SK LABS
Ai-Thinker B&T BW12
Predodređena uloga
D. PETROVIĆ
1. avgust 2022.

Nastavljamo sa raspakivanjem pošiljke koju smo dobili od Ai-Thinkera. Na redu je BW12 modul koji pripada seriji B&T. Istoj seriji gde i prethodni BW moduli o kojima smo pisali u ranijim izdanjima. Iako je u osnovi sličan, upotreba modula BW12 je prilično drugačije zamišljena od strane proizvođača.

Kao i ostali pripadnici B&T serije, BW12 u stopu prati ESP12F „otisak stopala”, što će reći da su naponski pinovi na svojim mestima, kao i EN (enable) pin. Tu se sličnosti sa ESP12F završavaju. Za razvoj projekta mogu da se koriste razne prototipske pločice namenjene za ESP12F, u meri da se iskoriste naponski pinovi i razvedu GPIO. Ipak, van ovih pomenutih par izvoda, sve ostalo je drugačije. Govorimo, ipak, o drugačijim modulima, sa različitim načinom upotrebe. Svakako je mnogo praktičnije za razvoj koristiti neku od ESP12F prototipskih PCB pločica, makar zarad korišćenja protoboard ploče. BW12, naravno, u stopu prati svoju braću što se tiče pinouta, kao i funkcije koje proizilaze iz pinova. Tu prevashodno mislimo na položaj pinova dva UART interfejsa, o kojima smo više puta pisali.

BW12 modul ima drugačiji pattern štampane antene u odnosu na jedan ESP12F, ali i druge BW module i po tome je prepoznatljiv. Usečena metalna hauba otkriva mesto predviđeno za u.Fl konektor. Pod haubom je Realtekov RTL8710BX mikrokontroler, koji donosi Wi-Fi mogućnosti prema IEEE 802.11b/g/n standardu i sa širinom kanala od 20 megaherca. Postoji više čipova RTL871x, gde je BX možda i najslabiji. Njegovo ARM Cortex M4F jezgro kuca na ne tako visokih 62,5 megaherca, što je doslovce upola manje od ostala četiri pripadnika RTL871x serije. Količina memorije za sve je ista, pa, tako, BX ima 256 kilobajta SRAM-a, uz opcionih eksternih 128 megabajta fleša. Od interfejsa, tu su SWD, po jedan klasičan UART, log UART, SPI (slave + master) i dva I2C. Na šest pinova je moguć PWM. Kao i svi BW moduli, i ovaj radi na 3,3 volta i pinovi nisu tolerantni na više. Ovde ćemo napomenuti da smo ranije pisali o RTLDuinu (SK 6/2018, i.sk.rs/15125) koji nosi jedan RTL8710AF. Ove čipove, a samim tim i module, ne treba mešati.

Radi lakšeg rada sa BW12, modul smo zalemili na našu pločicu koju smo koristili za BW16 (pisali o njoj u prošlom broju). Na taj način, BW12 je dobio svoje napajanje od 3,3 volta, a preko CH340C i pristup računara UART interfejsima. Tasteri za prebacivanje u BOOT režim takođe su dobro došli. Postoji nekoliko detalja koje ovaj modul distanciraju od prethodnika. Moduli BW o kojima smo pisali u poslednjih nekoliko tekstova dolaze sa AT firmverom. BW12 dolazi sa firmverom predviđenim da radi uz Smart Life aplikaciju. Drugim rečima, Ai-Thinker ih je predvideo za pripremljeno radno okruženje.

Povezivanjem BW12 sa AiThinker Serial Tool alatom uz odgovarajući COM port i 115200 bauda, prostim resetovanjem modula se dobija pregršt informacija. Među prvim linijama koje smo dobili je oznaka RTL8195A, što je mikrokontroler koji nema mnogo veze sa onim pod metalnom haubom modula. Serijski terminal je uredno prikazao inicijalizaciju Wi-Fi i kompletnog HAL-a, uz poruku „Welcome to AliOS Things”. AliOS je distribucija Linuxa koju je razvio od Alibaba Cloud. Između ostalog i radi podrške IoT uređajima. Ova „oblačna” platforma se plaća i cene su totalno prejake za prosečnog mejkera. Modul je, prema terminalu, pokušao da se poveže sa dostupnim podacima, kojih, naravno, nije bilo i prebacio se u STA režim. Drugim rečima, čekao je da se „usvoji”. AT komande ovde ne mogu da se koriste.

Za rad sa ovim modulom koristi se aplikacija Smart Life. S obzirom na to da i Tuya koristi vrlo sličan, ako ne i identičan hardver (WR3LE, za firmver nismo sigurni), može da se koristi i Tuya Smart Life aplikacija. Aplikacije su vizuelno identične. S obzirom na to da se BW12 postavio u STA režim, njegova SSID je postala dostupna, bez lozinke. Ostaje da se isprate koraci „uvoza” kroz aplikaciju.

Za sada ne postoji podrška u Arduino IDE za konkretni RTL8710BX čip. Zapravo, ne postoji niti za jedan RTL8710. Ranije je postojala kakva-takva podrška, što direktno od proizvođača, što od zajednice (pvvx/RtlDuino). Trenutno ništa od toga nije aktivno i za programiranje RTL8710BX ostaje nam RTL SDK ili AT komande sa odgovarajućim firmverom. Ai-Thinker fabrički šalje BW12 sa firmverom vezanim za pomenutu aplikaciju i ako će se projekat bazirati u tom pravcu, BW12 može da bude dobar izbor. Ako projekat ne ide u predodređenom pravcu za BW12, kako ga je Ai-Thinker zamislio, predlažemo vam da ga preskočite. Za konkretan mikrokontroler nismo našli niti AT firmver, niti set AT komandi.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama