TEST RUN
Luminar 4
Predvorje AI foto -editovanja
Gordana RADOVIĆ
1. februar 2021.

Pored Adobe Lightrooma, koji je verovatno najpoznatiji program za uređivanje RAW snimaka, postoji još nekoliko vrlo uspešnih konkurenata. Luminar je doživeo četvrtu verziju, a mi smo poželeli da je isprobamo i vidimo koliko ona olakšava svakodnevni rad, ali i koliko je AI kojim raspolaže stvarno „pametan”.

Upravljački interfejs deluje pregledno i jednostavno, međutim, nakrcan je opcijama
AI koji je zvezda ovog programa takođe je opravdao sva očekivanja - jednostavno se koristi, a efekti su značajni

Luminar može da radi nezavisno, ali isto tako možete da ga instalirate kao plug-in za Photoshop. Autori preporučuju da se koristi kao zaseban program, pa smo ovom načinu dali prednost.

Upravljački interfejs deluje pregledno i jednostavno, međutim, nakrcan je opcijama. Kada su padajući meniji u pitanju, nećete pronaći opcije koje se nalaze u delu za konkretnu obradu slika. Nema dupliranja opcija, jer su ovde smeštene samo opcije i mogućnosti vezane za podešavanje rada programa, import, označavanje fotografija i, recimo, Flip i Rotate alatke kojih, inače, nema u delu sa alatkama za obradu fotografija. Najinteresantniji deo interfejsa i panel na kome ćete se najviše zadržati nosi naziv Edit. Tu su svi slideri preko kojih poboljšavate fotografije, a ima ih mnogo.

Paneli sa sliderima podeljeni su na četiri grupe i predstavljeni su ikonicama na krajnjoj desnoj strani. Nismo baš preterano oduševljeni ovakvom organizacijom. Ona je takva da ostavlja više mesta za radnu površinu (da biste u svakom momentu imali uvid u to na šta liči krajnji rezultat), međutim, nedovoljno upečatljive i pomalo razuđeno raspoređene ikonice ne odaju dobar utisak. Barem dok se ne budete navikli, stalno ćete morati da tražite ovaj ili onaj panel.

Luminar nije u stanju da otvara nekoliko panela odjednom. Međutim, kada importujete fotografiju počećete da tražite i ispitujete opcije, pa da vidimo šta se krije u pomenutim panelima. Prvi panel nazvan je Essentials i u njemu su najčešća podešavanja koja ste kao korisnik verovatno već videli i u sličnim programima. Prvo je Light, gde se nalaze podešavanja vezana za kontrast, temperaturu slike, ekspoziciju i slično. Svi parametri menjaju se jednostavnim pomeranjem slidera. Međutim, iako je panel nazvan Essentials, sadrži i neke napredne opcije. Već među opcijama za svetlost možete pronaći grafikon sa podešavanjima krive i to ne samo klasičnu krivu za podešavanje „svetlog i tamnog”, već i za Red / Green / Blue kanale. Svaki od kanala možete posebno da podešavate. Ovo su opcije koje su vam sigurno poznate, a kada krenete dalje kroz menije, nailazite na slidere za smanjivanje magle, Lens distortion, filtere u boji i slično.

Krenuli smo u eksperimentisanje sa ovim programom iz nekih drugih razloga, a to je AI (prikaz Luminara AI imaćete prilike da pročitate u narednom broju). Naročitu pažnju privukle su nam upravo ove opcije. Kao što smo napomenuli, interfejs je malo čudno organizovan, pa tako i ove opcije morate da tražite po različitim podmenijima, jer ih ima više, ali zanimljive su i privlačne.

Iako je njihovo korišćenje jednostavno i nema mnogo mudrosti oko potezanja na levu ili desnu stranu, želeli bismo da istaknemo nekoliko stvari. Pre svega, to da je AI u grafičkoj obradi slika našao svoje mesto, učvrstio se i napreduje sve više. Razlog tome je što se jako lako koristi: obično preko jednog ili dva klika mišem postižete nešto za šta je ranije bilo potrebno mnogo više i poteza i vremena. Pored toga, sav posao prepuštate veštačkoj inteligenciji, tako da uopšte ne morate da razmišljate o tome šta treba preduzeti - AI prepoznaje problem i rešava ga umesto vas. Zbog svega ovoga solidan posao mogu da obave i potpuni početnici. Naravno, za vrhunske rezultate potrebno je iskustvo i poznavanje rada u programima za obradu fotografija, ali sa AI rešenjima i početnik može da preduzme brojne korekcije i dobije solidan rezultat. Nakon što AI obavi svoj deo posla, početnik može da odluči da je to kraj priče ili da se baci na dodatno eksperimentisanje, dok će za naprednog korisnika (ili profesionalca) tu posao tek početi. U svakom slučaju, AI je pronašao svoje mesto i obe grupe korisnika ga hvale.

Luminar 4 donosi nekoliko funkcija iza kojih se nalazi AI. Na prvu smo naišli već u prvom, meniju Light, i ona ne bira šta će da poboljša. Radi nekako „generalno”. Ako je slika tamna, kako povlačite slider udesno, slika će dobijati više svetla; ako je slika mutna, dobijaće na oštrini; ako su boje slabe i one će se više istaći. Savetujemo vam da ne idete dalje od broja 80 (od ukupno 100), jer kada pređete tu cifru, AI kao da pretera, pa slika više ne izgleda ubedljivo. Sem ove opcije, Luminar nudi i nekoliko gotovih rešenja, koja bi, inače, zahtevala Photoshop (ili neki srodan program) i svakako više vremena. Naime, u panelu Creative postoji još nekoliko opcija koje jednim klikom donose drastičnu promenu, a tu promenu gotovo savršeno uklapaju u svaku pojedinačnu sliku koja nosi svoje unikatne karakteristike. Prva na listi je AI zamena neba. U padajućem meniju, pod nazivom AI Sky Replacement, birate jedno rešenje od popriličnog broja ponuđenih, a programska rutina pronalazi nebo na učitanoj slici i menja ga onim koje ste odabrali. Ponuđena rešenja su kvalitetna i estetski zadovoljavajuća, a izbor se kreće od običnog, plavog neba sa paperjastim oblacima, do fantastičnih zalazaka sunca. Ukoliko vam se ne dopada nijedno od ponuđenih rešenja, Luminar ostavlja opciju da učitate sliku neba sa eksternog izvora.

Ukoliko ima još prostora za dodavanje detalja (a gotovo ga uvek ima), sledeći padajući meni pun je dodataka i detalja koje možete da dodate na nebo, bilo ono originalno ili neko od onih koje ste upravo dodali, ali u pozadinu. To znači da AI prepoznaje subjekat ili subjekte koji su u prvom planu i njih ostavlja da budu zvezda na fotografiji, dok detalje koje ubacuje stavlja u drugi plan i uklapa u postojeću kompoziciju. Ovde možete da pronađete detalje kakvi su, recimo, ptice na nebu, planina u pozadini, možete da dodate dugu ili mesec. Naravno, preporučujemo da pazite da ne preterate sa dodacima, jer previše „veštačkih” detalja ubija autentičnost fotografije.

Još jedan sličan efekat jeste dodavanje sunčevih zraka. Ovde imate mnogo više kontrole nad efektom, ali suština je ista: da dodajete originalnoj slici ono što ne postoji ili bar nije postojalo u trenutku snimanja fotografije. I ovde možete da dodate sunce gde ga nije bilo ali, pored pukog „dodaj malo ili mnogo zraka sunca”, detaljisanje ide dotle da možete da izaberete i koliko pojedinačnih zrakova sunca program treba da doda, odakle idu, u kom pravcu i kojom brzinom se kreću, a sve se to jednostavno obavlja.

Autori nisu zaboravili ni ulepšavanje portreta. Oni su posebna priča kada je obrada fotografija u pitanju. Praktično, svaka stavka na licu ima posebne opcije za unapređivanje. Na raspolaganju su, opet, slideri koji unapređuju sve: od oblika i veličine očiju, boje usana, kvaliteta kože, pa do oblika glave. Jednom rečju, možete nekome da promenite lični opis u potpunosti, a da i dalje liči na sebe. Promene, naravno, mogu da budu i suptilne i dodate sa ukusom, tako da samo istaknete poneki detalj.

Pored AI alatki koje su definitivno zauzele počasno mesto kako u samom programu, tako i u ovom tekstu, istakli bismo i nekoliko mogućnosti koje su jako korisne, a nemaju veze sa veštačkom inteligencijom. Pre svega, gotovo svaki efekat koji se podešava pomoću slidera u dnu ima dodatne opcije: Brush, Radial mask ili Gradient mask. Preko njih se obavlja „ograničavanje” efekta koji se po defaultu primenjuje na celu površinu slike, te ih je moguće primeniti samo na pojedine oblasti. Ako izaberete Brush - samo na one delove koje obeležite četkicom; ako izaberete Radial ili Gradient mask - samo na one delove slike koji su označeni maskom, a koje vi postavljate gde želite.

Na kraju, istakli bismo još jednu opciju, a to je mogućnost postavljanja više layera. Nekada, autori programa za afterdeveloping nisu smatrali da su layeri potrebni kod obrade fotografija, već je ovako nešto ostavljano, recimo, Adobe Photoshopu, ali sada je i ta opcija dostupna, pa tako možete da kombinujete više delova slika i uklapate ih ili nekoliko efekata organizujete u jednu celinu.

Možemo da zaključimo da je Luminar 4 ispunio sva očekivanja. Program je stabilan, manje opterećuje mašinu nego što smo očekivali, opcije koje smo sretali u drugim sličnim programima su tu, ali je ponuđeno i nešto više. AI koji je zvezda ovog programa takođe je opravdao sva očekivanja. Jednostavno se koristi, a efekti su značajni. Uz to, efekti koji koriste AI uvek mogu da se doziraju, pa AI može da se koristi u onolikoj meri koliko vi smatrate da fotografiji to „stoji”. Program za svaku preporuku, bilo da ste početnik ili napredniji korisnik.

Tip: foto-editor

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 1,54 GB (trial)

Cena: 67 evra, proba 7 dana

Adresa:
skylum.com/luminar


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama