INTERNET
.rs: Vozačka dozvola poštom • eDoznaka • automatsko prepoznavanje tablica
Optika kao bakar
Dušan DINGARAC
1. mart 2021.

 

Šalterski službenici po opštinama će građanima pomagati u otvaranju naloga na Portalu eUprave...

Uaktuelnom ratu SBB-a i Telekoma Srbije došlo je do nove ofanzive. Započeo ju je SBB objavljivanjem nekih poverljivih dokumenata Telekoma, u kojima se neposlovno pominje uništenje SBB-a. U njima se, zapravo, govori o iznajmljivanju optičke infrastrukture Telekoma Srbije drugim operaterima, pre svega Telenoru, sa kojim je ugovor već sklopljen. Telenor želi da uđe na tržište širokopojasnog interneta i distribucije medijskih sadržaja, a Telekom želi da iznajmljuje optiku slično kao što je godinama iznajmljivao bakarne parice operaterima za ADSL i VDSL. Telenor želi da u svojoj ponudi ima i kanale koji su u vlasništvu United grupe, vlasnika SBB-a, ali ih po svemu sudeći neće dobiti. Za Telekomove kanale Telenor je već dobio sporazum.

I, to je to. Sve ostalo što ste mogli da vidite u medijima je politika, poslovni rat, iznošenje prljavog veša, etiketiranje i zamena teza. Izjave o slučaju davali su i predsednik države i predsednik vlade, otišle su tužbe Evropskoj komisiji...

Poreska uprava objavila je predlog rešenja spora koji je nastao sa frilenserima (i.sk.rs/357912). Ukratko, ideja je da sve ostane zamrznuto dok se ne usvoji novi Zakon o porezu na dohodak građana, a to će okvirno biti u maju. U pet stavki izneto je da predloženo rešenje ne važi za prihode nastale od igara na sreću, izdavanja nekretnina, posredovanja i trgovine kriptovalutama. Predviđa se i poseban zakon za određivanje ravnopravnog statusa za fleksibilne oblike rada. Za problematičan period od prethodnih pet godina, povećava se iznos normiranih troškova na 43 odsto, kamata se faktički oprašta, a ukupni iznos zaostalog poreza moći će da se plati u ratama u narednih deset godina.

Više od 100 gradova i opština u Srbiji imenovalo je administratore i šalterske službenike koji će građanima pomagati u otvaranju naloga na Portalu eUprava. Ovaj projekat NALED-a i Kancelarije za IT i eUpravu realizovan je uz finansijsku podršku EBRD. Uz ličnu kartu, građani će na šalteru dobiti korisničko ime i lozinku, kao i instalaciju aplikacije na mobilnom telefonu i službenici će im objasniti osnovnu funkcionalnost i način rada portala. Dobijaće i štampane podatke za buduće pristupanje, a odmah će se realizovati pristup dvofaktorskom autentifikacijom, odnosno, srednjim nivoom pouzdanosti.

U planu novih usluga eUprave je da se privredi i bankama stave na raspolaganje podaci javne uprave kako bi građani mogli da podignu kredit bez odlaska na šalter. U planu je da i strani državljani budu u mogućnosti da koriste prednosti naše e-uprave i da i oni postanu e-građani. Takođe, uskoro se očekuje puštanje u rad jedinstvenog informacionog sistema prosvete, na kom se radi dve godine, pri čemu bi taj sistem pratio školovanje i uspešnost đaka od vrtića do univerziteta.

Za nekoliko nedelja biće puštena u rad usluga e-plaćanje, gde će se sva plaćanja na portalu eUprave voditi putem poziva na broj, pa neće više uplatnica biti dokaz o uplati već, zapis u računarskim sistemima.

Kancelarija za IT je sa velikim uspehom organizovala podršku za proces vakcinacije. Ono što su građani koji su se prijavili za vakcinaciju mogli da vide na samom portalu, email i SMS, samo je deo priče, jer je sistem ujedno brinuo o logistici distribucije vakcina vodeći računa o specijalnim uslovima (niska temperatura) koje su pojedine vakcine zahtevale. Prema dostupnim informacijama, ovaj sistem u praksi je ocenjen mnogo bolje od pandana u mnogim zemljama, a delo je samo tri čoveka.

U okviru novog Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je još uvek u proceduri, ali se očekuje da bude usvojen i počne sa primenom od juna, predviđeno je ukidanje doznaka o bolovanju. Ideja je da više ne postoji papir koji pacijent ili član njegove porodice preuzima od lekara i nosi ga poslodavcu, već će lekar elektronskim putem da obaveštava poslodavca.

Na portalu eUprave, MUP je pustio u rad novu uslugu pod nazivom „Zamena vozačke dozvole (dostavljanje na kućnu adresu)”, koja omogućava građanima da elektronski podnesu zahtev za izdavanje ili zamenu vozačke dozvole i da je dobiju bez odlaska u policijsku stanicu. Da bi ste ovu uslugu iskoristili, morate se ulogovati sa najvišim stepenom bezbednosti na portal, odnosno, sa elektronskim sertifikatom. Usluga sadrži elektronsko plaćanje, a novi dokument se isporučuje preko Pošte Srbije. Jedan član naše redakcije isprobao je ovu uslugu, doduše, sa preuzimanjam u policijskoj stanici i prepun je hvale na račun funkcionisanja usluge.

MUP je objavio da je počeo pojačanu proveru kontrole isteka registracije vozila. Zapravo, teško da je u pitanju jedna kampanjska akcija, jer će saobraćajna policija za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja koristiti i kamere za video-nadzor saobraćaja u gradovima, na auto-putevima i graničnim prelazima, kao i nove kamere na patrolnim vozilima. Gledaocima je funkcionalnost tih kamera predstavljena i u nekim TV emisijama, a upravo ovih dana pokret Hiljade kamera (hiljade.kamera.rs) sprovodi kampanju protiv upotrebe ovog sistema, ali u svrhu prepoznavanja lica.

Ovogodišnja elektronska prijava za upis dece u vrtiće počela je krajem februara i sada je dostupna u dvadeset tri predškolske ustanove. Podsećamo da je usluga integrisana sa drugim državnim registrima, pa roditelji ne moraju da pribavljaju dokaze iz matičnih knjiga i socijalnog osiguranja.

APR je započeo sa izdavanjem izvoda i potvrda o stvarnim vlasnicima pravnih lica. U Centralnom registru upisano je oko 140 hiljada obveznika ili 85 odsto onih koji su zakonski obavezni da evidentiraju podatke o stvarnim vlasnicima. Ova usluga može se ostvariti preko elektronskog servisa APR-a, ali i klasičnim papirnim načinom, pa shodno tome, APR će izdati ili elektronski ili papirni dokument.

Na elektronskom dnevniku je pored postojeće autentifikacije omogućeno logovanje pomoću eID, odnosno, prijava preko portala eUprave. U jednom trenutku će se verovatno ukinuti stari vid autentifikacije, ali o tome nema nikakvih informacija za sada.

Tokom februara održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskom fakturisanju (i.sk.rs/357911). Uz pomoć privredne komore Srbije, u dva termina, održane su online sesije na kojima se diskutovalo o nacrtu zakona. Videćemo kojim će tempom ići finalizacija teksta zakona i njegovo predlaganje Narodnoj skupštini, ali će on kada bude usvojen biti prekretnica u načinu kako firme posluju.

EU i EBRD donirale su 1,7 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije na projektu Širokopojasni internet u ruralnim područjima u Republici Srbiji. Podsećamo da je u pitanju projekat uvođenja širokopojasnog interneta u preko 90 hiljada domaćinstava u šesto naselja. Kao rezultat prvog javnog poziva za realizaciju ovog projekta, Telekom Srbija je izabran za 86 naselja, a Orion telekom za tri naselja. Na pozivu su se tražile ponude za 199 naselja, stigla je 221 ponuda, ali za 89 naselja izabrani su partneri, jer je komisija predložila da se baš u tih 89 naselja gradi mreža u prvoj fazi, pošto su trase koje treba graditi kraće od pet kilometara. Uz ovaj projekat odlično zvuči i inicijativa Ministarstva za brigu o selu, da 150 hiljada praznih seoskih kuća bude podeljeno mladim bračnim parovima putem javnog poziva.

Svake godine oko devetog februara, dana bezbednosti dece na internetu, u medijima se čuje o raznim akcijama na tu temu, da bi ostatak godine o tome vladalo zatišje, sve dok se ne desi neki tragičan slučaj, kao što je to nedavno bilo sa TikTok izazovom. Ove godine, MITT je na portalu pametnoibezbedno.gov.rs organizovao niz seminara za roditelje pod nazivom „Kako da zaštitite svoje dete onlajn”. Fondacija „Tijana Jurić” najavila je da je počela sa radom „net patrola”, kojom se uklanja štetan materijal sa interneta, a SBB je najavio da će uskoro zaživeti EON Connect. Ovaj sistem korisnicima omogućava uvid u to koji su uređaji povezani na njihovu WiFi mrežu, uz mogućnost organizacije i personalizacije povezanih uređaja prema profilu, kao i bezbednosnu i roditeljsku kontrolu.

Pomoću EON Connect aplikacije, moguće je upravljati svojom kućnom mrežom bilo kad i bilo gde, ograničiti ili pauzirati internet, blokirati pristup ka određenim kategorijama sadržaja, kreirati lične profile i „dodeliti” uređaje na mreži za svakog člana porodice.

Crna Gora će novim nacrtom Zakona o igrama na sreću zahtevati da operateri javnih komunikacionih mreža koji pružaju usluge na području Crne Gore obavezno onemoguće pristup IP adresama objavljenim na listi neodobrenih priređivača igara na sreću. Reč je o stranim online kladionicama.

Ovogodišnja konferencija Dan internet domena Srbije koju organizuje RNIDS održaće se 17. marta u online formatu. Program, govornike i teme možete videti na dids.rs, a na istoj adresi se sprovodi i prijava prisustva konferenciji, koja je, kao i uvek, besplatna.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama