TEST RUN
HTTPS Everywhere • Privacy Badger • uBlock Origin • PixelBlock • ClearURLs • Firefox Multi-Account Containers
Ekstenzije za bezbednije surfovanje
Vladimir PISODOROV
1. februar 2021.

 

 

Po cenu da zvučimo kao papagaji, još jednom ćemo se osvrnuti na špijune koji bazaju online svetom. Čini se da je situacija nikad gora i da ne možete jedan korak da napravite, a da vam se na leđa ne obruše lešinari koji cvrcaju energiju. Što je najgore od svega, prosečnom korisniku bajtovampiri uopšte nisu vidljivi i nesvesni su njihovog postojanja, sve dok na ekranu ne počnu da im „iskaču” personalizovane reklame, ponude bez kojih se ne može, akcije koje ne smeju da se propuste...

Postoji i druga strana medalje, na kojoj se nalaze maliciozni parčići programskog kôda koji kao usisivač uvlače lične informacije i ko zna šta posle rade sa njima. Možda zaista nemate šta da krijete, ali da li smatrate da treba da ih držite na izvol’te svima koji ih zatraže? Naravno da ne!

Kako bismo se zaštitili dok surfujemo, uglavnom instaliramo razne blokatore, antimalware alatke, podižemo „vatrene zidove”, ali postoji još jedan način na koji to možemo da uradimo. Pričamo o dodacima za internet browsere, onima koji će (ako ništa drugo) barem pokušati da spreče „curenje” podataka. Oni predstavljaju prvu liniju odbrane i i te kako mogu da se pokažu korisnim. Ne samo što će se nakon njihovog rada i podizanja štitova maliciozni pogledi držati dalje od vaše mašine, već ćete iskusiti brže učitavanje stranica koje posećujete. Druga strana se i te kako bori, pa dok su vam ekstenzije aktivne, moguće je da na sajtovima nećete biti u mogućnosti da vidite određeni sadržaj, pa čak ni da pristupite nekim njegovim segmentima. Tada imate samo dve opcije: da više ne otvarate konkretan sadržaj ili da dodatke o kojima pričamo privremeno isključite.

HTTPS Everywhere

U teoriji, internet saobraćaj koji se obavlja preko protokola HTTPS bezbedniji je od onog koji ide preko protokola HTTP. Sem vas i same stranice, niko drugi nema pristup sadržaju kom pristupate, pa su samim tim šanse da informacije „iscure” svedene na minimum. HTTPS Everywhere (www.eff.org/https-everywhere, 1,7 MB) je ekstenzija koja „rutira” internet saobraćaj i „tera” sve „obične” konekcije da idu preko bezbednog, HTTPS protokola. Naravno, tu i tamo ćete naići na stranice koje će zbog ovog odbiti da se učitaju, ali zbog toga ne treba da brinete. Komandni taster preko kog uključujete/isključujete ekstenziju nalazi se odmah do onog preko kog pozivate glavni meni, pa možemo da kažemo da je pri ruci.

U sekciji sa podešavanjima nema puno iznenađenja, što znači da HTTPS Everywhere može da se koristi u as is formatu i sa dodatkom problema neće imati ni manje iskusni korisnici. Sve je izvedeno u radi/ne radi maniru, a postoji i mogućnost da oformite listu disabled sajtova. HTTPS Everywhere je u obliku ekstenzije dostupan za Firefox, Chrome, Edge i Operu, dakle, za sve najkorišćenije internet browsere, dok je u Braveu i Toru uključen po defaultu. Pored toga, ovaj dodatak može da se koristi i na mobilnim platformama: u Firefox se instalira, a uključen je u Braveu, Toru i Onionu. Ekstenzija je, naravno, besplatna.

Privacy Badger

Postoji velika verovatnoća da kada pristupate određenom sajtu informacije koje „povlačite” ne dolaze samo od/sa njega. Recimo, obreli ste se na nekom news portalu koji između ostalih stvari nudi i vremensku prognozu. Podaci o tome kakvo nas vreme očekuje zapravo se dobavljaju sa nekog eksternog izvora i to predstavlja idealnu situaciju za plasiranje takozvanih third party „kolačića”. Njihova namena je da prate vaše navike prilikom surfovanja i o tome šalju informacije zainteresovanim stranama. Najgore po korisnika je to što uopšte nije svestan da se u pozadini dešava nešto za šta nije dao pristanak. Da stvar bude još gora, ovakvi napadi nisu usamljeni i na jednoj stranici često se nalazi maliciozni sadržaj koji atakuje sa više strana.

Privacy Badger (privacybadger.org, 1,2 MB) je tu da sve napade ove prirode spreči, jer prati ama baš svaku ostvarenu konekciju prema eksternim izvorima. Akcija se obavlja na taj način što ekstenzija „govori” internet browseru da određene konekcije nisu bezbedne i ovaj tada prestaje da „vuče” podatke sa njih. Prilično jednostavno, zar ne? Za vreme rada, Privacy Badger ne pravi listu potencijalno malicioznih konekcija i ima sposobnost „učenja”, što znači da se akcije preduzimaju na osnovu praćenja ponašanja trackera. Jedan od banalnih primera je i situacija u kojoj Privacy Badger detektuje učitavanje trackera na tri različite stranice i automatski ga blokira.

Ukoliko obratite pažnju na komandnu ikonicu videćete da se za svaku posećenu stranicu daje broj detektovanih trackera. Ako kliknete na nju, pojaviće se spisak trackera, a vi ćete dobiti šansu da korigujete ponašanje Privacy Badgera. Kontrola se obavlja preko slidera koji se dodeljuju svakoj detektovanoj pretnji, a moguće akcije su da dozvolite normalno učitavanje trackera, da ga blokirate, pa čak i da blokirate domain sa kog je učitan. Na propratna podešavanja i sekciju Settings možete da zaboravite, pošto sve odlično funkcioniše i bez dodatnog prebiranja po opcijama. Privacy Badger je, očekivano, besplatan i instalira se kao dodatak na klasičan način. Postoji u verzijama za Firefox, Chrome, Edge i Operu.

uBlock Origin

Po prirodi stvari, uBlock Origin (github.com/gorhill/uBlock, 2,62 MB) nije još jedan program za blokiranje reklamnog sadržaja. Iako se oslanja na engine koji pokreće Adblock Plus (adblockplus.org), prilagodljivost originalne sintakse je ono što ga izdvaja iz konkurencije. U praksi, to znači da uBlock Origin nudi mogućnost određivanja dodatnih pravila i filtera, na osnovu kojih će se izvršiti filtriranje dolaznog sadržaja. S obzirom na to da se „ispod haube” nalazi mnoštvo opcija i funkcija, biće potrebno neko vreme da se priviknete na upravljački interfejs i način na koji se dodaju nova pravila. Ekstenzija odvajanje žita od kukolja obavlja na osnovu informacija zabeleženih u listama koje mogu da se dodaju ili oduzimaju, u zavisnosti od toga šta od sadržaja želite da blokirate. Ovo je još jedan razlog zbog kog uBlock Origin ne može da se smatra običnim blockerom reklama i pre možemo da kažemo da je u pitanju blocker opšte namene. Po defaultu, pored reklama, blokiraju se i trackeri, ali i domaini poznati po „distribuiranju” malware sadržaja.

Klikom na komandnu ikonicu, dobićete mnoštvo informacija o blokiranom sadržaju, ali to nije sve. Naime, ekstenzija nudi mogućnost dodatne, ručne filtracije, pa, tako, može da se spreči pojavljivanje pop-up prozora, učitavanje multimedijalnih datoteka, izvršavanja JavaScripta i tako dalje. Posebno je zanimljiva funkcija Zapper, koja nudi mogućnost uklanjanja bilo kog objekta sa stranice na koji kliknete mišem. Iako je besplatan i open source, uBlock Origin nije šampion kada je podrška za različite internet browsere u pitanju. Podržani su samo Firefox, Chrome i Edge.

PixelBlock

Za PixelBlock (i.sk.rs/357850, 70 KB) ne možemo da kažemo da je ekstenzija zbog koje ćete se na internetu osećati bezbednije. Naime, njena namena nije da se bori sa malware sadržajem, blokira reklame i third party trackere, već da omogući „oticanje” informacija iz Gmaila. Zapravo, u pitanju je samo jedna informacija - da li ste otvorili poruku koju vam je neko poslao ili niste. Najlepše od svega je što se ovde sprečava zloupotreba korisnikove privatnosti, jer nije obavešten o tome da je „druga strana” zahtevala validaciju.

Dodatak ne dolazi sa mogućnošću bilo kakvog podešavanja i koristi se u viđenom stanju. Jedina naznaka da je nešto drugačije biće pojava ikonice crvenog precrtanog oka koja će se pojaviti iza imena pošiljaoca kada bude obavljeno blokiranje slanja potvrde o tome da ste otvorili poruku. Pretpostavljate, PixelBlock koristi se isključivo u sinergiji sa Gmailom i Googleovim internet browserom Chrome.

ClearURLs

Domišljate glavice osmislile su još jedan način da vas prate, pa podrazumevana zaštita od tracking „kolačića” verovatno neće biti dovoljna kako biste se osećali bezbedno. Takozvani tracking elementi nalaze se i u okviru URL-ova koje tokom dana putem imejl poruka dobijate na desetine. Naravno, toga niste ni svesni, osim ako se dobro ne zagledate u sintaksu adrese koja vam je poslata. Postoji način da se i ovo reši i to preko ekstenzije CleanURLs (i.sk.rs/357851, 877 KB), koja stiže u verzijama za Firefox, Chrome i Edge.

Dostupna podešavanja možete da ostavite u stanju u kakvom ste ih zatekli, jer ekstenzija sasvim dobro funkcioniše i u as is obliku. Čišćenje se obavlja u pozadini, bez bilo kakve interakcije sa korisnikom, mada postoji i mogućnost ručnog unosa linkova i njihovog naknadnog propuštanja kroz algoritam zadužen za odstranjivanje malicioznih delova. Klikom na komandnu ikonicu na toolbaru možete da se upoznate sa brojem skeniranih i očišćenih elemenata, baš kao i procentom „zaraženih” linkova. CleanURLs nije ograničen na filtriranje imejlova i očistiće svaki link koji detektuje na stranici koju ste otvorili u internet browseru.

Firefox Multi-Account Containers

Da biste od ekstenzije Firefox Multi-Account Containers (i.sk.rs/357852, 177 KB) izvukli maksimum, moraćete da potrošite dosta vremena na podešavanje. Ako vam nije jasno o čemu se to tačno ovde radi, pojasnićemo stvari. U pitanju je ekstenzija koja dozvoljava kreiranje „kontejnera” u koje ćete smeštati otvorene sajtove. „Caka” je u tome što „kontejneri” međusobno ne mogu da komuniciraju i da razmenjuju podatke. S druge strane, dozvoljeno je da sa više online naloga budete prijavljeni na istom sajtu istovremeno i to bez otvaranja dodatnih internet browsera.

Na ovaj način obavlja se separacija poslova i mada ekstenzija donosi mogućnost obeležavanja grupa bojama i nazivanja po želji, namena joj nije organizacija posla. Firefox Multi-Account Containers ne dozvoljava da dođe do mešanja podataka između kontejnera i tako na lak način održavate čist, na primer, nalog koji koristite na poslu od onog koji koristite u privatne svrhe. „Kolačići”, trackeri i ostala pošast na taj način neće moći da vam se ušunjaju na mala vrata i zagade radni prostor. Ono što ekstenzija ne može da uradi je da vas zaštiti od malicioznih napada, ali može da ih ograniči na „kontejner” iz kog su inicirani. Ukoliko sve dobro podelite i organizujete i to će biti dovoljno da, bar za kratko, radoznale oči i prstiće zadrži podalje od vašeg online života.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama