TEST RUN
YAFFplayer 0.5.4
Plejer na FFmpeg pogon
Vladimir PISODOROV
1. avgust 2021.

U direktnom okršaju sa najboljim ostvarenjima iz klase, YAFFplayer nema šta da traži. U pitanju je multimedijalni plejer koji vas svojim mogućnostima neće zabezeknuti, ali zato na sto stavlja sveden upravljački interfejs i nekoliko prilično neuobičajenih funkcija. Kako je reč o prenosivom ostvarenju, o instalaciji ne morate da brinete, baš kao ni o integraciji u kontekstualni meni koja se sprovodi preko dva klika mišem - iz sekcije sa podešavanjima.

YAFFplayer oslanja se na FFmpeg, dolazi sa svim potrebnim kodecima, ali podrška za različite formate zapisa, ipak, nije besprekorna

Potonje rečeno naročito je važno kada se zna da YAFFplayer nema klasičnu funkciju Open, pa sadržaj koji želite da „pustite” otvarate ili prevlačenjem do upravljačkog interfejsa ili uz pomoć kontekstualnog menija iz bilo kog fajl-menadžera. Ukoliko vam se ovo učini neobičnim, sačekajte da vidite ostatak... Sa ekrana može da se skloni i ono malo komandi za kontrolu toka reprodukcije: seekbar, te tasteri za „utuljivanje” zvuka i pauziranje. Promena intenziteta jačine zvuka nije podržana i nju obavljate na sistemskom nivou ili uz upotrebu nekog od third party ostvarenja. Kada je pomeranje „kroz materijal” u pitanju, program nudi čak tri različita načina: preko kursorskih strelica, levo i desno „skačete” napred-nazad, u koracima od po deset sekundi, gore i dole komplementi skok povećavaju na 30 sekundi, dok korišćenje tastera od ‘1’ do ‘9’ omogućava prebacivanje na deset, 20, 30, pa sve do 90 procenata od početka snimka. Zanimljivo je i to da u svakom momentu, na titlebaru, možete da vidite kojim framerateom se vrši „odmotavanje” sadržaja.

YAFFplayer oslanja se na FFmpeg, dolazi sa svim potrebnim kodecima, ali podrška za različite formate zapisa ipak nije besprekorna. Naime, program pravi problem sa reprodukcijom AC3 sadržaja, a nedostatak podrške za reprodukciju tekstualnih datoteka koje sadrže prevode čini ga manje poželjnim kada je u pitanju uživanje u ostvarenjima sedme umetnosti. Iako stiže sa ugrađenom podrškom za hardversku akceleraciju, barem kada su u pitanju grafičke kartice kompanije Nvidija, YAFFplayer prilično opterećuje mašinu prilikom reprodukcije. Ovde naročito izdvajamo video-snimke u rezoluciji 4K, što može da bude problem na nešto slabijim mašinama. Pri takvim akcijama, program ume da „proguta” 300 megabajta radne memorije i uposli dvadesetak procenata procesorskog gubera. S druge strane, reprodukcija je glatka i teče bez ikakvih problema, dok je šaltanje materijala momentalno.

Klikom na taster Video++ otvara se sekcija sa podešavanjima koja krije dve veoma zanimljive stvari. Prva od njih je podrška za korišćenje video-filtera, koji se na sliku apliciraju u realnom vremenu. Štaviše, ekran se u tom slučaju, po vertikali, deli na dve celine - jedna prikazuje „normalnu, a druga sliku „podvučenu” odabranim filterom. U svakom trenutku možete da odaberete proporciju između dve celine, baš kao što se to radi kod programa za grafičku obradu i prikaza Before-After. U ovom momentu, na raspolaganju je sedam filtera, koji se zahvaljujući podršci za tehnologiju OpenGL jednostavno i brzo apliciraju. Naravno, ovo nije nešto što ćete koristiti prilikom gledanja TV serija i filmova, ali prikaz i te kako čini zanimljivim i neuobičajenim.

Sledeća stvar koju valja izdvojiti jeste podrška za preuzimanje video-snimaka sa servisa kao što su YouTube, Vimeo i slični. Sve što je potrebno je da kopirani link do materijala koji želite da downloadujete nalepite u program koristeći taster Paste video link i potom pritisnete Download video. Nećete dobiti mogućnost odabira rezolucije i kvaliteta snimka, ali ako je za utehu, na raspolaganju je mogućnost „čupanja” njegove audio-komponente i snimanja u formatu MP3. Program se u ovom segmentu oslanja na alatku youtube-dl koja donosi neprikosnovenu podršku za poslove ove namene. Pokreće se iz komandnog prompta, mada o tome ne morate da brinete, pošto će sve potrebne radnje YAFFplayer obaviti umesto vas.

Program, kao što smo rekli, nije ostvarenje koje pretenduje na to da zameni vaš omiljeni multimedijalni plejer. Ruku na srce, još uvek se nalazi u fazi razvoja, ali za tako nešto bi mu trebalo sijaset dodatnih mogućnosti i funkcija. Umesto toga, možete da ga koristite za reprodukciju video-spotova i ostalog kratkog video-sadržaja, koji pride možete i da downloadujete ne koristeći dodatne alatke. Najlepša stvar je što ćete biti u prilici da koristite video-filtere i na taj način prikaz učiniti dodatno zanimljivim, bez obzira na to da li koristite 4K ili neku drugu rezoluciju.

Tip: video-plejer

Potrebno: Windows, Linux

Veličina: 138,2 MB

Cena: besplatno

Adresa: www.geeks3d.com/yaffplayer


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama