PRST NA ČELO<>
042017<><>

Proročanstvo u oblacima

Krajem jeseni prošle godine, u San Fransisku, na godišnjoj „OpenWorld” konferenciji kompanije Oracle, uvek zanimljivi koosnivač kompanije Oracle najavio je kraj dugogodišnje vladavine Amazona u svetu IaaS (Infrastructure as a Service) ponude. U prevodu, Oracle bi po tom proročanstvu gospodina Elisona već ove godine morao pokazati zube i opipljive rezultate.

Zbog čega je ova borba tehnoloških giganata toliko interesantna? Pre svega, pomenuto proročanstvo je jedno od hrabrijih koje je Elison u svojoj karijeri izneo, a ko poznaje njegov stil i harizmu, dobro se seća svih predstava koje je izvodio na pozornici Oracle konferencija. Hrabrost, ali i mnogo toga je potrebno kako bi se s trona skinula kompanija koja, samo u domenu smeštaja podataka u oblaku putem svog S3 servisa, skladišti više od dva puta podataka od svih svojih konkurenata zajedno. Dodatno, prihodi AWS-a (Amazon Web Services) su u 2015. godini bili skoro osam puta veći od prvog pratioca, kompanije Microsoft i njenog servisa Azure.

Oracle poznajemo kao svetskog vodećeg isporučioca softvera za upravljanje bazama podataka (DBMS – Database Management System) sa udelom od oko 40 odsto u tržišnom segmentu relacionih baza. Prihodi od ovog segmenta čine oko 30 odsto ukupnih prihoda kompanije. Oracle već godinama govori kako je oblak njihova stvarna strategija, ozbiljno investirajući u kompanije i tehnologiju koje bi im na tom putu pomogli. No, ozbiljnih rezultata nije bilo, a konkurenti već duže vreme pokušavaju da ugroze i poziciju Oraclea „kod kuće”, odnosno u segmentu baza podataka. Tako je Amazon prošle godine uvrstio u svoju ponudu PosgreSQL servis, relacionu bazu otvorenog kôda, namenjenu velikim sistemima. Od skora, Amazon nudi i servis Aurora koji olakšava migraciju sa baza podataka koje potpisuju Oracle i Microsoft, na AWS.

Sve ovo je uticalo na to da Oracle, iz potrebe, a ne toliko iz želje, pokrene svoju mašineriju i ponudi svojoj velikoj bazi korisnika, koji dominantno koriste model instalacije softvera u sopstvenim centrima podataka, alternativu kojom će oni efektivno postati korisnici Oracle oblaka. U širem kontekstu te ideje, realizovana je i kupovina kompanije NetSuite, koja svoje ERP (Enterprise Resource Planning) i CRM (Customer Relationship Management), ali i druge softverske proizvode nudi malim i srednjim preduzećima, u kojima je Oracle tradicionalno loše stajao. Proširujući tako svoj domašaj na veći broj raznovrsnijih korisnika, Oracle pokušava da zauzme što veći prostor na tržištu kako bi lakše izvršio migraciju na oblak.

Prvi rezultati pokazuju da je u tome donekle i uspeo. U finansijskim izveštajima za četvrti kvartal 2016. godine, vidljiv je rast od 85 odsto, mereno godinu za godinu, u prihodima od oblaka. U domenu ERP-a na oblaku, gde je Oracle već duže vreme bio u nestabilnim vodama, zabeležen je najveći rast od 280 odsto koji se može, pre svega, pripisati akviziciji NetSuitea i prihodima od njihovih korisnika. Kako ERP tržište na oblaku ima zavidan rast od 40 odsto globalno, ove brojke nude prostor za zadovoljstvo. SAP i dalje drži prvo mesto, u stopu ga prate Microsoft, Oracle i Informix.

Za razliku od drugih pretendenata na visoku poziciju u nuđenju usluga u oblaku, Oracle ima dovoljno novca i razumno je velik kao kompanija da može ugroziti Amazon, Microsoft i njihove prve pratioce. Ipak, da se ne služe samo tehnologijom, akvizicijama i smanjivanjima cena, Oracle je pokazao početkom tekuće godine kada je ažuriranjem modela licenciranja svojih softverskih proizvoda (pre svega baze podataka) na Amazonovoj infrastrukturi praktično duplirao cenu. Naime, do skora je faktor pomoću kog se određuje broj licenci baze za instalaciju na Amazonovim virtuelnim serverima bio istovetan faktoru instalacije na fizičkim serverima sa x86 ili SPARC procesorima. Jednom kada uđete pod njegove skute, zameniti Oracle je veoma teško ili gotovo nemoguće, bar bez ozbiljnih finansija u džepu, a na ovaj način Oracle pokušava i da otrgne nešto korisnika sa Amazonove platforme i preseli na svoju takozvanu Bare Metal Cloud infrastrukturu. Dodatno, Oracle Database 12c verziju 2, koja nudi najnovija poboljšanja performansi i novitete u domenu baze, do pre par nedelja niste mogli da koristite nigde osim na Oracle Cloud infrastrukturi.

Ovakvi potezi svakako ne mogu učiniti Oracle popularnijim no što jeste. Iako je razumljivo da pokušavaju na više načina da preokrenu rezultat teške tehnološke utakmice na svoju stranu, čini se da svojim ponašanjem mogu otuđiti dobar deo svoje verne grupe korisnika. Istovremeno, prihodi od prodaje hardvera i softverskih licenci globalno padaju, brzinom od oko 10 odsto na godišnjem nivou. Prošle godine, Oracle je bio na 20. mestu po ukupno potrošenom novcu na istraživanje i razvoj, daleko iza tehnoloških konkurenata, poput Amazona (3), Googlea (4) i Microsofta (6).

Borba ovih titana donosi niže cene u najmu infrastrukture u oblaku. Valja to iskoristiti pre no što se prašina slegne.

Momir ĐEKIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Inovacije iz IBM-a

 NA LICU MESTA
Mobile World Congress 2017, Barselona
Adacta konferencija
Švedska na EDUfair 2017
RAF Challenge (9)
Epson na CeBIT-u
Kingston konferencija

 KOMPJUTERI I FILM
Fate of the Furious
The Boss Baby
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (7): JSON, AJAX i JavaScript objekti

 VREMENSKA MAŠINA
Maradona, Apple i brdo broj 30

 PRST NA ČELO
Proročanstvo u oblacima
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera