TEST PLAY
Saints Row
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2022.

Po komercijalnom uspehu, igre iz serijala Saints Row nikad nisu mogle da se ozbiljnije takmiče sa Titanzillom kakva je Grand Theft Auto. Rockstarove brojke su nedostižne, budžeti sumanuti, standardi previsoki. Da bi se rvali s Rockstarom na njihovom terenu, autori Saints Rowa morali su da pribegnu asimetričnom ratovanju i da u svoje igre ubace nešto što GTA nema ili makar nema u adekvatnoj količini. Bizarno blesavilo. Svaka od četiri glavne Saints Row igre od 2003. do 2013. bila je luđa od prethodne, donoseći zaplete koji bi sablaznili i kreatore „South Parka”. Saints Row IV, u kom ste igrali šefa bande koji je postao predsednik Amerike, bio je vrhunac bizarnosti. U stvari, špic je ostvaren u ekspanziji Gat out of Hell, u kojoj predsednik završava u paklu i ima posla sa đavolom i njegovom kćerkom Džezabel. Saints Row je oduvek bio „boli me mozak od ovih gluposti, ali ne želim da prestanu” tip proizvoda.

Iako ima oznaku PEGI 18, Saints Row je, praktično, operisan od masnih fora i simpatične besprizornosti...

Kontroverze koje su mogle da prođu pre desetak godina, sada se smatraju preteranim, mahom zbog mentalno obolelih likova koji svoje frustracije kanališu na Twitteru. Bilo kakva sprdačina sa seksualnim manjinama u igrama, recimo, danas je, praktično, nezamisliva. Čak i zezanje na račun debelih ljudi, koje imamo u GTA V, smatralo bi se stravičnim tabuom. Autori novog Saints Rowa, zamišljenog kao potpuni reboot franšize, imali su praktično nemogućan zadatak - napraviti igru koja treba da zabavi i sablazni, ali da istovremeno ne trigeruje nesrećne molohe koji jedva čekaju da ih nešto uvredi. Moguća ili nemoguća misija?

Naravno da je nemoguća. Iako ima oznaku PEGI 18, Saints Row je, praktično, operisan od masnih fora i simpatične besprizornosti. Doduše, trud autora da maksimalno iskoriste granice „dozvoljenog” humora treba pozdraviti, jer u igri ima nekoliko zaista dobrih momenata. Nemojte da me ovde pogrešno shvatite - nisam u potrazi za preterivanjem po svaku cenu. GTA V, recimo, nisam mogao da igram do kraja, jer me je Trevor nervirao na molekularnom nivou. Ali, duh vremena, koji kulturu drži zavezanu sa pištoljem uperenim u potiljak, takve i slične ekscese čini istorijom koja je, bar za sada, verboten.

Dakle, kakav je ovaj novi, ponovo rođeni Saints Row? Komercijalan i bogato produciran, s licenciranom muzikom i puno blinga, idealan za mlađe, bubuljičave punoletnike kojima je namenjen. Igra prati doživljaje grupe preduzimljivih milenijalaca iz grada Santo Ileso, fiktivnog hibrida Las Vegasa i San Franciska, koji svoje lepršave, mada sirotinjske živote žele da obogate plodovima organizovanog kriminala. U ulozi ste njihovog nezvaničnog vođe, čiji pol, visinu, debljinu, brkove, glas i sve ostalo određujete na početku igre. Ostalo troje asistiraju u većini aspekata igre, pre svega služeći kao „motor” za odmotavanje priče. Tokom petnaestak sati, koliko će vam biti potrebno da kompletirate glavni narativni deo igre, upoznaćete ih možda bolje nego što biste želeli.

Kevin, Neenah i Eli. Prvo dvoje vuku bagaž povezanosti s lokalnim bandama, sa kojima ćete uleteti u klinč tokom formiranja sopstvene krimi-imperije. Od Los Panterosa, klasične latino bande opsednute fitnesom i automobilima, gori su samo The Idols, violentni tehno-anarhisti koji „mrze establišment”. Protivteža ovim amaterima je Marshall Defense Industries, privatni bezbednosni kontraktor, koji predstavlja društveno prihvatljiv, dobro ušančeni korporativni krimi-entitet. Svaka od ovih organizacija drži svoj deo grada i ima stav prema mladom krimi-startapu koji želi da im odlomi komad krimi-pitice.

Naša neimenovana, četvoročlana banda dobija ime i identitet kad se domogne baze operacija, napuštene katoličke crkve na obodu grada. Tada dobijate i opciju za strateško pozicioniranje na terenu, to jest, za postavljanje legalnih, paravan-kompanija na slobodnim gradskim parcelama. Svaki od ovih biznisa, bez obzira na to da li se radi o zabavnom parku, REPO depou, auto-servisu ili deponiji za toksičan otpad, sa sobom donosi seriju questova. Neki od tih zadataka, na primer, insurance fraud sesije u kojima se bacate ispred automobila da biste namakli štetu od osiguranja, imaju vrlo ponavljajući karakter, dok su drugi, recimo, oni koji se tiču tehno-startapa, kudikamo interesantniji, jer predstavljaju seriju testova eksperimentalnog oružja koje, potom, ulazi u vaš arsenal. Uspešno etabliran biznis donosiće vam novac po automatizmu, omogućivši vam da pokrenete nove, skuplje kompanije, kao i da uložite u nabavku egzotičnijeg oružja i njegovo, nimalo jeftino, nadograđivanje.

U odnosu na ranije nastavke, pucačko-vozačka akcija deluje unapređeno. Vaš lik stiče XP i tokom igre napreduje po nivoima, otključavajući perkove, kao i aktivne i pasivne veštine koje koketiraju sa superherojštinom. Nadograđivanje oružja vezano je za dva faktora - vaš level i ispunjavanje specifičnih zadataka za svako oružje, kao u nekom Call of Duty. Kad se dobro nabudžite, nećete imati problema da se suočite sa bilo čime što vam igra servira. Još ako igrate u co-opu s drugim igračem, sve postaje možda i previše lako. Ali, opet, nije svako Qzma, rođen kao ratnik koji se smeje u lice opasnosti.

Akcija u igri je, generalno, vrlo zabavna i dobro uglačana sa produkcijske strane. Čak je i prosta vožnja gradom doživljaj za sebe zbog natprosečne pažnje uložene u dizajn i bogatstvo okruženja. Na vožnju i štrapac bićete motivisani skupljanjem raznovrsnih trica, od delova zlatnog kamiona, do paleta sa narkoticima. Tu je i fabulozni dumpster diving, burlanje po kontejnerima za đubre, u kojima se kriju svakakve gluposti. Saints Row nisam igrao dovoljno dugo da bih provalio da li u igri postoji misterija nalik na mlazni ranac iz GTA V, ali s obzirom na to da se igra na momente zeza sa svojim uzorom (pre svega, preko radio-stanica), razumno je očekivati da ima dobro skrivenih easter eggova. Kad sam već kod radija, moram da primetim da se forsira hip-hop i druga moderna licencirana muzika, uz primetan manjak klasičnog roka i, recimo, kantrija. Još jedan u nizu dokaza da je igra namenjena igračima rođenim posle 2000. godine.

Kao društvena satira, Saints Row je umereno mlak. Igra se, doduše, sve vreme lagano sprda s milenijalcima anarhistima i korporativnim kriminalcima, ali ne zadire dublje u problematične sfere društvenih podela u Americi. Urbani centri u priobalnim državama SAD pravi su rezervoari materijala o ljudskoj patnji i jazu između bogatih i siromašnih, normalnih i devijantnih, ali igra potpuno ignoriše svaku potencijalnu kontroverzu tog tipa. To bi bilo sasvim OK kad bi ćurak u potpunosti okrenuli ka surovom zezanju, kao u slučaju Saints Row I-IV, ali tako nešto, prethodno naglasih, nije moguće u aktuelnim okolnostima.

Iako u igri ima dosta krindža, nekoliko quest nizova zaista je solidno i na momente odlično. Meni se najviše dopala serija LARP questova, u kojima pomažete Eliju da se probije u lokalnoj hijerarhiji naprednih kosplejera. Kartonski oklopi, kulise, nerd humor i fiktivno oružje u pseudo Mad-Max okruženju doneće vam bar dva sata simpatične, budalaste zabave prepune dobrih fora. Trud uložen u fiktivne animacije napada i upotrebe plastičnog oružja zarad samo jedne serije questova prilično je velik. Šteta što ovakvog sadržaja nema više, jer on predstavlja najbližu tačku dodira novog Saintsa sa bizarnošću ranijih nastavaka.

Da li Saints Row vredi cene od šezdeset evra? Obavezni deo single-player kampanje potrajaće vam svega petnaestak sati, nakon čega sledi špica, posle koje se vraćate u grad da zakopčate stvari koje su vam preostale. To vam može pojesti još dva puta toliko vremena, možda i više od toga - grad je ogroman, a biznisi koje možete da postavljate i razvijate još veći. Ako spadate u igrače koji se lože na otključavanje garderobe i modifikovanje vozila, bićete na sedmom nebu, jer Saints Row nudi TONU sadržaja na tu temu. Iako nema online komponentu u formi GTA V, Saints Row donosi mogućnost kooperativnog igranja, što, takođe, nije za bacanje. Sve u svemu, s obzirom na globalnu atmosferu gej inkvizicije u kojoj su morali da rade, autori su obavili solidan posao. Ne epohalan, ne nezaboravan i nadistorijski, ali sasvim upotrebljiv.

GALERIJA

Potrebno: Core i3-3240 / Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon RX 480, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i7-6700K / Ryzen 5 1500X, 16 GB RAM, GeForce GTX 1070 / Radeon RX 5700, 8 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: reboot akcionog open-world serijala
Saints Row

Platforma: Windows
(Epic Store), PlayStation 4/5, Xbox SXS

Veličina: 50 GB

Studio: Deep Silver Volition

Izdavač: Deep Silver

Adresa: saintsrow.com

PEGI: 18

69

Naš video: i.sk.rs/358664


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama