TEST RUN
FlipFlip 3.1.4
Pregled slika „na gomili”
Vladimir PISODOROV
1. avgust 2021.

Izrađena u Electronu, FlipFlip je neobična aplikacija za gledanje slika. Njena neobičnost ide do te granice da ne samo da ne možemo da je uporedimo sa ACDSeejem ili FastStoneovim Image Viewerom, nego na sto stavlja potpuno novu ideju kako bi pregled gabaritnih baza trebalo da izgleda. Naime, autor je zamislio da sve treba da bude upakovano kao svojevrsna slideshow prezentacija, koju ćete ustrojiti na nešto drugačiji način nego što ste to navikli. Krajnji rezultat biće tvorevina čije odmotavanje će da podseća na akciju koju pokrećete sa standalone uređaja, uz daleko pozitivniji efekat na posmatrača.

FlipFlip donosi podršku za povlačenje slika sa servisa kao što su Tumblr, Imgur, Reddit, Instagram, pa čak i Twitter

Iz FlipFlipa gledanje pojedinačnih slika nije moguće. Umesto toga, potrebno je da ih organizujete po scenama; zapravo, po kategorijama koje će na jednom mestu okupiti srodne teme. Na primer, možete da imate scenu sa poslednjeg rođendana, utakmice/meča koji ste odigrali, nedavno održane porodične sedeljke i tako dalje. Za razliku od klasičnih slideshow prezentacija, one izrađene uz pomoć ove programske alatke možete da menjate koliko god vam je volja. Na glavnoj radnoj formi pojavljuje se samo njihova košuljica, koja podrazumeva podatke o broju iskorišćenih slika i načina na koji ste podesili radne parametre. Dovoljan je jedan klik mišem da otvorite podešavanja, pa čak i da dodate direktorijume sa novim slikama koje želite da pridodate prezentaciji. Iako to nije neophodno, izrađene scene mogu da se eksportuju, ali isključivo u formatu JSON.

Sledeća zanimljivost odnosi se na podršku za „čitanje” slika sa eksternih, online izvora. FlipFlip donosi podršku za njihovo povlačenje sa servisa kao što su Tumblr, Imgur, Reddit, Instagram, pa čak i Twitter. S druge strane, tu je i podrška za animirani GIF sadržaj, ali i klasične video-datoteke, koje, takođe, mogu da budu deo miksa. Omogućeno je i tagovanje sadržaja, baš kao i igranje sa potpisima za slike. Ovo potonje, ipak, nije preporučeno manje iskusnim korisnicima, s obzirom na to da je potrebno družiti se sa skriptama kako bi se došlo do teksta na ekranu.

Izrađene scene se na glavnoj radnoj formi pojavljuju u vidu komandnih pravougaonika kojima drag & drop metodom možete da menjate mesta. Na prvi pogled, upravljački interfejs je prazan, jer se opcije nalaze u „hamburger meniju” pri levoj ivici ekrana, dok je ostatak radne forme predviđen za smeštanje izrađenih scena. Naravno, tokom rada na njima, ova sekcija koristi se za „ispisivanje” radnih parametara i njihovo rihtovanje. Kad smo već kod toga, FlipFlip donosi jednostavan način za upravljanje slikama „na gomili”. Program ne haje previše za pojedinačne unose i scene posmatra kao odvojene celine. Dozvoljeno je vezivati ih i na taj način napraviti pravi, mali voz sastavljen iz gomile slika. Osim što možete da odredite fiksnu dužinu držanja slika na ekranu, dozvoljeno je u celu priču uneti i određenu dozu iznenađenja - slike na ekranu mogu da se drže u okviru vremenskog intervala koji sami odredite. Pritom, na svaku sledeću sliku primeniće se drugačiji interval, iz granica dozvoljenog, naravno. Na meniju je i mogućnost promene veličine slika, dodavanja pozadine i njeno zamućivanje, ali i mogućnost da se koristi overlay prikaz sastavljen od slika iz neke druge scene. Ukoliko imate više izvora materijala, možete da ih mešate ili da „naredite” programu da pre nego što ne iscrpi jedan ne prelazi na sledeći izvor. Kada su video-snimci u pitanju, možete da odaberete da li će biti reprodukovani u celini, proizvoljno određenim ili delom dužine koju sami odaberete. Kao i kod slika, za svaki pojedinačni snimak ne možete da odaberete pravila koja će važiti, niti deo koji će se reprodukovati, pa to može da bude nezgodno.

Čitava sekcija posvećena je radu sa specijalnim efektima. Funkcionišu na sličan način kao i do sada pomenuti parametri, što znači da možete da definišete uslove njihove primene ograničene početnom i krajnjom tačkom. Između ostalog, materijal može da se zumira, pomera po horizontalnoj ili vertikalnoj osi, između slika može da se doda efekat Cross-Fade, a tu je i mogućnost korišćenja komplementa Fade In/Out, apliciranje efekta Strobe i tako dalje. Posebna sekcija donosi podršku za rad sa pozadinskim muzičkim numerama, čime su mogućnosti ovog programa, za sada, kompletirane.

Stvar koja nam se naročito dopala je to što se „pakovanje” materijala obavlja „u letu”. Čak i kada naknadno budete odlučili da izmenite neki parametar, reprodukcija kreće momentalno po pritiskanju tastera Play. Za vreme reprodukcije, koja se po defaultu obavlja u prozoru, do komandi za kontrolu toka reprodukcije dolazite tako što miš „parkirate” pri vrhu ekrana. Odavde možete da forsirate prelazak na sledeću ili prethodnu sliku, da pauzirate reprodukciju, ali i da obavite prelazak u režim rada sa prikazom preko celog ekrana.

Tip: pregledač slika

Potrebno: Windows, Linux, macOS

Veličina: 148,08 MB

Cena: besplatno

Adresa: github.com/ififfy/flipflip


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama