TEST RUN
Tricycle 2.6.1
Konverter sa pomoćnim točkom
Vladimir PISODOROV
1. avgust 2021.

Na polju programa za konvertovanje video-materijala situacija je takva da su se dva ostvarenja izdvojila od ostatka čopora. Iako njegovim autorima imamo štošta da zamerimo, Format Factory (www.pcfreetime.com) i dalje se drži u samom vrhu, koji (po mišljenju mnogih) u ovom momentu neprikosnoveno drži Handbrake (handbrake.fr). S obzirom na popularnost ove vrste programskih rešenja i velike potrebe korisnika za ovom vrstom „usluga”, konkurencija ne spava, a sa njihove strane brda stiže i Tricycle.

Pored toga što može da „pročita” i procesira gotovo bilo koji poznati video-zapis, Tricycle kao noseće formate preferira MP4 i MKV

Naziv vam govori baš ono što bi trebalo da znate, a to je da je u pitanju alatka koja poslu pristupa na, za prosečnog korisnika, nešto opušteniji način. „Kriva učenja” u potpunosti je zaravnjena i zahvaljujući postojanju „trećeg točka”, u vožnji tokom rada uživaćete uz povećanu bezbednost. Osim za Windows, program može da se preuzme i u verziji za macOS, a u oba slučaja za krajnjeg korisnika je u potpunosti besplatan. Štaviše, reč je o ostvarenju otvorenog kôda, koje se u radu oslanja na FFmpeg (ffmpeg.org), a to dalje znači da je podrška za različite tipove video-zapisa neprikosnovena.

Pored toga što može da „pročita” i procesira gotovo bilo koji poznati video-zapis, Tricycle kao noseće formate preferira MP4 i MKV. Za ovo ne možemo da kažemo da predstavlja iznenađenje, baš kao ni podatak da postoji podrška za video-format HEVC (H.265), rezoluciju 4K, ali i mogućnost koketiranja sa HDR sadržajem koji je potrebno „prevesti” u SDR komplement. Sve to dobija se u paketu, po principu ključ u ruke, odnosno, bez bilo kakve potrebe za instalacijom kodeka i dodatnog sadržaja.

Izgledom upravljačkog interfejsa, Tricycle podseća na svoju jednostavniju braću po oružju. Osnovna radna forma maksimalno je svedena i iako ne postoji specijalizovani „čarobnjak”, posao će lako započeti i oni sa minimalnim nivoom znanja. Nakon što putem klasične metode Browse učitate datoteku koju želite da „pretabate”, na ekranu će se pojaviti informacije o dužini njenog trajanja, ali i radnoj rezoluciji. Pri samom dnu smeštena je sekcija Destination iz koje, opet koristeći metodu Browse, određujete izlazni direktorijum u kojem će se obaviti smeštanje gotovog materijala. Takođe, ovde je smešten i izbor nosećeg formata, a kao što smo rekli, to može da bude MP4 ili MKV.

Sredina ekrana rezervisana je za baratanje audio i video komponentom, ali ni ovde nema razloga za brigu. Dostupne alatke podeljene su na dve sekcije, tako da u svakom momentu možete da steknete uvid u to šta radite sa video, a šta sa audio komponentom. Nedostatak može da bude to što Tricycle ne forsira rad sa šablonima, odnosno, ne postoje unapred definisani setovi podešavanja za, na primer, oblikovanje materijala u formu pogodnu za reprodukciju sa mobilnih telefona, igračkih konzola i tome slično. Umesto toga, moraćete da prođete kroz seriju jednostavnih koraka i na taj način odredite format, kvalitet snimka, radnu rezoluciju... Umesto ručnog igranja sa bitrateom, na raspolaganju je svojevrsna skala kvaliteta, preko koje podešavate kakvoću postavljanjem graničnika u neki od dostupnih položaja: Good, Better ili Best. Zanimljivo je to da je na raspolaganju i mogućnost kropovanja materijala - automatski ili upisivanjem koordinata, baš kao i funkcija koja će vam pomoći da se, koliko-toliko, rešite „snega” (Reduce Noise). Ukoliko je izvorna datoteka stigla sa ugrađenim tekstualnim prevodima, možete da odaberete koji ćete sačuvati, ali ne i da sa hard-diska povučete eksterni komplement u formatu SRT. Konačno, podešavanja, ipak, mogu da se snime i iskoriste kasnije, što se obavlja iz sekcije Templates u padajućem meniju. Tamo ćete pronaći i funkciju Preview, koja „renderuje” nekoliko kadrova materijala i ne donosi mogućnost klasične reprodukcije.

Tricycle je moćan program za video-konverziju namenjen početnicima. Njegovim korišćenjem do izlaza stižete neobično brzo i bez puno pametovanja. Nažalost, ovo se izgladnelim, starim vukovima neće dopasti, jer će im manevarski prostor u programu delovati prilično skučeno. Program je namenjen za povremeno obavljanje video-konverzije i ne predviđa batch procesiranje, ali isto tako ne donosi mogućnost finog kontrolisanja radnih parametara. Ovo, donekle, može da se promeni iz sekcije sa podešavanjima, ali ako budete poželeli da koketirate sa njom, onda je već vreme da se prešaltujete na neko od dva rešenja pomenuta na početku teksta.

Tip: video-konverter

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 172,31 MB

Cena: besplatno

Adresa: github.com/kmcclive/tricycle


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama