VREMENSKA MAŠINA<>
062019<><>

Head First i Aum Šinrikjo

Broj 117, jun 1994.

Dvadeset šestog juna kompanija Microsoft obznanjuje da prestaje sa prodajom i podrškom za MS-DOS kao zasebnog proizvoda – MS-DOS možete da kupite i da za njega dobijete support samo ako ste vlasnik Windowsa uz koji se DOS „šlepa”. Dan kasnije, Aerosmith postaje prvi veliki bend koji pesmu sa novog albuma fanovima nudi u obliku besplatnog downloada – Head First je bio first! Sutradan, japanski apokaliptički kult Aum Šinrikjo preduzima teroristički napad gasom sarin u kome gine osam, a biva povređeno preko dve stotine ljudi.

 
Temu broja – zvuci iz mašine – obrađujemo kroz seriju praktičnih i teoretskih tekstova i testova u kojima se dotičemo sekvenciranja, Cubasea, domaćih studija, stranih trendova i svega ostalog što je imalo veze sa obradom i kreacijom zvuka na računaru. Od ostalih tema, zanimljivost je test prve x486 konfiguracije sa pločom baziranoj na PCI magistrali. Nije lako odreći se ISA komponenti, vajkao se autor.

„Svet igara” otvaramo opisom UFO: Enemy Unknown, koji je bio daleko manjeg obima od onoga šta je igra zasluživala. Pišemo i o Warlords 2, Master of Orion i Armourgeddon 2, a tu je i mamutski vodič kroz legendarni Beneath a Steel Sky iz pera čeličnog Slobodana Macedonića.

Broj 189, jun 2000.

 
Trinaestog juna italijanski predsednik Karlo Azeljo Ćampi pomilovao je Mehmeta Ali Adžu, neuspelog atentatora na papu Jovana Pavla Drugog, koji je potom deportovan u Tursku. Istog dana, južnokorejski predsednik Kim Dae Jung i njegov severnokorejski pandan Kim Il Sung sreću se na prvom interkorejskom samitu od završetka rata na poluostrvu. Tridesetog juna, na festivalu Roskilde u Danskoj, divljanje fanova tokom nastupa benda Pearl Jam za posledicu ima devet mrtvih i 26 ranjenih.

Novi broj započinjemo rubrikom „Nove tehnologije” i tekstom „Budućnost plavog zuba”, u kome proročki predviđamo sveopštu ekspanziju Bluetootha u decenijama koje su ispred nas. Premijerno predstavljamo i Sony PlayStation 2 konzolu, a u rubrici „tržište” naširoko diskutujemo o 64-bitnim procesorima.

 
The Longest Journey je knjiški primer kako prvoklasna avantura treba da izgleda – u pitanju je malo remek delo”, rekao je autor za našu igru meseca juna. Već na sledećoj strani u glavu vas je udarao opis Daikatane, igre koja je podsećala na zli ledeni tuš nakon kupke u mirisnim solima Najdužeg putovanja. U nastavku „Sveta igara” imamo opise Imperium Galactica 2, Motocros Madness 2, Tachyon: The Fringe...

Broj 273, jun 2007.

Desetog juna emituje se finale TV serije The Sopranos, sa kontroverznim krajem koji je zbunio gledaoce. Dva dana kasnije, ruski pisac Aleksandar Solženjicin dobio je državnu nagradu Ruske Federacije, koju mu je uručio lično predsednik Vladimir Putin. Dvadeset devetog juna Apple počinje sa prodajom prvog iPhone smartphonea na teritoriji Sjedinjenih Država.

 
U broju preovlađuju kvalitetne softverske teme. Autodesk AutoCAD 2008, Adobe Creative Suite 3, Ubuntu 7.04, a donosimo i veliki pregled nutricionističkih programa, kao i još jedan kompendijum multimedijalnih plejera, što je tema koje se rado dotičemo svaki put kada nam ponestane inspiracije za nove tekstove.

Pirates of the Caribbean: At World’s End je igra meseca? Pa vi niste normalni... Eh, ponuda dobrih naslova bila je jeziva u jeku krize PC gejminga. Pazite šta još imamo u broju: Ancient Wars Sparta, Spider-Man 3, Aura 2: The Sacred Rings, Dawn of Magic, Whirlwind over Vietnam... Da nije ekspanzije za Oblivion (Shivering Isles) i Two Worldsa, ponuda bi bila porazna... Srećom, situacija je počela da se popravlja u narednim mesecima.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Huawei na crnoj listi
Intel i AMD

 PRIMENA
Sve što treba da znate o 5G

 NA LICU MESTA
IAB Serbia Digital Day
Radionica u Startit Centru Inđija

 KOMPJUTERI I FILM
X-Men: Dark Phoenix
The Secret Life of Pets 2
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
Head First i Aum Šinrikjo
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Sukob sila u kojem svi gube
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera