TRŽIŠTE
Berza, GameStop i CD Project Red
Rafalna paljba sirotinje
Marko VASILJEVIĆ
1. mart 2021.

Čak i u slučaju da ne pratite baš svaku IT vest, verujemo da vas nije zaobišla priča o GameStopu, malverzacijama na berzi, neverovatnim iznosima novca koji su se našli u „igri” i ostalom što je pratilo čitavu stvar. U pitanju je dovoljno atraktivan događaj da nije mimoišao ni mejnstrim medije, a brujale su i „alternativne” lokacije poput, recimo, 9GAG-a, tako da je velika šansa da su manje-više svi čuli ponešto, ali je još veća šansa da mnogima nije jasno čemu sva ta halabuka. Ukratko, u pitanju je sticaj okolnosti koji je doveo do toga da grupa „avanturista” okupljena na Redditu rešava da se malo poigra, zaradi neki dinar i pritom pokaže srednji prst „vukovima” sa Wall Streeta.

Grupa „avanturista” okupljena na Redditu rešava da se malo poigra, zaradi neki dinar i pritom pokaže srednji prst „vukovima” sa Wall Streeta...

Svima je jasno da GameStop, američka firma koja se specijalizovala za prodaju igara, konzola i srodnih proizvoda, nije baš u najboljoj mogućoj situaciji. Ko još danas kupuje igre tako što ode u prodavnicu, kada može da ne mrdne iz svoje udobne gejmerske fotelje i igru kupi na Steamu, Epicu ili gdegod? Pritom, situacija sa pandemijom i činjenica da je u toku smena generacija konzola (što obara prodaju starih, a novih, jel’te, nema), samo zakiva dodatni ekser u već spreman kovčeg. Istovremeno, pritisak investitora da se iscedi profit po svaku cenu primorava upravu da zatvori čak 783 maloprodajna objekta tokom protekle dve godine, uz plan (iz decembra prošle godine) da do aprila 2021. zatvori oko hiljadu. Svi pokazatelji govorili su da je ovo „brod koji tone”. Očigledno je to privuklo pažnju berzanskih mešetara koji su tokom januara pokušali da izvedu short selling (shorting) manevar sa akcijama GameStopa.

Shorting je, u suštini - kockanje. Investitor uzima akcije neke firme „na zajam”, uz dogovor da će ih svakako kupiti u određenom trenutku. Nakon toga ih prodaje i nada se da će njihova vrednost da padne. Ako se to i zaista desi, isplaćuje ih svakako tek na ugovoreni dan, po ceni koju imaju tada (poželjno što nižu) i ostvaruje profit na razlici. To je, iz nekog razloga, praksa koja je dozvoljena, a ako vam deluje kao riskantna rabota, ne grešite. Investitor, naime, može potpuno da pogreši i da se desi da vrednost skoči, što znači da, zapravo, može da izgubi mnogo novca. GameStop je delovao kao sasvim sigurna opklada, jer svi pokazatelji govore da će cena njihovih akcija svakako ići samo nadole. Ako ste baš super raspoloženi da igrate riskantno, možete čak da inicirate i da neko (vi) dodatno kupuje akcije, pokrenete trend skoka vrednosti, pa ih dump-ujete kada vi to odlučite i time prvi izvučete najveću razliku u ceni i pritom izazovete paniku i prodaju do obaranja cene na neki (ne)realni minimum i tek tada ih, zapravo, isplatite, ostvarivši dodatni profit zasnovan na „štelovanju” cena.

Ono na šta nisu računali na Wall Streetu jesu oni nevaljalci sa početka teksta, okupljeni na Redditu, koji su nekako skontali šta se zbiva sa GameStop akcijama i pokrenuli kampanju da se masovno udruže hiljade pojedinaca i da u periodu shortinga kupuju akcije GameStopa, iako svesni da će investicioni fondovi svakako pokušati da im obore cenu u znatnoj meri. Klasičan sistem ponude i potražnje je, naravno, pokrenuo rast cene na potpuno nerealno visok nivo. Igrajući na emocije običnih ljudi, koji su shvatili ovo kao šansu da teraju inat velikim fondovima i zlom establišmentu, uspeli su da zaista neverovatno veliki broj njih odgovori na poziv i uloži znatna sredstva u GameStop. Rezultat poduhvata - akcije sa nekih 15 do 20 dolara krajem januara rastu do ekstremno „napumpanih” 483 dolara. U toku februara se to ipak smanjilo i stabilizovalo na oko 40 dolara po akciji, ali i to je katastrofalan udarac na investitore koji su se nadali lakoj zaradi. Umesto toga, „pukli” su milijarde dolara.

Kako je moguće da je „običan čovek” uspeo da pobedi finansijskog „džina” i porazi ga na njegovom terenu? Pa, jedan od razloga svakako leži u činjenici da je trgovina akcijama postala dostupnija nego ikad. Naime, jedna finansijska kompanija, pod sugestivnim nazivom Robinhood, još 2015. godine predstavila je svoju aplikaciju za mobilne telefone, a koja korisnicima omogućava da bez mnogo peripetija kupuju i prodaju akcije koje žele. Tako imate svog brokera „na dlanu”, koji vam ne traži proviziju, ne uslovljava koliko ćete novca trošiti mesečno, niti vas opterećuje na bilo koji način. Štaviše, prilikom registracije vam čak i poklanja jednu random akciju od nekih 150 mogućih firmi, pa, tako, možda dobijete, recimo, jednu akciju Applea, „za dž”. Super primamljivo. Dakle, alat je tu.

Drugi deo ovog fenomena jeste to kako neko uspeva da organizuje takvu masu ljudi? Pa ni to ne treba da čudi. Korisnici Reddita, a kasnije i drugih internet lokacija, mahom su „milenijalci”, koji možda i ne razumeju baš najbolje finansije i čitavu tu stranu priče, ali im nije ništa neobično da ih pokrene neko koga nikada nisu videli uživo. Pričamo o ljudima koji možda i ne razumeju šta je shorting, ali znaju šta je gild. Možda im nije jasan pojam hedge fonda, ali razumeju poziv na raid u svakojaki dungeon. Možda sve te ljude niko ne bi uspeo da „navuče” da izađu u park i nose transparente, ali „iscimati” ih da „puknu kintu” iz fotelje i da se pritom osećaju kao jahači Rohana - nikakav problem. Još kada „u rog duva” jedan Ilon Mask, po Twitteru, uz kratko i jasno „Gamestonk!”, pa ko može da odoli tako divno geek-ovski jasnom pozivu? Uzgred, Mask je opasno počeo da se meša u sve i svašta... Gledamo te, Ilone, pomno.

Uzgred, Robinhood je u jednom trenutku obustavio mogućnost svojim korisnicima da kupuju akcije GameStopa, ostavivši im samo opciju da prodaju. Pokrenula se čitava hajka na njih, jer je izgledalo da je u pitanju klasičan pokušaj da se ubije svaka mogućnost da „mali igrači” poremete uigranu priču za finansijsku elitu. Svakako im u prilog nije išla činjenica da je upravo fond Citadel, koji je pokrio nenormalne gubitke nastale zbog GameStopa, ujedno i jedan od najvećih klijenata Robinhooda. Naime, Citadel uredno kupuje podatke o korisnicima Robinhooda, odnosno, o njihovim finansijskim aktivnostima (trade flow).

Deluje kao da je u pitanju klasičan pritisak i odsustvo bilo kakvog fer-pleja. Robinhood se branio pričom da jednostavno nije dovoljno veliki i ne raspolaže kapitalom kojim bi mogao da pokrije sve (čudne) transakcije svojih korisnika. Šta je istina, ostaće pitanje, ali ono što je nesumnjivo jeste to da je ovo samo jedan od primera kako nove tehnologije i navike mogu da poremete iz korena ustaljene šablone i kombinacije. Pomalo pankerski i sajber u isto vreme.

Sajberpankeraj

Kad smo već kod berza, akcija i čudnih stvari, skrenuli bismo vam pažnju na još jednu moguću malverzaciju, koja je ostala potpuno u senci prethodne priče. CDPR, moćna gejming kompanije iz Poljske, donela nam je voljenog Witchera i etablirala se kao firma koju cene i vole oni koji joj i bace po koji novčić. Razlog tome je visok kvalitet naslova iza kojih stoje, pregršt ljubavi i pažnje koju su ulagali u njih i nakon objave, pažnja prema glasovima i prohtevima igrača. To je pomalo neobično u svetu megakorporacija i pohlepnih izdavača, kojima nije strano da predstave poluzavršene igre, u koje, pritom, besramno instaliraju sisteme mikrotransakcija. Nije teško razumeti zašto su očekivanja bila tako velika, pa i nerealna, kada je najavljen Cyberpunk 2077, igra koja je trebalo da nas odvede na next level i zacementira status kompanije na vrhu gejmerskog Olimpa.

Nakon godina hajpovanja i nekoliko odlaganja, dobili smo igru koja je jednako mnogo pažnje dobila nakon izlaska i to ne zbog neospornih kvaliteta, već niza spornih, neprijatnih, činjenica. Bagovi, neoptimizacija i krajnje loša verzija igre za PS4 konzole (bez „Pro” sufiksa) ostavili su gorak ukus i donekle nevericu u to koliko je problema zadesilo CDPR nakon toga. Nude novac igračima nazad. Sony, zbog lošeg stanja igre, a i zbog refundiranja, povlači igru iz svoje onlajn prodavnice. Dodatno, piratska verzija dostupna je od prvog dana. Kreće sasvim čudan period i nije jasno kako je tako snažnoj kompaniji mogao da se dogodi ovakav peh. Toliko toga je delovalo nerealno loše, da su počeli da se javljaju i oni koji su počeli da sumnjaju da iza ovoga, možda, stoji nešto drugo. Naime, pojavila se sumnja, da je CDPR možda namerno i svesno povukao poteze koji će na kraju uticati na vrednost njihovih akcija na berzi.

Cyberpunk 2077 je u pretprodaji otišao u ruke osam miliona kupaca! Sve investicije u razvoj naslova su povraćene i ostvarena je znatna zarada, još i pre nego se igra pojavila. Pritom, ako pogledamo kako se vrednost akcija CDPR-a kretala u periodu pre objave igre, vidimo da je u pitanju konstantan rast. Od 2017. godine, kada je rad na CP2077 intenziviran, kao i kampanja oko njega, kreće uspon sa nekih šest evra po akciji, na maksimalnih 103 evra, koliko je zabeleženo pred sam izlazak igre, u decembru prošle godine. Odmah nakon toga kreće stabilan sunovrat na polovinu te vrednosti u roku od svega mesec dana, što je propraćeno svim skandalima koje na kraju kruniše i tužba pokrenuta od strane investitora. Da li su možda „namirisali” da je neko pokušao da ih izigra?

U prilog ovoj teoriji da je CP2077, zapravo, namerno pušten u prodaju u ovakvom stanju idu i jako čudne objave na Redditu (opet oni). Korisnik ThePhoenixRoyal objavljuje da je zaprepašćen lošim performansama koje je dobio na svojoj mašini, pa rešava da „pročačka” konfiguracione fajlove i nailazi na fajl memory_pool_budgets.csv, koji nedvosmisleno pokazuje da je igra „nameštena” da koristi manje memorije nego što je dostupno na samom sistemu. Nakon editovanja fajla, unošenjem viših vrednosti, dobija znatna ubrzanja i to deli sa zajednicom. Odmah nakon toga, post biva obrisan i izlazi hotfix 1.05 koji ne donosi neka preterana poboljšanja igre, ali potpuno uklanja pomenuti fajl, čime onemogućava takvu intervenciju i pritom u „patch notes” dokumentu zvanično objašnjava da pomenuti fajl, zapravo, ne čini ništa, da je u pitanju ostatak iz developer faze i da je priča koja kruži lažna, a da su poboljšanja koja ljudi prijavljuju samo placebo. Pritom su uklonili debug konzolu, kako bi sprečili da „krešujete” igru. Navode se poboljšanja i u radu sa AMD procesorima i boljim iskorišćenjem višejezgranih procesora sa šest i manje jezgara. Inače, ako vam je palo na pamet da se priča o namernom „spucavanju” performansi na AMD procesorima takođe pokrenula na Redditu, odgovor je - da. Kao i rešenja za to. Inače, prvobitni post vezan za korišćenje memorije sada je dostupan na Redditu (i.sk.rs/357899); ispostavilo se da nije obrisan, već privremeno uklonjen zbog mnogo prijava da je u pitanju lažni sadržaj, ali vremenom je vraćen.

I, tako, akcije lagano padaju, sve se odvija nekim svojim tokom, kada niotkuda ponovo uleće Ilon Mask i tvituje o tome da izlazi Tesla Model S Plaid, sa ilustracijom vozila koji na infotainment konzoli vrti Witchera i, kao da to nije dovoljno, u komentaru navodi „It can play Cyberpunk”. Zbog čitavog haosa sa GameStopom, ovaj tvit privlači potrebnu pažnju investitora i vrednost akcija CDPR-a ponovo skače, posle stabilnog kolapsa, na vrednost od približno 82 evra, odnosno, bezmalo duplo. To nije trajalo dugo i već par dana kasnije vraća se „u bunar”. Neko je zbog jednog Maskovog tvita zaradio lepe parice. Verovatno on. A možda i CDPR. Ako su i oni, onda im očigledno nije dovoljno, jer, čini se, rade sve u svojoj moći da dodatno spuste vrednost sopstvenih akcija.

Ovde mislimo na nedavni ransomware „napad hakera”. Verovatno ste čuli kako su neki super-hakeri uspeli da im zaključaju sve podatke, a pre toga pokradu sve što se nalazilo na serverima kompanije. Ta vest je i krenula od samog CDPR-a, koji je u saopštenju naveo kako su im sve pokrali, zaključali i kako im traže otkup koji ne nameravaju da plate, kako imaju bekap i to je to. Pritom su priložili mejl od napadača. Nećemo da citiramo sve, ali jedna rečenica bode oči. Hakeri navode da su svesni da CDPR ima bekape, ali svejedno i da ne plate, prodaće na licitaciji sve od Gwenta, pa do samog CP-a, ali su napad izveli da bi svima pokazali, pre svega, kako je CDPR „krš” kompanija i svesni su da će ova njihova akcija da im obori vrednost akcija. Pa može li to malo elegantnije, komšije Poljaci? Kada je dovoljno nisko? Kada planirate da otkupite svoju kompaniju nazad i konačno pustite hotfixe i da se igramo na potpuno „ispeglanoj” verziji igre koja negde „čuči” i čeka pravi trenutak da bude objavljena?

Da napomenemo, za ove tvrdnje nemamo nikakve konkretne dokaze, ali smo se potrudili da vam na jednom mestu sažmemo niz kontroverzi koje su pratile CDPR. Možda je istina da, zapravo, nikada nećemo videti CP2077 u punom sjaju, da je u pitanju megalomanski projekat i da je razvojni tim u nekom trenutku shvatio da nikada neće isterati viziju do kraja. Moguće je da je sve ovo što se desilo samo niz propusta i neodgovornih poteza kompanije koja i nije baš poznata po tome, što ne znači da je nemoguće. Ko će ga znati. Možda Mask? Ilone, Ilone, sumnjiv si nam nešto. Da nisi ti upetljao prstiće i u kriptovalute malo, a? Koliko kažeš? Milijardu i po?!


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama