TIPS & TRICKS
Microsoft Windows: Brisanje fajlova i foldera iz Windows PowerShella
Povratak na manufakturu
Vladimir PISODOROV
1. jul 2022.

O mukama na koje Windows može da vas stavi mogao bi da se snimi celovečernji film. Stvar može da ode toliko daleko da budete primorani da fajlove i foldere brišete ručno, jer su vam svi ostali načini u datom momentu nedostupni. Naravno, ručno brisanje sadržaja ne mora nužno da bude povezano sa bagovima i kvarovima, ali koja god da vas je muka naterala da se opredelite na tako nešto, evo načina kako da je se rešite.

Treba napomenuti da je brisanje permanentno, to jest, da obrisan sadržaj ne završava u Recycle Binu

Za ovu namenu koristićemo komandu Remove-Item, koja može da se koristi sa ili bez dodatnih parametara. Tako, od brisanja možete da „spasite” (Exclude) određene fajlove i foldere, pre pokretanja akcije možete da zahtevate potvrdu (Confirm), pa čak i da insistirate (Force) na uklanjanju skrivenih ili read-only datoteka. Ovog puta, pokazaćemo vam načine putem kojih možete da brišete „obične” datoteke i direktorijume. U svrhu testa, na particiji D kreirali smo direktorijum Proba i u njega smo smestili video-datoteku pod nazivom Film.mkv. Za početak...

U uobičajenim situacijama, brisanje fajlova i datoteka ne zahteva privilegije administratora, pa PowerShell možete da pokrenete tako što ćete u sistemskom polju Search upisati PowerShell i pritisnuti taster ‘Enter’. Ukoliko vam privilegije, ipak, budu zatrebale, sa desne strane prozora sa pogocima odaberite funkciju Run as Administrator, tako što ćete kliknuti na nju levim tasterom miša.

Da biste obrisali datoteku od interesa, dovoljno je da upišete Remove-Item D:ProbaFilm.mkv i pritisnete taster ‘Enter’. Bez ikakve potvrde ili ispisivanja dodatnih informacija na ekranu, datoteka će biti eliminisana. Ovde treba napomenuti da je brisanje permanentno, to jest, da obrisan sadržaj ne završava u Recycle Binu, odakle biste, eventualno, mogli da ga vratite. Dobro pripazite šta radite... Naravno, moguće je brisanje i više datoteka istovremeno, upisivanjem samo jedne komande. Ukoliko se u direktorijumu nalazi, na primer, pet video-snimaka koje želite da pošaljete u večna lovišta, potrebno je da upišete Remove-Item D:ProbaFilm.mkv, D:ProbaFilm2.mkv, D:ProbaFilm3.mkv, D:ProbaFilm4.mkv, D:ProbaFilm5.mkv. Kao što možete da vidite, putanje do datoteka za odstrel odvajaju se zarezom. I ovde akcija prolazi bez bilo kakvih propratnih radnji ili upozorenja. Ukoliko vam je potonje potrebno, iskoristite parametar Confirm u obliku Remove-Item D:ProbaFilm.mkv -Confirm. Po pritiskanju tastera ‘Enter’, na ekranu će se pojaviti pitanje da li zaista želite da obrišete datoteku pod datim nazivom, na šta je potrebno da odgovorite potvrdno (pritiskom na taster ‘Y’). Zapravo, dovoljno je samo da „opaučite” ‘Enter’, jer je podrazumevani odgovor - da!

Kao što smo nagovestili, na meniju se nalazi i mogućnost brisanja čitavih direktorijuma, u paketu sa fajlovima koji se nalaze pod njegovim skutima. Ovo je naročito zgodno u situacijama kada je potrebno rešiti se velike količine podataka odjednom i bez puno pametovanja. Što se komande tiče, nema puno nedoumica - unosite putanju samo do „krovnog” direktorijuma kog želite da se rešite. U našem slučaju, ona bi glasila Remove-Item D:Proba. Po pritiskanju tastera ‘Enter’, ipak, očekuje vas svojevrsno iznenađenje, jer se ovog puta na ekranu pojavljuje pitanje, slično kao da ste iskoristili parametar Confirm. Potvrdnim odgovorom, označeni direktorijum postaje stvar prošlosti u treptaju oka, opet, bez bilo kakvih dodatnih informacija nakon obavljenog posla. Ako u bilo kom trenutku ne budete sigurni u to što radite, možete da posegnete za parametrom WhatIf, uz čiju pomoć se obavlja simulacija brisanja sadržaja. Na ovaj način možete da vidite da li dolazi do „ispisivanja” dijaloga za potvrdu, koja vrsta akcije će se primeniti i na koji sadržaj. Iza „tela” komande koju ste pripremili potrebno je samo dodati parametar -WhatIf i pritisnuti taster ‘Enter’. U slučaju brisanja pojedinačne datoteke, u našem primeru, komanda ima oblik Remove-Item D:ProbaFilm.mkv -WhatIf.

Za kraj smo ostavili priču o brisanju datoteka na osnovu ekstenzije, odnosno formata zapisa. U Total Commanderu, recimo, ovo se rešava tako što pritisnete ‘*’ na tastaturi, a potom upišete koja ekstenzija je u pitanju. Iskustvo možete da primenite i ovde, ali uz napomenu da je moguće simultano brisanje raznorodnih ekstenzija, koje je u komandi potrebno odvojiti zarezom. Ako, na primer, istovremeno želite da se rešite PDF i TXT dokumenata iz direktorijuma, potrebno je upisati Remove-Item D:Proba* -Include *.pdf, *.txt i pritisnuti taster ‘Enter’. Ukoliko na kraju dodate i parametar -WhatIf, pre fizičkog odstranjivanja, možete da vidite koji će sve fajlovi biti označeni za odstrel. Kao i u većini slučajeva, izvršavanje komande bez sufiksa -WhatIf neće vratiti apsolutno nikakve povratne informacije.

Komanda Remove-Item može da se koristi i bez upisivanja putanje do fajlova/direktorijuma i bilo kakvih parametara. U tom slučaju na ekranu će se pojaviti svojevrsni „čarobnjak” u tekstualnom obliku, koji će vas voditi kroz proces brisanja. Zapravo, sve što treba da uradite je da ga „snabdete” putanjom do fizičke lokacije materijala na hard-disku. U pitanju je batch režim rada, tako da po pritiskanju tastera ‘Enter’ možete da unosite nove putanje. Prvi put kada red ostavite praznim, akcija brisanja se pokreće. U ovom režimu nije moguće koristiti parametre, niti simulirati proces brisanja.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama