TEST RUN<>
022018<><>

Ashampoo Burning Studio 19

Nasapunjan i čist

Tvrdimo da je Burning Studio trenutno najbolji program za narezivanje materijala na optičke medije. Istina je da Ashampoo preteruje sa revnosnim osvežavanjem programa. Svake godine na tržište izlazi sa novim verzijama, ali, za razliku od nekih drugih kompanija, nije upao u zamku gomilanja nepotrebnih funkcija. Naprotiv, Burning Studio je i dalje brz, pregledan i upakovan u moderno upravljačko okruženje, što je sasvim dovoljno da ga preporučimo za svakodnevno korišćenje. Pored toga, ova alatka sadrži i nekoliko perkova koji se ne podrazumevaju po defaultu, a sasvim dobro se uklapaju u okvire modernog burning šablona.

Svidelo nam se što se među mnogobrojnim šablonima za narezivanje materijala nalaze i oni, na primer, za pripremu diskova za korišćenje u automobilu ili MP3 plejerima, a na raspolaganju je čak i opcija prebacivanja numera na USB stikove. Sadržaj na diskovima može da se kriptuje, na meniju se nalazi i rutina za izradu papirnih omota za različite tipove kutijica, tu je i ripovanje Audio-CD-ova, izrada/narezivanje ISO slika, kopiranje materijala „razvlačenjem” na više diskova, direktno kopiranje materijala sa diska na disk, „nulovanje” izbrisivih medijuma i tako dalje. Sve to možete raditi sa običnim CD-ovima, DVD-ovima, ali i Blu-ray komplementima, koji, iako već dugo postoje na tržištu, još uvek nisu podrazumevani deo svake kućne konfiguracije. Posebno nas je obradovalo to što Burning Studio 19 pravi istoriju narezivanja i pamti poslednjih 20 kreiranih projekata. Na taj način dobijate priliku da brzo pristupite zaturenom materijalu i ponovo ga „pretabate” na optički medij, bez gubljenja vremena na njegovo „uobličavanje” i smeštanje u okvire dozvoljene gabaritom korišćenog diska.

Na meniju se nalazi i mogućnost bekapovanja podataka, koje je potom moguće narezati na optički medij (nažalost, ne i automatski). Do podataka može da se dođe sa običnog USB stika, eksternog hard-diska ili optičkog čitača/rezača, pa čak i sa mobilnog telefona. Bekapovanje može da se radi „od nule” ili da se updateuje već postojeća baza, a na raspolaganju je i odabir tipa podataka koji želite da sačuvate. To mogu da budu slike, muzika, video-datoteke ili sadržaj foldera Documents. Osim bekapovanja podataka, iz programa može da se obavi i njihov povraćaj korišćenjem funkcije Restore.

Video-materijal uskladišten na hard-disku dozvoljeno je pretakati u DVD-Video ili Blu-ray komplement. Naravno, još uvek je tu i podrška za (S)VCD standarde, a šteta je što autori u miks nisu ubacili i grabber, koji bi omogućio da se materijal sa diskova prebaci na hard-disk i potom naknadno nareže. Međutim, umesto toga, na raspolaganju je opcija za autorizaciju DVD/Blu-ray sadržaja, uz mogućnost definisanja TV sistema i formata slike, sve do odabira izlaznog kvaliteta. Zanimljivo je što svakom dodatom filmiću može da se „prišije” tekstualni titl u SRT formatu, odredi sekvenca poglavlja i normalizuje zvuk. Tu su čak i obradne alatke, tako da na prikaz može da se doda tekst, slika, geometrijski oblici, logoi, klipovi mogu da se podele, da im se odseku neželjeni delovi i tako dalje. Sve je propraćeno mogućnošću izrade upravljačkih menija, a finalni proizvod može i da se snimi na hard-disk i kasnije nareže. Pored rada sa video-datotekama, Burning Studio 19 dozvoljava i izradu slideshow prezentacija.

Konačno, Burning Studio 19 ima i jednu krajnje neuobičajenu funkciju koja je namenjena očuvanju integriteta narezanih podataka. Ukoliko se na akciju odlučite odabirom opcije Scratch protection, vaši podaci ostaće sigurni čak i ako se na optičkom mediju pojave ogrebotine. To se postiže višestrukim narezivanjem sadržaja na disk, što se radi automatski. Graničnik je, očekivano, veličina optičkog medija, ali i količina podataka koju želite da sačuvate. Na primer, odabirom 500 megabajta podataka, pri narezivanju na običan, single layer DVD, postiže se osmostruka zaštita – podaci će se narezati osam puta na isti disk, zajedno sa potrebnom alatkom za njihov povraćaj. Naravno, ubacivanjem diska u drajv ne vide se sve kopije, već samo osnovna i na taj način je izbegnuta moguća zabuna.

U momentu pisanja teksta, Ashampoo Burning Studio 19 bio je na popustu i koštao je svega 20 „zelenih novčanica”. Ako je to slučaj i u momentu kada vi budete čitali ove redove, savetujemo vas da se latite buđelara. Za mnoštvo funkcija koje ovaj program nudi to je i više nego skromna registraciona suma i trenutak treba iskoristiti. U pitanju je najbolji program za narezivanje diskova koji u ovom momentu postoji na tržištu.

Vladimir PISODOROV

 
ACDSee Photo Studio Ultimate 2018, Capture One Pro 11, ON1 Photo RAW 2018, Luminar 2018, RawTherapee 5.3, DxO PhotoLab Essential 1.1, Corel AfterShot Pro 3
SimpleMining OS i ethOS
WinZip System Utilities Suite 3.2
dBpoweramp Music Converter 16.4
iClone 7
Ashampoo Burning Studio 19
Šta mislite o ovom tekstu?
GraphicsGale 2.07
Aiseesoft Burnova 1.3.8
LiveUSB Install 2.5
PassMark Performance Test 9.0
FireShot 0.98
PointerFocus 2.4
Sharp World Clock 8.3.1
Tab Snooze 0.8.5
Todoist 8.7
Spencer 1.13
SyMenu 6.02
Tomato Clock 4.2.4

Tip:
narezivanje diskova
Potrebno:
Windows
Veličina:
283,18 MB
Cena:
50 dolara, proba 10 dana
Adresa:
goo .gl /HANCLs
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera