TEST RUN
Manjaro 21.3 GNOME Desktop
Potvrđena slava
Miodrag ROBOVIĆ
1. avgust 2022.

Za one koji žele jednostavan pristup blagodatima Arch Linuxa, Manjaro je uvek bio popularna opcija. Sa tri zvanična desktop okruženja (Xfce, KDE Plasma, GNOME), Manjaro nudi dosta opcija. U novoj verziji - 21.3, GNOME izdanje donosi ubedljivo najviše inovacija. Na raspolaganju su četiri različita desktop setupa, mnogo ekstenzija, nove teme i ikonice. Tu nije kraj unapređenjima, jer se razvojni tim potrudio i oko Package Managera, dostupnih paketa i dodatnih aplikacija koje dobijate pri instalaciji.

Manjaro koristi GNOME 42 sa velikim brojem instaliranih ekstenzija, a zlatna tačka je program Layouts sa četiri grafička preseta
Nedostatak je u tome što set office programa nije dostupan odmah nakon instalacije, tako da ćete to morati ručno da uradite

Instalacija i zahtevi

Kao i do sada, Manjaro nudi laku instalaciju. Pri pokretanju live verzije sa USB stika, u oči odmah upada mogućnost da sistem pokrenete sa open source ili proprietary drajverima. Druga opcija savetuje se vlasnicima grafičkih kartica kompanije Nvidia.

Na ekranu Welcome dostupne su informacije o instalaciji i samom Manjaro projektu, podrška u vidu foruma i mejling lista i na samom dnu odabir jezika. Taster za instalaciju vodi vas u novi Calamares 3.2 installer, koji je omiljen kod većine user friendly distribucija, zbog razumljivosti i lakoće snalaženja. Vredi pomenuti i to da je ovaj installer osmišljen od strane programera Manjaroa.

Nakon odabira jezika, lokacije i tastature (sve se učitava automatski), dolazi se do ekrana za podešavanje particija. Calamares nudi enkripciju celog diska, što je preporučljivo. Automatsko podešavanje particija odabrano je po defaultu, ali možete ih, naravno, sami podesiti. Nakon toga, unesite naziv uređaja, ime korisnika/lozinku i to je to. Posle sažetka postavki instalacija je sledeći korak.

Na mašini koja ispunjava minimum zahteva, instalacija traje oko deset minuta. Brzina će prvenstveno zavisiti od brzine memorije na koju se instalira sistem. Resursi koje Manjaro traži nikako ne mogu da se nazovu zahtevnim, pa čak i u Linux svetu - jedan gigaherc radnog takta procesora, jedan gigabajt radne memorije (što znači da su developeri uradili dobar posao na optimizaciji) i 30 gigabajta skladišnog prostora. U idle režimu rada, GNOME je „vukao” svega 470 megabajta radne memorije.

Pluralitet grafičkog okruženja

U prošlom broju pominjali smo GNOME ekstenzije koje mogu da promene izgled i utisak prilikom korišćenja ovog okruženja. Manjaro u novoj verziji koristi GNOME 42 sa velikim brojem instaliranih ekstenzija. Neke nisu omogućene, već spremno čekaju svoj red ukoliko vam zatrebaju ili se aktiviraju ako promenite izgled okruženja.

To nas dovodi do (možda) zlatne tačke nove verzije Manjara - programa Layouts. U pitanju je jednostavna alatka koja nudi četiri različita podešavanja, a menjate ih jednim klikom miša. U ponudi su Manjaro, klasičan GNOME sa Dash to Dock ekstenzijom i još nekoliko sitnijih dodataka. Ovaj preset ne odudara puno od klasičnog GNOME-a, koji je, takođe, dostupan kao preset. Dalje, tu je Tiling setup, koji emulira Tiling Window Manager programe, uz nekoliko lepih dodataka - panel sa strane sa aktivnim prozorima i sistemskim menijem, kao i veliki meni Search u vrhu. Klikom na ikonicu pozivate aplikaciju meni, a nakon što otvorite novu, ona će ili zauzeti ceo ekran ili će ga podeliti podjednako sa ostalim otvorenim programima. Ponašanje će zavisiti od režima koji odaberete.

Iskusni korisnici Tiling Window Managera ovaj pokušaj verovatno neće doživeti kao nešto vredno divljenja (zaista, drugi su dosta bogatiji mogućnostima), ali treba odati priznanje razvojnom timu, kako ekstenzije, tako i Manjara. Lepo su uklopili lakoću korišćenja tilinga i izgled, a sve to u okruženju koje izvorno nije namenjeno tome.

Poslednji preset koji se nudi je Traditional. Ne tradicionalni GNOME verzije 2, već GNOME koji je podešen da izgleda kao Windows. Taskbar pri dnu, sat i obaveštenja desno i sistemski meni uz aplikacije levo. Sve otvorene aplikacije poređane su, takođe, u taskbaru. Uz ovaj preset, omogućene su i ikonice na desktopu, pa će korisnici koji su se preselili sa Windowsa biti dočekani uz toplu dobrodošlicu.

U programu Layouts dostupna je i kartica Settings, preko koje dodatno možete da podešavate presete. To, takođe, možete da uradite i preko programa Extensions i Tweaks.

Kada se radi ostalim grafičkim komponentama, novina je to da su dostupne brojne preinstalirane Gtk teme, kursori, zvuci obaveštenja, ikonice, a ima i novih pozadina oko kojih se Manjaro tim uvek potrudi. Neke od pozadina imaju opciju da promene boje, u zavisnosti od toga da li ste odabrali svetlu ili tamnu temu. Takođe, terminal je poboljšan sređenim Z Shellom i dodatkom PowerShell, tako da će output biti lepo obojen i lakši za razumevanje i korišćenje. Grafički, Manjaro 21.3 GNOME Desktop je jedna lepo zaokružena distribucija.

Softverska podloga

Razvojni tim oko projekta Manjaro potrudio se i oko softverskog centra za novu verziju. Po defaultu, na GNOME ediciji, centar je preuzimao i instalirao programe preko Pamac Package Managera. Pamac je još jedan projekat iz Manjarove porodice, koji je baziran na biblioteci libalpm, kao i Pacman. Razlika je u tome što Pamac dolazi sa podrškom sa AUR pakete, a upravljanje paketima čini jednostavnim, budući da se Manjaro fokusira na početnike u Linux svetu.

Iz softverskog centra mogu da se podešavaju repozitorijumi iz kojih će se obavljati instalacija, ako vam iz nekom razloga smeta Pamacov način funkcionisanja. Ranije je bilo žalbi upravo na to. Bilo je prijava da korisnici Pamaca „obaraju” AUR, jer je ovaj Package Manager slao previše zahteva serverima. To je ponekad rezultovalo nefunkcionisanjem Pamaca. No, sve je manje takvih žalbi kako vreme odmiče. Ukoliko, ipak, odaberete Pamac, nećete se oduševiti količinom dostupnih paketa. Svaki paket koji dolazi ovim putem, Manjaro tim pregleda i hostuje, tako da, prirodno, ponuda je manja. To vam neće predstavljati nikakav problem, jer je Manjaro izveden na Arch podlozi, a Arch je najbogatija distribucija kad se govori o programima i paketima. Jednostavno, instalirajte paket preko terminala ili dodajte nove repozitorijume u centar za softver.

Što se tiče updatea, centar će se brinuti o tome, a preko ekstenzije će vam slati obaveštenja kad god nova verzija bitnog paketa bude dostupna. Ekstenzija je, po defaultu, aktivna na svakom presetu, a obaveštenja mogu da se podešavaju.

Workflow

Manjaro 21.3 GNOME Desktop je u svakom presetu, jednostavno, melem za oči. Ali, način funkcionisanja većini je bitniji od izgleda desktopa. Nakon tri nedelje svakodnevnog korišćenja i eksperimentisanja, zaključak je da je komplement Traditional najbrži i najlakši za rad. Naravno, ovo je veoma subjektivna kategorija da bi se o njoj dublje raspravljalo, ali najveći broj ekstenzija koje olakšavaju rad je aktivan baš u ovom režimu.

Veliki dodatak pri radu sa velikim brojem fajlova, u okruženju sa dva monitora, jesu desktop ikonice i taskbar koji je uvek vidljiv. Što se tiče podrazumevanih aplikacija, u pitanju je standardni GNOME skup, tako da je sve lepo uklopljeno u koherentnu celinu. Sve što prosečnom korisniku treba je tu - programi za mejlove, galerija i kamera, PDF čitač i skener dokumenata, Firefox, muzički i video-plejeri. Od dodatnih programa, zanimljivi su Web Apps, koji omogućava da se od sajta napravi veb-aplikacija, koja je potom lako dostupna unutar programa. Instaliran je i program za emulaciju Android aplikacija, što će neke korisnike privući. Takođe, tu su i igre, ali one su u klasi „kancelarijskih” ostvarenja koje su dolazile uz Windows XP (ako ne i ranije).

Od sitnijih alatki na raspolaganju je sve što je potrebno. Program za arhiviranje fajlova, upravljanje skladišnim uređajima, Timeshift za pravljenje backupa i restore sistema, notes, kalendar, kontakti i tako dalje. Ono što je zamerka je to da set office programa nije dostupan odmah nakon instalacije, tako da ćete to morati ručno da uradite. Razlog za falinku nije poznat. Izuzev toga, Manjaro dolazi potpuno spreman za rad.

• • •

Manjaro je dugo važio kao go to opcija za lagan prelazak na Linux, posebno ako ga preporučuju Arch korisnici (pa i fanatici). Naravno, bilo je tu i zastoja u progresu (slučaj Pamaca, na primer), ali ova distribucija je uglavnom beležila rast popularnosti i pozitivnih mišljenja. Sa verzijom 21.3, Manjaro GNOME Desktop je potpuno opravdao svoju dosadašnju slavu.

Tip: operativni sistem

Potrebno: procesor
na 1 GHz, 1 GB RAM

Veličina: 30 GB

Cena: besplatno

Adresa: manjaro.org


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama