TEST PLAY
Testament: The Order Of The High Human
Lidija ĐUŠIĆ RADENKOVIĆ
1. avgust 2023.

Gledajući najave za igru Testament: The Order of High Human, bude se očekivanja nečeg nalik na The Elder Scrolls IV: Oblivion. Avaj, nakon što isprobate ovaj naslov, ostaće samo kiseo osmeh, a Oblivionu (i zaboravu i igri) samo možete da se nadate. Da stvari budu još čudnije, igre jesu slične, ali samo što se tiče grafike i, recimo, generalne fantasy postavke sveta, ali sve ostalo... Sem toga, Oblivion je star skoro 16 godina, a Testament je novi uradak studija Fairyship Games, tako da grafičko poređenje nije nikakav kompliment, naprotiv. No, bacimo se na obrazloženje tog negativnog opšteg mišljenja o ovoj novoj igri.

Priča prežvakana, borba monotona, grafika zastarela...

Priča u igri Testament: The Order of High Human prilično je duboka, ali ne naročito originalna i ne tako dobro ispričana. Tu dolazimo do problema sa kojim se i industrija igara susreće već nekoliko godina, kao i Holivud sa filmovima. Kao da su sve dobre priče već ispričane, pa se ide u izradu manje ili više ambicioznog rimejka ili se, pak, otaljava puka reciklaža neke, mnogo puta prežvakane priče. Na sreću za autore takvih naslova, još uvek ima sasvim dovoljno potencijalnih igrača koji neće primetiti neoriginalnosti ili rupe u zapletima ili su nostalgični, pa bi pogledali/odigrali još jednom istu igru, samo sa novom grafikom. Priznajemo da smo i mi ponekad nostalgični. Na primer, uživali smo u svakom trenutku igre Black Mesa (potpuni rimejk Half Lifea) i u skoro svim trenucima rimejka System Shocka kao i, recimo, revampu serijala Resident Evil. Ipak, mnogo su češće igre koje zbog sindroma „već viđeno”, predstavljaju jedno veliko „meh”.

Setting za Testament je fantazijska zemlja Tesara, prepuna, kao što i pretpostavljate, čudnih mitoloških stvorenja, od zmajeva do goblina, kao i neizbežno postojanje magije. Vaš alter ego je Aran, neuništivi polubog, koji je izgubio svoje moći, nakon što ga je izdao njegov brat Arva. Tom izdajom, svet Tesare postao je mračno mesto, pregaženo čudovištima. Tokom igre, Aran će morati da povrati svoje moći kako bi se obračunao sa bratom i vratio sunčev sjaj svojem kraljevstvu. Tokom prvih nekoliko minuta nakon buđenja u nekoj kolibi usred šume, igra vas upoznaje sa osnovama priličnog standardnog gameplaya. Odmah nakon toga, na red dolazi i prva borba, koja je, pa, isto tako standardna.

Testament: The Order of High Human je, recimo, fantasy RPG sa platformskim delovima, gde je za dalji progres potrebno rešavati određene zagonetke. Sve to, u teoriji, zvuči privlačno, ali je u praksi prilično loše izvedeno. Prvo primećujete pomenutu grafiku, koja možda i ne izgleda staro punih 16 godina, ali desetak svakako. Sledi glasovna gluma, koja je baš loša. Okej, ovo nije AAA naslov, ali neki nivo kvaliteta mora da postoji. Muzika nije toliko loša, koliko je loše implementirana, grune, pa stane. Likovi u igri su nekako prazni i neupečatljivi. Borba vam u početku može delovati solidno, ali vremenom postaje vrlo monotona. Svaki sukob, bez obzira na veličinu grupe neprijatelja isto teče: magijski debaf, pa lemanje mačem ili filovanje strelama, a kad debaf istekne, izbegavanje njihovih napada. Ponavljamo, u početku izgleda zabavno, ali brzo postaje smorno. Dizajn nivoa ponekad može da zbuni, ali u principu i nije toliko loš. Borbe se obično odigravaju u malim arenama sa, uglavnom, puno protivnika. Teško nam je da u Testamentu nađemo nešto što ne zaslužuje zaborav i krivo nam je zbog toga. Igru je napravio mali studio, ali je možda zalogaj koji su zagrizli bio prevelik. Uostalom, nisu retkost igre koje su delo malih razvojnih timova, pa opet i izgledaju odlično i imaju vrhunski gameplay.

Dužina igre, ako odigrate sve sporedne kvestove, može da bude i oko 40 sati, ali pitanje je da li vam se isplati da uložite jednu radnu nedelju u nešto što će vas na kraju ostaviti ravnodušnim. Testament: The Order of High Human ne nudi dovoljno da opravda cenu od tridesetak evra. Hard core igrači fantasy RPG naslova možda iscede suvu drenovinu iz Testamenta, ali mnogo veća verovatnoća je da će mu sa gnušanjem okrenuti leđa i još jednom obrnuti nešto starije, a mnogo kvalitetnije.

Potrebno: Core i5-4460, 8 GB RAM, GeForce GTX 750 Ti / Radeon RX 480, 4 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i7-7700K, 16 GB RAM, GeForce GTX 1070 / Radeon RX 590, Windows 10 64-bit

Ova igra je: tanak, prosečan, neupečatljiv, zaboravljiv fantasy RPG

Platforma: Windows

Veličina: 30 GB

Studio: Fairyship Games

Izdavač: Fairyship Games

Adresa:
testamentseries.com

PEGI: 18

49


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama