PRST NA ČELO
Apple tamani dok se svet plaši nemani
Momir ĐEKIĆ
1. mart 2021.

Godina koju je progutala pandemija je za nama. Ipak, niti je pandemija prošla, niti je godina za nama zaboravljena. Posledice zatvaranja i izazova naših zdravstvenih i ekonomskih sistema vidljive su na svakom koraku. Bilo da ste prošetali omiljenim tržnim centrom (koji kod nas ipak rade), pa uvideli promenu u vidu radnji kojih više nema ili na glavnim šetalištima širom zemlje, gde izlozi nose neko novo ruho, nekih novih igrača u dnevnoj potrošnji turista.

Jedna od promena koju nam je donela godina puna izazova jeste i ona u svetu mobilnih telefona. Prema najnovijim istraživanjima Gartnera, globalno tržište mobilnih telefona je u poslednjem kvartalu prošle godine opalo za čak pet odsto. No, osim pada, koji je svakako podstakla sveopšta kriza i preusmeravanje kapitala u neka druga dobra, desilo se i nekoliko karakterističnih promena u distribuciji prodajnih rezultata. Ako postoji gubitnik godine, onda će to svakako biti kineski Huawei. U godini koja nas je omela u svakom mogućem smislu, godini u kojoj smo gledali dug oproštaj od prve fotelje najmoćnije države sveta, pojam sankcija bio je kao so na ranu. Huawei je, sa nekoliko drugih kineskih kompanija, stavljen na toliko crnih lista da smo se pitali da li će u godini za nama biti u stanju da dostojanstveno završi godinu.

Sankcije su neumoljiv politički alat. Dobro pamtimo kako je i našu državu ovaj prut svojevremeno, pre samo par decenija, unazadio. Huawei je u poslednjem kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2019, izgubio nešto preko 41 odsto svog obima prodaje. Ovakav pad je rezultirao i pomicanjem na svetskoj lestvici, gde sada zauzima peto mesto, iza kineskog Oppoa, a sa kojim deli oko devet odsto udela u globalnoj prodaji na koncu 2020. godine. Pomenuti Oppo, kao najjači od brendova kineskog BBK-a (a koji izrađuje i OnePlus, Realme, Vivo) porastao je po obimu prodaje za čak 13 odsto u odnosu na isti period 2019. Ovaj izuzetan rezultat u rastu, godinu za godinu, nadmašili su samo Apple sa 15 odsto i Xiaomi sa, pomalo neverovatnih, 34 odsto rasta.

Pad je zabeležio i poslednji proizvođač iz „Top 5” - Samsung. Korejska kompanija zabeležila je pad od oko 12 odsto u četvrtom kvartalu, prepustivši ponovo ubedljivo prvo mesto kompaniji Apple. Postaje očigledno da je prošla godina bila neubedljiva za Samsung. Modeli koje je ova kompanija predstavila nisu privukli dovoljno pažnje, ponajviše zbog visoke cene. Galaxy S20 je imao ograničen uspeh. Note serija je prošle godine zabeležila verovatno najlošije rezultate u poslednjih nekoliko godina. Iako je verzija Ultra pomenutog telefona imala jako dobre ocene, uprkos visokoj ceni, njen manji, plastični brat nikoga nije impresionirao. Sa druge strane, red je priznati da je predstavljanje telefona S20FE i ovogodišnja premijera S21 linije poprilično popravila stvar, ali će se rezultati videti „tek” u prvom kvartalu tekuće godine. Sada je jasno zašto se korejska kompanija odlučila da S21 pozicionira u sličan segment kao S20FE, a ne u viši, u kom se baškari iPhone 12.

Kao što to obično biva, krajem godine Apple logotip zasija na velikom broju kvalitetnih uređaja. Nema boljeg kvartala za Apple, do četvrtog, onog u kom gotovo svaka osoba u SAD i širom sveta želi, sanja ili kupuje novi iPhone. Iako Mini varijanta iPhone 12 nije napravila značajan uspeh, obična i Pro verzija su apsolutno „oduvale” konkurenciju. Samo u Kini, gde ima najljuću konkurenciju, Apple je prodao preko 18 miliona uređaja tokom pomenutog četvrtog kvartala. Apple u Kini sada drži oko petine tržišta. U trenutku kada je iPhone 12 lansiran, u oktobru 2020. godine, kineski proizvođači Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo imali su oko 90 odsto tržišta, a ova četiri proizvođača su na ulazu u 2021. godinu svedena na oko 78 odsto.

Fantastičnu godinu u svetu pametnih telefona Apple je zaokružio i rastom prodaje i isporuka u segmentu računara. Usled povećane potražnje za opremom za rad od kuće, čitava industrija je rasla. Četvrti kvartal 2020. godine zabeležio je povećanje prodaje od oko 23 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Istovremeno, Apple je zabeležio rast od gotovo 17 odsto (u odnosu na isti period lane). Izuzetna godina za njih, nesumnjivo.

No, 2021. biće posve drugačija godina. Sa pojavom vakcina i globalnom trkom u vakcinisanju, interesovanje za nove računare će opasti. Telefoni će verovatno oscilovati u okvirima dosadašnjeg. Jedino je sigurno da Apple čeka još jedna dobra godina. Ko će im biti pravi izazivač u ovoj sezoni? Xiaomi? Samsung? Nijedna od ove dve kompanije nije jak igrač u svetu prenosnih računara. A šta ono bi sa Microsoftom? Ima li šanse da njihova linija Surface nešto uradi? Što bi Nikola Jokić u onoj reklami rekao: „Ja još uvek čekam...”


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
OKTOBAR 2021
Deathloop
Deathloop je najređi svat u svetu igara - superinovativna, visokobudžetna stvar koja ne pravi kompromise...
Gigabyte X570S Aero G
Stvaralačka sloboda
Jedna posebna linija matičnih ploča postala je obavezni deo ponude svakog proizvođača koji drži do sebe...
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6900 XT SE Gaming OC
Šareni moj safiru
Nova generacija Radeona, zasnovana na Navi II arhitekturi, na tržištu je već gotovo godinu dana...
Asus ROG Strix G15 Advantage Edition (G513QY)
Dva srca iz iste kuće
Najinteresantnija karakteristika ovog laptopa jeste to što su u njemu i centralni i grafički procesor iz AMD-a...
Najbrži internet browseri za Windows 10
Sekstet speed stera
Merenje brzine internet browsera čini se uzaludnom rabotom, jer većina takmaca koristi isti pokretački engine...
Samsung Galaxy Z Flip3 5G i Galaxy Z Fold3 5G
Savijeni uzduž i popreko
Samsungov Galaxy Z Flip3 prvi je sklopivi telefon koji bi mogao da ospori dobar deo argumenata protiv preklopnih telefona...
Tehnologije u borbi protiv klimatskih promena
Breg Muhamedu
Novi koraci u razvoju i primeni čistih tehnologija koje će zameniti dosadašnje sisteme koji zagađuju okolinu...
Sir Clive Sinclair (1940-2021.)
Iza sebe je ostavio zaveštanje koje se ne može opisati rečima i rasplamsao maštu hiljada ljudi koji danas razvijaju čuda budućnosti...
Xiaomi Pad 5
Pristupačna moć
High‑end tablet po ceni prosečnog srednjaka…
Tales of Arise
Bez ikakvog pogovora, ovo je jedna od najboljih igara iz serijala Tales...
Lost Judgment
Apsolutno sjajna igra i nastavak koji već utegnutu formulu ozbiljno približava savršenstvu...
Ghost of Tsushima Director’s Cut
Pored svih do sada izdatih DLC-a, „direktorski rez” donosi i novu lokaciju, ostrvo Iki
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama