NA LICU MESTA<>
042017<><>

Kingston konferencija

Strateška zaštita

Restoran „Marukoshi”, 28. februar

U 2015. godini velike organizacije u Evropskoj uniji gubile su u proseku četiri miliona dolara zbog krađe ili gubitka osetljivih podataka, rezultat je velikog prošlogodišnjeg istraživanja Ponemon instituta o troškovima izazvanim narušavanjem bezbednosti podataka. Najveće zloupotrebe zabeležene su u oblasti zdravstva, obrazovanja i finansija. Obični USB fleš diskovi putem kojih se prenose kompanijski podaci su jedan od glavnih uzročnika ovog problema. Međutim, ukoliko ukradeni ili izgubljeni USB fleš disk sadrži hardversku enkripciju, pristup podacima je nemoguć. Na domaćem tržištu u ponudi je pet modela enkriptovanih Kingston fleš diskova koji rizik prenosa podataka ovim putem smanjuju na minimum i čine informacije skladištene na njima sigurnim.

U korporativnom okruženju, ali i u vladinim institucijama, ovakvi bezbednosni propusti mogu biti kobni, pa je dodatan nivo zaštite ne samo preporučen već i neophodan. Zbog toga su Evropski parlament i Evropski savet pri Evropskoj uniji obavezali preduzeća da do 25. maja 2018. godine u potpunosti implementiraju Uredbu o generalnoj zaštiti podataka (General Data Protection Regulation), koja im nalaže da ojačaju svoju digitalnu infrastrukturu ili će se suočiti sa velikim kaznama. Tako će, u slučaju narušavanja bezbednosti podataka, kompanije morati da plate kaznu u iznosu od 20 miliona evra ili 4% godišnjeg prihoda. Iako Srbija još nije članica Evropske unije, ukoliko domaće kompanije nude robu, usluge i imaju pristup osetljivim podacima pri radu sa kompanijama u Uniji, moraju da usklade svoje poslovanje sa regulativom.

Kako bi se sprečilo curenje i krađa podataka, deo organizacione politike treba da obezbedi bolje praćenje i kontrolu prebacivanja podataka u kompaniju i van nje. Jedan od najefikasnijih mehanizama zaštite, kada je reč o podacima koji se prebacuju putem USB fleš diskova, jeste enkripcija odnosno šifrovanje podataka. Kompanija Kingston Digital, Inc., članica Kingston Technology Company, Inc., nezavisnog svetskog lidera u proizvodnji memorijskih proizvoda, na domaćem tržištu nudi pet modela USB fleš diskova sa enkripcijom na samom hardveru. Ova vrsta enkripcije osigurava bezbednost pri prenosu podataka tako što se, onog trenutka kada se disk izvadi iz uređaja domaćina, aktivira funkcija automatskog zaključavanja, a enkriptovani ključ i lozinka se automatski brišu nakon 10 pogrešnih unosa lozinke i na taj način sprečavaju neovlašćen pristup podacima. Hardverska enkripcija se vrši na samom disku i, za razliku od softverske, ne zavisi od računara.

„Greška koju je izazvao ljudski faktor, namerni napadi i kvarovi mogu izložiti riziku podatke zaposlenih i kompanije. Zato je čuvanje podataka van kompanije veoma važno, a pravilna primena enkriptovanih USB fleš dikova trebalo bi da bude deo strategije za zaštitu informacija svake organizacije”, izjavio je Dejan Škuletić, menadžer za razvoj poslovanja za područje Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije u kompaniji Kingston Technology Europe. „Svi Kingstonovi sigurnosni fleš diskovi poseduju 256-bitnu AES hardversku enkripciju i FIPS sertifikat kako bi obezbedili maksimalnu bezbednost ličnih i poslovnih podataka.”

Kingstonovi sigurnosni diskovi DataTraveler 2000, , DataTraveler 4000G2, , IronKey D300 Managed i IronKey S1000 namenjeni su poslovnim korisnicima koji zahtevaju visok nivo zaštite podataka, kao i vladinim i vojnim institucijama koji zahtevaju i primenu najviših sigurnosnih standarda.

S.K.

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Inovacije iz IBM-a

 NA LICU MESTA
Mobile World Congress 2017, Barselona
Adacta konferencija
Švedska na EDUfair 2017
RAF Challenge (9)
Epson na CeBIT-u
Kingston konferencija
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
Fate of the Furious
The Boss Baby
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (7): JSON, AJAX i JavaScript objekti

 VREMENSKA MAŠINA
Maradona, Apple i brdo broj 30

 PRST NA ČELO
Proročanstvo u oblacima
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera