TEST RUN
Photopea
Photoshop , al’ zamalo
Gordana RADOVIĆ
1. avgust 2021.

Kada pominjemo foto-editore neminovno je da se osvrnemo na Adobe Photoshop. Ni ovaj tekst nije izuzetak, mada ovde je to zaista neizbežno. Photopea je program koji ne samo da nazivom podseća na Photoshop, već i izgleda kao Photoshop, radi kao Photoshop i gotovo da i miriše kao Photoshop. Ako pogledate interfejs neće vam biti jasna samo jedna stvar: kako Photopea postoji još od 2013. godine, a da programere Adobe još nije tužio za krađu? Još kad vam pored ovoga kažemo i da je u pitanju besplatan softver... Znamo da ne verujete, ali istina je.

Photopea može da se downloaduje i instalira na hard-disk, ali tvorci ističu mogućnost rada iz internet browsera

Photopea može da se downloaduje i instalira na hard-disk, nije nikakav problem, međutim, tvorci, a bogami i korisnici, hvale upravo sposobnost ovog programa da radi iz internet browsera. Na taj način gotovo da ne postoji mašina na kojoj ovaj program ne može da se pokrene, a u isto vreme, nije bitno gde ste i za kojim kompjuterom - program vam je uvek dostupan. Uz to, interfejs je maltene identičan onom u Photoshopu pa ćete se lako snaći.

Ukoliko želite da uredite postojeći fajl, obradovaće vas podatak da Photopea otvara i PSD i PDF datoteke, kao i sve najpoznatije bitmap komplemente (JPG, PNG, GIF, SVG...), pa nećete imati problema da nastavite posao započet u nekom drugom programu.

Odlična opcija je postojanje predefinisanih templejta, a ima ih pregršt. Photopea je idealan program ukoliko vam trebaju baneri ili želite brzo da izradite oglas, pripremite objavu za društvene mreže i slično. Kada odaberete opciju za novi projekat, s leve strane će se pojaviti dimenzije dokumenta, odnosno biće vam ponuđena mogućnost da sami odaberete proizvoljne dimenzije, ali isto tako dobićete predloge za dimenzije i to grupisane po tome za šta konkretno pravite projekat: da li su to društvene mreže, štampa, oglasi i slično. S desne strane videćete ogroman broj templejta koji samo čekaju da ih izaberete i prilagodite svojim potrebama. Istina je da su svi oni prilično jednostavni, ali mogu dobro da posluže za početak.

Nakon što od tog početka odmaknete, vreme je da prošetate kroz padajuće menije, kao i panele koji se nalaze pred vama. S leve strane je Toolbox, koji je identičačn onom u Photoshopu. Istina, poslednje verzije Adobeovog čeda su naprednije i bogatije, ali smo sigurni da ćete i ovde pronaći sve što vam je potrebno. Gotovo ista priča je i sa padajućim menijima Image i Layer ili, recimo, Blending Options Panel, Character Panel... Kada su filteri u pitanju, mesta za žalbe nema. Jedini problem je što ne možete dodatno da obogatite kolekciju filtera ili plug-inova, jer tako nešto nije predviđeno. Layeri i opcije koje su u tom panelu imaju pri dnu sve poznate opcije tako ne samo da program ima mogućnost rada sa layerima (što je veliki plus i nije odlika baš svih foto-editora), već su tu i sve napredne opcije rada sa layerima (maskiranje, dodavanje Adjustment layera...). Da ne hvalimo dalje svaku opciju pojedinačno, Photopea u startu nudi mnogo više nego što smo se nadali od jednog online foto-editora, koji je besplatan i kopira najpoznatiju alatku iz klase. Morali smo iza nas da ostavimo sve sumnje i priznamo da ga kopira jako dobro.

Međutim, nije sve baš tako bogato i popunjeno opcijama kao u Photoshopu. Istina je da između Photopeae i Photoshopa ne možemo da stavimo znak jednakosti. Iako je, na prvi pogled, upravljački interfejs identičan, kada se zadubite, a naročito kada počnete sa ozbiljnijim radom, primetićete da mnogo naprednih opcija jednostavno nedostaje. Prvu koju smo tražili, a nismo je našli, je alatka Select subject, koja u Photoshopu olakšava i ubrzava workflow i postoji već nekoliko godina. Međutim, kada je Photopea u pitanju moraćete da idete peške i to je posledica odsustva AI u programu. Adobe Sensei je ipak nešto svojstveno kompaniji Adobe. Ako bismo uporedili padajući meni Window, gde se nalaze svi paneli koje možete da otvorite, videli bismo da su opcije u Photopeai daleko skromnije, odnosno da je spisak panela mnogo kraći. Photopea ima još mnogo da „uči”, a autori još mnogo opcija da dodaju i obezbede korisnicima radno okruženje koje može da se takmiči sa Photoshopom. Pitanje je da li im je to uopšte cilj?

Kome preporučujemo ovaj foto-editor? Ako ste profesionalni dizajner ili fotograf koji se uz to bavi i afterdevelopingom - i ne baš. Međutim, ako ste amater ili vam je za poslovne poduhvate povremeno potreban foto-editor, onda svakako. U svakom slučaju, čak i ako ste profesionalac preporučujemo vam da probate Photopeu i sigurni smo da ćete biti prijatno iznađeni.

Tip: foto-editor

Potrebno: internet browser

Cena: besplatno

Adresa:
www.photopea.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama