TEST PLAY
Desktop Dungeons: Rewind
Dragan KOSOVAC
1. avgust 2023.

Petočlani indie studio iz Kejptauna QCF Design predstavio je PC javnosti igru Desktop Dungeons pre, čak, deset godina. U isto vreme, podjednako mali indie tim tinyBuild, u mobilne online prodavnice doneo je igru Dungelot, sa sličnim, ali još svedenijim gameplayom. U međuvremenu, Dungelot je postao franšiza sa dva zvanična nastavka i pregršt mobilnih klonova, dok se južnoafrička petorka zabavljala radom na matematičkoj mozgalici Mathstermind i brzim razvojem igara za dva dana, u okviru godišnjih manifestacija Global Game Jam. QFC se ove godine, konačno, vratio Desktop Dungeonsu, prvo Enhanced Editionom originala, a zatim i potpuno novim rimejkom, nazvanim Desktop Dungeons: Rewind. Zašto su se Južnoafrikanci odlučili na ovako zbunjujuću nomenklaturu nije nam potpuno jasno, ali, eto, Enhanced Edition je besplatno unapređenje za sve koji su pazarili osnovnu igru tokom poslednjih deset godina, a Rewind je, efektivno, nastavak, jer dok ima istu osnovnu mehaniku i sličan humoristički narativni okvir, grafika i upravljački interfejs potpuno su prerađeni, pa, tako, sada sve ima moderniji šmek, a i crtački stil autora, koji je u originalu bio primetan samo na portretima likova i stvorenja, sada mnogo više dolazi do izražaja i doprinosi atmosferi.

Prelepi mali indie hit za ovo leto

Desktop Dungeons: Rewind je roguelite dungeon crawler sa minimalnim segmentom upravljanja kraljevstvom. U okvirima „kampanje” (previše je jednostavna da bi se ovaj termin koristio bez navodnika) igrač preuzima dvostruku ulogu: sa jedne strane, komandujete kraljevstvom koje iz finansijskih problema može da se izvuče samo pljačkom tamnica naseljenih čudovištima, a sa druge, vodite različite heroje koji se u ime vašeg kraljevstva spuštaju u lagume.

Temelj gameplaya gotovo je identičan Dungelotu, ali je kompletno izvođenje, ipak, kompleksnije. Vaš lik istražuje tamnice, otkrivajući zamračena polja koja mogu da skrivaju nagrade ili protivnike. Klikom na datog neprijatelja, on i vaš junak razmenjuju udarce, a igra vam daje jasan pokazatelj odnosa snaga. Srećom, zahvaljujući predmetima koje pronalazite, možete da bacate magije koje neće aktivirati protivnički kontra-udarac. Sem toga, dok su u Dungelotu mape relativno male, u Rewindu možete da skrolujete ekran u svim pravcima. Postoje i niži spratovi, ali oni su više sporedni mini-izazov. Glavni zadatak u svakoj tamnici je da pronađete besnu kozu (!) koja je najmoćnije stvorenje na mapi, pobedite je i njen zlatni rog vratite u bazu kako bi ta sredstva iskoristili za unapređenje postojećih i izgradnju novih građevina (kasnije postoje i jači bossovi).

Ipak, jedna mehanička začkoljica izdiže Desktop Dungeons: Rewind iznad konkurencije i povećava osmeh na licima ljubitelja taktike, a to je način na koji lečite svog junaka. Naime, svaka velika mapa tamnice, zapravo, predstavlja kompleksan logički zadatak, jer vam okršaji sa protivnicima oduzimaju poveliku količinu zdravlja, a glavna mehanika lečenja je kretanje po, do tada, neistraženim poljima (sporedna su retki health napici). To znači da morate da planirate kretanje po mreži tamnice na takav način da ne „trošite” korake po neistraženim poljima kada vam je zdravlje na maksimumu. Nivoi i broj protivnika pažljivo su proračunati, pa morate da pobedite skoro sve mobove kako biste mogli da izađete na kraj sa kozijim bossom, a pametno kretanje je glavni način da obezbedite dovoljnu količinu zdravlja za taj okršaj.

Razvoj kraljevstva utiče na početnu snagu vašeg borca u tamnicama, kao i, mnogo bitnije, na njegovu rasno/klasnu klasifikaciju. Naime, igru počinjete samo sa ljudskim ratnikom, ali vremenom otključavate nove rase i klase, čijim kombinovanjem stvarate borca koji odgovara vašem ukusu ili izazovu određene tamnice.

Za razliku od 2D originala, Rewind koristi 3D grafiku, sa simpatično stilizovanim dizajnom. Glasovna gluma i otkačeni crteži dominiraju u stvaranju vesele i komične atmosfere, što u kombinaciji sa zaraznim gameplayom čini ovu igru prelepim malim indie hitom za ovo leto.

Potrebno: dvojezgarni procesor na 2,0 GHz, 4 GB RAM, grafička kartica sa 1 GB VRAM, Windows 7 SP1

Poželjno: dvojezgarni procesor na 2,8 GHz, 8 GB RAM, grafička kartica sa 2 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: roguelite dungeon crawler u stilu Dungelota

Platforma: Windows (Steam)

Veličina: 600 MB

Studio: QCF Design

Izdavač: Prismatika, indienova

Adresa:
desktopdungeons.net

PEGI: 12

83


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama