TEST DRIVE
Ruijie Reyee RG-RAP2200(E), RG-RAP2260(G), RG-EG105G-P
Borac za slavu
Dejan PETROVIĆ
1. septembar 2022.

Pravo je čudo da do sada nismo imali prilike da predstavimo nešto iz asortimana kompanije Ruijie, koja na tržištu postoji preko 20 godina. Ruijie proizvodi široku paletu mrežnih uređaja, kao što su svičevi, ruteri, pristupne tačke i slično. Ovaj brend možda neće nekima upaliti lampice, ali treba reći da je u IT svetu pobrao mnoge nagrade, a poslednje među njima su sa ovogodišnjeg sajma Interop Tokyo 2022.

Napokon nešto iz asortimana kompanije Ruijie, koja na tržištu postoji preko 20 godina i proizvodi široku paletu mrežnih uređaja...

Postoje dve linije proizvoda, Enterprise i Reyee. Za početak, imamo priliku da vam predstavimo tri mrežna uređaja iz Reyee linije. Reyee je, zapravo, kineska reč za Ruijie - oba naziva se čitaju isto: Riji. Po onome što smo mi uspeli da „iskopamo”, Ruijie je reč koja ima japanske korene i koja bi trebalo da znači „borac koji se bori za slavu”. Što se tiče samih linija uređaja, Enterprise je namenjen zahtevnijim korisnicima, sa dosta više opcija, zahteva izverziranijeg administratora, dolazi sa naprednijim funkcijama, kao što je, recimo, Evi portal. Reyee je više plug’n’play linija, namenjena potrošačkoj „publici”.

Pristupna tačka sa oznakom RG-RAP2200(E) je uobičajenog dizajna za ovaj tip uređaja. Kućište od mat bele čvrste plastike se (obično na plafon) kači preko plastičnog nosača. Uz uređaj se ne dobijaju strujni adapteri, niti kablovi. Samo kućište na licu ima samo jednu zelenu LED. Poleđina donosi udubljenje iza koga se kriju dva gigabitna LAN porta. LAN1 je PoE port, preko koga pristupna tačka može da se napaja po IEEE 802.3af/at standardu. Tu su još taster ’Reset’ i priključak strujnog adaptera. Kao što vidimo, Reyee može da se napaja na jedan od dva načina. O ugrađenom hardveru nismo našli podatke.

Reyee radi po IEEE 802.11ac standardu, sa Wave2 protokolom i sa ukupnom propusnom moći do 1267 megabita u sekundi. Po frekventnim opsezima, to je 400 megabita u sekundi za niži i 867 megabita u sekundi za viši. Može se videti da je ovde Ruijie ostao dosledan pukim osnovnim specifikacijama. Zahvaljujući ugrađenim omnidirekcionim antenama od po 2dBi, a preko 2x2 strima u MIMO, pristupna tačka opslužuje do čak 110 klijenata. Preporuka je, pak, do 40 korisnika, uz dodatne restrikcije u vidu osam korisnika na 2,4 gigaherca i 32 korisnika na pet gigaherca. U jednom manjem poslovnom ili stambenom/hotelskom okruženju sa više ovakvih uređaja, ove brojke su sasvim dovoljne. Tim pre što predajna snaga antena od 20 dBm može da se koriguje, shodno broju pristupnih tačaka, njihovoj lokaciji i međusobnoj povezanosti.

Danas je prava retkost naći sistem pristupnih tačaka bez sopstvenog mrežnog sistema pa se Reyee Mesh podrazumeva. U okviru jednog Mesh sistema, prenos podataka između jedne ovakve pristupne tačke i rutera ne mora da ide direktno, preko sviča, već može i posredno, preko druge pristupne tačke u sistemu. Možda i najzanimljivije od svega su doživotno besplatni „oblaci” za upravljanje sistemom ovih pristupnih tačaka.

Probali smo ovu pristupnu tačku solo, bez cloud kontrolera, da vidimo kako će se ponašati sama za sebe. Pristup njoj je prilično konfuzan i bez pravog pojašnjenja. Postoje dva metoda, jedan preko Ruijie Cloud aplikacije, a drugi „klasično”, preko IP adrese. Ovo klasično i nije klasično, potrebno je žonglirati između IP adresa i povezivanja između AP direktno i rutera. Nakon što smo „uboli” kombinaciju, u par koraka i nakon kreiranja projekta, pristupna tačka je bila u mreži. eWeb interfejs kome se pristupa preko IP adrese vrlo je kompaktan i bez nepotrebnih opcija. U gornjoj traci su ikonice preko kojih se pristupa oblacima, proverava mreža i slično. Leva bočna traka donosi četiri glavna odabira opcija. Overview prikazuje osnovne informacije mreže, uređaja. Wireless omogućava pristup svim pristupnim tačkama u sistemu, promenu parametara Wi-Fi-ja, Radio Frequency parametara i slično. Switches nije omogućen, jer kod upravljanja solo pristupnom tačkom, sviču i ne pristupamo. Network je, po našem mišljenju, trebalo da se nazove Settings, jer tu opcija za mrežu nema, ali za sistem ima i te kako.

Model sa oznakom RG-RAP2260(G) je pristupna tačka fizički identična modelu iznad. Jedino po čemu se mogu razlikovati jedna pored druge jeste natpis WiFi6 na licu RG-RAP2260(G). Dizajn kućišta je zadržao zelenu LED na svom mestu, kao i način vešanja. Priključci su identični, što će reći jedan za strujni adapter i dva gigabitna LAN, od kojih je jedan PoE, ali ovaj put po IEEE 802.3at standardu.

Za jedan Wi-Fi 6 uređaj, što će reći da ispunjava standard IEEE 802.11ax, ovaj model nije baš u vrhu ponude, ako gledamo sirov protok podataka. Proizvođač se odlučio za 574 megabita u sekundi na nižem i 1201 megabit u sekundi na višem frekventnom opsegu. Antene su, naravno, unutrašnje, omnidirekcione, sa po tri dBi pojačanja. Ipak, maksimalan broj klijenata ovde je 512, uz preporuku da to bude do 100. Broj MIMO strimova je i dalje 2x2, zatim, tu su Target Wake Time, BSS Color i druge pogodnosti IEEE 802.11ax standarda. Postoji i model RG-RAP2260(E) sa većim brojem mogućih klijenata, LAN priključkom 2,5 gigabita u sekundi, većim brojem MIMO strimova i bezmalo dupliranim protokom. Ako bismo pravili paralelu, jasna je namena ove dve pristupne tačke. Ako je slabiji primerak namenjen manjim firmama, restoranima i hotelima „sa manje zvezdica”, ovaj jači će se u sistemu izboriti i sa zahtevnijim vidovima primene, pogotovo „E” model. U solo varijanti, važi sve što smo rekli za model iznad. Razlike u funkcijama samih uređaja se direktno ogledaju i kroz opcije eWeb interfejsa.

Upravljivi svič nosi oznaku RG-EG105G-P i relativno je manjih dimenzija. Metalno kućište ima perforacije samo sa strana, što i nije toliki problem ako znamo da je napajanje eksterno. Svič ima samo jedan panel na kome su, redom, LED za status, taster ’Reset’, priključak strujnog adaptera koji se dobija u kutiji. Čak četiri gigabitna LAN porta imaju PoE mogućnost napajanja drugih uređaja, snagom do 54 vata. Od ova četiri, LAN3 (četvrti) je ujedno i WAN1. Odvojeni gigabitni WAN0 je priključak preko koga svič povezujemo sa ruterom. Za divno čudo, postoje podaci o hardveru, gde se navodi da ispod metalnog poklopca dva jezgra kucaju na 880 megaherca, sa 128 megabajta RAM-a i 16 megabajta fleša.

Ruijie je omogućio sveukupnu propusnost do 600 megabita u sekundi. Pritom se svič ponaša kao mrežni kontroler i u stanju je da upravlja sa do 32 pristupne tačke. Osim toga, podaci dalje kažu da je maksimalan broj VLAN osam, a taj broj se odnosi i na maksimalne PPTP i L2TP tunele, dok je broj OpenVPN 16.

S obzirom na to da je svič upravljiv, i da, zapravo, ima funkciju kontrolera, prava je prilika da vidimo kako sve to funkcioniše u paru sa dve pristupne tačke. Da bi se uopšte napravio projekat, sviču je potrebno pristupiti direktno putem računara, preko nekog od LAN portova. Podrazumeva se da je WAN povezan sa internetom. Nakon par koraka, sviču se moglo pristupiti i preko cloud kontrolera. Interfejs kontrolera podseća na eWeb, s tom razlikom što gornja plava traka donosi tri taba koja direktno utiču na meni sa opcijama u levoj bočnoj traci. Ova tri taba nazivaju se Monitoring, Configuration i Maintenance. Neke od opcija se prepliću, što je razumljivo. Možda je sve ovo moglo biti jedno ispod drugog, ali smatramo da je ovako preglednije. Prvi tab donosi nekoliko glavnih menija sa podmenijima. Overview je, kao i uvek, mesto odakle se kreće, ovaj put od Dashboarda. Topology je uvek korisna stvar. Tu je uredno prikazana mreža, a odavde se može pristupiti svakom od uređaja i ispratiti statistika ili odrediti neki od parametara. Dalje se nižu Report i Device. Potonji razvrstava sve uređaje u mreži prema nameni, pa, tako, imamo AP, AC, Switch, Gateway i drugo. Terminal je rezervisan za kamere i NVR. Na kraju je lista sa klijentima.

Drugi tab, Configuration, već je malo zanimljiviji. Prva stavka u meniju je Project. Ovo je prvo što kreiramo prilikom uspostavljanja sistema. Jedan kontroler može da ima više projekata. Network-Wide donosi upravljanje samom mrežom, zatim, tu su još Routing i VLAN. Wireless omogućava postavljanje SSID i lozinki, isključivanja nekog od radija, upravljanje kanalima, Roamingom, i drugo. Authetification nudi jedan „fičer” koji nije tako čest kod mrežnih uređaja, a naziva se Captive Portal. Zapravo je veb-stranica koja se pojavljuje sa prvim novim povezivanjem na lokalnu mrežu. U ovom slučaju je prethodno potrebno izvršiti autentifikaciju. Inače, stranica može da sadrži polja za logovanje ili neki drugi vid potrebe za reagovanjem. Pod More je nekoliko opcija koje se tiču CLI i AP VLAN. Maintenance se sastoji iz par Log opcija, kao i opcija za nadogradnju firmvera.

Dodavanje pristupnih tačaka u sistem smo obavljali kroz Topologiju, pa na Detect Device. Za par trenutaka, obe pristupne tačke bile su u sistemu. Kroz menadžer se moglo pristupiti bilo kom uređaju. Opet, kroz Topologiju, klikom na bilo koji od uređaja, sa desne strane se dovlačio vidžet sa statusom, opterećenjem, saobraćajem. Ako je svič u pitanju, onda imamo još i stanja po LAN priključcima. Zapravo, Cloud Manager je vrlo intuitivan. Lutanja nema.

Ruijie Cloud aplikacija više liči na online e-commerce aplikaciju, nego na aplikaciju sa upravljačkim interfejsom. Veći deo aplikacije zauzimaju opcije za odabir Ruijie uređaja i upoređivanje dostupnih. Od pet tabova u donjem delu, nas interesuje Project, gde će se prikazati projekat koji smo napravili i u kom je naš Ruijie. Pristupom uređaju dobija se pristup parametrima kanala, Wi-Fi parametara, ali i grafičkom prikazu protoka podataka pod Monitor. Moramo da priznamo da je fioka sa donje strane sa gomilom ikonica i opcijama odlično rešena. Nećemo ih sve nabrajati, ali ih ima zaista mnogo i pokrivaju najveći deo onoga što imamo u desktop varijanti cloud menadžera.

Nismo zadovoljni zagrevanjem pristupnih tačaka, obe su bile prilično vruće na dodir, jer, podsećamo, kućišta AP-a nemaju nikakve perforacije. To, naravno, nije uticalo na njihov rad, pa smo funkcionisanjem zadovoljni. Cloud menadžer je zaista prepun dobro raspoređenih opcija. Niti jednog trenutka nismo lutali za nečim tako očiglednim. Svič se nije zagrevao u nekoj većoj meri. Cloud menadžer je, povrh svega, trajno besplatan, bez skrivenih troškova i bitnih „fičersa” zaključanih „zelembaćima”.

GALERIJA

Ruijie Reyee RAP2200(E)

Osnovno:
400 Mbit/s @ 2,4 GHz,
867 Mbit/s @ 5 GHz,
1 × gigabit LAN,
1 × gigabit PoE LAN

Ruijie Reyee RAP2260(G)

Osnovno:
574 Mbit/s @ 2,4 GHz, 1201 Mbit/s @ 5 GHz,
1 × gigabit LAN,
1 × gigabit PoE LAN

Ruijie Reyee EG105G-P

Osnovno:
3 × gigabit PoE LAN,
1 × gigabit PoE LAN/WAN,
1 × gigabit WAN

Proizvođač: Ruijie (ruijienetworks.com)

Kontakt:
Sampro (sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama