TEST RUN
TweakPower 1.153
Zategnuti optimizator
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2020.

Nema šta, za jedan program kojem je u krvi optimizacija sistema, TweakPower izgleda krajnje uredno i zategnuto. Na izuzetno malom prostoru i radnoj formi koja se ne oslanja na klasična Windows rešenja smešteno je sijaset funkcija. Svojevrsna uzletna pista je Dashboard „stranica”, na kojoj se nalaze izdvojene informacije o najvažnijim sistemskim komponentama. Na primer, jednim pogledom na ekran vidite da li je aktivan firewall, ima li problema sa hard-diskovima, da li su detektovani problemi sa drajverima, koliko dugo je trajala startup, a koliko dugo shutdown sekvenca...

Nabijen funkcijama i pregledan, TweakPower jedan je od najboljih programa u klasi

Kako je sekcija Dashboard informativnog karaktera, činjenje bilo kakvih akcija inicira se preko vertikalne palete alatki, pribijene uz levu ivicu ekrana. Ne računajući sekciju Settings, koja je smeštena skroz dole, ovde se nalazi čak devet oblasti. Prva na spisku nazvana je Cleaning i već pretpostavljate o čemu se radi - na raspolaganju je čišćenje registar baze, „pražnjenje” internet browsera, uklanjanje plug-inova i tako dalje. Proces može da bude automatizovan ili prepušten vašem čvrstom vođstvu, kada ćete biti u prilici da potvrdite svaku izmenu koju će TweakPower da načini.

Sledeća na spisku je sekcija Windows, iz koje pristupate brojnim podešavanjima vezanim za funkcionisanje operativnog sistema. Na primer, možete da odredite koji screensaver će se koristiti, koja pozadina će krasiti desktop, kojom brzinom će se „kretati” kursor miša po ekranu... Sekcija System je komplementarna, ali ovde se nalaze alatke za oporavak Windowsa, deinstalaciju programa, čišćenje Startup sekvence, baratanje Power profilima, pa čak i dobijanje informacija o hardverskim komponentama i određivanje famoznog Performance indeksa. Inače, kada se zagrebe ispod površine, odnosno, ispod naziva kategorija i oblasti, izgled upravljačkog interfejsa u znatnoj meri se menja i sve počinje da dobija obrise nekih prošlih vremena, to jest, prethodnih verzija Windowsa. Ovo ne čudi toliko ako se zna da su autori ubacili toliko opcija da bi ozbiljnijim grafičkim okruženjem samo napravili usko grlo.

Iz sekcije HDD bavimo se problemima vezanim za nosače podataka. Odavde se vrši defragmentacija, povraćaj slučajno obrisanih datoteka, lov na identične datoteke koje bespotrebno zauzimaju prostor na hard-disku, potraga za lošim sektorima, deljenje fajlova, enkripcija... Oblast Tools je iz nekog razloga rezervisana za rad sa registar bazom, pa se odavde može obaviti pretraga njenog sadržaja, defragmentacija ili bekapovanje i povraćaj podataka.

Možda i najvažnija sekcija je ona pod nazivom Optimize. Na jednom mestu nalaze se sve potrebne opcije preko kojih možete da ubrzate rad solid state nosača podataka, da ubrzate podizanje Windowsa, skratite vreme koje je potrebno operativnom sistemu da programe koji su se „zaglavili” izbriše iz memorije, obavite optimizaciju servisa koji rade u pozadini i usporavaju funkcionisanje sistema, te da preko baterije funkcija podesite vizuelni identitet i grafičku komponentu Prozora. Sve pomenuto se toliko jednostavno obavlja, da uopšte ne treba da se plašite, a u nekim slučajevima na raspolaganju su i radni profili koji će obaviti grupnu promenu podešavanja radi uštede vremena.

Za kraj smo ostavili sekciju Smart Tuning u kojoj se nalazi nekoliko, prilično korisnih, stvarčica. Izborom radnog režima, Windows može automatski da se podesi za štednju energije ili maksimalne performanse, odavde možete da (de)aktivirate i Xbox Game Bar i Game mode, ali i da uključite automatsko održavanje sistema i čišćenje đubreta.

Nabijen funkcijama i pregledan, TweakPower jedan je od najboljih programa u klasi. Od koristi će biti kako početnicima, tako i nešto iskusnijim korisnicima. Ovim prvim zato što će im otvoriti put do funkcija za koje nisu ni znali da postoje, a ovim drugim zato što će uštedeti vreme za obavljanje inače dosadnih radnji. Mana može da bude to što je program u nekim situacijama izuzetno spor, odnosno, bolje je reći da generiše nezgodan lag, za koji nemamo smisleno objašnjenje. Na primer, samo pomeranje prozora po ekranu ume toliko da kasni da vam se čini kao da je neko preuzeo kontrolu nad kompjuterom i umesto vas obavlja radnju.

Tip: optimizacija sistema

Potrebno: Windows

Veličina: 9,8 MB

Cena: besplatno

Adresa:
kurtzimmermann.com
/tweakpowerext_en.html


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama