TEST RUN
Music Pattern Generator 2.2
Muzika u slici
Gordana RADOVIĆ
1. februar 2021.

Za divno čudo, Music Pattern Generator nije editor, čak ni „ne stvara” muziku ili zvuk, već informacije šalje na MIDI izlaz, pa se izlaz „snalazi” sam. Izdvojili smo ga, jer ima simpatičan upravljački interfejs, lak je za korišćenje i naizgled je primamljiv i manje iskusnim korisnicima.

Svi elementi odlično su grafički prikazani i muziku koju stvorite možete ne samo da čujete, nego i da vidite

Da biste počeli da stvarate, odnosno, da čujete zvuk, potrebno vam je više od ovog programa. Naime, potrebna vam je neka od alatki za uređivanje audio-sadržaja, kao i funkcionalan MIDI output port. Prvo smo rešili online varijantom - midi.city, a drugo instalacijom programa ipMIDI (www.nerds.de/en/ipmidi.html, 1,5 MB). Nije neophodno da koristite ova rešenja, ali ako samo hoćete da isprobate program, obaviće posao.

Interfejs, nažalost, nije moderan, ali je, s druge strane, dovoljno jednostavan i pregledan da nemamo većih zamerki. Sem osnovnih funkcija, tu su i one karakteristične samo za ovaj program. Pre svega, tu je taster Library. Klikom na njega otvara se mali meni koji sadrži najosnovnije elemente za kreiranje zvuka, kombinovanje ritma i specijalnih efekata. Na raspolaganju su tri glavne opcije: Euclidean, Euclid FX i Output.

Euclidean je osnovni paket, koji donosi zvuk, ritam, jačinu i visinu tona i još dve veoma bitne stavke: sjajno je grafički predstavljen, tako da uvek znate šta i kako radi i ima odvojena podešavanja koja lako mogu da se menjaju. Svaki element postavljate na radnu površinu drag and drop metodom. Da biste videli podešavanja i opcije, neophodno je da „uključite” mali francuski ključ pri vrhu ekrana, a tu ćete pronaći i default podešavanja i opcije za njihovo menjanje. Podešavanja podrazumevaju četiri pulsa u 16 koraka, svaka nota traje jednu šesnaestinu, a default kanal je jedan od ukupno 16. Dozvoljeno je menjati sve od navedenog, kako dužinu tona, tako i ritam i jačinu, kao i visinu. Broj elemenata je neograničen, pa možete da ih kombinujete do mile volje. Jedni mogu da predstavljaju basove, drugi visoke note... Praktično, granice nema, sem one koju uho može da podnese.

Slična priča je i sa Euclid FX. Postoje osnovna podešavanja, koja mogu da se menjaju i uklapaju. Specifična stvar kod ove vrste elemenata je to što nisu u pitanju nezavisni elementi, već služe kao specijalni efekti za gorepomenute Euclidean elemente. Imaju odvojen set podešavanja, koji se unekoliko razlikuju od onih za glavne elemente, ali vam preporučujemo da ih isprobate, jer su opcije i njihove kombinacije suviše brojne da bismo ih ovde pobrojali.

Treći neophodan element je Output, koji služi za povezivanje Euclidean i Euclid FX komponenata sa izlazom. Da biste uopšte bili u mogućnosti da čujete zvuk, birate opciju MIDI porta. Euclidean je nezavisni element koji se jednostavno povezuje sa Output elementom, dok je Euclid FX zavisni element, koji ne može da se povezuje direktno na Output, već Euclidean uvek mora da stoji između. Niko vam ne brani da sve komponente povežete na jedan izlaz, ali priča se ulepšava i usložnjava ukoliko postoji više portova i više konekcija.

Kada je u pitanju čuvanje onoga što ste načinili, ne postoji opcija da sačuvate rad u nekom od audio-formata. Za to ćete morati da koristite neki drugi program. Music Pattern Generator je usmeren na programersku stranu stvaranja muzike, pa tako tvorevinu čuvate samo u JSON fajlovima, a isto tako, samo fajlove tog formata možete importovati. JSON fajl čuva sve podatke o podešavanjima koja ste izvršili. Ovo jeste čudno, ali s druge strane, autor programa se na zvaničnom sajtu hvali upravo činjenicom kako je ceo program napisao u JavaScriptu, tako da ovo i ne treba da bude preterano neobično.

Jedina zamerka koju imamo je to što Music Pattern Generator ne može da funkcioniše samostalno. Istina je da je mali, ali bi, kada je već toliko user friendly, bilo mnogo bolje za buduće korisnike da ne moraju ništa dodatno da traže i instaliraju. Da je tako, mogli bismo reći da je softver namenjen i početnicima, a ne samo naprednim korisnicima, međutim, to zaista nije tako. Pre nego što uopšte počnete da ga koristite, morate da znate šta vam nedostaje i šta vam rešava problem. Kako da dođete do toga da čujete muziku koju stvarate, a zatim i kako da sačuvate projekat i kako da ga kasnije upotrebite.

Rad u programu vrlo je jednostavan i što je još bitnije, vrlo zabavan. Svi elementi odlično su grafički prikazani i muziku koju napravite možete ne samo da čujete, nego i da vidite.

Tip: audio-alatka

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 250 MB

Cena: besplatno

Adresa: www.hisschemoller.com/mpg


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama