VREMENSKA MAŠINA
Orvel ili Kafka?
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. avgust 2022.

Devetog avgusta, Boris Jeljcin smenjuje Sergeja Stepašina sa mesta premijera i na njegovo mesto postavlja Vladimira Putina, koga državna Duma potvrđuje nedelju dana kasnije. Sedamnaestog avgusta, severozapad Turske pogađa zemljotres maksimalne snage po Merkalijevoj skali. Bilans - 17 hiljada poginulih i 50 hiljada povređenih. Dva dana kasnije, na beogradskim ulicama počinju demonstracije protiv Slobodana Miloševića, koje će u narednom periodu dovesti do promene vlasti u Srbiji.

Rubriku „Test drive” otvaramo testom Diamond Rio PMP300, MP3 plejerom koji je tog leta žario i palio scenom portabl muzičkih uređaja. U rubrici „Test run” pišemo o Extensis BeyondPress 4.0, dodatku za QuarkExpress koji omogućava direktno postavljanje sadržaja na veb. QuarkExpress i internet, tada je to zvučalo kao dobra ideja... Pišemo i o Windows Commanderu 4.0, i dan-danas najpoznatijem fajl menadžeru za Windows.

U „Svetu igara”, verovatno po prvi put u našoj bogatoj istoriji, za igru meseca proglašavamo jednu ekspanziju, što bi danas rekli, DLC. U pitanju je Baldur’s Gate: Tales of the Sword Coast, koji „po kvalitetu ne samo da odgovara originalu, već ga po nekim kriterijumima i prestiže”. To kaže Slobodan Macedonić, a njegova se ne poriče. Ostatak rubrike popunjavamo biserima, kao što su Total Annihilation Kingdoms, Star Trek TNG: Birth of the Federation, Dungeon Keeper 2, a u metalnom klinču suočavamo MechWarrior 3 i Heavy Gear 2.

avgust 2004.

Trinaestog avgusta, u Atini svečano počinju 28. Olimpijske igre. Sedamnaestog avgusta, Narodna skupština Republike Srbije usvaja zakon o novoj himni (Bože pravde) i zastavi. Dan kasnije, američka kompanija Google izlazi na berzu u pomalo neuspešnom maniru - cena pojedinačne akcije formira se na 85 dolara, umesto očekivanih 108-135. Ko je tada kupio dip, sada može da pita „pošto je Spens?”.

Orvel ili Kafka? Svetlost progresa ili senka totalitarizma. Ova pitanja postavljamo u naslovu i uvodu teksta u kome se bavimo RFID (Radio Frequency Identification) tehnologijom. Tema sa naslovne strane je kompjuterski sistem za video-nadzor, koji je tada cenovno sišao na nivo prihvatljiv i domaćim kupcima. U rubrici „Test run” bavimo se video produkcijom, detaljno testirajući Adobe Video Collection 2.5 i njegove slasne komponente - Premiere Pro 1.5, After Effects Pro 6.5, Audition 1.5 i Encore DVD 1.5.

Igra meseca avgusta je odlični Ground Control 2, real-time strategija koja čak i danas izgleda sasvim pristojno. Ostatak „Sveta igara” popunjavamo igrama kao što su Toca Race Driver 2, Spider-Man 2 (ocenjujemo ga skromnim 42 od 100), Aura: Fate of the Ages, Uru: The Path of the Shell, Kreed i Joint Operations: Typhoon Rising. Mršava ponuda kvalitetnih naslova, ali PC igračka scena je tek počela da se oporavlja od kataklizmične suše od prethodnih nekoliko godina.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama