TEST RUN
Manjaro 21.3 GNOME Desktop
Potvrđena slava
Miodrag ROBOVIĆ
1. avgust 2022.

Za one koji žele jednostavan pristup blagodatima Arch Linuxa, Manjaro je uvek bio popularna opcija. Sa tri zvanična desktop okruženja (Xfce, KDE Plasma, GNOME), Manjaro nudi dosta opcija. U novoj verziji - 21.3, GNOME izdanje donosi ubedljivo najviše inovacija. Na raspolaganju su četiri različita desktop setupa, mnogo ekstenzija, nove teme i ikonice. Tu nije kraj unapređenjima, jer se razvojni tim potrudio i oko Package Managera, dostupnih paketa i dodatnih aplikacija koje dobijate pri instalaciji.

Manjaro koristi GNOME 42 sa velikim brojem instaliranih ekstenzija, a zlatna tačka je program Layouts sa četiri grafička preseta
Nedostatak je u tome što set office programa nije dostupan odmah nakon instalacije, tako da ćete to morati ručno da uradite

Instalacija i zahtevi

Kao i do sada, Manjaro nudi laku instalaciju. Pri pokretanju live verzije sa USB stika, u oči odmah upada mogućnost da sistem pokrenete sa open source ili proprietary drajverima. Druga opcija savetuje se vlasnicima grafičkih kartica kompanije Nvidia.

Na ekranu Welcome dostupne su informacije o instalaciji i samom Manjaro projektu, podrška u vidu foruma i mejling lista i na samom dnu odabir jezika. Taster za instalaciju vodi vas u novi Calamares 3.2 installer, koji je omiljen kod većine user friendly distribucija, zbog razumljivosti i lakoće snalaženja. Vredi pomenuti i to da je ovaj installer osmišljen od strane programera Manjaroa.

Nakon odabira jezika, lokacije i tastature (sve se učitava automatski), dolazi se do ekrana za podešavanje particija. Calamares nudi enkripciju celog diska, što je preporučljivo. Automatsko podešavanje particija odabrano je po defaultu, ali možete ih, naravno, sami podesiti. Nakon toga, unesite naziv uređaja, ime korisnika/lozinku i to je to. Posle sažetka postavki instalacija je sledeći korak.

Na mašini koja ispunjava minimum zahteva, instalacija traje oko deset minuta. Brzina će prvenstveno zavisiti od brzine memorije na koju se instalira sistem. Resursi koje Manjaro traži nikako ne mogu da se nazovu zahtevnim, pa čak i u Linux svetu - jedan gigaherc radnog takta procesora, jedan gigabajt radne memorije (što znači da su developeri uradili dobar posao na optimizaciji) i 30 gigabajta skladišnog prostora. U idle režimu rada, GNOME je „vukao” svega 470 megabajta radne memorije.

Pluralitet grafičkog okruženja

U prošlom broju pominjali smo GNOME ekstenzije koje mogu da promene izgled i utisak prilikom korišćenja ovog okruženja. Manjaro u novoj verziji koristi GNOME 42 sa velikim brojem instaliranih ekstenzija. Neke nisu omogućene, već spremno čekaju svoj red ukoliko vam zatrebaju ili se aktiviraju ako promenite izgled okruženja.

To nas dovodi do (možda) zlatne tačke nove verzije Manjara - programa Layouts. U pitanju je jednostavna alatka koja nudi četiri različita podešavanja, a menjate ih jednim klikom miša. U ponudi su Manjaro, klasičan GNOME sa Dash to Dock ekstenzijom i još nekoliko sitnijih dodataka. Ovaj preset ne odudara puno od klasičnog GNOME-a, koji je, takođe, dostupan kao preset. Dalje, tu je Tiling setup, koji emulira Tiling Window Manager programe, uz nekoliko lepih dodataka - panel sa strane sa aktivnim prozorima i sistemskim menijem, kao i veliki meni Search u vrhu. Klikom na ikonicu pozivate aplikaciju meni, a nakon što otvorite novu, ona će ili zauzeti ceo ekran ili će ga podeliti podjednako sa ostalim otvorenim programima. Ponašanje će zavisiti od režima koji odaberete.

Iskusni korisnici Tiling Window Managera ovaj pokušaj verovatno neće doživeti kao nešto vredno divljenja (zaista, drugi su dosta bogatiji mogućnostima), ali treba odati priznanje razvojnom timu, kako ekstenzije, tako i Manjara. Lepo su uklopili lakoću korišćenja tilinga i izgled, a sve to u okruženju koje izvorno nije namenjeno tome.

Poslednji preset koji se nudi je Traditional. Ne tradicionalni GNOME verzije 2, već GNOME koji je podešen da izgleda kao Windows. Taskbar pri dnu, sat i obaveštenja desno i sistemski meni uz aplikacije levo. Sve otvorene aplikacije poređane su, takođe, u taskbaru. Uz ovaj preset, omogućene su i ikonice na desktopu, pa će korisnici koji su se preselili sa Windowsa biti dočekani uz toplu dobrodošlicu.

U programu Layouts dostupna je i kartica Settings, preko koje dodatno možete da podešavate presete. To, takođe, možete da uradite i preko programa Extensions i Tweaks.

Kada se radi ostalim grafičkim komponentama, novina je to da su dostupne brojne preinstalirane Gtk teme, kursori, zvuci obaveštenja, ikonice, a ima i novih pozadina oko kojih se Manjaro tim uvek potrudi. Neke od pozadina imaju opciju da promene boje, u zavisnosti od toga da li ste odabrali svetlu ili tamnu temu. Takođe, terminal je poboljšan sređenim Z Shellom i dodatkom PowerShell, tako da će output biti lepo obojen i lakši za razumevanje i korišćenje. Grafički, Manjaro 21.3 GNOME Desktop je jedna lepo zaokružena distribucija.

Softverska podloga

Razvojni tim oko projekta Manjaro potrudio se i oko softverskog centra za novu verziju. Po defaultu, na GNOME ediciji, centar je preuzimao i instalirao programe preko Pamac Package Managera. Pamac je još jedan projekat iz Manjarove porodice, koji je baziran na biblioteci libalpm, kao i Pacman. Razlika je u tome što Pamac dolazi sa podrškom sa AUR pakete, a upravljanje paketima čini jednostavnim, budući da se Manjaro fokusira na početnike u Linux svetu.

Iz softverskog centra mogu da se podešavaju repozitorijumi iz kojih će se obavljati instalacija, ako vam iz nekom razloga smeta Pamacov način funkcionisanja. Ranije je bilo žalbi upravo na to. Bilo je prijava da korisnici Pamaca „obaraju” AUR, jer je ovaj Package Manager slao previše zahteva serverima. To je ponekad rezultovalo nefunkcionisanjem Pamaca. No, sve je manje takvih žalbi kako vreme odmiče. Ukoliko, ipak, odaberete Pamac, nećete se oduševiti količinom dostupnih paketa. Svaki paket koji dolazi ovim putem, Manjaro tim pregleda i hostuje, tako da, prirodno, ponuda je manja. To vam neće predstavljati nikakav problem, jer je Manjaro izveden na Arch podlozi, a Arch je najbogatija distribucija kad se govori o programima i paketima. Jednostavno, instalirajte paket preko terminala ili dodajte nove repozitorijume u centar za softver.

Što se tiče updatea, centar će se brinuti o tome, a preko ekstenzije će vam slati obaveštenja kad god nova verzija bitnog paketa bude dostupna. Ekstenzija je, po defaultu, aktivna na svakom presetu, a obaveštenja mogu da se podešavaju.

Workflow

Manjaro 21.3 GNOME Desktop je u svakom presetu, jednostavno, melem za oči. Ali, način funkcionisanja većini je bitniji od izgleda desktopa. Nakon tri nedelje svakodnevnog korišćenja i eksperimentisanja, zaključak je da je komplement Traditional najbrži i najlakši za rad. Naravno, ovo je veoma subjektivna kategorija da bi se o njoj dublje raspravljalo, ali najveći broj ekstenzija koje olakšavaju rad je aktivan baš u ovom režimu.

Veliki dodatak pri radu sa velikim brojem fajlova, u okruženju sa dva monitora, jesu desktop ikonice i taskbar koji je uvek vidljiv. Što se tiče podrazumevanih aplikacija, u pitanju je standardni GNOME skup, tako da je sve lepo uklopljeno u koherentnu celinu. Sve što prosečnom korisniku treba je tu - programi za mejlove, galerija i kamera, PDF čitač i skener dokumenata, Firefox, muzički i video-plejeri. Od dodatnih programa, zanimljivi su Web Apps, koji omogućava da se od sajta napravi veb-aplikacija, koja je potom lako dostupna unutar programa. Instaliran je i program za emulaciju Android aplikacija, što će neke korisnike privući. Takođe, tu su i igre, ali one su u klasi „kancelarijskih” ostvarenja koje su dolazile uz Windows XP (ako ne i ranije).

Od sitnijih alatki na raspolaganju je sve što je potrebno. Program za arhiviranje fajlova, upravljanje skladišnim uređajima, Timeshift za pravljenje backupa i restore sistema, notes, kalendar, kontakti i tako dalje. Ono što je zamerka je to da set office programa nije dostupan odmah nakon instalacije, tako da ćete to morati ručno da uradite. Razlog za falinku nije poznat. Izuzev toga, Manjaro dolazi potpuno spreman za rad.

• • •

Manjaro je dugo važio kao go to opcija za lagan prelazak na Linux, posebno ako ga preporučuju Arch korisnici (pa i fanatici). Naravno, bilo je tu i zastoja u progresu (slučaj Pamaca, na primer), ali ova distribucija je uglavnom beležila rast popularnosti i pozitivnih mišljenja. Sa verzijom 21.3, Manjaro GNOME Desktop je potpuno opravdao svoju dosadašnju slavu.

Tip: operativni sistem

Potrebno: procesor
na 1 GHz, 1 GB RAM

Veličina: 30 GB

Cena: besplatno

Adresa: manjaro.org


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama