TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 10: Otvaranje sekcije System/About
Od izvora sedam putića
Vladimir PISODOROV
1. februar 2021.

Oktobarski update Desetke, pored stvari koje je doneo i o kojima smo (naširoko) pisali, odneo je i jednu žrtvu. Vascelo korisna sekcija System, kojoj smo kao hipnotisani pristupali traživši dijapazon korisnih podataka, otišla je u večna lovišta. U pitanju je prva žrtva Microsoftove nove politike koja na nišanu drži legacy delove Windowsa, a koji bi u narednom periodu trebalo da dožive sličnu sudbinu.

S jedne strane, u potpunosti razumemo nastojanje programera iz Redmonda koji se trude da nam ponude zaokruženo radno okruženje iz kog povremeno ne iskaču delovi prošlosti, ali... Sve to odavno je trebalo uraditi, a ako se već ovoliko čekalo, zašto se krenulo od funkcije koja je među korisnijima? Da podsetimo, sekcija System bila je mirna luka za svedene informacije o mašini koja se koristi. Tu su bili podaci o procesoru, količini radne memorije, nazivu mašine i radne grupe kojoj pripada, ali i o tome da li je Windows aktiviran. Nekada, ovde se nalazio i famozni Performance Index, koji je odavno „kaširan”. Sekciju System koristili smo i kao svojevrsnu prečicu do Device Managera, ali i Advanced system settingsa.

Nakon održanog parastosa, tužni skup shvatio je da stvari, ipak, nisu toliko crne i da informacije kojima smo pristupali i dalje postoje, ali u novom obliku. Smeštene su u okviru sekcije About (čija li je ovo bila „sjajna” ideja, ne znamo), koja se izgledom savršeno uklapa u „sravnjeni” look & feel Desetke. Prvo što ćete primetiti je da su informacije i prečice do podržanih podsekcija sortirane u koloni, što donekle otežava korišćenje, jer su ranije prečice bile izdvojene u levom delu radne forme. Sada se nalaze na dnu ekrana i ako želite da dođete do njih, prvo ćete morati da prođete informacije o procesoru, memoriji, verziji Desetke... Iz sekcije About može da se promeni naziv mašine, da se pristupi Device Manageru, Advanced system settingsu i ostalim stavkama koje su figurisale ranije. Postavlja se pitanje, kako se novoformiranoj sekciji About pristupa, pošto od načina na koji smo navikli očigledno više nema ništa.

Tu smo se svi prevarili, jer, verovali ili ne, sekcija System i dalje figuriše u okviru klasičnog Control Panela. Ruku na srce, kad kliknete na nju mišem, obrećete se u sekciji About, ali jasno vam je šta smo hteli da kažemo. Do Control Panela najlakše stižete tako što u liniji Search na desktopu upišete njegov naziv, potom kliknete na System and Security (pod uslovom da je aktivna opcija View by: Category - pogledajte desni gornji ugao početne strane Control Panela) i treća funkcija po redu je System. S obzirom na to da je ovo put koji će da koriste mahom stari korisnici Prozora, sada ćemo pokazati i onaj koji je Microsoft imao na umu kada su novopridošlice u pitanju. Pritiskom na kombinaciju tastera ‘Win-I’ pozovite sistemsku sekciju s podešavanjima. Odaberite prvu kategoriju na spisku koji će se pojaviti - System, a kada se na ekranu budu pojavile stavke uskladištene pod njenim skutima, odskrolujte sadržaj do kraja i tamo ćete naći sekciju About.

Ikonica This PC, koja je zamenila My Computer, konačno će dobiti pun smisao, jer se preko nje može pristupiti sekciji About i to na nekoliko načina. Ukoliko se ikonica nalazi na desktopu, „odrulajte” kursor miša do nje, pritisnite taster ‘Alt’ i dvokliknite levim tasterom miša - za divno čudo, sekcija About pojaviće se pred vašim očima. Važno je napomenuti da opisana metoda ne funkcioniše ukoliko ste na desktop „izvukli” klasičnu prečicu (prepoznaćete je po strelici u levom donjem uglu ikonice), već preko kategorije podešavanja Themes-Desktop Icon Settings. Ako to nije slučaj, ne očajavajte, do This PC možete da dođete i zaobilaznim putem, bez njegovog „izvlačenja” na desktop. Jednostavno, pokrenite File Explorer i nađite ga u vertikalnom tree viewu pri levoj ivici ekrana. Pritisnite desni taster miša iznad ikonice i iz kontekstualnog menija odaberite funkciju Properties - na ekranu će se pojaviti sekcija About. Konačno, This PC može da se pozove i preko linije Search na taskbaru. Nakon što upišete njen naziv, na desnoj strani prozora Search locirajte funkciju Properties i kliknite na nju. Isti rezultat postižete i ako na listi pogodaka, iznad ikonice This PC, desnim tasterom miša pozovete kontekstualni meni i iz njega odaberete Properties.

Pokretanje procesa iz dijaloga Run nije preterano udobno i obično se „ostavlja” iskusnim korisnicima ili za situacije kada ništa drugo ne funkcioniše. Kao što to verovatno znate, dijalog Run na ekran pozivate pritiskanjem kombinacije tastera ‘Win-R’, a nakon što upišete control /name Microsoft.System i pritisnete ‘Enter’ dolazite do sekcije About. Tekst ipak nećemo završiti najnaprednijom, nego najjednostavnijom metodom za pozivanje sekcije About. Pominjali smo je u prošlom broju, kao prvi korak za stizanje do Device Managera. Pritiskanjem kombinacije tastera ‘Win-Pause’ teleportujete se direktno u središte sekcije About.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama