PHONE ZONE<>
022017<><>

Alcatel Pixi 4 (7)

Dok kažeš Pixi

U jeku polemike oko toga da li će tableti nekako izbeći sudbinu dinosaurusa ili će ih čizma tehnološkog progresa ipak poslati na smetlište istorije, Alcatel nastavlja lov na korisnike koji su spremni da odvoje koji dinar za jeftin uređaj. Bilo da služi za čitanje vesti pred spavanje, igranje casual igara ili kao trankilizer za mlade naraštaje, za kompaktan tablet računar kao što je Pixi 4 još uvek se može naći korisna primena.

Sedmoinčni Pixi 4 pažnju nam je privukao pristupačnom cenom i solidnim performansama. Tablet je spakovan u klasično uobličeno, prilično tanko, čvrsto, i na ivicama lako zaobljeno plastično kućište, čijom prednjom stranom dominira ekran sa širokim rubom (postoje verzije u crnoj i beloj boji). Zadnja strana kućišta izrađena je od sitno rezbarene plastike koja je prijatna na dodir, ne kliza u ruci i obezbeđuje potrebnu stabilnost pri manipulaciji (za rad su neophodne obe ruke, osim ako ne želite da vidite kako izgleda raspored čipova na matičnoj ploči ili da saznate zašto se kristali ekrana nazivaju tečnim). Mehanički tasteri su smešteni na gornjem delu desne ivice, gde je ergonomski najprihvatljivije, dok se na levoj ivici, ispod zaštitnih vratanca, kriju slotovi za microSD i microSIM kartice. Na vrhu su priključci za slušalice i microUSB port, dovoljno razmakuti da se kablovi ne prepliću, a na donjoj strani nalazi se jedva uočljiv otvor mikrofona. Zvučnik je pozicioniran pomalo neobično, pored kamere na zadnjoj strani uređaja.

Ekran dijagonale sedam inča opremljen je TN panelom rezolucije 600x1024 piksela, odnosno skromnih 170 piksela po inču, što je uglavnom dovoljno da se izbegne efekat pikselizacije. Kvalitet reprodukcije boja, osvetljenost i kontrast premašuju očekivanja za ovaj tip ekrana, i to zaista treba naglasiti. S druge strane, uglovi gledanja su hronična slaba tačka TN panela, naročito u vertikalnoj ravni (bočna vidljivost je koliko-toliko očuvana), pa se, pri maloj promeni položaja, osnovne karakteristike slike – boje i kontrast – značajno kvare. Osetljivost i preciznost touch screena je vrlo dobra, a zadovoljni smo i brzinom odziva.

Za integrisanu kameru se ne može naći mnogo pohvala, budući da nema automatski fokus, niti blic. Obaviće osnovne potrebe za brzi „škljoc” u prolazu ili neodložni selfi, ali o upečatljivim snimcima nema ni govora. Rezolucija videa je ograničena na 720p, pa je i ova funkcija rezervisana za krajnju nuždu.

Utisak o performansama je umnogome bolji, a, uz odlične rezultate na testovima (uzimajući u obzir cenovni rang uređaja), dodajemo i pozitivno iskustvo u realnim okolnostima, tokom korišćenja uobičajenih funkcija, ali i prilikom igranja (većina popularnih naslova na ovoj konfiguraciji sasvim lepo „diše”, a tablet se ne zagreva značajnije ni posle dužeg opterećenja). Prijem GSM/3G signala je korektan, a nije bilo nikakvih problema ni sa korišćenjem Bluetooth slušalica. Nedostatak radne memorije primećuje se tek pri multitaskingu, odnosno prilikom „šaltanja” između glomaznijih aktivnih aplikacija, ali takvi sitni zastoji nisu vredni ozbiljnije kritike, budući da sve zadatke, za koje je osposobljen, Pixi 4 obavlja bez problema.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Lenovo Yoga Book (Android + Windows)
Wonlex GPS kids watch Q50
Alcatel Pixi 4 (7)
Šta mislite o ovom tekstu?
AZ Ebook Reader
NOISE
Coloring Book for Me
Tennis Fitness
MoodCast diary
Picky
Trusted Contacts
Gboard – the Google Keyboard
Quartz
Learn Robotics Engineering
DRIVETRIBE
Coddy: World on Algorithm

Operativni sistem:
Android 6.0
Dimenzije:
189,2 x 107,6 x 9,2 mm / 255 g
Ostalo:
Mediatek MT8321 čipset (quad-core 4 x 1,3 GHz Cortex-A7 CPU + Mali-400 GPU), 7” TFT TN (600 x 1024, 170 ppi), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, microSD do 32 GB, Bluetooth v4.1 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/Direct/hotspot, GSM/HSPA, microUSB v2.0, 2 MP 720p@30 fps / VGA, Li-Ion baterija 2580 mAh
Performanse:
AnTuTu Benchmark 21958, Geekbench 417 (Single-Core), 1202 (Multi-Core)
Proizvođač:
Alcatel
Kontakt:
Vip
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera