TEST DRIVE
Logitech Pop Keys i Pop Mouse
Predajem se!
Danilo LUKINOVIĆ
1. avgust 2022.

Pre samo sva meseca, kompanija Rapoo nas je oduševila uspešnim primerom industrijskog dizajna, oličenim u njihovim retro-modernim periferijama. Rapoo je čudna marka, jer nije sigurno da li bez srama kopiraju neprikosnoveni broj jedan među periferijama, švajcarski Logitech, ili predstavljaju „predstavništvo” ove kompanije, zaduženo da tržištu ponudi jeftiniju alternativu.

Bilo kako bilo, pred nama su dva zanimljiva proizvoda („pravog”) Logitecha, koji spadaju u istu kategoriju. Retro-moderni šik, uz sav kvalitet i funkcionalnost koja se od Logitecha očekuje, pa čak i više. Doduše, uz marketing koji izaziva mučninu, ali polako, korak po korak.

Cela serija Pop namerno kombinuje starinsku estetiku sa „potrebama” moderne publike. Tastatura je kompaktna, bežična i mehanička, sa tzv. „65%” rasporedom. Miš, na oko, deluje kao klasičan kompaktni, bežični Logitech, ali namerno „vuče” ka Apple proizvodima (čak i sama stranica posvećena periferijama pokazuje Mac).

Izbor materijala i završna obrada su, blago rečeno, vrhunski. Logitech se očito potrudio da na potencijalnog korisnika ostavi utisak, kako vizuelno, tako i taktilno.

Ove periferije su namerno napadno napravljene da bi se „obratile” modernoj, ekstravagantnoj publici, pre svega, uz pomoć boja. Vizuelni utisak je možda i najvažniji. Periferije dolaze u tri varijante (kupuju se odvojeno, ali su „par”). Daydream je nešto kao sladoled od mešanog voća i pistaća: kombinacija tirkizne, žute, bele i ljubičaste, sve sa lakovanim ’Esc’ tasterom, definitivno nije za svakoga. Alternativa je Hearthbreaker, što, prema proizvođaču, predstavlja fuziju korala i smrvljene maline. Na kraju, imamo i Blast, čija kombinacija crne, sive i žute deluje dovoljno pruski, za nas buzdovane.

Funkcionalno, tastatura je, kao što smo naveli, kompaktna, te se dodatnim funkcijama pristupa aktiviranjem tastera ’Fn’. Pored uobičajenih multimedijalnih i „nedostajućih” tastera, postoji red „Emoji” tastera. U pakovanju dolaze dodatne kapice za ovaj red tastera, kako biste prilagodili „dimne signale” svom stilu komunikacije. Pomenuli smo kapice. Tastatura ima kombinaciju konveksnih (za brojke i slova) i konkavnih (za funkcijske i dodatne tastere), pa i u mraku možete da „napipate” odgovarajući deo tastature. Ispod kapica se nalaze TTC tasteri, koje proizvodi Epomaker. Boja je braon, što u konstelaciji mehaničkih prekidača znači da predstavljaju idealan kompromis između brzine, hoda do aktivacije i buke koju prave. Brzi su , odzivni, a kucanje je pravo zadovoljstvo. Iako nema naprednih opcija, mogla bi da se koristi i za igranje.

Miš ima tihe prekidače, ali precizne i dovoljno jasne da ne zbunjuju. Skrol je, sa druge strane, bez preterivanja, verovatno najbolji koji smo imali prilike da koristimo. Ovo gumeno čudo sa lagerom „fercera” tako glatko, uz to se prilagođava načinu upotrebe (brzina ili preciznost). Možda nije za Quake turnir, ali tome nije ni namenjen. Iza skrola se nalazi dodatni taster koji je fabrički namenjen pozivanju menija sa emotikonima. Senzor je optički, maksimalne rezolucije 4000 tačaka po inču (default je 1000), precizan je i prati većinu podloga. Oba uređaja mogu da programiraju i prilagođavaju funkcije tastera softverskim putem, uz pomoć Options + programa.

Logitech Pop predstavlja specifične proizvode, koji ciljaju određenu publiku. Lako je, međutim, iskopati rov, čučnuti u njega i vikati: „Ovde nećeš proći!” Poenta je što izbor periferija ne definiše korisnika i njegove ili njene poglede na bilo šta. Bitnije je to što su u pitanju, objektivno, atraktivni proizvodi, koji su, pritom, kvalitetni i funkcionalni. Još bitnije je to što koštaju 100, odnosno 40 evra, što je, s obzirom na poreklo, povoljno. Čovek nekada mora da prizna da mu se dopada nešto što mu na prvi pogled deluje odbojno.

Logitech Pop Keys

Osnovno: 86 tastera

Ostalo: multimedijalne funkcije i pristup 12 dodatnih skraćenica putem ’FN’ tastera, set ’Emoji’ tastera sa dodatnim kapicama, povezivanje sa maksimalno tri uređaja, braon mehanički tasteri, Wireless (Thunder risiver) i Bluetooth 5.0 veza

Logitech Pop Mouse

Osnovno: optički senzor, maks. rezolucija 4000 tpi, četiri tastera + scroll

Ostalo: Bluetooth i Wireless veza (podržava Thunder risiver, koji se ne isporučije uz miš), komunikacija sa maksimalno tri uređaja

Proizvođač:
Logitech
(logitech.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama