TEST RUN
Ocenaudio 3.10.10 • Wavosaur 1.7 • AV Audio Editor 2.0.5 • WavePad 12.89 • AudioDope 0.26 • Audacium 3.0.4
Besplatne Audacity alternative
Vladimir PISODOROV
1. avgust 2021.

Iako rabi upravljački interfejs koji kao da je došao iz ere Windowsa 98, Audacity je najbolji besplatni audio-editor otvorenog kôda koji postoji na softverskoj pijaci. Ukoliko imate na umu bilo kakvu manipulaciju nad zvučnim datotekama, upravo je ova alatka ta kojoj ćete pokloniti poverenje i to je tako već godinama unazad. Projekat je aktivan još od 1999. godine i iza njega stoji baza od preko sto miliona korisnika.

WavePad je definitivno najjači i najbliže prilazi Audacityju kada su funkcije i mogućnosti u pitanju
Ocenaudio fercera iz prijemčivijeg radnog okruženja i nudi za pinkicu više manevarskog prostora i mogućnosti od konkurenata
Wavosaur je moćan program kom s funkcionalne strane imamo malo toga da zamerimo

Međutim, početkom maja, Audacity je kupila kompanija Muse Group, što je automatski izazvalo tektonske poremećaje među poštovaocima ovog programa. Problem je iskrsao usled promenjene „politike privatnosti” koja, po novom, podrazumeva da korisnici moraju da se slože sa podatkom da će program prikupljati podatke o njihovoj aktivnosti i potom ih deliti sa odabranim „kupcima”. U praksi, to znači da Audacity postaje legalna spyware alatka i mada od novog vlasnika stižu informacije da je obelodanjena „politika privatnosti” identična kao i kod mnogih drugih programskih rešenja, nismo sigurni da je to baš tako.

Armija korisnika koja se ne slaže sa nametnutim uslovima odjednom se našla u nebranom grožđu - potrebno je pronaći alternativu alternativi, jer, setimo se: svojevremeno se Audacity nametnuo kao alternativa komercijalnom Sound Forgeu, pioniru na polju audio-obrade. Pokazalo se da zamenu i nije baš tako lako pronaći, pogotovo ako se zna da je Audacity „sve u jednom” ostvarenje, koje nudi mogućnost obavljanja širokog dijapazona akcija.

Ocenaudio 3.10.10

Potragu počinjemo od možda najjednostavnije potencijalne alternative, programa Ocenaudio (www.ocenaudio.com, 42,3 MB). U pitanju je besplatno ostvarenje koje se korisnicima, pored verzije za Windows, nudi i u iteracijama za Linux i macOS. Prvo što ćete primetiti jeste da program stiže sa nešto modernijim upravljačkim interfejsom nego Audacity, ali i da radna forma ni izbliza nije tako načičkana funkcijama i komandnim tasterima. Ovo nije samo zbog bolje preglednosti i lakšeg snalaženja, već i zbog toga što Ocenaudio nudi manji manevarski prostor od neprikosnovenog takmaca kada je obrada u pitanju.

Mogli bismo da kažemo da je u pitanju alatka koja će vam omogućiti obavljanje osnovnih obradnih radnji. To ne znači da ćete se u bilo kom momentu osećati uskraćenim, jer se ovde nalazi i mogućnost snimanja zvuka, apliciranja filtera, seckanja fajlova uz kontrolu preko klasičnog waveforma, pa čak i koketiranje sa VST plug-inovima. Zanimljivo je da je na raspolaganju i mogućnost previewa u realnom vremenu, bez prethodnih izmena na originalnoj datoteci. Što se tiče podrške na ulazu, ona je kompletna, pa ne verujemo da prosečan kućni korisnik može da dođe u situaciju da pokuša da učita neku audio-datoteku i da to ne uspe. S druge strane, kada je „pretabavanje” iz formata u format u pitanju, Ocenaudio vas ni ovde neće razočarati.

Na Ocenaudio morate ozbiljno da računate kada je traženje alternative Audacityju u pitanju. Za kraj ćemo napomenuti da program, praktično, ne sadrži ograničenje kada je u pitanju veličina fajlova koji se uređuju, da dolazi sa ugrađenim spektrogramom, ali i da omogućava višesekcijsko uređivanje koje podrazumeva označavanje više delova radne datoteke istovremeno. Jedina mana mogla bi da bude to što Ocenaudio nije program otvorenog kôda...

Wavosaur 1.7

S obzirom na to kako je koncipirano korisničko okruženje, Wavosaur (www.wavosaur.com, 1,34 MB) bi slobodno mogao da se nazove Dinosaurusom. Audacity, vrati se, sve ti je oprošteno! Šalu na stranu, ali program spada u ostvarenja starog kova, što ne znači da u realnom radu nema šta da ponudi. Ipak, prvo ćete morati da savladate upravljački interfejs, pa tek onda da krenete dalje.

Prilikom učitavanja, audio-datoteke smeštaju se u posebne prozore, pa na jednostavan način možete da radite sa više njih u isto vreme. I ovde je na raspolaganju sličan dijapazon osnovnih mogućnosti kao i kod prethodnika. To znači da do mile volje možete da seckate i uklapate segmente audio-datoteka, da snimate zvuk, da aplicirate efekte i filtere (ruku na srce, po defaultu ih je nešto manje), ali i da se družite sa VST plug-inovima.

Za razliku od Ocenaudia, Wavosaur je na ulazu daleko probirljiviji i ne možemo da ga označimo kao svaštojeda. Učitava svega 11 različitih formata zapisa, među kojima su WAV, AIF, IFF, MP3, OGG... Primećujete izostanak podrške za lossless formate zapisa, kakav je FLAC ili, recimo, APE i to može da bude ozbiljan nedostatak. Autori vole da kažu da je njihovo čedo, zapravo, zamišljeno kao MP3 editor, pa ćemo to objašnjenje i prihvatiti. Inače, situacija na izlazu još je nepovoljnija, pa kada snima, Wavosaur to obavlja u formatu WAV, dok se eksportovanje obavlja u komplementu MP3. Ako je za utehu, reč je o prenosivom ostvarenju koje na hard-disku zauzima svega 3,25 megabajta.

AV Audio Editor 2.0.5

Da ne ispadne kako nismo dosledni, nastavljamo kuknjavu kada je u pitanju upravljački interfejs. Još jedan korak unazad vratiće nas AV Audio Editor (www.audio4fun.com/player/audio-editor.htm, 32,25 MB), ali to nije jedina zamerka koju njegovim programerima imamo da uputimo. Ovde je na delu potpuno odsustvo bilo kakvih naprednih alatki i mogućnosti. Ipak, autore to nije sprečilo da omoguće veoma dobru podršku za procesiranje različitih formata zapisa - na spisku ih je čak 35. Naravno, tu su i oni iz lossless miljea: FLAC i APE, ali i mogućnost da se iz video-datoteka obavi „čupanje” audio-komponente. Ovu funkciju ima Ocenaudio, ali nedostaje kod Wavosaura.

Jednostavan upravljački interfejs počeće više da vam se sviđa ukoliko na umu imate jednostavnu audio-obradu. Na primer, ukoliko samo želite da odstranite neke delove ili da obavite konverziju iz formata u format. Za ovakve zahvate AV Audio Editor je više nego dovoljan i sve potrebne funkcije drži na dohvat ruke. Kada smo već pomenuli snimanje, akcija može da se obavi u nekom od čak deset podržanih formata, što je pravo čudo za alatku ovako malih gabarita. Kao i svi programi pre njega, AV Audio Editor podržava rad sa više datoteka u isto vreme, ali se njihovo smeštanje obavlja na radnoj listi smeštenoj pri levoj ivici radnog ekrana, baš kao kod Ocenaudia.

Kao što smo već rekli, program ne može da se pohvali naprednim funkcijama, a najveća zamerka je to što je sve tek reklama za komercijalno izdanje. U besplatnoj iteraciji nije dozvoljeno snimanje sa mikrofona ili nekog drugog izvora zvuka, niti je dostupna prilično bogata baza audio-filtera i efekata.

WavePad 12.89

Prvi susret sa WavePadom (www.nch.com.au/wavepad, 2,34 MB) mogao bi da uplaši manje iskusne korisnike. Waveform je smešten u sredini, iznad je horizontalna paleta alatki sa osnovnim funkcijama, dok su levo izbačene prečice ka nekim od najčešće korišćenih resursa programa. Među materijalom, nalaze se i video-tutorijali, pa čak i interaktivni help koji otkriva na koje tastere treba da kliknete mišem ukoliko želite da pokrenete određenu radnju. Vertikalna paleta alatki može da se skloni sa ekrana, čime se dobija još veći prostor za prikaz waveforma.

WavePad je pravi šampion kada je u pitanju učitavanje datoteka. Ovaj program „vidi” toliko toga, da ne samo da mu nisu strani lossless formati, već materijal može da „povlači” sa Audio-CD-a ili da ga „čupa” iz video-snimaka. Naročito je zgodno to što je omogućeno procesiranje projekata snimljenih u samom Audacityju, pa će vam zbog toga tranzicija biti još lakša. Ni snimanje nije greda i može da se obavi na preko dvadeset različitih načina (čitaj: formata).

Od klasičnih mogućnosti, na raspolaganju je odsecanje neželjenih delova, normalizacija zvuka, snimanje, restauracija zvuka... Jednom rečju, sve ono što vam može zatrebati kada je zadovoljenje osnovnih potreba u pitanju. Naravno, tu su i filteri, podrška za AU plug-inove, mogućnost batch procesiranja, spektralna analiza, sintisajzer glasa i tako dalje. Ukoliko budete poželeli da koristite VST plug-inove, po mišljenju autora programa, to znači da WavePad želite da koristite u komercijalne svrhe, a to više nije besplatno. Komfor će vas koštati čitavih 99 „zelenih novčanica”.

AudioDope 0.26

Uz AV Audio Editor, AudioDope (www.audiodope.org, 2,24 MB) najjednostavniji je program iz klase. Krasi ga sveden upravljački interfejs u kom dominantno mesto zauzima waveform. Čim budete pokušali da učitate prvu audio-datoteku, videćete da program, zapravo, nudi sve ono što vam je potrebno. Umesto podrške za „sve i svašta”, na raspolaganju je ona za probran broj formata zapisa - njih 13. Ipak, tu se našlo sve što može da zatreba, od formata WAV, preko MP3 i OGG, pa sve do APE i FLAC. S druge strane, podrška za „čupanje” audio-komponenata iz video-snimaka ograničena je na formate MPG i AVI. Da je kojim slučajem u miks ubačen i MKV, situacija bi bila kompletna.

Baš kao i Wavosaur, AudioDope audio-fajlove smešta u posebne prozore, što znači da možete da radite sa više datoteka istovremeno i to na klasičan način. Najvažnije funkcije „izvučene” su na horizontalnu paletu alatki, koja je smeštena odmah ispod padajućeg menija. Organizacija upravljačkog interfejsa unekoliko nas je podsetila na starije, ogoljene verzije Sound Forgea. Očekivano, sve podrazumevane radnje su podržane, pa iz programa na jednostavan način možete da seckate fajlove, obavite snimanje, ubacite tišinu, obavite normalizaciju zvuka, dodate reverb, eho i tako dalje. Program stiže sa korektno popunjenom bazom filtera i efekata, tako da ni sa te strane nećete imati problema, a tu je i podrška za VST plug-inove.

U specijalne mogućnosti mogao bi da se ubroji uključeni sintisajzer glasa, generatori tonova i šumova, kao i analizator frekvencija. Jedina stvar koja nam se u celoj priči nije svidela jeste to što program troši nešto više vremena od konkurencije kada je učitavanje datoteka u pitanju. Ipak, to nije stvar koja bi trebalo previše da vas brine, osim ako na svakodnevnom nivou ne baratate nešto gabaritnijim primercima.

Audacium 3.0.4

Za sam kraj ostavili smo projekat Audacium (github.com/SartoxOnlyGNU/audacium, 10,88 MB). U pitanju je fork Audacityja koji je nastao zbog potrebe da se originalni projekat vrati na puteve stare slave. Sve nastaje u bliskoj saradnji sa korisnicima, koji svojim sugestijama mogu da utiču na to šta će se od mogućnosti pojaviti u nekoj od narednih verzija programa.

S obzirom na to da se radi o forku, ne možemo u punoj meri da pričamo o osobenosti ovog ostvarenja, pošto autor još uvek nije do kraja „preveo” delove upravljačkog interfejsa, koji se u mnogim slučajevima i dalje „odazivaju” kao Audacity, a ne Audacium. To dalje znači da dva projekta liče kao jaje jajetu, da je podrška na ulazu i izlazu veoma slična, da je lista mogućnosti više nego prepoznatljiva i tako dalje. S obzirom na to da je program još uvek u početnoj, alpha fazi razvoja sve ovo je potpuno normalno i ostaje da se vidi kako će se stvari odvijati u budućnosti.

Zbog svega ovoga, Audacium nismo uzeli u ozbiljno razmatranje prilikom odabira alternativa, ali smo smatrali da je vredan pomena, naročito zbog toga što će, ukoliko opstane na sceni, doneti prepoznatljivo radno okruženje i udobnost na koju su korisnici navikli.

• • •

Postoji još dosta programa koji se bave audio-obradom i zaslužuju da se nazovu Audacity alternativama, ali... Vodili smo se željom da vam ovog puta prikažemo samo besplatna ostvarenja, jer je i sam Audacity besplatan. S druge strane, trudili smo se da izbegnemo hibridna ostvarenja kojima je audio-obrada u najužem smisli reči tek jedan od poslova koje mogu da obavljaju. O DAW komplementima koji mogu da završe i u ovoj kategoriji i da ne pričamo...

Što se tiče naših kandidata, WavePad je definitivno najjači i najbliže prilazi Audacityju kada su funkcije i mogućnosti u pitanju. Ipak, nije reč o izvorno besplatnom ostvarenju i mada ćete moći da živite bez VST plug-inova i SFX baze podataka, nervira to što će autori pokušati da vam podvale ostale alatke iz svoje kuhinje. Na primer, kada kliknete na komandu za narezivanje sadržaja na optički medijum, „iskočiće” informacija da se potreban program downloaduje.

Zbog svega navedenog, borba za titulu naslednika vodila se između Ocenaudioa i Wavosaura. Pobedio je ovaj prvi, jer, ipak, sve fercera iz znatno prijemčivijeg radnog okruženja i nudi za pinkicu više manevarskog prostora i mogućnosti. Ne računajući tu WavePad, koji mora da bude svrstan u posebnu kategoriju, Wavosaur zauzima drugo mesto i nalazi se ispred AudioDopea, koji je zauzeo treće mesto. Wavosaur je moćan program kom s funkcionalne strane imamo malo toga da zamerimo. Šteta je što nije više pažnje posvećeno upravljačkom interfejsu na koji je potrebno potrošiti dosta vremena, ne biste li ga zauzdali u potpunosti. AudioDope uopšte ne bismo potcenjivali i preporučili bismo ga početnicima i onima koji sporadično imaju potrebu da se bave audio-obradom. Uz pomoć jednostavnog upravljačkog interfejsa i probranih opcija, do cilja će stizati brzo i bezbolno. Bliži nam je srcu od AV Audio Editora, koji je, kao WavePad, reklama za komercijalno izdanje, ali ga pokopava činjenica da već nekoliko godina nije doživeo nadogradnju i čini se da su njegovi tvorci zaboravili na njega pre nego što su uspeli da stignu do verzije 1.0. Kao što smo rekli, Audacium, za sada, učestvuje samo u revijalnom delu, jer čekamo dalji razvoj situacije oko ovog Audacity forka.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama