VREMENSKA MAŠINA<>
042017<><>

Maradona, Apple i brdo broj 30

Broj 79, april 1991.

Šestog aprila, italijanska liga na 15 meseci suspenduje legendarnog argentinskog fudbalera Dijega Armanda Maradonu zbog šmrkanja kokaina. Četrnaestog aprila, iz Van Gogovog muzeja u Holandiji lopovi kradu 20 slika ukupne vrednosti 500 miliona USD, ali samo sat vremena kasnije kompletan plen biva pronađen u napuštenom automobilu u blizini muzeja. Dvadeset drugog aprila, Intel ponosno predstavlja procesor 486 SX.

 
Kako smo ubačeni u kompjuter? Tema ovomesečnog broja je popis stanovništva u SFRJ, prvi u kome je Savezni zavod za statistiku masovno koristio računare za obradu prikupljenih podataka. A onda se tako lepo popisana država razletela na komade... Pišemo i o zamaranju očiju, do koga dolazi usled dugotrajnog gledanja u kompjuterski monitor, što je verovatno prvi ozbiljan tekst ovog tipa u nekim domaćim novinama. U rubrici „komercijalni programi” oduševljava nas Word for Windows 1.1, kome predviđamo vrlo lepu budućnost i bez čijih modernih verzija ne bismo bili u stanju da zamislimo naš posao.

U ovomesečnom Svetu igara donosimo koloplet simpatičnih naslova koje su vetrovi istorije nepovratno razvejali. Cadaver, Dizzy IV, Dragon’s Breath, Rings of Medusa, Carthage, Time Machine, Escape from Colditz, Blue Max, Paradroid 90, ko ih se još seća?

Broj 151, april 1997.

 
Prvog aprila, na TV Tokyo počinje sa emitovanjem animirana serija „Pokémon”, bazirana na (već tada) super-popularnoj igračkoj franšizi. Četiri dana kasnije, na malom ekranu debituje i Stiv Irvin sa svojim „The Crocodile Hunter”. Dvadeset drugog aprila dešava se kulminacija talačke krize u rezidenciji japanskog ambasadora u Limi (Peru) – nakon 126 dana, vladine trupe upadaju u objekat i oslobađaju taoce. Bilans akcije: dva poginula vojnika, jedan preminuli talac (srčani udar) i 14 mrtvih Tupak Amaru terorista.

U rubrici „tržište” pišemo o velikim finansijskim teškoćama kompanije Apple, koju tek treba da spase drugi dolazak Stiva Džobsa. U tekstu kažemo: „Berzanski analitičari su podeljenog mišljenja. Jedni tvrde da je pravo vreme za kupovinu Appleovih akcija jer im je sada cena niska, dok su drugi mišljenja da je ova korporacija na putu bez povratka”.

 
Svet igara natprosečno bogat masnim naslovima. Za igru meseca proglašavamo sjajni (za ono vreme) RTS KKND: Krush Kill ’N’ Destroy, a opisujemo i Realms of the Haunting, Grid Run, Dragon Lore 2, Discworld 2... U klasičnom „versus” kombo-opisu suočavamo Magic: The Gathering – Battlemage (Acclaim) i Magic: The Gathering (Microprose) – u ovom plemenitom duelu pobeđuje, naravno, Microprose.

Broj 274, april 2005.

Drugog aprila umire papa Jovan Pavle Drugi, a na sahranu u Vatikanu dolazi četiri miliona ljudi. Devetog aprila, Čarls, princ od Velsa, venčava se sa Kamilom Parker Bouls, čime gospođa postaje vojvotkinja od Kornvola. Dvadeset šestog aprila, Sirija povlači poslednje trupe iz Libana, okončavajući okupaciju koja je trajala bezmalo 30 godina. Dan kasnije, super džambo-džet Airbus A380 ima svoj prvi probni let, da bi dve godine kasnije ušao u komercijalne flote širom sveta.

 
Prva krupna stvar u novom broju je izveštaj sa sajma CeBIT 2005, najvećeg IT sajma na planeti, za koji prvi put zaključujemo da mu značaj bledi. Danas je to simpatičan B2B sajam srednje visokog nivoa, sa značajem koji nije ni prineti nekadašnjem. Rubriku „Test drive” otvaramo prikazom jeftine nForce 4 ploče namenjene širokim igračim masama, a zanimljiv je i test uređaja za ispitivanje svih vrsta kablova.

April 2005. bio je plodan mesec za svet PC gejminga, koji će uskoro pogoditi gadna suša uzrokovana izdavačkim fokusom na konzole. Za igru meseca proglašavamo Brothers in Arms: Road to Hill 30, a donosimo i opise Act of War: Direct Action, Star Wars: Republic Commando, Darwinia, Freedom Force VS The 3rd Reich, Constantine, Driv3r...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Inovacije iz IBM-a

 NA LICU MESTA
Mobile World Congress 2017, Barselona
Adacta konferencija
Švedska na EDUfair 2017
RAF Challenge (9)
Epson na CeBIT-u
Kingston konferencija

 KOMPJUTERI I FILM
Fate of the Furious
The Boss Baby
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (7): JSON, AJAX i JavaScript objekti

 VREMENSKA MAŠINA
Maradona, Apple i brdo broj 30
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Proročanstvo u oblacima
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera