TEST RUN<>
122017<><>

SimplexNumerica 14

Slike i 1000 reči

Matematički proračuni i analiza podataka su glavni zadatak programa pod nazivom SimplexNumerica. Uz to, kako beskrajne kolone brojeva u Excelu ne znače mnogo ako ne mogu da se prikažu grafički i time jasnije predstave „priču” koja stoji iza tih brojeva, ovaj program je odličan i za atraktivne grafikone. SimplexNumerica je nastao još 1988. godine i do danas pomaže prirodnjacima u analizi podataka i kreiranju primamljivih grafičkih prikaza.

Instalacija je prošla bez većih problema, a interfejs nas je zapljusnuo mnogobrojnim prozorima i alatkama. Prvo ćete primetiti da sve nekako „vuče” na MS Office, ali se bitno razlikuje opcijama i alatkama isključivo usmerenim na unos podataka, primenu matematičkih i fizičkih formula na unete podatke, importovanje Excel i srodnih tabela, kalkulacije i rekalkulacije nakon izmena, a zatim prikaz dobijenih rezultata.

Gornji deo interfejsa je rezervisan za alatke, a one su podeljene u grupe. U jednoj grupi su alatke za uređivanje algoritama, dok su grafikoni podeljeni u dve grupe: graphs i charts, svaka sa odvojenim alatkama za uređivanje. Tabele imaju svoju grupu, kao i interfejs, s tim što se ova grupa ne odnosi toliko na uređenje samog izgleda (teme su u odvojenom padajućem meniju), koliko na importovanje različitih formata, tabela ili promene u tabelama i podacima.

Vizuelno najatraktivniji deo jeste onaj koji sadrži predloge za vaše grafikone. Naravno, u zavisnosti od prirode podataka i kompleksnosti materijala suzićete izbor, ali SimpexNumerica nudi veliki izbor grafičkih prikaza kako onih jednostavnijih, tako i onih u 3D, poput nekih biznis modela ili polarnih grafikona koji prikazuju podatke u odnosu na nulu koja se nalazi u centru. Tu su i poznati pita grafikoni, ali sa dodatkom onih koji su transparentni i mogu prikazati podatke u nekoliko nivoa. Surface plots su vizuelno najatraktivniji jer je 3D efekat u ovim prikazima najubedljiviji. Uz to, grafikon možete prikazati iz više uglova, pa napraviti prezentaciju koja bi delovala kao pravi „živi” 3D model. Ako vam je cilj da postignete wow efekat pri prikazivanju rezultata, ovo je odlična ideja.

Na desnoj strani interfejsa smeštene su manje atraktivne, ali vrlo važne alatke i settings prozori, koji vam daju mogućnost boljeg pregleda svih elemenata na grafikonima, njihove organizacije, kao i mogućnost preraspodele elemenata, njihovog brisanja i dodavanja. Na istom mestu smešten je toolbox opremljen velikim brojem oblika (shapes), od onih osnovnih (linija, krugova, pravougaonika), pa do konektora, strela i cilindara. Chart prozor, koji je po defaultu dokovan, sadrži sve osobine grafikona i ostalih elemenata koje imate na radnoj površini. Tu možete uređivati sve od osobina stranice do najsitnijih detalja na grafičkom prikazu.

SimplexNumerica dolazi u paketu sa još nekoliko manjih programa, kao što su SimplexetyApp, Simplexety Editor i SimplexityIPC, koji su tu da olakšaju proračune, analizu i prikazivanje podataka. Naravno, svi su delo istog kreatora i zajedno čine vrlo moćan paket opreme za prirodnjake.

Za kraj jedan kuriozitet – iako je sve radilo savršeno i nismo imali ama baš nikakvih razloga da posumnjamo u rad i preciznost ovog softvera, širom smo otvorili oči kada smo naišli na sledeće upozorenje na sajtu kreatora: „Naročito ne smete pretpostaviti da su prikazane formule uvek ispravne”. To nam je pokvarilo opšti utisak, pa smo se zapitali da li smemo da poverimo bilo šta softveru za koji i sam kreator kaže da ne mora da bude ispravan. No, nakon malo razmišljanja, odlučili smo da pretpostavimo da je kreator to napisao po savetu nekog suviše revnosnog advokata i da vam ipak preporučimo SimplexNumerica za svakodnevni rad.

Gordana RADOVIĆ

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
Šta mislite o ovom tekstu?
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
izrada 2D/3D grafikona
Potrebno:
Windows
Veličina:
162 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .simplexnumerica .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera