VREMENSKA MAŠINA
Y2K i strah od robota
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. januar 2023.

Prvog januara, svet prilično bezbolno ulazi u 2000. godinu, bez značajnijih problema vezanih za infrastrukturne informacione sisteme za koje se verovalo da neće dobro podneti tranziciju u Y2K. Desetog januara, America Online obznanjuje spajanje sa kompanijom Time Warner, najavljujući najveći corporate merger u istoriji. Trinaestog januara, Bil Gejts odlazi sa čelne pozicije u Microsoftu, na koju postavlja Stiva Balmera, svog dugogodišnjeg „broja dva”.

„Nekada odvojena, tržišta softvera, telekomunikacija, handheld (ručnih) računara i elektronske trgovine sada se prepliću i idu u jednom smeru - stvaranju hibridnih proizvoda koji treba da nađu put ka što većem broju kupaca”. Svet kompjutera, unikatno za naše prostore koji se još puše od prošlogodišnjih bombi NATO-a, predviđa mobilnu revoluciju koja samo što nije - doduše, za totalnu fuziju ovih koncepata, trebalo je da prođe još decenija i kusur. U broju imamo plejadu drugih zanimljivih tema, među kojima se izdvaja PC-DVB satelitski internet. U nedostatku šire dostupnosti ADSL-a i kabla, ovo je bila dobra širokopojasna alternativa.

Svet igara je, tradicionalno, prepun gudiza u prazničnoj sezoni. Igra meseca je, ovoga puta, stvar za sladokusce. Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned, treći deo sage o detektivu natprirodnog sa američkog juga, kida kvalitetom. U broju imamo i opise Rayman 2: The Great Escape, The Wheel of Time, Omikron: The Nomad Soul (akciona avantura u kojoj je Dejvid Bouvi glumio jednu od uloga), Disciples: Sacred Lands vs Age of Wonders, Panzer Elite, Unreal Tournament.

januar 2005.

Dvanaestog januara, američke okupacione trupe obustavljaju potragu za oružjem za masovno uništavanje u Iraku, što je bio javno proklamovani razlog za invaziju te bliskoistočne zemlje. Nikakvo oružje, naravno, nije pronađeno. Dva dana kasnije, Huygens sonda sleće na Saturnov mesec Titan, najveći mesec u sunčevom sistemu. Osamnaestog januara, najveći putnički avion na svetu, Airbus 380, biva predstavljen u Francuskoj.

Broj otvaramo pričom o digitalnim suvozačima, kompjuterskim sistemima koji pomažu u navigaciji i zabavi. Te tehnologije su tokom poslednjih godina evoluirale do granica nezamislivih za prvu deceniju XXI veka, pre svega, zahvaljujući kompaniji Tesla. U tekstu „Androidi su za sada poslušni” bavimo se robotima i strahom od njih, citirajući Frenka Herberta i fragmente filozofije Butlerijanskog džihada. Testiramo i razni zanimljivi hardver, a Asus MyPal A730, jedan od poslednjih PDA uređaja na tržištu, našli smo toliko zanimljivim da smo ga diskretno plasirali na naslovnoj strani, stavljajući ga u šačice sexy deda-mrazice.

Za igru meseca biramo The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, jednu od najboljih igara prve decenije XXI veka. Ako je niste igrali, propustili ste značajno, formativno iskustvo. Donosimo i opise LotR: Battle for Middle-Earth, Prince of Persia: Warrior Within, CSI: Miami, Immortal Cities: Children of the Nile, Nexus: The Jupiter Incident, Galactic Civilizations: Altarian Prophecy. Sve je nekako u znaku dvotački i podnaslova, osim remasterizovanog Sid Meier’s Pirates!


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama