TEST RUN
Stockimg • Cleanup.pictures • Texta • Murf • Excel Formula Bot • SlidesAI • resumA.I. • Writesonic
Korisne AI alatke
Vladimir PISODOROV
1. mart 2023.

Oluja koju je u novembru prošle godine podigao ChatGPT, dodatno je razbuktala vatru histerije koja trenutno vlada na polju teme o veštačkoj inteligenciji. Gotovo da nema oblasti u kojoj AI, u ovoj ili onoj meri, ne učestvuje svojim „znanjem”, a ako to kojim slučajem nije tako, kao developer, nalazite se u ozbiljnom problemu. Bilo koja sofisticiranija programska rutina koja na svoja pleća može da preuzme obavljanje (kreativnog) posla, naplaćuje se suvim zlatom. Bez obzira na to da li realno vredi ili ne, važno je da se u opisu projekta nalazi podatak da je rad „poduprt” veštačkom inteligencijom. Naravno da tu ima dobrih i inovativnih rešenja, ali da li sve baš mora tako pompezno da se naglašava i ističe u prvi plan?

Bilo koja sofisticiranija programska rutina koja na svoja pleća može da preuzme obavljanje (kreativnog) posla, naplaćuje se suvim zlatom...

Više puta do sada pisali smo o softverskim rešenjima koja, pogonjena veštačkom inteligencijom, mogu da vam olakšaju život. Videli smo da je uz pomoć AI-ja moguće „slikanje”, „muziciranje”... i zaključili da je sve to još uvek daleko od domašaja prosečnih korisnika i njihovih potreba. Zbog toga, ovog puta ćemo da pokušamo da damo odgovor na pitanje ima li softverskih alatki iz ove branše koje mogu da budu korisne u svakodnevnom radu. U tu svrhu, testirali smo nekolicinu, hajde tako da kažemo, servisa različitih namena - upravo namenjenih poslovima koji izlaze iz okvira pukog eksperimentisanja i fascinacije novom tehnologijom.

Namerno smo upotrebili izraz „servisa”, jer se, mahom, radi o ostvarenjima čijim resursima se pristupa daljinski, odnosno, putem internet browsera. Oslanjanje na online resurse donekle je i razumljivo: rad veštačke inteligencije zahteva ogromne stacionarne resurse, koje prosečan korisnik ne može da obezbedi; ona konstantno „uči”, a taj proces obavlja se uz bistrenje enormne količine podataka koji, opet, moraju da su pod nadzorom programera. Na koncu, ne treba zaboraviti ni to da vlasnici autorskih prava u ovom momentu sigurno nisu spremni da, bez dobre zaštite, „trećoj strani” omoguće jednostavan pristup svom remek delu.

Stockimg

Servis koji je dostupan na adresi stockimg.ai, u osnovi, bavi se onim o čemu smo već pisali - „slikanjem”. Međutim, stvari su ovde unekoliko komplikovanije, jer se ne radi o apstraktnim rešenjima koja će do vas doturiti AI uz poklič Yay ili Nay. Pre svega, na raspolaganju je čak sedam kategorija, odnosno, sedam različitih vrsta materijala koji mogu da se „generišu”. Tako, možete da se uhvatite u koštac sa izradom omota za knjige, wallpapera, postera, logotipa, ilustracija, stock fotografija i, neizbežno, „običnih” slika koje bi trebalo da liče na radove poznatih umetnika. Ukoliko „čačnete” padajući meni, videćete da su autori na raspolaganje ostavili još dve „skrivene” oblasti, koje služe za izradu ikonica i delova upravljačkog interfejsa namenjenog korišćenju na mobilnim uređajima ili u veb-okruženju.

Pod krilaticom „Nemojte da plaćate hiljade dolara dizajnerima!” (plaćajte nama), autori su pred korisnike izašli sa čak četiri različite ponude. Ona najskuplja teži neverovatnih pet hiljada „zelenih novčanica” godišnje, ali nas je zanimalo šta se dobija u besplatnoj i varijanti Starter. U prvom slučaju, nije puno toga moguće, pa iako dobijate pristup gotovo svim resursima, čak i GPU akceleraciju i četvorostruki upscaling, na raspolaganju imate mogućnost izrade samo jednog rešenja. Za 340 dolara godišnje, koliko košta „paušal” za paket Starter, na raspolaganju je mogućnost izrade 500 rešenja, baš kao i mogućnost korišćenja kreacija u komercijalne svrhe. Pretpostavljamo da shvatate kuda sve ovo vodi...

U bilo kom od slučajeva, dostupnim resursima pristupa se preko veb-aplikacije, čiji izgled se menja u zavisnosti od odabrane kategorije. Osnovno je da veštačkoj inteligenciji na detaljan i razumljiv način opišete šta želite da vidite kao krajnji rezultat. Dozvoljeno je određivati i broj „prolaza”, krajnji kvalitet, baš kao i uzorke slika/fotografija koje će poslužiti kao ideja vodilja veštačkoj inteligenciji. Mesta za improvizacije gotovo da nema, jer svaki pokušaj odnosi po jedan kredit, bez obzira na to da li ste zadovoljni izrađenim materijalom ili ne.

Nedostatak u celoj priči je u tome što ne postoje dodatne alatke uz čiju pomoć biste mogli da obradite dobijene slike ili da na prikaz dodate svojeručno definisane elemente. To ne smeta toliko kod izrade wallpapera ili, recimo, stock slika, ali kod logotipa, omota za knjige i sličnih kreacija može da bude veoma važno. Isto tako, rad se odvija u maniru trial & error, s tim da se ovde svaka greška plaća, a to krajnjem korisniku nikako ne ide u prilog. Istina, mogućnost kreiranja grafičkih rešenja različitog tipa dobra je ideja i jedina je stavka koja može da preporuči korišćenje ovog servisa.

Cleanup.pictures

Za razliku od prethodnika, servis Cleanup.pictures (cleanup.pictures) nudi daleko manje manevarskog prostora, ali i uži domen primene. Naime, ovde se radi, kao što iz naziva može da se zaključi, o obradi fotografija. Najlepše od svega je to što je u pitanju prvi servis na testu koji može da bude od koristi i prosečnim namernicima. Cleanup.pictures može da se koristi neograničeno, bez ikakve pretplate, dokle god ste zadovoljni da rezultanta bude rezolucije do 720p (čitaj: maksimalna veličina slike po visini ili širini je 720 piksela). Bez ikakvih problema, na ulazu možete da koristite i slike veće rezolucije, ali će se obaviti njihovo automatsko resizeovanje. Zanimljivo je i to da su podržani samo formati JPG i PNG, pa na to treba obratiti pažnju.

Sve smo rekli, samo još nismo pojasnili o kakvoj je obradi reč. Radi se o uklanjanju neželjenih objekata sa fotografija: predmeta, ljudskih figura, flore, faune, teksta... Sve što treba da uradite je da markerom označite deo fotografije koji je višak i AI će se, ne časeći časa, baciti na posao. „Brisanje” možete da ponovite koliko god puta želite, dok koristeći prekidač Preview možete da steknete uvid u stanje „pre i posle”. Veličinu četkice možete da menjate preko dodeljenog klizača, a na raspolaganju je i funkcija Undo (Redo se izgubio u magli).

Ukoliko se odlučite na pretplatu, koja iznosi tri dolara na mesečnom nivou, očekuje vas ukidanje ograničenja po pitanju veličine slika, a na meniju će se naći i funkcija Refine, uz čiju pomoć se obavlja dodatno „peglanje” prikaza. AI dobro obavlja posao koji mu je poveren, mada je u pojedinim slučajevima postupak potrebno ponoviti više puta kako bi se uklonili ostaci. Tu na scenu stupa pomenuta funkcija Refine, koja taj posao obavlja umesto vas. Sve se koristi po principu „ključ u ruke”, a rezultante je moguće snimiti isključivo u formatu JPG.

Texta

U najkraćim crtama, Texta (texta.ai) je veštačka inteligencija koja služi za kreiranje tekstova. Mnogi, pa čak i autori, reći će da su u pitanju blogovi, ali se na meniju nalazi mnogo više od toga. U „otvor” predviđen za to upišete svojim rečima o čemu bi u tekstu trebalo da se radi i pritisnite taster Generate Article. Među 27 podržanih jezika na kojima Texta može da prima komande i piše „eseje”, ne nalazi se srpski, ali su na raspolaganju neki drugi perkovi koji to mogu da nadomeste. Da biste bili u prilici da ih koristite, moraćete da zavučete ruku duboko u džep, pošto osnovna pretplata na mesečnom nivou iznosi čak 25 dolara. Za taj novac, na raspolaganju je „pisanje” tekstova koji će ukupno sadržati 25 hiljada reči, ali i pedesetak šablona koje možete da iskoristite kako biste veštačkoj inteligenciji pojasnili šta je to što želite da dobijete kao rezultat. Inače, skuplja pretplata ne znači samo povećavanje broja reči, već i dodatke u vidu mogućnosti ispravljanja gramatičkih grešaka, podršku za više korisnika, pa čak i optimizaciju korišćenja ključnih reči iz SEO domena.

Pomenuti šabloni jedan su od glavnih featuresa Texte. Ima ih, rekosmo, preko 50, a pokrivaju oblasti od PR-a, preko dugačke forme, pa sve do reklama za društvene mreže. Da stvar bude još bolja, možete da kreirate i naslove, promovišete proizvode, opisujete ideje koje pripremate za startup projekte, izrađujete marketinške strategije i tako dalje. Konačno, na raspolaganju je i sekcija iz koje možete da „naručite” tekstove koje ćete koristiti u imejlovima.

Osim pomenutog, automatskog kreiranja tekstova, uzde možete i da zategnete, te da aktivirate ručni režim koji traži nešto više interakcije. Tada možete da odaberete i stil pisanja (opisni, narativni, kreativni, subjektivni...), način obraćanja publici (formalan, optimistički, ozbiljan, akademski...), da odaberete nazive poglavlja u tekstu i da, na kraju, odredite šta će se sve naći u svojevrsnom sadržaju. Ukoliko niste zadovoljni ponuđenim, u svakom momentu možete da „overite” taster za ponovno generisanje sadržaja, a tu je i naknadno dodavanje rečenica i pasusa, odnosno, ručno uređivanje „ispisanog” teksta. Texta nudi toliko toga, da ne možemo a da posebno ne podvučemo da je u pitanju jedno od najkvalitetnijih ostvarenja iz AI branše. Trebaće vam nešto vremena dok se ne snađete među gomilom ponuđenih funkcija, ali će se trud višestruko isplatiti. Jedini problem ostaje cena, jer ćete probni period iskoristiti za upoznavanje sa korisničkim okruženjem i mogućnostima veštačke inteligencije, kada ćete i shvatiti da je Texta namenjena onima koji će je koristiti na svakodnevnom nivou.

Murf

Autori projekta Texta pokazali su na delu kako treba da izgleda kvalitetna AI integracija. Njihovim stopama krenule su i kolege iz kompanije Murf, koje stoje iza istoimenog ostvarenja (murf.ai). Na neki način, i ovog puta radimo sa tekstom, ali ne obavljamo njegovo generisanje, već „pretvaranje” u glas. Dakle, Murf je veštačka inteligencija koja služi za „snimanje” voiceovera, koje iz ugrađenog studija možete da „namontirate” na video-snimke (podržani formati su MP4 i MOV) ili zapakujete u obliku audio-datoteke (podržani formati su WAV, MP3 i FLAC). Naravno, možete da prilagođavate kvalitet snimka, ali i da birate da li će biti zabeleženi u mono ili stereo tehnici.

Osim „od nule”, u akciju možete da krenete koristeći neki od mnogobrojnih šablona. Na raspolaganju su audio-knjige, reklame, prezentacije, blogovi, podkasti, video-tutorijali, motivacione poruke, objave za društvene mreže... Da biste se lakše snašli, šabloni su podeljeni u dve grupe: Audio i Video. Rad je moguće segmentirati, a to znači da audio-sekvence možete da podelite na blokove, čije podešavanje se obavlja odvojeno. Zanimljivo je da je podržano dvadesetak jezika (ne i srpski), te da se na raspolaganju nalazi preko 120 različitih glasova. Osim što su podeljeni na muške i ženske, postoji podela i na osnovu godišta, pa, tako, tekst koji ste upisali može da „izgovara” dete, tinejdžer, odrasla osoba i tako dalje. Posebna pogodnost je mogućnost odabira „donora” glasa na osnovu namene sadržaja koji pravite. Putem namenskih tagova obavlja se filtriranje ponude, pa za tili čas pronalazite one koji su pogodni za reklame, audio-knjige, meditaciju...

Kada je podešavanje u pitanju, ovo nije sve, pa tekst iz svakog bloka može da „čita” druga osoba, a tu je i podešavanje brzine izgovaranja reči, visine glasa, ubacivanja pauze, pa čak i promene načina naglašavanja označenih reči. Blokove je moguće raspoređivati po vremenskoj liniji i slobodno im menjati položaj u bilo kom momentu. Odavde na jednostavan način možete da ubacujete video-sadržaj, pa čak i muzičku pratnju. Sve to na kraju rezultuje snimcima nadrealnog kvaliteta, uz tečno „izgovaranje” teksta koji ste sami pripremili. Na kraju dana, cena koju plaćate je strašna i za osnovni paket iznosi 19 „zelenih novčanica” mesečno. U okviru ovog paketa, nalazi se podrška za samo deset jezika, 60 glasova i 24 časa snimljenog materijala na godišnjem nivou. Valja napomenuti da Murf podržava i izmenu glasa uz pomoć veštačke inteligencije i to na osnovu snimaka koje ćete obezbediti, ali da se ni ova mogućnost ne nalazi među osnovnim. Ako želite da probate kako sve deluje u praksi, možete da „potpišete” probni period koji nudi mogućnost generisanja glasa u dužini trajanja od deset minuta.

Excel Formula Bot

Ukoliko puno vremena provodite bistreći tabelarne kalkulacije, za vas ne postoje tajne kada je korišćenje Excela, kao najpoznatije alatke za ovu namenu, u pitanju. Za sve nas ostale, koji se ne snalazimo baš tako dobro u moru polja i podataka različitih tipova, kao kec na desetku stiže projekat Excel Formula Bot (excelformulabot.com). Uz pomoć veštačke inteligencije, formule koje ćete „opisati” rečima, upisanim u za to predviđeno polje, „pretvoriće” se u odgovarajući oblik (sintaksu) koju forsiraju Microsoftovi programeri. Naravno da sve ovo može da dovede do niza nepredviđenih i zapetljanijih situacija nego pri „normalnom” korišćenju, ali morate da priznate da zvuči krajnje interesantno.

Treba reći da se AI, osim s Excelom, uspešno snalazi i sa Google Sheetsom, pa ste pokriveni i sa te strane. Na početku treba da odaberete da li želite da pristupite generisanju formula ili „prizivanju” objašnjenja o tome kako neke od onih koje koristite funkcionišu. Međutim, ovo nije sve što Excel Formula Bot može, pa ako u meniju kliknete na funkciju Basic Tasks, pred vama će se naći mogućnost da na osnovu upisanog teksta dobijete tekstualno objašnjenje kako da obavite određene, osnovne poslove. Uputstvo ne sadrži formule, ali je barem razloženo na korake u kojima ćete se veoma lako snaći. Konačno, AI će imati da ponudi nešto i programerima koji automatizaciju posla žele da obave izradom skripti i to u Excel VBA ili Google Apps Script obliku. Ova funkcija se u momentu nastajanja ovih redova nalazila u Beta fazi razvoja.

Kao i svi ostali izdanci žanra, ni Excel Formula Bot nije besplatan, a da biste obezbedili mogućnost neograničenog broja upita, moraćete da se pretplatite na servis. To će vas na mesečnom nivou koštati 11 dolara, pa kada to znate, izračunajte da li vam se više isplati da zavučete ruku duboko u džep ili da dobro zagrejete stolicu i jednom za svagda savladate misteriozni Excel.

SlidesAI

Microsoftov PowerPoint nije jedino rešenje koje se koristi za izradu prezentacija. Konja za trku imade i kompanija Google, čiji Slides predstavlja idealnu alatku za one kojima je pristup potreban svuda i sa svakog mesta. Tu na scenu stupa SlidesAI (www.slidesai.io), veštačka inteligencija koja će pomoći da se od upisanog teksta kreira upečatljiva prezentacija. Ovo je jedino rešenje koje smo testirali i koje je moguće instalirati „u lokalu”, a pristupa mu se kao i bilo kom drugom dodatku koji ste preuzeli sa Google Workspace Marketplacea.

Na početku će vas dočekati poruka autora da SlidesAI ne koristite kao ChatGPT, odnosno, da mu „ne naređujete”, već da jednostavno obavite unos teksta. Preporučuje se da to bude barem 500 karaktera, kako bi veštačka inteligencija imala dovoljno „mesa” na raspolaganju. Ovde ćemo zastati da bismo pojasnili način licenciranja, ali i da vas obradujemo podatkom da je SlidesAI moguće koristiti i bez troškova. Tada na raspolaganju besplatno stoji izrada tri prezentacije mesečno, od kojih svaka može da se sastoji od maksimalno 2500 karaktera teksta. Za više od toga, moraćete da odrešite kesu, pa za deset dolara mesečno limit povećavate na deset prezentacija i šest hiljada karaktera teksta, dok za 19 dolara mesečno dobijate mogućnost izrade neograničenog broja prezentacija i čak 12 hiljada karaktera teksta po prezentaciji. Inače, prezentacije mogu da nastanu od bilo kog teksta, ali ograničavajući faktor predstavlja to što je unos moguć samo na tri jezika: engleskom, španskom i italijanskom.

Nakon unosa teksta, predstoji podešavanje izgleda prezentacije, koje, između ostalog, podrazumeva i odabir njene namene (podržana su četiri tipa), broj slajdova od kojih će biti sastavljena, ali i jezik (od tri podržana) na kom će biti prikazana. Klikom na radnu karticu Color & Fonts možete da odaberete jednu od tri dostupne teme prikaza, ali i da obavite ručno podešavanje svake od njih. To podrazumeva definisanje korišćenih fontova, njihove boje i veličine, baš kao i boje pozadine. Nakon ovog, sve što preostaje jeste da se klikne na taster Create Slides i sačeka da veštačka inteligencija obavi svoj deo posla. Uz pomoć dodatka Magic Write, moguće je obaviti parafraziranje unetog teksta kako bi zvučao unikatnije i upečatljivije, ali i ručno načiniti izmene na bilo kom elementu koji je veštačka inteligencija odabrala da bude deo prezentacije.

resumA.I.

Koliko se preteruje sa upotrebom veštačke inteligencije i njenim mešanjem u sve i svašta, pokazuje i projekat resumA.I. (www.resumai.com). U pitanju je servis za izradu CV-ja, mada može da se iskoristi i za „pisanje” takozvanih Cover Lettera, ali i ostavki. U besplatnoj varijanti možete da izradite jedan CV, dok pretplata od 29 dolara mesečno omogućava niz perkova, među kojima je i korišćenje različitih tipova formata zapisa, ali i brojnih šablona prilikom prijavljivanja za poslove. Na spisku se nalazi preko 340 primera, pa resumA.I. može da se iskoristi za pisanje „prijava” za posao vozača kamiona, prevodioca, prodavca nekretnina, apotekara, inženjera robotike...

Pisanje može da se obavi „od nule” (što je i preporučljivo), a tu je i mogućnost uploadovanjaCV-a koje ste ranije sami izradili (u PDF i DOC formatima), baš kao i povlačenje podataka sa profila na društvenoj mreži Linkedin. Iako će vas programska rutina voditi kroz postupak kreiranja, u maniru „korak po korak”, stizanje do gotovog rešenja, ipak, nije toliko jednostavno koliko se to u prvi mah čini. To je tako zbog obilja podataka koje je potrebno dostaviti veštačkoj inteligenciji, kako bi imala dovoljno materijala od kog će da sastavi najbolji mogući rezime.

ResumA.I. pravi je primer projekta koji može da bude izuzetno koristan, ali se našao zaglavljen između dve dimenzije. Prvi rebus predstavlja „angažovanje” veštačke inteligencije, koje je, po našem mišljenju, u ovom slučaju nepotrebno, a drugi je to što valja dati odgovor kome je ovaj projekat, zapravo, namenjen. Ukoliko tražite posao i u stisci se s novcem, sigurno vam ne treba dodatni trošak u vidu apanaže za korišćenje ovog servisa. On nije mali, pa je time i nedoumica veća.

Writesonic

Pregled ćemo završiti pričom o servisu Writesonic (writesonic.com), koji, kao i Texta, služi za „pisanje” tekstova. Pod svetlom reflektora nalaze se optimizovane SEO „pisanije”, koje mogu da se koriste u reklamama, objavama na društvenim mrežama, mejlovima, blogovima i tako dalje. Navodno, na ovaj način se do gotovog materijala dolazi i do deset puta brže nego da ga sami sastavljate, ali je mnogo važnije to što ne postoji strah da ćete biti optuženi za plagiranje.

Stvar koja nam se svidela je prijemčivo upravljačko okruženje, jednostavnije nego ono kod pomenutog konkurentskog ostvarenja. Manevarskog prostora je samo naizgled manje, pa kad zagrebete ispod površine, videćete da je Writesonic, u najmanju ruku, u rangu sa Textom. I ovde je na delu rad sa unapred pripremljenim šablonima, koje je na jednostavan način moguće filtrirati i tako brzo doći do željenih rešenja. Među ponuđenima se nalazi i mogućnost „pisanja” uopštenih tekstova na datu temu, ali i čitav niz zanimljivih dodataka koji mogu da vam pomognu prilikom izrade, na primer, pitanja i odgovora, citata, razrade ideja, pa čak i prepravke tekstova tako da „zvuče” drugačije.

Postupak kreiranja tekstova može da se podeli na četiri koraka. U prvom koraku zadajete temu i birate ključne reči na osnovu kojih će veštačka inteligencija da „gradi” tekst. Birate ih sa liste ponuđenih, a one se menjaju, logično, zajedno sa odabranom temom. Sledi izbor načina „obraćanja” čitaocima, odabirom jednog od šest dostupnih stilova, jezika na kom će tekst biti napisan (podržani su engleski, francuski, nemački, italijanski, holandski i poljski) i, na kraju, iz kog lica će se veštačka inteligencija „obraćati” čitaocima. Nakon što odaberete broj ideja za tekst koji će se generisati, jednu morate da označite kao noseću i na osnovu nje će se pristupiti generisanju broja poglavlja i njihovih naziva, pa se pred vama, još jednom, nalazi izbor. Konačno može da se pređe na „pisanje”, klikom na taster Generate Article.

Pretplata na servis kreće od 13 dolara mesečno, a može da iznosi i čitavih 1749 „zelenih novčanica”. Krajnja suma zavisi od toga koliko ste reči odabrali da imate na raspolaganju, jer su se autori odlučili da to bude klizna stavka. To im nije bila loša ideja...

• • •

Odgovor se nameće sam po sebi - veštačka inteligencija još uvek nije spremna za svakodnevnu upotrebu i zahteve „običnih” korisnika. Dva su razloga za to, a osnovni je previsoka cena usluga. Svi projekti nude se na bazi pretplate, a to nas navodi na misao da nisu namenjeni prosečnim, već korisnicima koji će usluge koristiti u profesionalne svrhe. Tu dolazimo do drugog problema, koji se ogleda u nedovoljnom kvalitetu ponuđenih rešenja, odnosno, nemogućnosti da zadovolje najveće prohteve. Čini nam se da se nalazimo u beskonačnoj petlji...

S druge strane, ne možemo da grešimo dušu i kažemo da nema kvalitetnih rešenja. Texta i Murph su dokaz takve tvrdnje, jer je reč o servisima koji predstavljaju najbolje što domen veštačke inteligencije danas može da ponudi, a iole ima veze sa prosečnim korisnicima. Ništa ne zaostaje ni Writesonic, u kome Texta vidi rivala, ali je, ipak, u pitanju nešto drugačije rešenje. Iza projekta Stockimg nalazi se sjajna ideja, ali je njeno sprovođenje u delo donekle zakazalo, pa umesto da dobijemo sveobuhvatno rešenje, završili smo sa generičkim mogućnostima. SlidesAI nije nas oduševio rezultatima i mada smo mu nudili tekst bogat informacijama, uvek je, nekako, uspevao da odabere one manje bitne. Rad sa ovim AI-jem zahteva ulaganje dodatnog napora i truda kako bi se sve dovelo u red. Ni to nije loše, uštedeće vam nešto vremena, ali onda ćete se setiti cene... Excel Formula Bot još jedna je od odličnih ideja, mada je koncept više zanimljiv, nego što je koristan. Da biste ga u potpunosti zauzdali, morate da promenite mindset i razmišljate „unazad”, ali zar tako nešto nije bilo za očekivati? Korišćenje veštačke inteligencije u odnosu na klasična programska rešenja dijametralno je suprotna stvar. ResumA.I. neće koristiti kućni korisnici, već firme koje će njegove resurse upregnuti kako bi svojim klijentima naplaćivali usluge. I to je OK, samo ako se pronađe dovoljno veliko tržište koje će opravdati troškove. Cleanup.pictures je jedino rešenje za koje može da se kaže da je namenjeno upotrebi u kućnim uslovima, ali ga od zvezda deli mali broj funkcija i mogućnosti.

Za kraj, fun fact. Kompletan tekst napisala je veštačka inteligencija, dok je potpisnik ovih redova samo naveo servise koje je želeo da istakne u prvi plan. Naravno da to nije istina, ali na trenutak zamislite da jeste. Implikacije su nezamislive i u isto vreme i jezive i fascinantne, kao što su fascinantna i pojedina rešenja iz klase koja su dostupna u ovom momentu.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama