TEST RUN
Stems
Na parove razbrojs !
Gordana RADOVIĆ
1. septembar 2020.

Ovaj program je toliko frišak, da još uvek nema zvaničnu verziju. Stems je tek u 0.01 iteraciji, ali nam je privukao pažnju jednostavnošću i zanimljivom postavkom. Šta je uopšte cilj ili svrha ovog programa? Da vam omogući da uzmete bilo koju audio-numeru i da je raščlanite. Harmonijska kombinacija koja predstavlja pesmu može da se raščlani na komponente, a Stems je pravi način da to uradite jako jednostavno.

Harmonijska kombinacija koja predstavlja pesmu može da se raščlani na komponente, a Stems je pravi način da to uradite vrlo jednostavno

Zvanični sajt projekta nimalo nam se nije dopao, jer sem izgleda interfejsa i tastera za download, ne nudi praktično ništa više, što bi nas pobliže upoznalo sa programom i njegovim funkcijama. Zbog toga, preporuke i objašnjenja tražili smo po drugim sajtovima i čitali opise onih koji su imali prilike da ga koriste. Tako da (bar kako sada stvari stoje), ni vi se nećete ovajditi za bilo kakvu informaciju, a o podršci da ne pričamo. I pored toga, hrabro smo se upustili u download, pa kako bude...

Interfejs je štur i postoje samo dve opcije. Jedna je da upišete šifru licenciranog proizvoda, a druga da pređete na upload audio-numere koju želite da obradite u programu. I ovde smo naišli na dve opcije: da li želimo da uploadujemo pesmu sa kompjutera ili da jednostavno ubacimo link sa YouTubea. Prva opcija bi trebalo da podržava dosta formata: MP3, WAV, OGG, AAC, M4A i FLAC. Mi smo pokušali sa MP3 i M4A, međutim, u oba slučaja bi se upload zaglavio negde na polovini, bez ikakvog objašnjenja, prijavljivanja greške ili odustajanja od strane programa. Jednostavno, ne ide.

Linkovi ka sadržajima sa YouTubea, srećom, išli su vrlo glatko i već nakon nekoliko sekundi pesma bi se uploadovala i automatsko raščlanjivanje bi počelo da se odvija. Pesma koju smo ubacili se pred našim očima, a bez potrebe za bilo kakvom akcijom sa naše strane, delila na čak sedam fajlova. Svi fajlovi su u WAV formatu, tako da jesu malo „teži”, odnosno, nekoliko puta teži od originala, ali da vidimo šta smo to, u stvari, dobili. Od sedam fajlova, jedan je identičan originalu, samo što je u WAV formatu. U narednom fajlu izdvojeni su samo vokali - kada ga pustite, sva muzika je „izbrisana”, pa glasove iz pesme možete da upotrebite za kombinovanje sa bilo kojoj drugom muzičkom podlogom. Treći fajl je obrnuta priča, odnosno, čućete sve sem glasova. To je instrumental, posvećen onima koji vole karaoke, da vežbaju glas ili nešto profesionalnije - da snimaju cover izvedbe.

Sledeće četiri varijante takođe su komplementarne, ali nešto komplikovanje od instrumentala i vokala. Sve četiri zajedno čine potpun instrumental, ali su podeljene na: basove, bubnjeve, klavijature i „ostalo”, što, pretpostavljate, sadrži ono što ostane kada se pomenute komponente izoluju. Sa ovim fajlovima možete da radite šta vam je volja, a ukoliko niste u muzičkim vodama, ukratko ćemo objasniti da „delovi” mogu da se koristite da bi početnik dobro naučio deonicu ili da se nadomesti pratnja dok se vežba svoj instrument i tome slično. Kada je u pitanju remix i kombinovanje - nebo je granica, postojećim delovima možete da dodajete ili oduzimate šta god želite, usporavate ritam ili ga ubrzavate ili da ga zamenite nekom potpuno drugom deonicom.

Nebitno koja je pesma, kompozicija ili koji žanr - uvek ćete dobiti isti rezultat: sedam fajlova u WAV formatu, a kako će oni zvučati pojedinačno, zavisi od komponenata od kojih je original sastavljen. Šta ćete dalje sa tim vaša je stvar, jer upravo ovde se i sve funkcije, opcije i mogućnosti programa završavaju. Nema nikakvih dodatnih opcija, predloga ili sugestija. Ne možete pustiti dobijene fajlove iz programa, pa se snađite na drugi način. U pitanju je komercijalni program i licenca košta 15 dolara, a mi smo uživali u 14 dana probnog perioda.

Generalno gledajući, koliko god da je iskustvo sa ovim programom obeleženo šturim opcijama, zadovoljni smo onim što se dobija kao krajnji rezultat. Fajlovi su odličnog kvaliteta - nimalo lošiji od originala i kao takvi pogodni su za bilo kakvu dalju upotrebu. S druge strane, zasmetalo nam je to što nismo uspeli da „isteramo” do kraja upload i analizu makar jednog fajla sa hard-diska, iako su to bili fajlovi koje program, navodno, podržava. Kao takav, program je samo polovično upotrebljiv, pa se pitamo zašto uopšte plaćati licencu.

Uzevši u obzir da je ovo tek početak i da je ovo prva verzija, moramo biti blagi i dati pozitivnu ocenu Stemsu. Iz aviona se vidi da ima mesta za poboljšanja i da je neophodno raditi na podršci, tako da iščekujemo verziju 1.0, pa da vidimo šta će ona doneti.

Tip: audio-obrada

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 56,9 MB (trial)

Cena: 15 dolara, proba 14 dana

Adresa: stems.app


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama