PRST NA ČELO
Apple tamani dok se svet plaši nemani
Momir ĐEKIĆ
1. mart 2021.

Godina koju je progutala pandemija je za nama. Ipak, niti je pandemija prošla, niti je godina za nama zaboravljena. Posledice zatvaranja i izazova naših zdravstvenih i ekonomskih sistema vidljive su na svakom koraku. Bilo da ste prošetali omiljenim tržnim centrom (koji kod nas ipak rade), pa uvideli promenu u vidu radnji kojih više nema ili na glavnim šetalištima širom zemlje, gde izlozi nose neko novo ruho, nekih novih igrača u dnevnoj potrošnji turista.

Jedna od promena koju nam je donela godina puna izazova jeste i ona u svetu mobilnih telefona. Prema najnovijim istraživanjima Gartnera, globalno tržište mobilnih telefona je u poslednjem kvartalu prošle godine opalo za čak pet odsto. No, osim pada, koji je svakako podstakla sveopšta kriza i preusmeravanje kapitala u neka druga dobra, desilo se i nekoliko karakterističnih promena u distribuciji prodajnih rezultata. Ako postoji gubitnik godine, onda će to svakako biti kineski Huawei. U godini koja nas je omela u svakom mogućem smislu, godini u kojoj smo gledali dug oproštaj od prve fotelje najmoćnije države sveta, pojam sankcija bio je kao so na ranu. Huawei je, sa nekoliko drugih kineskih kompanija, stavljen na toliko crnih lista da smo se pitali da li će u godini za nama biti u stanju da dostojanstveno završi godinu.

Sankcije su neumoljiv politički alat. Dobro pamtimo kako je i našu državu ovaj prut svojevremeno, pre samo par decenija, unazadio. Huawei je u poslednjem kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2019, izgubio nešto preko 41 odsto svog obima prodaje. Ovakav pad je rezultirao i pomicanjem na svetskoj lestvici, gde sada zauzima peto mesto, iza kineskog Oppoa, a sa kojim deli oko devet odsto udela u globalnoj prodaji na koncu 2020. godine. Pomenuti Oppo, kao najjači od brendova kineskog BBK-a (a koji izrađuje i OnePlus, Realme, Vivo) porastao je po obimu prodaje za čak 13 odsto u odnosu na isti period 2019. Ovaj izuzetan rezultat u rastu, godinu za godinu, nadmašili su samo Apple sa 15 odsto i Xiaomi sa, pomalo neverovatnih, 34 odsto rasta.

Pad je zabeležio i poslednji proizvođač iz „Top 5” - Samsung. Korejska kompanija zabeležila je pad od oko 12 odsto u četvrtom kvartalu, prepustivši ponovo ubedljivo prvo mesto kompaniji Apple. Postaje očigledno da je prošla godina bila neubedljiva za Samsung. Modeli koje je ova kompanija predstavila nisu privukli dovoljno pažnje, ponajviše zbog visoke cene. Galaxy S20 je imao ograničen uspeh. Note serija je prošle godine zabeležila verovatno najlošije rezultate u poslednjih nekoliko godina. Iako je verzija Ultra pomenutog telefona imala jako dobre ocene, uprkos visokoj ceni, njen manji, plastični brat nikoga nije impresionirao. Sa druge strane, red je priznati da je predstavljanje telefona S20FE i ovogodišnja premijera S21 linije poprilično popravila stvar, ali će se rezultati videti „tek” u prvom kvartalu tekuće godine. Sada je jasno zašto se korejska kompanija odlučila da S21 pozicionira u sličan segment kao S20FE, a ne u viši, u kom se baškari iPhone 12.

Kao što to obično biva, krajem godine Apple logotip zasija na velikom broju kvalitetnih uređaja. Nema boljeg kvartala za Apple, do četvrtog, onog u kom gotovo svaka osoba u SAD i širom sveta želi, sanja ili kupuje novi iPhone. Iako Mini varijanta iPhone 12 nije napravila značajan uspeh, obična i Pro verzija su apsolutno „oduvale” konkurenciju. Samo u Kini, gde ima najljuću konkurenciju, Apple je prodao preko 18 miliona uređaja tokom pomenutog četvrtog kvartala. Apple u Kini sada drži oko petine tržišta. U trenutku kada je iPhone 12 lansiran, u oktobru 2020. godine, kineski proizvođači Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo imali su oko 90 odsto tržišta, a ova četiri proizvođača su na ulazu u 2021. godinu svedena na oko 78 odsto.

Fantastičnu godinu u svetu pametnih telefona Apple je zaokružio i rastom prodaje i isporuka u segmentu računara. Usled povećane potražnje za opremom za rad od kuće, čitava industrija je rasla. Četvrti kvartal 2020. godine zabeležio je povećanje prodaje od oko 23 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Istovremeno, Apple je zabeležio rast od gotovo 17 odsto (u odnosu na isti period lane). Izuzetna godina za njih, nesumnjivo.

No, 2021. biće posve drugačija godina. Sa pojavom vakcina i globalnom trkom u vakcinisanju, interesovanje za nove računare će opasti. Telefoni će verovatno oscilovati u okvirima dosadašnjeg. Jedino je sigurno da Apple čeka još jedna dobra godina. Ko će im biti pravi izazivač u ovoj sezoni? Xiaomi? Samsung? Nijedna od ove dve kompanije nije jak igrač u svetu prenosnih računara. A šta ono bi sa Microsoftom? Ima li šanse da njihova linija Surface nešto uradi? Što bi Nikola Jokić u onoj reklami rekao: „Ja još uvek čekam...”


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama