TEST DRIVE<>
092017<><>

Foscam FI9816P i FI9803P

Pokrivenost sa svih strana

Dugo na testu nismo imali neki uređaj iz Foscama, a sada smo dobili dva nova modela. Jedan od njih je IP kamera za korišćenje u zatvorenom prostoru sa oznakom FI9816P i na prvi pogled izgleda skoro identično modelu istog proizvođača koji smo imali na testu pre nekoliko godina. Dizajn kamere je ostao nepromenjen, što nije nužno i loše, ali kakve nam je promene Foscam spremio unutar belog, sjajnog plastičnog kućišta?

Kamera izgleda standardno za pan/tilt kamere, sa stabilnim postoljem i sa dva pokretna dela koja omogućavaju kameri da snima u svim pravcima. Postolje sa prednje strane krije rupicu za mikrofon, dok su sa zadnje strane 3,5-milimetarski audio-ulaz i izlaz, LAN port i priključak napajanja. Do LAN porta su dve LED: sistemska i mrežna. Ispod mesta predviđenog za postavljanje antene koja se dobija u kutiji, nalazi se mesto za mikro SD karticu. Tu je i reset dugme. Središnji deo sa desne strane ima otvore za ugrađeni zvučnik, dok „kugla” sadrži kameru i oko nje IR LED i senzor za svetlo. U kutiji su još napajanje, LAN kabl, prateća dokumentacija i zglobni nosač. Taj nosač se na kameru montira sa donje strane i uz pomoć njega se kamera može postaviti manje-više bilo gde. Kamera se može pomerati 300 stepeni horizontalno (pan) i 120 stepeni vertikalno (tilt). Dakle, ne može da napravi pun krug oko sebe, što u određenim situacijama može da bude hendikep.

Senzor kamere je 1/4” CMOS, rezolucije jedan megapiksel i sposoban je da snima u VGA i 720P rezolucijama, pri 30 frejmova u sekundi. Otvor blende je f/2,4, a ugrađeno sočivo je f:2,8 milimetara i oko njega je prsten za manuelni fokus. Zumiranje ovom kamerom nije moguće. IR domet za noćno snimanje je osam metara. Kamera se sa mrežom može povezati LAN kablom ili bežično. Antena radi na 2,4 gigaherca. Ukoliko se povezuje sa mobilnim telefonom, recimo, a bežična mreža nam se zasniva na dual bend ruteru, potrebno je i da telefon bude povezan na 2,4 gigaherca. U suprotnom veza neće moći da se ostvari. Ovaj Foscam koristi H.264 kodek i svoje zapise pohranjuje u mikro SD karticu ili u oblake. U ovom drugom slučaju, godinu dana korišćenja je oko 90 dolara, što je lepa suma.

Za povezivanje sa kamerom možemo da koristimo neki od mobilnih uređaja pod Androidom i iOS-om. Neophodno je iz prodavnice preuzeti Foscam aplikaciju, napraviti nalog i pratiti uputstva do uparivanja. Aplikacija nudi pregršt mogućnosti. Tu su: upravljanje kamerom u svim pravcima, pravljenje slika, te manuelno podešavanje između dnevnog, noćnog i auto moda. Kamera podržava two-way zvuk, gde se, osim prenosa zvuka sa kamere do telefona, zvuk može poslati u obrnutom pravcu. Kamera obaveštenja šalje mejlom ili FTP servisom, gde će se ona prikazivati u gornjoj traci ekrana. U okviru aplikacije možemo da izaberemo koja obaveštenja će nam stizati – detekcija pokreta ili zvuka. Minus dajemo prilično bučnim motorima koji pokreću kameru i koji se ne čuju toliko uživo koliko na snimku.

Kameri možemo pristupiti i preko IP adrese, tako što ćemo preuzeti programčić čija je uloga da „pronađe” IP adresu, koju zatim kucamo u adresnu liniju našeg omiljenog pregledača. Tu je potrebno preuzeti odgovarajuće biblioteke i nakon toga dolazimo do web korisničkog pročelja (GUI). GUI je podeljen u tri segmenta: Live video, Setings i Playback. U ovom prvom je live prikaz onoga što kamera snima, sa mogućnošću zakretanja kamere u svim pravcima, zakretanja prikaza po svim osama (ukoliko je kamera postavljena naopako) i drugim podešavanjima vezanim za prikaz. U segmentu Setings su opcije za podešavanje brzine zakretanja kamere, podešavanje bit ratea, frame ratea i rezolucije. Tu su i podešavanja osetljivosti na pokret i zvuk u pet koraka, podešavanja vezana za mrežu, snimanje i još mnogo toga. Poslednji je vezan za puštanje snimljenog materijala.

Ako zanemarimo malo bučnije motore, kamera dobija dobru ocenu. Prvenstveno mislimo na kvalitet snimka u dnevnim i noćnim uslovima, ali i na relativno laganu instalaciju i povezivanje sa računarom i mobilnim uređajem.

Druga kamera koju smo dobili od Foscama jeste spoljna (outdoor) IP kamera sa oznakom FI9803P. Kamera je u ozbiljnom i kvalitetnom aluminijumskom vodootpornom kućištu kategorije IP66. Iznad kućišta kamere je zaštitni lim koji se može pomerati po potrebi, ukoliko odsjaj sunca predstavlja problem. Sa prednje strane su dva velika „oka”. Levo „oko” je IR niz LE dioda, dok je desno CMOS senzor sa fiksnim fokusom. Ispod je senzor svetla. Sa zadnje strane je mesto predviđeno za postavljanje antene koja dolazi uz uređaj. Mogućnost ugradnje jače antene je dobrodošla ukoliko će kamera biti van upotrebljivog Wi-Fi signala. Ispod antene je kabl dužine oko metar koji se na drugom kraju račva u pet kablova sa različitim krajevima, samim tim i različite namene. Dva kraja kabla (crveni i žuti) služe da se kamera poveže na TV/monitor putem audio/video-izlaza. U treći se priključuje napajanje koje takođe dolazi uz kameru, a četvrti kraj krije samo reset taster. Peti kabl je LAN (10/100M) priključak u punom smislu te reči, sa obe LED i spoljnim osiguračem za bravljenje odgovarajućeg priključka. U kutiji još nalazimo i jak nosač od metala sa čak tri zgloba koja se dotežu šrafovima i koji omogućavaju montažu pod uglom kakav nam treba.

Senzor kamere je jedan megapiksel, kao i kod prethodno opisane kamere. Može da snima u VGA i 720P rezolucijama, sa istim frejmrejtom. Sočivo je f:2,8 milimetara sa otvorom blende od f/1,2. Vidno polje je po dijagonali 75°, dok je u horizontalnoj liniji 70°. Infracrvene lampe omogućavaju kvalitetan snimak do 20 metara. Sistem obaveštenja funkcioniše isto kao i kod FI9816P. I ovaj Fascom koristi H.264 kodek, a snimke može da pohranjuje u oblake i na mikro SD karticu. Da bi se došlo do mesta za karticu, kameru je potrebno rastaviti, što može da bude problem za one manje vične rasklapanju sličnih uređaja. Zanimljiva opcija je podrška za RTSP, gde je moguće preko, recimo, VLC plejera pratiti live stream.

Povezivanje kamere na mrežu je isto kao i kod prethodno opisane. Foscam aplikacija je i ovde u upotrebi. Kameru smo jednostavno dodali pored indoor FI9816P, uneli neophodne podatke u vezi sa našom lokalnom mrežom i to je to. Kameri se može pristupiti i preko web GUI-a, a o ova dva načina korišćenja kamere smo već pisali. Nismo pisali o namenskom programu Video Menagement Software, koji dolazi na CD-u koji se dobija uz kameru. U pitanju je program za video-nadzor u koji se mogu dodati razne kamere Foscama, a mi smo dodali FI9816P i na taj način napravili mali sistem za kućni video-nadzor. VMS je u suštini dobro upakovan web GUI sa još opcija. Tu su razne opcije kamera, shodno njihovim mogućnostima, a svakom se može upravljati ponaosob. Opcija koje nema u web GUI-u jeste praćenje statistike detekcije pokreta i zvuka, što može da bude veoma korisno.

U radu se i ova kamera pokazala odlično i u dnevnim i u noćnim uslovima. Pri tom, za noćne uslove treba imati na umu da se postavljanjem na veću visinu pravi i veći ugao, pa je i domet kvalitetnog snimka u takvim uslovima manji, a rekli smo da je upotrebljiv domet IR LED kod ove kamere do 20 metara. Možemo da pohvalimo ovaj model, pogotovo što u kombinaciji sa drugim indoor/outdoor kamerama istog proizvođača i uz ponuđen softver može da se napravi ozbiljan sistem za video-nadzor. Smatramo malim nedostatkom nemogućnost zumiranja i autofokusa, ali u tom slučaju bi i cena bila veća.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Radeon Pro WX 4100, WX 5100 i WX 7100
Asus ROG Strix RX 570 O4G Gaming
AMD Ryzen 3 1200, Ryzen 3 1300X; Gigabyte A320M-DS2, MSI A320M Gaming Pro, Asus Prime A320M-K
Apacer AST 280 M.2 SATA III 120 i 240 GB
Aorus AC300W
LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon
Dell UltraSharp U2417HJ
Tracer Bluetone BT i Traveltube BT
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition (VN7-793G-59EQ)
Gembird N2000IV i N2000FS
Adata XPG EX500 External Enclosure
Synology DiskStation DS115j (DSM 6.1.3)
Foscam FI9816P i FI9803P
Šta mislite o ovom tekstu?
Microlab M-600 BT i M-200 BT Platinum
DJI Spark
Klipsch R-15PM

Foscam FI9816P
Osnovno:
Wi-Fi kamera, 1 Mpx, 720p, indoor, IR 8 m, pan/tilt
Spoljašnost:
LAN port, DC priključak, reset dugme, antena, mikro SD card slot
Ostalo:
motion/sound detection, WEP WPA WPA2, IEEE 802.11 b/g/n, H.264, vidno polje 70°, motorizovani pan 300° i tilt 120°
Dimenzije:
110 × 103 × 127 mm

Foscam FI9803P
Osnovno:
Wi-Fi kamera, 1 Mpx, 720p, outdoor, IR 20 m
Spoljašnost:
LAN port, DC priključak, reset dugme, video izlaz, antena, unutrašnji mikro SD card slot
Ostalo:
motion/sound detection, WEP WPA WPA2, IEEE 802.11 b/g/n, H.264, vidno polje 70°/75° (H/V)
Dimenzije:
85 × 85 × 135 mm
Proizvođač:
Foscam
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera