TEST DRIVE
Teltonika RUTXR1
Biti slobodan, biti samo svoj
Dejan PETROVIĆ
1. mart 2021.

Svedoci smo sve veće potrebe korišćenja interneta na terenu, van zaštićenog sistema lokalne mreže. Bez obzira na to da li su u pitanju građevinci kojima treba da preuzmu plan projekta na 45. spratu ili putarima kojima su potrebni podaci o trasi novog auto-puta ili kamerama za (time-lapse) nadzor gradilišta, zajedničko je samo jedno: brza i stabilna internet konekcija. Mi smo naveli samo ove dve profesije, ali u stvarnosti je broj onih koji poslovno koriste internet na terenu mnogo veći. Svima njima potrebna je sloboda u pristupu internetu, korišćenju lokalne mreže, ali, ipak, zaštićene od upada sa strane. Teltonika je firma koja se specijalizovala za uređaje koji navedene probleme rešavaju brzo i efikasno. Na ovim stranicama je više puta bilo reči o njihovim uređajima, a sada vam predstavljamo jedan ruter sa oznakom RUTXR1.

Ruter je predviđen da pruži lokalnu mrežu sa pristupom internetu na više načina, počevši od LTE, Wi-Fi, pa do Etherneta. Prema suvim specifikacijama, preko mobilnog modema ruter se može povezati na dve mreže, LTE (4G) i 3G (main i AUX). Na 3G, u stanju je da postigne brzine prenosa podataka do 42 megabita u sekundi, dok na LTE to ide do 300 megabita u sekundi. Za povezivanje na mreže mobilnih provajdera koriste se dve antene koje imaju magnete i lako se mogu postaviti na nekakvu metalnu konstrukciju, te eventualno usmeriti radi boljeg i kvalitetnijeg prijema signala. Sa prednje strane su dve fioke za SIM kartice, a može se podesiti da ruter sam izabere karticu preko koje ima bolji signal. Ruter se može postaviti i u bridge mode, gde će se uređaj povezan Ethernet vezom direktno povezati sa provajderom.

Ako govorimo o bežičnoj lokalnoj mreži, takođe su nam na raspolaganju dve antene sa SMA konektorima iza rutera. I ove antene imaju magnete na donjoj strani. Bežična mreža zasnovana je na 802.11ac standardu (Wi-Fi 5). Brzine prenosa podataka idu do 867 megabita u sekundi, ali bez podataka koliko je to po frekventnim opsezima. Naše mišljenje je da pomenuta brzina važi za opseg od pet gigaherca, dok pretpostavljamo da na 2,4 gigaherca ona dostiže do 300 megabita u sekundi. Bežična lokalna mreža dolazi sa bezbednosnim mehanizmima, a tu je i ESSID stealth režim. Ruter se može postaviti i kao hot-spot, ili Radius server.

Ethernet portovi postavljeni su na prednjem panelu. Ruter ih ima pregršt, uz određena ograničenja. WAN port je gigabitni i u stanju je da detektuje MDI/MDIX. Do njega je i Fiber SFP port, a u isto vreme može se koristiti samo jedan od ova dva. Za Ethernet povezivanje na raspolaganju su nam četiri gigabitna LAN porta. Kao i za WAN, tako i ovde imamo detekciju parica.

Prednji panel, kada smo već kod njega, sadrži još jedan Ethernet port, koji je kod ovog rutera, zapravo, konzolni RS-232 (preko RJ45), odnosno, serijski interfejs. Služi nam za debagovanje i konfiguraciju samog uređaja. Imamo i jedan USB 2.0 na koji možemo da povežemo neki memorijski uređaj, fleš memoriju, dodatni modem ili štampač. Na prednjem panelu imamo još i nekoliko LED koje nam govore o statusu rutera, jačini prijema signala i vrsti mreže na koju je ruter povezan. Zadnji panel, osim SMA konektora, ima još i dva, sada već standardna, četvoropinska konektora napajanja. Već smo pisali o ovim pinovima ranije, a zanimljivo je to da ih ovde imamo dva. Jedan je osnovni, dok je drugi rezervni.

U kutiji, osim rutera i antena, dobijamo strujni adapter, kao i nosače za slučaj postavljanja rutera u kakve mrežne ormare. Ako ipak ne, tu su gumene stopice. Ruter možemo i da okačimo na kakvu ravnu površinu, preko otvora za vešanje ispod. Društvo iz Teltonike nije zaboravilo ni iglu za otvaranje SIM fioka.

U potpuno metalnom kućištu je sistem zasnovan na četvorojezgarnom ARM Cortex A7 procesoru, sa radnim taktom od 717 megaherca. STM mikrokontroleru na raspolaganju je 256 megabajta DDR3 memorije, uz isto toliko SPI fleša za podatke. Motor pod haubom možda nije vrh ponude, ali za dostupan hardver sasvim je dovoljan.

U SK 2/2021 pisali smo o GSM modulima, pa nam se zadržala jedna SIM kartica za testiranje (hint: jedan naš provajder daje besplatno svoje kartice na mesec dana radi testiranja). Pravi trenutak da isprobamo na duže staze kako se ruter snalazi sa mobilnom mrežom. Sa SIM karticom u slotu, nakon butovanja, ruter se prijavljuje sa svojim SSID-om. Povezivanjem na mrežu pristupamo grafičkom interfejsu preko IP adrese, iz browsera.

Na ruteru se, naravno, „vrti” RutOS sa kojim smo se više puta sretali. Interfejs je jedan od retkih, kada govorimo o sličnim rešenjima koje nalazimo kod mrežne opreme, koji je responzivan. U suštini, sa leve strane je meni, dok su na sredini opcije, statistika i slično. Sve opcije se prikazuju u blok kontejnerima (<div>) koji se, ako je prozor skupljen, spuštaju jedan ispod drugog.

Meni je izdeljen na nekoliko skupova opcija, pa, tako, pod Status imamo neophodne podatke sveukupnog sistema, mreže, servisa i slično. Network sadrži opcije vezane za mobilnu mrežu, WAN, LAN, bežičnu mrežu i Firewall. Sve opcije su vrlo intuitivno raspoređene, pa, tako, ne treba lutati ako želimo da uključimo, recimo, roaming ili postavimo SMS limit na SIM kartici. Isto važi i za sve druge opcije, gde za Firewall imamo jasno izdeljene postavke za SSH napade, od HTTP ili SYN FLOOD. Pod Services dobijamo pristup oblacima, alatkama u vezi sa USB, gde možemo, na primer, da konfigurišemo štampač. Alatke za mobilnu mrežu takođe su ovde postavljene, pa možemo da podesimo šta raditi sa dolaznim pozivima, uredimo Gateway, a tu je i sanduče sa SMS porukama; osim što možemo da ih čitamo, odatle možemo i da šaljemo nove poruke. Dalje se nadovezuju NTP, VPN, Hotspot, konzola, MQTT, UPNP, Dynamic DNS i da ih ne nabrajamo. Pod System su opcije kao i kod sličnih rešenja na drugim mrežnim uređajima: firmver, bekap, ali i custom scripts. U pitanju je više puta pominjan Busybox Shell, a podržani jezici su Lua, C i C++.

Ovaj Teltonikin ruter nije rešenje za klasičnu primenu. RUTXR1 je predviđen da pruži slobodu radnicima na terenu. Istu onu slobodu koji mi imamo u svojim domovima u okviru lokalne mreže. O kvalitetu uređaja ne treba trošiti reči. Antene su prilično jake, mogu se postaviti bilo gde, uz pristojne dužine kablova. U zavisnosti od situacije na terenu, možemo birati izvor internet signala, a sopstvenu lokalnu mrežu možemo ostvariti bežično ili putem Etherneta. Pritom, nema uskog grla, uz prisutne sve bezbednosne mehanizme. Nismo primetili u podešavanjima automatsko prebacivanje sa mreže na mrežu u zavisnosti od određenih parametara. Kod nas je par dana radio povezan na mrežu mobilnog provajdera i možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni.

Osnovno: 5 × gigabit Ethernet (WAN/LAN), Wi-Fi dual band, RMS, SFP, 4G LTE cat 6, dual SIM

Ostalo: Static routing, Dynamic routing (BGP, OSPF v2, RIP v1/v2, EIGRP, NHRP), TCP, UDP, IPv4, IPv6, ICMP, NTP, DNS, HTTP, HTTPS, FTP, SMTP, SSL v3, TLS, ARP, VRRP, PPP, UPNP, SSH, DHCP, Telnet, SNMP, MQTT, Wake on LAN (WOL), DLNA, Ping Reboot, Wget reboot, Periodic Reboot, LCP and ICMP for link inspection, DDOS prevention (SYN flood protection, SSH attack prevention, HTTP/HTTPS attack prevention), port scan prevention (SYN-FIN, SYN-RST, X-mas, NULL flags, FIN scan attacks), FOTA, SSH, SMS, MQTT, SNMP, JSON-RPC, RMS, TR-069

Dimenzije:
272 × 42,6 × 122,6 mm

Proizvođač: Teltonika (teltonika-networks.com)

Kontakt: KimTec
(www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama