa Youtubea, tako da ta vrsta uštede ima smisla.

Sa mane skačemo na tri finalne prednosti... Prva se tiče Androida 8.1 umesto 7.1. Oreo umesto Nugata podrazumeva glatkije performanse i „razumnije” ponašanje telefona kad mu istovremeno otvorite previše aplikacija. Proizvođačev UI kojim je Oreo presvučen diskretan je i minimalan, a bloatware koji ne može da se deinstalira praktično nepostojeći. Pored otključavanja čitačem otiska prsta, Alcatel 5v možete da „anlokujete” i skeniranjem lica, mada ta opcija, usled odsustva infracrvenog 3D skena, ne radi u mraku.

U odnosu na prethodni model, kapacitet baterije je pojačan sa 3000 na 4000 mAh, čime se obezbeđuje taj eluzivni drugi dan umerenog korišćenja. Podrška za brzo punjenje je izostala, ali to je još jedan element realnosti cenovne klase telefona.

Finalna prednost tiče se unapređenog sistema primarne kamere, koja je sada urađena u dvostrukoj konfiguraciji od 12 i 2 Mpx. Manji senzor, naravno, služi za stvaranje efekta zamućene pozadine pri snimanju portreta – nije u pitanju ništa fensije od toga. Kao kompenzacija za bolju primarnu, selfi kamera je sada singularna (wide objektiv je izbačen), što podrazumeva oproštaj sa širokougaonim selfi portretima koji su bili mogući na Alcatelu 5.

Prosečna evropska cena za Alcatel 5v iznosi 180 evra, što je dvadesetak do tridesetak evra više od slatke tačke koja bi ga svrstala u uređaje s idealnim odnosom karakteristika i cene. U trenutku pisanja ovog teksta još uvek ga nije bilo u ponudi domaćih mobilnih provajdera, a kada (ako) ga bude, moći će da se kupi u crnoj ili beloj boji.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Xiaomi Mi 8 Lite
Samsung Galaxy Tab S4
LG G7 Fit
Alcatel 1 (5033D)
Alcatel 5v
Šta mislite o ovom tekstu?
1.1.1.1
Woebot
SwiftTask
Drops: Learn 31 New Languages
InboxIt
Slowly
Cover
Go to Sleep
Neverthink: Handpicked videos
Smart Alarm

Operativni sistem:
Android 8.1
Dimenzije:
153,7 × 74,5 × 8,5 mm/158 g
Ostalo:
Mediatek MT6762 Helio P22 čipset (octa-core 2,0 GHz Cortex-A53 CPU + PowerVR GE8320 GPU), 6,2” IPS LCD (720 × 1500, 19:9, 268 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, micro SD do 128 GB (koristi drugi SIM slot), Bluetooth 4.0, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, WiFi Direct, hotspot, NFC, GSM/HSPA, FM radio, micro USB 2.0, 3,5 mm audio, dvostruka primarna kamera: 12 MP (f/2,2, 1/2,8”, 1,25 µm, PDAF, 1080p@30 fps) + 2 MP (f/2,4, 1/5”, 1,75 µm), selfi-kamera: 8 MP (f/2,8, 1/4”, 1,12 µm, LED blic, 720p@30 fps), micro-SIM, Dual-SIM (hibridni slot), čitač otiska prsta, Li-Ion baterija 4000 mAh
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 76343; Geekbench 4: N/A
Proizvođač:
Alcatel
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera