TEST DRIVE
Asus ROG Rapture GT-AXE16000
Prvi vojnik republike
Dejan PETROVIĆ
1. septembar 2022.

Nije greška u broju nula u oznaci agregacije protoka, ako je to prvo što ste primetili. Elem, predstavljamo vam zvanično prvi ruter u svetu koji ima čak četiri frekventna opsega na raspolaganju. Ovo čudovište od rutera pripada ROG seriji (a kojoj bi drugoj) Asusovih mrežnih uređaja. O Republic of Gamers uređajima govorili smo više puta. Pisali smo o njima u mrežnoj opremi, grafičkim podsistemima, matičnim pločama, laptopima, ali i raznim drugim uređajima. Uvek je u pitanju sam vrh ponude, neretko i ispred svega viđenog. Asusov ruter iz naslova u trenutku pojavljivanja je definitivno bio ispred svega viđenog. No, da krenemo redom.

Izrazito poteško kućište od crne plastike je ne tako standardnih dimenzija za jedan ruter. Ipak, uzimajući u obzir da ovo nije običan ruter, težina i dimenzije kućišta imaju smisla. Četvrtast dizajn masivnog, debelog, kompaktnog kućišta sa jednom zasečenom ivicom, na prvi pogled, ne sugeriše šta bi bila nekakva prednja strana. Panel sa nekoliko LED govori da li je ruter uključen, zatim, o statusu sva četiri frekventna opsega, 10-gigabitnog porta, kao i po jedna za LAN i WAN. Inače, gornjom površinom dominira akrilno staklo sa ROG logotipom, koje dobija svetlost sa strane preko višebojnih LED i možemo da kažemo da sve to izgleda veoma efektno. Stvara se prepoznatljiv efekat LED ogledala. Dijagonalno od LED panela, sa strane, su dva tastera: ’WPS’ i taster kojim se može isključiti svetlo. Zadnji panel delimo na zasečeni deo ivice i stranu suprotnu od LED panela. Zasečeni deo ivice sadrži priključak strujnog adaptera koji dolazi uz uređaj. Do njega je prekidač za uključivanje, a nadalje su USB portovi, po jedan 2.0 i 3.0. Veći panel donosi veći broj Ethernet portova. U dva reda, na raspolaganju su četiri gigabitna LAN priključka. Do njih je jedan 2,5-gigabitni WAN priključak, a u nastavku su još dva 10-gigabitna priključka pride. Kao što se može videti, „uska grla” što se tiče Etherneta ne postoje. Link koji imate ka provajderu je nešto drugo.

Asus je po obodima poređao čak osam zdepastih antena, prilično originalnog dizajna, koje mogu da se rotiraju i zakreću, ali ne i da se odvajaju.

Ruter radi po najnovijem IEEE 802.11ax standardu, a prema specifikaciji to je Wi-Fi 6E, te iz tog razloga AXE u oznaci. Unazad je, naravno, kompatibilan sa a/b/g/n/ac standardima. Rekli smo da je Asus implementirao čak četiri frekventna opsega. Kao najniži, opseg na 2,4 gigaherca ima zaista impozantan protok od 1148 megabita u sekundi. Ovome treba dodati dva opsega na pet gigaherca sa po 4804 megabita u sekundi i jedan frekventni opseg od šest gigaherca sa, takođe, 4804 megabita u sekundi protoka. Kao što se dâ zaključiti, reč je o ozbiljnim ciframa.

Wi-Fi 6E donosi mnoštvo tehnologija koje su ovde dostupne. Tako, MU-MIMO dolazi sa po četiri strima na svakom od opsega, a oni, pak, dolaze sa 1024QAM. Najniži opseg dolazi sa širinom kanala od 20/40 megaherca, dok tri preostala, naravno, imaju bandwidth od 20/40/80/160 megaherca. Beamforming dolazi u standardnoj varijanti, ali i univerzalnoj. OFDMA se, naravno, podrazumeva, a o svim navedenim tehnologijama smo više puta pisali. Sve ovo omogućava četvorojezgarni procesor sa radnim taktom na dva gigaherca, kome društvo prave 256 megabajta NAND fleša i dva gigabajta DDR4. Nažalost, precizniji podaci o hardveru nisu dostupni.

Asus je svemu ovome dodao i svoje tehnologije. AiMesh, AiProtection u Pro varijanti, zatim, Game Radar, Game Boost i to je samo deo ponude. Za svaki od frekventnih opsega je moguće napraviti čak po tri mreže za goste. Što se tiče zaštite, WPA3 se, pored ranijih WPA2 i WPA, podrazumeva, ali u Personal varijanti. Spisak funkcija se nastavlja sa opcijom dodavanja 3G/4G LTE dongla, WAN agregacije, VPN kao klijent i kao server, ali i Fusion. USB se može koristiti za smeštaj podataka, uz obilje opcija kao što su Samba server, Time machine, AiDisk, AiCloud, HDD hibernacija.

Na ruteru se „vrti” AsusWRT, sa kojim smo se više puta sretali. Sam uređaj ima više režima rada. Može se postaviti kao Router (AiMesh router), zatim, AiMesh node, pristupna tačka, ali i Media Bridge. Nakon početnog podešavanja ruter nudi opciju da se svi frekventni opsezi stope u jedan SSID, ili da budu razdvojeni. Mi, nažalost, SSID na 6G nemamo kako da „vidimo”. Korisnički interfejs je zadržao strukturu starijih verzija na kakve smo navikli. Ipak, i te kako se vidi da je porađeno na fejs-liftingu. Odabir boja, ivične linije vidžeta, sve je osetno drugačije i, po našem mišljenju, lepše. Leva bočna traka se i dalje sastoji iz dva glavna odvojena dela, General i Settings.

Dashboard daje prikaz stanja svih opsega, broj klijenata, grafikon saobraćaja i drugo. Dalje se nižu AiMesh i AiProtect, kao deo Asusovog sistema koji imaju smisla tek u okviru AiMesh mreže sa još odgovarajućih uređaja. Dalje je Roditeljska kontrola, a za njom Game Acceleration. Ovaj servis smo više puta pominjali; u suštini, on otvara neometan kanal za povezanu gejming mašinu, nauštrb svih ostalih klijenata, u tri koraka. Koraci su sledeći: Gaming Port Prioritization, Game Packet Prioritization i Game Server Acceleration. Open, NAT će gejmeri znati da cene, kao i Game Radar. Na kraju su VPN i Traffic Analyzer.

Napredne opcije donose mapu mreže koja je, obično, prvi vidžet koji se pojavljuje na ranijim verzijama AsusWRT-a. Wireless donosi opcije za postavljanje parametara lokalne mreže. Dalje je Mreža za goste, podešavanja vezana za LAN i WAN. USB Application donosi opcije za upravljanje USB uređajima, AiDisk, Servers Center, Network Printer Serve, 3G/4G (dongle), Time Machine i Download Master. Poslednja opcija se tiče instalacije softvera sa USB diska. U nastavku su AiCloud 2.0, Amazon Alexa, IPV6, Firewall i drugo.

Ruterom se može upravljati i preko aplikacije Asus Router. Aplikacijom dominiraju DOOMoliki tonovi crvene. I pozadina glavnog ekrana ima taj neki DOOM izgled planete u plamenu. Kao i kod prethodnih verzija, ni ovde ne vidimo promene van vizuelnog. I dalje je tu pet tabova: Home, Devices, Insights, Family i Settings. Ovaj poslednji pruža gomilu opcija u formi spiska. Aplikacija je naprosto prilagođena funkcijama rutera, ali kao softver, ne vidimo razliku u odnosu na one sa kojima smo se ranije susretali.

Treba biti realan, mi nismo imali čime da uposlimo ovu mašinu, ni ka unutra, ni ka spolja. Svakako nemamo 10-gigabitni link ka svetu. Cena je... jaka! Teško da će neko tek tako iskeširati 700-tinak američkih zelembaća za jedan ovakav ruter. Ipak, prednosti ovog rutera su više nego očigledne. Sve „slavine” su „odvijene” do maksimuma. Korisnicima su na raspolaganju čak četiri frekventna opsega. Za sada su 6E uređaji retkost i, realno, za klasičnu kućnu upotrebu, ovaj ruter je overkill. Ethernet portovi su priča za sebe. Ruter je sposoban da se izbori i sa firmom osrednje veličine. Nekoliko mobilnih uređaja po kući, isto toliko računara, plus možda neki IoT uređaj nisu nešto što će ovog Asusa „oznojiti”. Jedna igračka mašina neće praviti niti trunku problema. Akcenat kod ovog rutera i nije samo na sirovom protoku, već na pobrojanim igračkim servisima.

Naprosto, mišljenja smo da, ako se već odlučite za ovaj ruter, to će vam vrlo verovatno biti investicija posle koje ćete biti mirni na duži vremenski period. Što se nas tiče, naravno, sve preporuke. Ruter je zaista masivan i neće mrdnuti sa police ni prilikom zemljotresa. Gomila sitnih otvora je dovoljna da pasivno hlađenje obavlja svoj posao kako treba. Ako vam novac nije problem, a RoG jedinice nisu u potpunosti popunjene, nema razloga da se čeka.

GALERIJA

Tip uređaja: Wi-Fi 6E ruter

Osnovno:
1148 Mbit/s @ 2,4 GHz,
2 × 4804 Mbit/s @ 5 GHz, 4804 Mbit/s @ 6 GHz,
USB 2.0, USB 3.0,

4 × gigabit LAN,
2 × 10 Gbit/s WAN/LAN,
2,5 Gbit/s WAN

Proizvođač:
Asus (rog.asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama