TEST RUN
Buildbox 3.3.2
Razvoj igara za svakog
Gordana RADOVIĆ
1. septembar 2020.

Ako ste oduvek želeli da se okušate u razvoju igara, ali niste znali kako, evo jednog pažnje vrednog predloga. Buildbox je primamljiv zbog toga što uopšte nije neophodno da znate da programirate, jer je osmišljen kao alternativa takvom načinu razvoja i zlonamerno usmeren na blasfemiju game developmenta bez programiranja.

Velika prednost Buildboxa je u tome što bilo ko može da se oproba u razvoju igara i to što se prvi rezultati vide već nakon prvog dana

Prva verzija programa svetlost dana ugledala je 2014. godine. Tada je bio prilično jednostavan, ali su mu s druge strane i mogućnosti bile vrlo ograničene. Pored toga, bio je i prilično bagovit, ali danas, u svojoj trećoj verziji, lako možemo da primetimo da su ga autori višestruko unapredili za ovih nekoliko godina.

Po instalaciji, srešćete se sa interfejsom koji neodoljivo podseća na one u programima za animaciju. Tu je radna površina, timeline, a s obe strane komponente i njihove karakteristike. Ukoliko se prvi put susrećete sa ovim programom, od velike pomoći biće vam tutorijal. Osmišljen je u vidu „korak po korak” vodiča o tome kako da kreirate glavnog junaka, dodate mu osobine, kako da kreirate „neprijatelje” i, naravno, kako da nagradite junakov trud i rad. Tu su i nivoi, jer levelovati se mora. Nakon uvodnog tutorijala (koji možete i da preskočite), tu će biti još mnoštvo how to video-snimaka, ali i veliki broj gotovih šablona koji su od velike pomoći dok učite ili ne znate gde da pronađete materijale da biste napravili nešto svoje.

Buildbox je počeo kao program za 2D igre, ali verzija 3 je donela i opciju za „izgradnju” 3D igara koja je obradovala mnoge korisnike ovog programa. Od relativno skromnih početaka, svaka sledeća verzija bila je stabilnija, pa je verzija 3 sa ovako krupnim poboljšanjem došla kao vrlo stabilna i bez bagova. Šabloni koji su vam na raspolaganju uglavnom su 3D i iz njih možete da učite, pozajmljujete i kombinujete komponente, koristite postojeću strukturu i tako dalje.

Kako, otprilike, izgleda početak kreiranja jednostavne 2D igre? Pre svega, potrebna vam je biblioteka sa slikama vašeg junaka, njegovog okruženja, prepreka i/ili neprijatelja, zatim nagrada i svih sporednih likova. Sve ove komponente možete da unesete iz postojećih izvora koje je program „doneo sa sobom”, ali, naravno, ako već imate izgrađenu ideju u glavi i hoćete ozbiljno da se oprobate u game developmentu, učitajte svoje sličice i pokrenite nešto originalno. Običnim drag and drop postupkom na radnu površinu ili scenu, postavljate sve slike i dodeljujete im karakteristike. Dodeljivanje funkcioniše tako što birate neku od ponuđenih opcija - praktično popunjavate formular. Ako ste upravo postavili sličicu glavnog lika, prvo mu odaberite funkciju character i tako program zna ko je dobio glavnu ulogu. Zatim, postavljate prepreke i dodeljujete im funkciju enemy, kao i to šta se dešava kada karakter udari u nju: da li trpi neku štetu i koliku ili odmah umire. Takođe, stavićete i neku nagradu sa funkcijom coin.

Sem ovih funkcija, tu je i platform, kako bi karakter imao po čemu da hoda ili kada toga nema, da naprosto padne i umre. Sve ostale slike koje postavite mogu da imaju funkciju da ulepšaju i obogate vašu igru: more, nebo, oblaci, rastinje, zvezde... Upravo smo nabrojali sve osnovne uloge koje bi jedna igra trebalo da ima: glavnog junaka, prepreku ili neprijatelja, nagradu i prostor u kojoj se priča odvija. Kako ćete vi sve ovo iskoristiti za svoju priču i kako organizovati da to bude dinamično, zanimljivo i privlačno - zavisi ne samo od vaše veštine u ovom programu, već i od toga kako ste igru zamislili i organizovali. Buildbox daje dovoljno podrške svakoj vašoj ideji.

Ukoliko postojeće opcije nisu dovoljne, niko vam ne brani da dodajete delove kôda i to koliko god želite. Samo zato što ne morate da koristite kôd, ne znači da ne možete. Što više kôda upotrebite, vaša igra biće unikatnija, a samim tim i kvalitetnija.

Osnovna verzija programa je besplatna. Međutim, tu postoji dosta ograničenja. Pre svega, navešćemo to da se igra koju biste stvarali u besplatnoj verziji mora ograničiti samo na jedan svet, kao i da je možete eksportovati samo na desktop. Verzija Plus vam nudi pet svetova i eksport na mobilne uređaje, a uz to nudi i lako integrisanje dodataka koji vam kao autoru donose novac. Pro verzija je potpun doživljaj, gde nema ograničenja u svetovima i scenama i nudi podršku za reklame, kupovinu u samoj igri i tako dalje.

Nakon svega, ostaje samo topla preporuka da se oprobate u razvoju igara. Unity dobija dobru konkurenciju u ovom programu, a kao veliku prednost Buildbox ima i to što bilo ko može da se oproba i to što se prvi rezultati vide već nakon prvog dana.

Tip: razvoj igara

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 308 MB

Cena: besplatno

Adresa: www.buildbox.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama