TEST RUN
FlipFlip 3.1.4
Pregled slika „na gomili”
Vladimir PISODOROV
1. avgust 2021.

Izrađena u Electronu, FlipFlip je neobična aplikacija za gledanje slika. Njena neobičnost ide do te granice da ne samo da ne možemo da je uporedimo sa ACDSeejem ili FastStoneovim Image Viewerom, nego na sto stavlja potpuno novu ideju kako bi pregled gabaritnih baza trebalo da izgleda. Naime, autor je zamislio da sve treba da bude upakovano kao svojevrsna slideshow prezentacija, koju ćete ustrojiti na nešto drugačiji način nego što ste to navikli. Krajnji rezultat biće tvorevina čije odmotavanje će da podseća na akciju koju pokrećete sa standalone uređaja, uz daleko pozitivniji efekat na posmatrača.

FlipFlip donosi podršku za povlačenje slika sa servisa kao što su Tumblr, Imgur, Reddit, Instagram, pa čak i Twitter

Iz FlipFlipa gledanje pojedinačnih slika nije moguće. Umesto toga, potrebno je da ih organizujete po scenama; zapravo, po kategorijama koje će na jednom mestu okupiti srodne teme. Na primer, možete da imate scenu sa poslednjeg rođendana, utakmice/meča koji ste odigrali, nedavno održane porodične sedeljke i tako dalje. Za razliku od klasičnih slideshow prezentacija, one izrađene uz pomoć ove programske alatke možete da menjate koliko god vam je volja. Na glavnoj radnoj formi pojavljuje se samo njihova košuljica, koja podrazumeva podatke o broju iskorišćenih slika i načina na koji ste podesili radne parametre. Dovoljan je jedan klik mišem da otvorite podešavanja, pa čak i da dodate direktorijume sa novim slikama koje želite da pridodate prezentaciji. Iako to nije neophodno, izrađene scene mogu da se eksportuju, ali isključivo u formatu JSON.

Sledeća zanimljivost odnosi se na podršku za „čitanje” slika sa eksternih, online izvora. FlipFlip donosi podršku za njihovo povlačenje sa servisa kao što su Tumblr, Imgur, Reddit, Instagram, pa čak i Twitter. S druge strane, tu je i podrška za animirani GIF sadržaj, ali i klasične video-datoteke, koje, takođe, mogu da budu deo miksa. Omogućeno je i tagovanje sadržaja, baš kao i igranje sa potpisima za slike. Ovo potonje, ipak, nije preporučeno manje iskusnim korisnicima, s obzirom na to da je potrebno družiti se sa skriptama kako bi se došlo do teksta na ekranu.

Izrađene scene se na glavnoj radnoj formi pojavljuju u vidu komandnih pravougaonika kojima drag & drop metodom možete da menjate mesta. Na prvi pogled, upravljački interfejs je prazan, jer se opcije nalaze u „hamburger meniju” pri levoj ivici ekrana, dok je ostatak radne forme predviđen za smeštanje izrađenih scena. Naravno, tokom rada na njima, ova sekcija koristi se za „ispisivanje” radnih parametara i njihovo rihtovanje. Kad smo već kod toga, FlipFlip donosi jednostavan način za upravljanje slikama „na gomili”. Program ne haje previše za pojedinačne unose i scene posmatra kao odvojene celine. Dozvoljeno je vezivati ih i na taj način napraviti pravi, mali voz sastavljen iz gomile slika. Osim što možete da odredite fiksnu dužinu držanja slika na ekranu, dozvoljeno je u celu priču uneti i određenu dozu iznenađenja - slike na ekranu mogu da se drže u okviru vremenskog intervala koji sami odredite. Pritom, na svaku sledeću sliku primeniće se drugačiji interval, iz granica dozvoljenog, naravno. Na meniju je i mogućnost promene veličine slika, dodavanja pozadine i njeno zamućivanje, ali i mogućnost da se koristi overlay prikaz sastavljen od slika iz neke druge scene. Ukoliko imate više izvora materijala, možete da ih mešate ili da „naredite” programu da pre nego što ne iscrpi jedan ne prelazi na sledeći izvor. Kada su video-snimci u pitanju, možete da odaberete da li će biti reprodukovani u celini, proizvoljno određenim ili delom dužine koju sami odaberete. Kao i kod slika, za svaki pojedinačni snimak ne možete da odaberete pravila koja će važiti, niti deo koji će se reprodukovati, pa to može da bude nezgodno.

Čitava sekcija posvećena je radu sa specijalnim efektima. Funkcionišu na sličan način kao i do sada pomenuti parametri, što znači da možete da definišete uslove njihove primene ograničene početnom i krajnjom tačkom. Između ostalog, materijal može da se zumira, pomera po horizontalnoj ili vertikalnoj osi, između slika može da se doda efekat Cross-Fade, a tu je i mogućnost korišćenja komplementa Fade In/Out, apliciranje efekta Strobe i tako dalje. Posebna sekcija donosi podršku za rad sa pozadinskim muzičkim numerama, čime su mogućnosti ovog programa, za sada, kompletirane.

Stvar koja nam se naročito dopala je to što se „pakovanje” materijala obavlja „u letu”. Čak i kada naknadno budete odlučili da izmenite neki parametar, reprodukcija kreće momentalno po pritiskanju tastera Play. Za vreme reprodukcije, koja se po defaultu obavlja u prozoru, do komandi za kontrolu toka reprodukcije dolazite tako što miš „parkirate” pri vrhu ekrana. Odavde možete da forsirate prelazak na sledeću ili prethodnu sliku, da pauzirate reprodukciju, ali i da obavite prelazak u režim rada sa prikazom preko celog ekrana.

Tip: pregledač slika

Potrebno: Windows, Linux, macOS

Veličina: 148,08 MB

Cena: besplatno

Adresa: github.com/ififfy/flipflip


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama