TEST RUN<>
112017<><>

Acronis Revive 2017

Veštačko disanje

Kome biste pre dozvolili da se pozabavi sigurnošću vaših fajlova, nekoj potpuno nepoznatoj firmi ili onoj koja je na softverskoj pijaci poznata po tradiciji, pouzdanosti i dugogodišnjem radu sa materijom? U 99 procenta odgovor je ovo drugo, a još kada znate da je ta firma Acronis, onda zime nema čak i kad vremenska prognoza govori drugačije. Ipak, za Revive ne možemo da kažemo da je u pitanju program iza kojeg stoji tradicija – verzija 2017 je zapravo prva koja se pojavila na tržištu, ali reč je o Acronisu, pa smo bili znatiželjni.

Radi se o alatki koja služi za povraćaj ranije obrisanih podataka. Slučajno ili namerno, svejedno je. Program je moguće instalirati na USB drajv, jer i sami znate da kada dođe do gubitka podataka preporučuje se da se na ciljanim particijama/diskovima ništa više ne upisuje s obzirom na to da smanjuje šansu za njihov povraćaj. Naravno, jednom instalirani Revive na USB stiku možete koristiti i na drugim računarima, pošto se radi o portabilnoj instalaciji. Obratite pažnju na to da Revive na odredišnoj lokaciji zauzima gotovo 350 megabajta slobodnog prostora, što je krajnje neuobičajeno kada su ostvarenja iz klase u pitanju.

Na početku je potrebno da odaberete lokaciju sa koje želite da pokušate povraćaj podataka. Izlistava se kompletan lokalni sadržaj – svi fizički uređaji i detektovane particije, čak i optički medijumi. Pored slovnih oznaka i naziva particija, ovde možete da vidite i njihove veličine, tip upotrebljenog fajl-sistema, odnosno fabričke oznake uređaja. Jednom rečju, tu je sve što je potrebno da bi se izvršila pravilna detekcija mete. U sledećem koraku valja odrediti način skeniranja, a on može da bude: brz ili detaljan. U slučaju ovog drugog, rezultati pretrage mogu da se snime na hard-disk i kasnije po potrebi učitavaju kako bi se izbeglo ponovno „bistrenje” iste lokacije. Detaljan režim pretrage omogućava da se naglasi za kojim tipovima datoteka se traga, što, po rečima autora, dovodi do više „pogodaka”. Revive podatke deli u 14 kategorija (multimedija, internet, fontovi, izvršne datoteke...) i može da se kaže da donosi ultimativnu podršku za rad sa različitim oblicima datoteka.

U četvrtom koraku obavlja se prebiranje po podacima koje program predstavlja u formi koja neodoljivo podseća na nekakav fajl-menadžer. Zanimljivo je da se dok proces traje (treći korak) na ekranu pojavljuje „tabela” particije/diska koja neodoljivo podseća na onu iz programa za defragmentaciju. Bukvalno vidite kako program „prolazi” kroz sektore i označava ih bojama (legenda je smeštena pri dnu radnog ekrana, mada vam neće puno pomoći u razumevanju procesa). Ukoliko se proces zaustavi, na ekranu će se prikazati podaci do kojih se došlo do momenta pritiskanja tastera Stop. Pohvalno je što akcija može da se „odmrzne” i nastavi tamo gde ste je zaustavili. Izlistani podaci mogu da se sortiraju na sijaset načina (na primer, na osnovu ekstenzije, datuma kreiranja, poslednje izmene...), a najlepše od svega je što postoji ugrađena preview rutina koja ne samo što prikazuje sadržaj tekstualnih datoteka i slika, već može da „pusti” i multimedijalne fajlove.

Iako se koristi jednostavno, Acronis Revive ne može da se pohvali na oko lepim upravljačkim interfejsom. Osim što su podaci povremeno natrpani na ekranu, nije nam se svidelo ni to što postoji toliko koraka koje morate da prođete ukoliko želite da dođete do obrisanih fajlova. Bilo bi mnogo bolje da se sve potrebno nalazi na jednom ekranu ili da korišćenje „čarobnjaka” bude opcija, a ne imperativ. Tu je i pitanje cene – Acronis za Revive traži čak 50 evra i igra na kartu da važni podaci nemaju cenu. Sigurni smo da se u Piriformu smeškaju.

Vladimir PISODOROV

 
Corel PaintShop Pro 2018
Immersive Explorer 1.5.0
Marvelous Designer 7
FireAlpaca 1.8.7
Natron 2.3.2
Windows Repair Toolbox 2.0
Master PDF Editor 4.3
Acronis Revive 2017
Šta mislite o ovom tekstu?
Syncios Manager 6.2.3
SoftColor PhotoEQ 10.4
ThunderSoft Video Editor 7.4.0
UltraCompare 17.0
Reve Antivirus 1.2
Lacey 2.06
Emoji Cheatsheet 2.0.1
Clover 3.4.0
CopyQ 3.1.1
Fashion Actions
Skin 2.0
EarthTime 5.7.6
MassTube 12.9.7
Unshorten.link 2.6

Tip:
povraćaj podataka
Potrebno:
Windows
Veličina:
347,6 MB
Cena:
50 evra
Adresa:
goo .gl /cJjQVf
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera