TEST DRIVE
ASRock H670M Pro RS
Zasluženo srebro
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. avgust 2022.

Svoju praksu ,da diversifikacijom čipseta prema mogućnostima automatski diktira i klasu kojoj određena ploča pripada, Intel sprovodi već duže od decenije. Tako, pored nezaobilazne perjanice sa prefiksom Z, redovni pratioci su i čipseti sa oznakom B, kao i čak dva sa prefiksom H. Iako je podela radnih zadataka, u teoriji, podrazumevala da je B (izvedeno od business) čipset namenjen prvenstveno poslovnim korisnicima, praksa je pokazala da ploče sa ovim čipsetom najčešće kupuju igrači sa ograničenim budžetom, pa su već godinama unazad prisutni „gejmerski” modeli ploča sa B čipsetom. Zbog toga su modeli ploča sa jačim od dva ponuđena H čipseta, uglavnom, pali u zapećak, iako bi po Intelovim specifikacijama trebalo da su tik uz najjače, Z modele. Ovoga puta, predstavljamo jedan od modela koji nastoji da ispravi ovu nepravdu i buduće korisnike vrati na „izvorni put podele”.

Reč je o ASRockovom modelu H670M Pro RS. Oznaka modela pomalo zbunjuje u početku, jer Pro sugeriše na to da je reč o hardveru namenjenom „ne-zabavnoj” primeni, ali skraćenica RS krije Race Sport, što bi moglo da implicira da je reč o ploči namenjenoj ljubiteljima virtuelnih trka. Međutim, sem po nazivu, ni po čemu drugom se ne može pretpostaviti da je ovaj model, makar malkice, posebno usmeren ka određenoj grupi korisnika. Ovo uopšte nije loša vest, jer verujemo da će biti dobar velikom broju korisnika.

Za početak, osvrnimo se na nedostatke čipseta H670 u odnosu na najmoćniji, Z690. Slabija verzija, naravno, ne podržava overklok procesora, što kod poslednjih nekoliko generacija, koje su već fabrički „nasvirane” do daske, baš i ne predstavlja neki minus, jer su eventualni dobici u performansama simbolični, a ulaganje u rashladne sisteme i skupe matične ploče zahteva pravo malo bogatstvo. Dalje, H670 podržava 12 sopstvenih PCI-E 3.0 linija, što je za četiri manje u odnosu na Z690, a prepolovljena mu je i podrška za USB 3.2 portove, pa ih na raspolaganju može imati najviše dva. Blag kompromis, naročito ako se uporedi sa B660 čipsetom, koji je znatno više zakinut.

Sama ploča izvedena je u Mini-ATX formatu, ali uspeva da pored primarnog PCI-E 4.0 slota pune dužine ugosti i još jedan, fizički istih dimenzija, ali izveden putem PCI-E 3.0 x4 interfejsa, kao i jedan mali PCI-E 3.0 x1 slot. Ovakva konfiguracija već pravi popriličnu gužvu na ploči ovih dimenzija, ali se, ipak, našlo prostora za dva „prava” M.2 PCI-E 4.0 x4 slota, kao i jedan minijaturnih dimenzija, koji je namenjen samo opcionom Wi-Fi kontroleru.

Naponska sekcija izvedena je u osam faza, od kojih je šest zaduženo za napajanje procesorskih jezgara, što je verovatno i minimum za pravilan rad najjačih modela na fabričkim podešavanjima, mada sumnjamo da će iko baš ovaj model udružiti sa nekim Core i9 monstrumom. Sa našim Core i5-12600K nije bilo nikakvih problema, a hladnjaci naponske sekcije su bili na visini zadatka, pa se ploča nije naročito zagrevala.

Iako smo u poslednje vreme svedoci normalizacije cena i veće dostupnosti DDR5 modula, izgleda da se oni još uvek nisu „primili” među korisnicima, sem kod najskupljih modela Z690 ploča, pa je u ponudi daleko više ploča koje koriste, još uvek dobar, DDR4 standard. ASRock čak nema nijedan model sa H670 čipsetom koji koristi DDR5 module. U svakom slučaju, ovo ne smatramo manom, jer kupci ovog modela svakako ne traže najbolje performanse, već najviše za uloženi novac.

Zadnji panel nudi svega šest USB portova, koji su, doduše, svi izvedeni po USB 3.0 standardu, a tu su još i HDMI, DisplayPort, kao i mrežni i audio-konektori. Ovaj model ne prati trendove, pa je mreža ograničena na brzine do jednog gigabita u sekundi, a ni konfiguracija zvučnog podsistema nije naročito bogata, uz vremešni ALC897 i dva para nepoznatih audio-kondenzatora, bez optičkog izlaza, pojačala za slušalice i ostalog što bi je izdvojilo od osnovne funkcionalnosti koju nudi.

Potencijalnim vlasnicima može da zasmeta i postojanje svega četiri SATA porta, što je tek polovina od maksimalnih osam, koliko H670 podržava. U suprotnom, ova ploča mogla bi da bude odlična osnova za neki kućni media-server, a ovako je tek prosečna. Ipak, potencijalni nedostatak po pitanju izdašnosti skladišnih uređaja sa SATA interfejsom, PRO RS nadoknađuje na polju M.2 uređaja, jer H670, za razliku od B660 čipseta, podržava formiranje RAID nizova sa ovim SSD uređajima, čime se otvara potpuno novi spektar potencijalne primerene ovog modela. A pored tog, vrlo jakog aduta, najjači adut ovog modela je cena od svega 150 evra na domaćem tržištu, što ga, i pored svih kompromisa, čini vrlo, vrlo zanimljivim rešenjem za Alder Lake konfiguraciju. Zato ovo „srebro” zaslužuje preporuku, naročito ako se u obzir uzmu cene modela sa „zlatnim” Z690.

Čipset/podnožje: Intel H670/LGA 1700

Memorija: DDR4, 4 slota, maks. 128 GB / 4800 MHz, Dual channel

Napajanje i naponska sekcija: 1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V + 1 × 4-pin 12V, 8-fazna (6+1+1) naponska sekcija

Slotovi za proširenje: 1 × PCI-E 4.0 x16, 1 × PCI-E 3.0 x16 (x4), 1 × PCI-E 3.0 x1, 2 × M.2 PCI-E 4.0 x4 (80 mm), 1 × M.2 Wi-Fi only (30 mm), 4 × SATA 3 (6 Gb/s)

USB: 1 opcioni USB-C 3.0 na internom konektoru, 6 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internom konektoru, 4 opciona USB 2.0 na internom konektoru

Mreža: 1 × Intel I219 Gigabit LAN

Zvuk: Realtek ALC897, audio-kondenzatori

Hlađenje: pasivno hlađena naponska sekcija, pasivno hlađen čipset i prvi M.2 uređaj, 6 × PWM konektori za ventilatore Ostalo: 4 konektora za LED trake, aluminijumski kondenzatori, HDMI 2.0 i DisplayPort 1.4 konektori na zadnjem panelu

Dimenzije: 24,4 × 24,4 cm, Mini-ATX

Proizvođač: ASRock (www.asrock.com) • Kontakt: List Computers (list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama