PHONE ZONE<>
022017<><>

Wonlex GPS kids watch Q50

Kineska špijunaža dece

Ne može se reći da je u Srbiji zavladala pomama za dečijim GPS satovima, ali evidentan je porast interesovanja za ovim relativno jeftinim vidom daljinskog praćenja dece. Nakon što je Telenor uveo Myki sat (SK 12/2016) u redovnu ponudu, nekoliko kompanija je uvezlo probni kontingent uređaja drugih proizvođača.

Wonlex GPS kids watch Q50 je funkcionalna kineska kopija Myki sata, koja se prodaje bez ugovorne obaveze kod mobilnog provajdera, što je čini jeftinijom alternativom za daljinski monitoring dece. Doduše, pošto nema oficijelnu podršku kompanije, to nekim roditeljima može da uliva manje sigurnosti nego uređaj iza koga stoji provajder. Wonlex Q50 izgleda potpuno isto kao i Myki, i radi potpuno iste stvari, ali koristi drugu aplikaciju (SeTracker) koja se na marketima (iOS i Android) može naći u tri verzije. Kao kontrast Myki aplikaciji, koja radi glatko i bez većih problema, SeTracker aplikacije su vrlo mušičave, bez obzira na verziju (pogotovo ako koristite mobilni uređaj sa Androidom 7): povremeno dolazi do prekida u slanju notifikacija, a GPS ponekad prestaje da šalje poziciju. Verzija za iOS, na sreću, nema tih problema.

Interesantan podatak je da je Wonlex sat jestiv (!). U uputstvu koje dolazi uz njega, na tečnom Čingrišu piše da je napravljen od jestive varijante silikonskog gela, koja je „sertifikovana”. Nije navedeno koji je sertifikat u pitanju, da li je kineski ili međunarodni, tako da bi dete ipak trebalo odgovoriti od konzumiranja sata, bez obzira na stepen gladi.

Stvar koja kod Mykija nije bila dokumentovana, ovde je ponosno istaknuta: daljinsko špijuniranje konverzacija radi savršeno zahvaljujući dobrom mikrofonu koji je ugrađen u sat. Ako se brinete da vaša, recimo, tašta detetu puni glavu političkim idejama koje su u kontrastu sa oficijelnim stavovima vaše porodice, u svakom trenutku se možete uključiti u „prenos uživo” i slušati o čemu se priča u detetovoj blizini. Što se tiče vodootpornosti, kao i Myki, ni Wonlex nije imun na potapanje u vodu, mada neće biti problema ako se slučajno nakvasi, na primer kada dete pere ruke. U paketu sa satom dobijate microUSB kabl i mali krstasti šrafciger koji služi za skidanje donjeg dela oplate i ubacivanje SIM kartice.

Wonlex GPS kids watch Q50 trebalo bi da košta četrdesetak evra, mada uvoznik još uvek nije formirao konačnu cenu. U kombinaciji sa nekom postpejd karticom sa malo interneta, ovo je, za sada, najjeftiniji uređaj za praćenje deteta koji možete da nađete kod nas, iako ga mušičav softver u verziji za Android ne čini baš idealnim.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Lenovo Yoga Book (Android + Windows)
Wonlex GPS kids watch Q50
Šta mislite o ovom tekstu?
Alcatel Pixi 4 (7)
AZ Ebook Reader
NOISE
Coloring Book for Me
Tennis Fitness
MoodCast diary
Picky
Trusted Contacts
Gboard – the Google Keyboard
Quartz
Learn Robotics Engineering
DRIVETRIBE
Coddy: World on Algorithm

Tip uređaja:
GPS/GSM sat
Dimenzije:
21 x 52 x 11,8 mm / 40 g
Ostalo:
GSM 850/900/1800/1900 MHz, GPS, GPRS/EDGE, OLED displej (128x64), Micro-SIM, baterija 400 mAh
Boje:
Plava, zelena i roze
Proizvođač:
Wonlex
Kontakt:
Computerland
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera