NA LICU MESTA<>
042017<><>

Švedska na EDUfair 2017

Švedski master

Hotel „Crowne Plaza”, 10-11. mart

Ambasada Švedske predstavila je i ove godine na Sajmu obrazovanja EDU Fair program „Study in Sweden”. Ovogodišnji fokus je na master studijama iz oblasti informatike. Švedski sistem obrazovanja i brojni programi koji se nude za master iz oblasti IT i iz drugih programa privukao je veliki broj zainteresovanih učenika i studenata.

„Švedska i Srbija odlično sarađuju već čitav vek. Danas obraćamo pažnju na intelektualnu saradnju i pokušavamo da ohrabrimo srpske studente da jedan deo svojih studija provedu u Švedskoj” rekao je ambasador Švedske u Srbiji, Nj. E. Jan Lundin.

Suzana Plančak Jeremić iz Univerziteta u Geteborgu, gradu sa 40.000 studenata koga s pravom nazivaju „gradom studenata” smatra da ukoliko je neko dobar učenik ima velike mogućnosti da studira u Švedskoj. „Studenti koji dolaze iz ovog regiona su većinom dobri studenti koji imaju velike šanse za stipendiju” rekla je ona.

Predstavnici švedskih IT kompanija koje već godinama uspešno posluju u Švedskoj imali su „speed dating” sa zainteresovanim studentima. Budući akademci imali su priliku da iz prve ruke čuju sve o uslovima i načinu rada kompanija Verisec, Emric, Ericsson, Seavus i Catenamedia, kao i o mogućnostima profesionalnog i ličnog razvoja koje oni svojim zaposlenima nude.

Sve je više žena koje pokušavaju da nađu svoje mesto u oblasti informacionih tehnologija. Da je neravnomerna zastupljenost žena u toj oblasti potvrdila je Hajdi Harman, švedska preduzetnica koja je pokrenula nekoliko StartUp projekata. „Ako želimo ekonomski napredak regiona, moramo biti otvoreni prema novim idejama i aktivno uključiti žene u taj proces” rekla je Hajdi Harman čija organizacija „Geekgirlmeetup” uspešno radi u 17 zemalja i 25 gradova u nameri da se istaknu ženski uzori u informatici, napravi mreža uticajnih žena i deli znanje i iskustvo u toj oblasti.

S.K.

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Inovacije iz IBM-a

 NA LICU MESTA
Mobile World Congress 2017, Barselona
Adacta konferencija
Švedska na EDUfair 2017
Šta mislite o ovom tekstu?
RAF Challenge (9)
Epson na CeBIT-u
Kingston konferencija

 KOMPJUTERI I FILM
Fate of the Furious
The Boss Baby
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (7): JSON, AJAX i JavaScript objekti

 VREMENSKA MAŠINA
Maradona, Apple i brdo broj 30

 PRST NA ČELO
Proročanstvo u oblacima
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera