TEST DRIVE<>
052019<><>

Foscam R2

Momenat za nadzor

Sa uređajima firme Foscam već smo se sretali i bili smo zadovoljni. Međutim, ovaj proizvođač forsira online prodaju svojih uređaja, tako da ćete njihove proizvode pre naći na Amazonu ili Aliexpressu, nego u domaćim prodavnicama. Izvesna količina ovog modela kamere ipak je stigla, pa smo odlučili da je isprobamo. Probaćemo da damo odgovor da li ova kamera ima šta da pruži i danas, posle tri godine od kada je prvi put ponuđena na svetskom tržištu.

Kamera R2 spada u kategoriju pan/tilt/zoom kamera, a njen dizajn definitivno nije nešto što ćemo sresti kod svežijih modela koji pokušavaju da se istaknu nesvakidašnjim izgledom. Kućište je cilindrično i ima ozbiljnu čvrstinu. Standardno, kamera se sastoji iz tri osnovna dela od bele mat plastike: postolja sa osnovnim priključcima, tela koje se zakreće oko svoje ose za 350 stepeni i „glave” sa sočivom koja se po vertikalnoj osi zakreće do 110 stepeni. Postolje sa zadnje strane krije DC priključak napajanja koje dolazi uz kameru. Do njega su dve LED, za mrežu i napajanje. Na mrežu ovu kameru možemo povezati putem megabitnog LAN porta ili bežično preko antene po 802.11b/g/n standardu. Antena je sasvim dovoljna za kućna scenarija. Kod postavljanja kamere neće biti problema jer može da se postavi na policu ili neku drugu horizontalnu podlogu, ali preko dodatnog nosača koji se dobija u kutiji može da se postavi i na neku vertikalnu površinu (čitaj: zid). Sa leve strane postolja je slot mikro SD kartice za čuvanje snimaka, a podržane su kartice do 128 gigabajta. Sa desne strane je ’WPS/reset’ dugme, dok je sa prednje otvor mikrofona. Telo kamere sa zadnje strane ima sitne otvore iza kojih se krije zvučnik. Foscam R2 ima podršku za dvosmerni prenos zvuka, što je jako zgodno za određeni vid komunikacije.

Kamera u glavi ima ugrađen CMOS senzor od 1/2,7 inča rezolucije dva megapiksela koji je u stanju da pravi snimke u FHD rezoluciji (1920 × 1080 piksela), pri 25 sličica u sekundi. Za ovu klasu kamera, rezolucija i broj sličica su zadovoljavajući i konkurentni i danas. Oko sočiva kamere je poređano 13 IR (infracrvenih) LED koje omogućavaju kameri kvalitetne snimke u mraku do udaljenosti od metara, što je i neki standard za ovaj tip kamera i za kućna scenarija. IR noćni mod može biti automatski ili manuelan. U zavisnosti od potreba, kamera može da snima u 1080p, 720p, VGA i QVGA rezolucijama, a za video-kompresiju se koristi standardni H.264 kodek.

Za osnovno konfigurisanje kamere potrebno je povezati je LAN kablom sa ruterom. Tek nakon toga se mobilnim uređajem preko Foscam aplikacije može kameri pristupiti direktno, uneti lozinku lokalne mreže i odvojiti je od LAN kabla. Kamera se na lokalnu mrežu povezuje u frekventnom opsegu na 2,4 gigaherca, a antena je bez problema „uhvatila” i neke komšijske mreže. Ono što nas je malo iritiralo jeste malo veće vreme potrebno da se na lokalnu mrežu poveže prvi put, ali to će raditi retko.

Foscam aplikacija nudi standardne opcije kao što je upravljanje radom kamere, zumiranje, pravljenje snimaka i upravljanje zvukom. Snimak kamere ostaje „zamrznut” dok držimo polje kojim zakrećemo kameru. Tek nakon što to polje pustimo i kamera stane sa zakretanjem, snimak počinje da se „kreće” do trenutne lokacije. Ovo se ne dešava dok kamera radi u Cruise modu, to jest dok se sama pokreće ili prati zadatu putanju. Prelazak iz dnevnog u noćni mod je skoro trenutan.

Snimak kamere je dobar u dnevnim uslovima, dok je u noćnim primetan šum. U uslovima slabijeg osvetljenja na granici noćnog moda, šum je već malo izraženiji. Kamera ima mogućnost detekcije pokreta i zvuka, što će uredno slati kao obaveštenje mobilnom uređaju. Učestalost i osetljivost detekcije se može podesiti. Pomenuli smo da se snimci mogu snimati na kartici, ali i na oblacima, koji nisu besplatni i direktno zavise od vremena koliko će se čuvati. Upravljanje kamerom i praćenje onog što kamera snima se može podeliti i drugima, uz bezbednosni kod.

Upotrebili smo i Foscamov Video Menadžment Sistem (VMS) koji smo probali kada smo imali prilike da testiramo prethodne Foscamove kamere (SK 9/2017). Na ovaj način se može napraviti manji sistem za video-nadzor, a sve što smo tada rekli o ovom softveru važi i sada: imamo mogućnost upravljanja kamerom, zumiranja, pravljenja snimaka. Ekran je izdeljen na četiri dela (za do četiri kamere), sa trakom sa opcijama iznad. U podešavanjima imamo osnovne opcije, a jedna od zanimljivijih je određivanje kojim danima će kamera snimati u kom vremenskom rasponu u toku tog dana. Ovo se može postaviti za svaku kameru ponaosob, ili preneti na sve u okviru sistema.

Sa kamerom nismo nezadovoljni. Naprotiv. Vrlo lako se povezuje sa telefonom i prima komande bez nekog prevelikog laga. Snimak je sasvim dobar, a VMS je samo plus. Rad motora je skoro bešuman i njihov zvuk se ne odražava na snimku. IR cut filter se ne zbunjuje i pravovremeno menja dnevni mod. Ono sa čim nismo zadovoljni je cena od skoro 13.000 dinara. Doduše, i na Aliexpressu je 120 dolara, ali, pošto nije baš svež proizvod, počinje da se nudi i sa značajnim popustima.

Dejan PETROVIĆ

 
Biostar A10N-8800E
Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti Gaming OC 6G
Thermaltake Commander C32
WD Black SN700 i Crucial P1
Intenso 2,5” Memory Drive i Adata HD830 2,5” External HDD
LG 27UK670-B i Iiyama ProLite B2875UHSU-B1
Iiyama G-Master GB2760HSU-B1 Red Eagle i Dell S2419HGF
Asus ZenBook 13 (UX333FA) i ZenBook Flip 13 (UX362FA)
Hisense H43A6100
MS Energy Neutron N1
Wavemaster MX3+, Stax, Moody
Teltonika RUT240 I RUT850
Gembird KB-UML-01 i KB-UML3-01
Head Tennis Sensor
Honeywell EDA51
Foscam R2
Šta mislite o ovom tekstu?
Ubiquiti EdgeSwitch 8 150W

Osnovno:
pan/tilt/zoom Wi-Fi kamera, 2 Mpx, 1080p, indoor, IR 8 m
Ostalo:
pan 350°, tilt 110°, LAN port, antena, ’WPS/reset’ dugme, mikrofon, zvučnik
Dimenzije:
74 × 74 × 119 mm
Proizvođač:
Foscam
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera