TEST RUN<>
122017<><>

Cockos REAPER 5.61

Zvuči odlično

Ljubiteljima audio-produkcije ovog puta predstavljamo REAPER 5.61, digitalnu audio-stanicu (DAW) koja nas je prijatno iznenadila. Program postoji već više od deset godina, a od samog početka je lagan, brz i vrlo moćan. U samo 65 megabajta na disku stao je odličan interfejs, sa svim potrebnim opcijama, ali i povelikim izborom efekata koje možete dodati svojim audio-fajlovima.

REAPER je skraćenica od Rapid Environment for Audio Production, Engineering and Recording, i taj puni naziv nam govori sve što treba da znamo (za početak). Po pokretanju programa bićete obavešteni da ste u Evaluation Modu i da imate 60 dana nesmetanog korišćenja i bez ograničenja, a da bi nakon 60 dana bilo lepo od vas da kupite program. Niko vas neće naterati da ga kupite, program neće prestati da radi, ali po pokretanju će vas uvek upozoriti da nemate licencu. Dakle, možete ga koristiti, ali imajte na umu da ovaj softver nije besplatan i da bi bilo fer platiti licencu ako vam se već dopada.

Kao što smo naveli, program je mali u megabajtima, ali stvarno programčina kada su mogućnosti u pitanju. Interfejs je prilično pregledan. Gornji deo ekrana je predviđen za dodavanje audio-fajlova. Nije bitno koji format fajla koristite, uvek je samo običan add track dovoljan i možete dodati bilo koju vrstu audio-fajla po jednostavnom drag and drop principu. Šta ćete vi dalje sa njima, stvar je ukusa i potrebe. Pomenućemo nekoliko zgodnih opcija i trikova. Osnovni koraci, na primer dodavanje novih traka, obavljaju se duplim klikom, brisanje jednim pritiskom na taster ’Delete’, a mišem se savršeno lako rešava pozicioniranje ili trajanje audio-fajla. Korisni „dugmići” na svakoj traci su Mute, koji potpuno utišava tu traku, i Solo, koji vam omogućava da čujete samo tu traku, dok se sve ostale utišaju. Tu je i taster FX, koji otvara panel sa svim dostupnim efektima. Iako je ostavljena mogućnost importovanja efekata, REAPER dolazi sa stotinama već spremnih. Svaki od njih se otvara u novom manjem prozoru i možete ih pinovati ukoliko želite da vam uvek budu na oku pri radu.

Još jedna zgodna opcija je formiranje foldera, odnosno grupisanje traka. Na taj način ne samo što ćete postići bolju organizaciju u kompleksnijim projektima, već možete odjednom primenjivati efekte na sve trake koje pripadaju istom folderu, a da pritom, ukoliko želite, opet možete napraviti promene na svakoj traci posebno. S druge strane, REAPER nema svoju bazu sa gotovim WAV i MIDI fajlovima, kakvu imaju neki srodni programi, ali je zbog toga veoma lagan kako za instalaciju, tako i za korišćenje.

Izdvojićemo još Automation i Envelopes. To su opcije koje dozvoljavaju izdvajanje jedne osobine (Volume, Pan, Width i slično) na traci ili efektu, a zatim menjanje te osobine mnogo dublje i detaljnije nego što je to moguće bez njih. Tako možete promeniti jačinu na samo nekoliko nota u celoj pesmi ili potpuno utišati neki zvuk, a da ostali ostanu nepromenjeni. Ovde ćemo pomenuti i Automation Items, jer je relativno nova opcija, a vrlo neobična. Naime, kada importujete fajl, Automation Items vam omogućava da izdvojite „parče” bilo koje trake i izolujete ga kao poseban item. Šta ćete posle sa njim – na volju vam. Ova opcija otvara veću mogućnost alteracije zvuka i njegovih osobina. Svaki ovako dobijeni item može da se ponavlja, povezuje ili rastavlja, a onda da se njegove osobine menjaju nezavisno i, što je najvažnije, nezavisno u odnosu na glavnu traku.

Kao da sam audio-editing nije dovoljan, REAPER nam od verzije 5.0 nudi i video-editing. Savetujemo vam da napravite outline za video-editing koji bi vam olakšao posao svaki put kada poželite da editujete video. Opcija je jednostavna za korišćenje i može da izvrši jednostavnije korake, kakvi su pregledanje, odsecanje, trimovanje i slično. REAPER sadrži nekoliko video-efekata, kao što su „slika u slici” ili dodavanje teksta, koji su najčešći u bazičnom video-editingu. Zadovoljni smo i prijatno iznenađeni ovom opcijom (naročito kada uzmemo u obzir da je ovo ipak DAW), ali napomenućemo da, ukoliko vam je potrebno neko kompleksnije video-editovanje, bi ipak bilo bolje da se opredelite za neki drugi program.

U radu smo se prilagođavali programu i njegovom početnom interfejsu da bismo ga bolje upoznali, ali lepota REAPER-a je upravo u tome što ga možete u potpunosti prilagoditi sebi i onome na šta ste navikli. Komande i prečice možete prilagoditi, pripremati šablone za različite projekte, menjati raspored alatki i prozora, ali tu nije kraj. Korisnicima programa je dostupan izvorni kod, pa tako mogu promeniti ili dodati gotovo sve. Upravo to je jedna od karakteristika kojima se kreatori ponose i prisutna je od nastanka ovog programa. Uz to, napomenućemo i da je licenca koju kupite validna kroz dve glavne verzije, tako da ćete moći da je koristite dug vremenski period.

Naši utisci o radu su više nego zadovoljavajući. Program je vrlo stabilan, nema ograničenja u veličini projekta, možete koristiti uporedo veliki broj traka, organizovati interfejs po svojoj želji, a sve to bez preteranog ceđenja procesora. Glavna fraza u opisu REAPER-a jeste svakako „maksimalno prilagodljiv”, jer je sve podložno prilagođavanju iznad očekivanja. Odličan je i zato što je pogodan kako za početnike, tako i za iskusnije. Za početnike je obezbeđeno uputstvo koje je veoma korisno, a tu su naravno i YouTube tutorijali kojih ima mnogo i pokrivaju kako osnove, tako i kompleksne opcije i trikove. Naprednim korisnicima verovatno ne moramo više da hvalimo REAPER, ali zato želimo da ohrabrimo početnike da ga koriste, jer su osnove lake za savladavanje, sve opcije su odmah vidljive, a 60 dana probe više je nego dovoljno za izradu nekoliko projekata. Verujemo da ćete do tada zavoleti ovaj DAW koliko i mi.

Gordana RADOVIĆ

 
Cockos REAPER 5.61
Šta mislite o ovom tekstu?
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
audio-produkcija
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
65,7 MB
Cena:
60 dolara
Adresa:
www .reaper .fm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera