TEST RUN
Kernel Video Converter 20.0
Konverter iz doba Metroa
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2020.

Šta bi trebalo da se desi da bi vas nateralo da zamenite svoju omiljenu „konvertaljku”? Čini nam se da je na ovom polju već sve rečeno, pa sad ostaje samo da nijanse odlučuju. Ako nas pitate zašto smo se onda odlučili da se još jednom upustimo u opisivanje izdanka iz klase, odgovor je jednostavan. Program krasi korisnički interfejs koji kao da je došao iz reklame za upravljačko okruženje Metro, a dodatno, za njegov nastanak zaslužna je kompanija Kernel (simpatičnog li naziva). Na kraju, u pitanju je verzija 20.0, što sugeriše da je Kernel Video Converter prošao sito i rešeto.

Grafička akceleracija ne postoji, ali će program umesto toga upregnuti svako dostupno procesorsko jezgro

Nema te multimedijalne datoteke koju ova alatka ne može da propusti kroz šake. Ne postoji ograničenje kada je veličina fajlova na ulazu u pitanju, dok se autori hvale da program najbolje rezultate daje upravo prilikom obrade gabaritnih video-snimaka. Na početku ćete biti u prilici da na radnu listu postavite datoteke sa kojima želite da radite. Umesto klasičnog spiska, autori su se odlučili za neku vrstu „pločica”, koje su iz nekog razloga razvučene po horizontali, pa thumbnailovi ne odgovaraju originalnom formatu snimka i deluju prilično neozbiljno.

Sledeći korak podrazumeva odabir izlaznog formata i to se vrši po principu „svi za jednog, jedan za sve”. Dakle, ne možete da svakom fajlu na ulazu prišijete drugačiji format na izlazu, već će svi biti procesirani po istom ključu. Spisak dostupnih formata pojavljuje se u novoj radnoj formi (čitaj: prozoru) i naprosto nas je zapanjio! Šta su sve ovde autori uspeli da natrpaju je za zlatnu medalju. Pohvalno je i to što je sve sortirano po kategorijama, pa će početnici lakše uspeti da razluče šta im je to, zapravo, potrebno. Recimo, materijal možete da spakujete u MP4 oblik, pogodan za reprodukciju sa Android uređaja, ali isto tako možete da ga upakujete u MP4 košuljicu prilagođenu Sonyjevom PlayStationu 3. Osim po tipu uređaja, izlazni formati mogu da se pretražuju i po ekstenziji i mada sve ovo lepo zvučni na papiru, ne možemo da se otmemo utisku da su autori mogli dodatno da porade na izgledu i funkcionalnosti upravljačkog interfejsa. Na početku deluje simpatično, ali kako provodite duže vremena uz program, čini vam se da sufiks u nazivu ne treba da bude 20, nego 0.2.

Kada ste definisali izlazni format, ostaje vam da pritisnete taster Convert, odaberete odredišni direktorijum i zavalite se u fotelju. Čekajte, da nismo nešto preskočili? Nismo! Kernel Video Converter koristi se u as is obliku, što dalje znači da dodatnih podešavanja nema i ako ste očekivali da ćete dobiti mogućnost da se igrate sa radnim parametrima ili da obavite korekciju radne rezolucije, prevarili ste se. Program je pravi raj za početnike kojima se diže kosa na glavi pri samom pomenu dodatnih radnji. Naravno, ovakvo ustrojstvo odbiće svakog iole umešnijeg vlasnika PC-ja, ali autori za njih ionako ne haju.

Program stiže sa svitom ugrađenih kodeka, tako da o tome ne treba da brinete. Prilikom procesa konverzije, iz originala se preuzimaju sve metadata informacije, a na izlazu će se dobiti snimak identičnog odnosa stranica kao original. Ovo posebno podvlačimo zbog izduženih thumbnailova koje smo pomenuli na početku. Valja napomenuti i to da je moguće ekstrahovanje audio-komponente iz video-snimka i da je dovoljno da odaberete neki komplementarni format (na primer, MP3) kako biste inicijalizovali akciju. Kada je brzina u pitanju, nemamo šta puno da dodamo, sem da ponovimo da se program naročito dobro snalazi sa gabaritnim datotekama, dodajemo, zabeleženim u MP4 formatu. Isto tako, ne postoji ograničenje kada je broj datoteka koje želite da procesirate u pitanju, ali da se sve što dodate na listu obrađuje pojedinačno, ne simultano. Grafička akceleracija ne postoji, ali će Kernel Video Converter umesto toga upregnuti svako dostupno procesorsko jezgro, pa otud i njegove brzinske sposobnosti.

Sve što smo do sada naveli odnosi se na Home verziju programa, ali Corporate iteracija, koja je skuplja za čak 30 „zelenih novčanica”, nudi još nekoliko dodatnih perkova. Oni su listom vezani za oporavak oštećenih video-datoteka. Inače, najveća mana programa ogleda se upravo u ceni i čisto sumnjamo da će neki početnik biti ohrabren njome i poželeti da koristi program, naročito što postoji toliko besplatnih alternativa. One ni izbliza nisu ovako jednostavne, ali obavljaju posao.

Tip: video-konverter

Potrebno: Windows

Veličina: 146,7 MB (demo)

Cena: 69 dolara

Adresa: www.nucleustechnologies.com
/video-converter


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama