VREMENSKA MAŠINA
Od PalmPilota do HTC Dreama
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. mart 2021.

Desetog marta, u Americi počinje emitovanje TV serije Buffy The Vampire Slayer sa Sarom Mišel Gelar u glavnoj ulozi, koja uspešno okreće naglavačke većinu horor konvencija. Istog dana, na tržištu se pojavljuje slavni PalmPilot, PDA uređaj (lični digitalni asistent) koji je utro put modernim mobilnim uređajima. Dan kasnije, pepeo Džina Rodenberija, kreatora Zvezdanih staza, biva lansiran u svemir u šatlu „Kolumbija”.

Poslednjih godina, mnogo se priča o primeni modernih komunikacionih i VR tehnologija za daljinsku dijagnostiku pacijenta i daljinske operativne zahvate, ali SK je o tome pisao još 1997! U rubrici „Komunikacije” pišemo i o satelitskom internetu, koji je do pojave žičnog broadbanda bio prilično velika stvar na našim prostorima (EON forever!).

Igra meseca je Rama, avantura po romanu „Sastanak sa Ramom” Artura Klarka, a imamo i opise Phantasmagoria 2: A Puzzle of Flesh, Flying Corps, Lords of the Realm 2, Privateer 2, Star General... Tu je i Heroes of Might and Magic 2, kome dodeljujemo ocenu 97, misleći da teško može bolje od ovoga, samo da bi nas trojka koju godinu kasnije potpuno razuverila. Većina opisanih igara su originalne review kopije, koje su stidljivo počele da dolaze i u našu, sankcijama zakopčanu zemlju.

mart 2003.

Dvanaestog marta, kriminalci iz zemunskog klana izvršavaju atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića. Dan kasnije, u Italiji pronalaze fosilizovane tragove uspravnog čoveka stare 350 hiljada godina. Dvadesetog marta, američke i britanske oružane snage, potpomognute sa nekoliko minornih saveznika, počinju invaziju na Irak bez mandata Ujedinjenih Nacija.

Fokus broja je na relativno jeftinom hardveru koji može da se nabavi u Srbiji. Pišemo o cenovno povoljnim grafičkim karticama, među kojima je i Triplex Silver Xabre Pro, kartica sa famoznim, zapravo, famozno-stravičnim čipom SiS Xabre 400. SiS Xabre? Nemoj, bre! Testiramo i nove modele CD rezača, koji lagano odlaze u penziju pod navalom jeftinih DVD medija. Od sočnijih, skupljih stvari, prikazujemo Creative Sound Blaster Audigy 2 Platinum, zvučnu karticu o kojoj su audio-konoseri sanjali vlažne snove.

Tom Clancy’s Splinter Cell je konačno došao na PC, a mi smo ga, naravno, nagradili titulom igre meseca. Prvi deo je definitivno najbolji, jer se franšiza razvodnila tokom naredne decenije. Ni ostatak „Sveta igara” nije za bacanje - imamo opise Unreal II: The Awakening, Command & Conquer: Generals, Freelancer, IGI2: Covert Strike, American Conquest i nekolicine drugih igara.

mart 2009.

Sedmog marta, sa kosmodroma u Kejp Kanaveralu, NASA lansira sondu Kepler u misiju pronalaženja planeta van Sunčevog sistema. Jedanaestog marta, u Winedennu, gradiću u blizni Štutgarta, sedamnaestogodišnji Tim Krečmer ubija sedamnaest ljudi u svojoj bivšoj srednjoj školi i njenoj okolini - redak slučaj domaćeg terorističkog akta koji nije izvršen od strane islamskog ekstremiste. Dvadeset osmog marta, prvi slučajevi svinjskog gripa H1N1 bivaju zabeleženi na teritoriji SAD.

Sa naslovne strane smeška se T-Mobile G1, odnosno, HTC Dream, kako se zvao van Amerike, prvi telefon sa operativnim sistemom Android. Redakcijska jagma za tim telefonom bila je nešto što se događa jednom u deset godina - svako je hteo da ga pipne i ponese kući. Ekstenzivno smo ga testirali sa svih strana, donoseći masivan, opširan tekst, koji je pokrio sva ključna pitanja. HTC Dream je stvarno bio san!

Burnout Paradise: The Ultimate Box još je jedna konzolna ekskluziva koja je došla na PC i napravila zulum kao igra meseca. Sledi je F.E.A.R 2: Project Origin, za kojim kaskaju manje impresivni naslovi, poput War Leaders: Clash of Nations, X-Blades, Chronicles of Mystery: The Scorpio Ritual i drugih. Nekako najmanje bizarna igra iz te B ponude bio je Destroy All Humans: Path of Furon, koji je nedavno doživeo da ga remasterizuju.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama