PHONE ZONE<>
062013<><>

Dodaci za tablete

Pljosnati asesoari

Popularnost tabličnih računara vrlo brzo je dovela do toga da mnogi proizvođači ponude tržištu dodatke u vidu raznih zaštitnih folija, futrola, navlaka, stalaka ili navlaka s mehaničkom tastaturom i stajlusa (engl. stylus, olovka za ekrane osetljive na dodir). Zato smo pripremili pregled najzanimljivijih proizvoda koji mogu da se nađu na domaćem tržištu. Naravno, ponuda je mnogo šira od ovog našeg izbora, naročito u domenu zaštitnih folija i običnih navlaka/torbica i takvih jednostavnijih stvari. Takođe, primetili smo da je ponuda za Appleove iPad modele najraznovrsnija, zatim slede asesoari za najprodavanije modele drugih proizvođača, a najmanje je univerzalnih dodataka koji će odgovarati bilo kom tabletu.

 
Canyon Universal Tablet Stand je takva, retka zverka, koja će poslužiti za gotovo svaki tablet, pa čak i neki veći telefon. Uslov je glatka poleđina uređaja, jer se ovo postolje montira vakuumski (s mehanizmom za vrlo lako skidanje). Ugao pod kojim nožica stoji podešava se od 0 do 90 stepeni, pa ćete tablet postaviti pod blagim nagibom za rad i kuckanje ili više uspravno za gledanje video-snimaka, na primer.

Targusov AWE65EU Mini Stand for Media Tablets je obično parče providne plastike sa dva žleba za postavljanje bilo kog tableta u manje ili više nakošen položaj. Beskrajno jednostavno, ali korisno.

 
Blueberry NCKLB-7 i NCKLB-10 su univerzalne kožne futrole za tablete do 7, odnosno do 10 inča, s USB tastaturom i stajlusom. Nažalost, stajlus je obično zašiljeno parče plastike i nečemu može da posluži samo na starim, prevaziđenim ekranima s rezistivnim (a ne kapacitivnim) tipom sloja osetljivog na dodir.

U polovini futrole gde se smešta tablet nalaze se tri hvataljke s pomičnim mehanizmom. Hvataljke su tako raspoređene da dodiruju deo tableta na kojem obično nema tastera i priključaka, ali treba proveriti kako „padaju” na konkretan tablet. S obzirom na to da retko koji tablet ima USB priključak standardne veličine, uz ove tastature biće vam potreban i takozvani USB to MicroUSB OTG (On-The-Go) adapter ili, u prevodu, kablić koji na jednom kraju ima muški MicroUSB priključak, a na drugom standardni ženski USB konektor. Blueberry futrole s tastaturom su solidne izrade. Nožica na gornjoj strani rasklapa se tako da omogućava fiksni ugao nagiba polovine futrole u kojoj je tablet.

Na tržištu mogu da se nađu razni stajlusi za tablete i telefone, a izdvojili smo četiri modela.

Targusov stajlus sa oznakom AMM01EU ne piše po papiru, ali i po izgledu i dimenzijama potpuno liči na običnu olovku.

 
Za razliku od njega, Prestigio Touch Pen Duo zaista i jeste olovka koja piše, ali na gornjem vrhu ima poluloptasto jastuče od specijalnog materijala na koje će reagovati kapacitivni ekrani osetljivi na dodir.

Ako želite nešto drugačiji stajlus, Elago Rustic Pen izdvaja se svojim drvenim telom, specijalnom kožnom futrolicom, a stiže i s rezervnim vrhom pa će vam potrajati dvostruko duže.

 
Adonit Jot Pro je već veoma ozbiljna varijanta stajlusa. Na vrhu olovke je kuglica, a oko nje u svim pravcima rotira specijalna „stopica” od providne plastike. Omogućava veću preciznost, neće zagrebati staklo, a ne zaklanja pogled na deo ekrana koji želite da dodirnete.

Gear4 Angry Birds Cover je primer navlake za poleđinu iPada, a sličnih proizvoda ima mnogo, u raznim dezenima i temama. Iako tabletu dodaje barem milimetar debljine, pomalo će ga zaštiti, a svakako će personalizovati vaš primerak. Zbog pozicija otvora za tastere, priključke i sočivo kamere, morate uzeti verziju za određeni model iPada.

 
Nezavisni proizvođači nude i zamenu za Appleov Smart Cover, navlaku za iPad sa segmentiranim gornjim poklopcem koji se sklapa u trouglastu strukturu obrazujući postolje. Ako vam se Appleov izbor boja i materijala ne dopada, tu je Targusov Special Edition Click-In Case od drugačijeg materijala i sa sopstvenom paletom boja.

Cooler Master daje naglasak na dezenu pa je tako, na primer, njihov Wake Up Folio Carbon Texture upravo to – Smart Cover koji izgleda kao da je napravljen od karbonskih vlakana. Uz njega dolazi i vrlo lep stajlus malih dimenzija.

 
U ovaj segment tržišta uključio se i Verbatim. Trenutno nudi Folio futrole za iPad mini, u vedrim bojama i sa interesantnim teksturama. Inače, ovaj proizvođač u ponudi ima i navlake i za iPhone 5, kao i Amazonove Kindle proizvode.

Book Jacket Classic firme Incase je primer kvalitetne futrole za iPad. Izrađena je od kvalitetnog materijala, izgleda otmeno, dobro će zaštititi vaš tablet, a preklapanjem služi i kao postolje.

 
Organizer & Folio Stand iz Trusta veoma je slična kožna futrola, s tim što je drugačije rešeno uspravljanje tableta, pomoću nožice na donjoj stranici futrole.

Targusov Versavu & Stylus, pored toga što dolazi sa stajlusom, je kvalitetna futrola s veoma dobro rešenom funkcijom postolja. Naime, kada gornji poklopac služi kao osnova, tri žleba na njemu služe za uspravljanje iPada pod različitim uglovima. Međutim, kućište u kojem je tablet može i da se rotira, pa je tako moguće i vertikalno postavljanje tableta, takođe u tri položaja.

 
Trustov Executive Folio Stand With Keyboard takođe je kvalitetna kožna futrola za iPad, ali sa sve Bluetooth tastaturom. Uspravan položaj tableta rešen je isto kao kod futrole istog proizvođača bez tastature. Baterija u tastaturi puni se preko USB kabla. Kvalitet tastature je solidan, a kratak hod tastera neizbežna je posledica male debljine čitavog proizvoda.

Za kraj ostavljamo Logitechov Keyboard Folio, futrolu sa ugrađenom tastaturom i sa, po nama, najbolje rešenom funkcijom postolja. Iako je tablet moguće uspraviti pod samo jednim uglom, magneti koji su postavljeni iznad gornjeg reda tastera, kao i ispod leve ivice tableta, čine da Keyboard Folio po otvaranju maltene samostalno sklizne u položaj koji vidite na slici, te stabilno tako i ostane. Bluetooth tastatura puni se preko USB kabla. Poslovično dobrog kvaliteta, i ovaj Logitechov proizvod zadivljuje na prvi pogled.

Kao što rekosmo, ovo su samo neki od dodataka za tablete koji mogu da se nađu kod domaćih prodavaca. Možda je vreme da obradujete svog pljosnatog ljubimca.

Tihomir STANČEVIĆ

Proizvođači i distributeri
Canyon (www.canyon-tech.com)Asbis (www.asbis.rs)
Prestigio (www.prestigio.com)
Blueberry (www.blueberry-eu.com)PiN Computers (www.pinsoft.com)
Trust (www.trust.com)
Cooler Master (www.coolermaster.com)Gigatron (www.gigatron.rs)
Targus (www.targus.com)Ewe Comp (www.ewe.rs)
Elago (www.elagodesign.com)iStyle (www.istyle.rs)
Adonit (www.adonit.net)
Gear4 (www.gear4.com)
Incase (www.incase.com)
 
LG Optimus L7 II P710
Prestigio PAP4323
Asus Fonepad
Sony Xperia SP
Nokia Lumia 620
Archos 97 Titanium HD
SFR STARXTREM (ZTE Grand Memo SFR)
Blueberry NetCat M-08-A
Dodaci za tablete
Šta mislite o ovom tekstu?
Autodesk SketchBook Ink
Medscape
Statistic Calculator
Photoshop Touch for phone
System Monitor
Beat
Assistant
myShiftWork
TouchRetouch
Split Camera for Instagram
Springpad
WiFi Mouse Pro
Start Menu for Android
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera